Gospodarstvo

Primer Magna: ministrstvo zavrnilo pritožbo okoljevarstvenikov

Hoče, 07. 02. 2019 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za okolje in prostor je zavrnilo pritožbo nevladne organizacije Rovo zoper okoljevarstveno dovoljenje za Magno. Ob tem opozarajo, da je s to odločitvijo okoljevarstveno dovoljenje postalo dokončno, ne pa pravnomočno. To bi postalo v roku meseca dni, če okoljevarstveniki ne bi sprožili upravnega spora. Vendar ga bodo, napovedujejo, če Lex Magna ne bo spremenjen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Usoda Magninih delavcev?
    02:46
    Iz 24UR: Usoda Magninih delavcev?
  • Iz SVETA: Kaj bo z Magno?
    03:17
    Iz SVETA: Kaj bo z Magno?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšna je prihodnost Magne?
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšna je prihodnost Magne?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z županom občine Hoče-Slivnica
    06:15
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z županom občine Hoče-Slivnica

Bo Magna v ponedeljek lahko zagnala proizvodnjo? Na ministrstvu za okolje in prostor so za 24UR ZVEČER potrdili, da so z odločbo zavrnili pritožbo nevladne organizacije Rovo zoper okoljevarstveno dovoljenje za lakirnico. A ob tem opozarjajo, da dovoljenje s to odločitvijo postalo dokončno, ne pa pravnomočno. To bi postalo v roku meseca dni, če okoljevarstveniki ne bi sprožili upravnega spora. Vendar ga bodo, napovedujejo, če Lex Magna ne bo spremenjen. 

Predstavniki zaposlenih pred medije

Proizvodnja naj bi stekla prihodnji teden, a se že zapleta.
Proizvodnja naj bi stekla prihodnji teden, a se že zapleta. FOTO: POP TV

Predstavniki okoli 200 že zaposlenih v Magnini lakirnici v Hočah so opozorili na negotovost glede zagona proizvodnje. Kot so dejali v izjavi za javnost, so v podjetje prišli, da bi delali, zdaj pa ne vedo, ali bo do tega zaradi zapletov z okoljevarstvenim dovoljenjem sploh prišlo.

Kot je povedal Jure Šafner, ki je v Hoče prišel iz graške tovarne in dela kot planer, bi morali že naslednji teden začeti s poskusno proizvodnjo, zdaj pa slišijo, da prihaja do težav zaradi pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. "Za nas to pomeni negotovost. Nekdo na drugi strani Slovenije se je odločil igrati politične igre na naš račun. Vem, da so nekatera vprašanja še odprta in prav je, da se rešijo, vendar osebno pričakujem drugega otroka, odplačujem kredit, zdaj pa, namesto da bi se veselil vseh teh stvari, čakam, kaj se bo zgodilo," je dejal.

Podobnega mnenja je bila tudi poslovna sekretarka v podjetju Nataša Vidovič, ki je veliko v stiku z zaposlenimi, ti pa večkrat sprašujejo, kaj se dogaja in ali se morajo res bati, da bi spet ostali brez službe. Tudi njo poleti čaka rojstvo, zdaj pa živi v strahu, če bo sploh še imela službo, ko se vrne s porodniške.

Na to, da je v podjetju veliko delavcev z različnimi ozadji in okolji, je opozoril tudi Urh Klevže, zadolžen za upravljanje z objektom, ki je prišel v Magno iz drugega podjetja, kjer je imel zelo stabilno službo. Ker je v novi zaposlitvi videl velik izziv, se je odločil za novo delovno mesto, zdaj pa se sprašuje, ali je ravnal prav ali ne.

V podjetju se po njegovih besedah že širijo različne govorice, tudi da obstajajo že rezervni načrti, po katerih bi določene aktivnosti preselili nazaj v Gradec.

David Adam
David Adam FOTO: POP TV

Ta teden je z zaposlenimi govoril tudi prvi mož hoške tovarne David Adam, ki jih je seznanil z dejstvi, da prihaja do določenih zapletov, negotovost da je upravičena, a jim je zagotovil, da delajo vse na tem, da bo projekt stekel in da bodo zaposleni lahko opravljali svoje delo.

Svoj današnji poziv so po njegovih besedah naslovili na celotno javnost, predvsem pa na vse nasprotnike Magninega projekta, ki bi morali razumeti, da so na drugi strani tudi ljudje, ki bi radi in si želijo delati pri delodajalcu, kakršnih v Sloveniji ni veliko. Ob tem so tudi poudarili, da je podjetje izpolnilo vse zahteve in želje okoljevarstvenikov, zato ne razumejo, kaj naj še naredijo.

Marinček: Ponudili so nam 100.000 evrov

Čeprav zaposleni niso konkretno navedli, komu je uperjen poziv, je jasno, da leti predvsem na novomeško okoljsko organizacijo Rovo in njenega predstavnika Gorazda Marinčka, ki je vložil ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje in v primeru zavrnitve že vnaprej napovedal tožbo na upravnem sodišču.

Slednji je danes povedal, da pri ugovoru vztraja, saj je slovensko zakonodajo treba spoštovati, torej tudi zakon o vodah, ki prepoveduje gradnjo takih objektov na vodovarstvenih območjih. Že pred časom je tudi predlagal, da država, če meni, da v tem primeru to ni potrebno, dopolni posebni zakon o Magni.

Ob tem je dodal, da je deležen vse večjih pritiskov, danes naj bi jim kurirji z različnih delov države prinašali ponudbo v višini 100.000 evrov za večletno financiranje dejavnosti društva, če bi Rovo umaknil pritožbo. Ponudbe ne mislijo sprejeti. Marinček je ob tem poudaril, da gre za poskus korupcije, ki naj ga obravnavajo za to pristojni organi. Pri tem, kot je dodal, utemeljeno domneva, da naj bi ponudba do njih prišla po naročilu Magnine PR agencije, to pa je od vsega začetka agencija Pristop.

V Pristopu so v odzivu na obtožbe zatrdili, da niti sami niti njihov partner niso ponujali niti obljubljali finančnih ali drugih nagrad v zameno za konstruktivnejši odnos društva Rovo. "Takšna poslovna praksa je nesprejemljiva, tako kot je nesprejemljivo vsebinsko neutemeljeno oviranje gospodarskega razvoja regije, ki takšen razvoj izrazito potrebuje," so še dodali v agenciji.

Marinček predlaga, naj si uredijo začasno dovoljenje

Na očitke, da je zaradi njihovih pritožb ogrožen celoten projekt in načrtovani zagon proizvodnje, pa je Marinček odgovoril, da zakonodaja investitorju, če mu zmanjkuje časa za dopolnitev zakona, omogoča pridobitev dveh polletnih začasnih dovoljenj za obratovanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1