Gospodarstvo

Nemčija: Zmanjšanje dobave plina Gazproma je politična odločitev

Berlin/Rim/Moskva, 15. 06. 2022 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odločitev ruskega energetskega velikana Gazprom, da omeji dobavo zemeljskega plina prek plinovoda Severni tok 1, je po oceni nemškega gospodarskega ministra Roberta Habecka "politična". Gazprom je obenem italijanskemu energetskemu velikanu Eni sporočil, da bo dobavo plina zmanjšal za okoli 15 odstotkov.

Iz Gazproma so v torek sporočili, da bo dobava plina po plinovodu Severni tok 1 omejena na 100 milijonov kubičnih metrov dnevno, kar je 40 odstotkov manj od običajnih količin. Kot razlog za omejitev dobave so navedli zamude pri popravilu kompresorskih enot na plinovodu, ki jih izvaja nemška družba Siemens.

Nemški gospodarski minister Robert Habeck je na današnji novinarski konferenci dejal, da je Gazpromova poteza "politična in ni tehnično upravičena odločitev". Nemčija se zaveda potrebe po servisiranju plinovoda, je pojasnil, a dodal, da prvi sklop vzdrževalnih del, pri katerih bi bila omejitev plina potrebna, ne bo izveden pred jesenjo. In tudi v tem primeru dela ne bi upravičila zmanjšanja dobave za 40 odstotkov, je prepričan. V Nemčiji zdaj spremljajo vpliv te odločitve na trg s plinom, vendar po ministrovih zagotovilih še nimajo težav z dobavo.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck
Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck FOTO: AP

Medtem je Gazprom za danes napovedal omejeno zmanjšanje dobave plina za približno 15 odstotkov tudi italijanski družbi Eni. "O razlogih za zmanjšanje trenutno nismo obveščeni," so pojasnili v podjetju in dodali, da Eni "stalno spremlja razmere".

Italija večino zemeljskega plina kupuje v tujini, pri čemer ga več kot 40 odstotkov uvozi iz Rusije. Vendar si zahodna soseda od izbruha vojne v Ukrajini prizadeva zmanjšati odvisnost od ruskih energentov.

Moskva je medtem ponovila, da je treba ruski plin plačevati v rubljih, na račun te odločitve pa je izgubila nekaj naročnikov, med drugim iz Poljske, Bolgarije, Finske in Nizozemske. A med družbami, ki so sprejele zahteve Rusije, je tudi Eni, ki je maja napovedal, da je odprl račune v evrih in rubljih, prek katerih bo plačeval ruski plin. Ob tem so v podjetju zagotavljali, da je poteza skladna s sankcijami, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji.

Gazprom
Gazprom FOTO: Shutterstock

EU je sicer v zadnjih tednih uvedla embargo na uvoz ruske nafte, ki pa ne velja za dobave po naftovodih. Obenem analitiki opozarjajo na druge možnosti obhoda tega ukrepa.

Dogovor o embargu na uvoz ruskega plina je medtem bistveno večji izziv, saj so številne članice EU, z Nemčijo na čelu, močno odvisne od ruskega plina, vzpostavitev alternativnih dobav pa ni možna na kratek rok. Evropske države zdaj pred jesenjo pospešeno polnijo skladišča plina, Rusija pa je že večkrat v zadnjih mesecih pokazala, da je dobave plina pripravljena uporabiti kot orožje pri slabljenju evropske enotnosti v ukrepanju proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino.

Neodvisni center za raziskave o energiji in čistem zraku (CREA) s sedežem na Finskem je medtem v ponedeljek objavil poročilo, da je Rusija v prvih 100 dneh vojne z Ukrajino z izvozom plina iz plinovodov zaslužila 24 milijard evrov, z utekočinjenim zemeljskim plinom pa 5,1 milijarde evrov.

EU sklenila dogovor z Egiptom in Izraelom za povečanje izvoza plina v Evropo 

Medtem pa je Evropska unija danes v Kairu ob obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen podpisala tristranski memorandum o soglasju z Izraelom in Egiptom za izvoz zemeljskega plina v Evropo. Plin iz vzhodnega Sredozemlja bo sprva prišel v Egipt, kjer bo utekočinjen in nato izvožen v EU.

"S sporazumom si bomo prizadevali za stabilno dobavo zemeljskega plina v EU iz vzhodnosredozemske regije, kar bo znatno prispevalo k naši energetski varnosti," je na Twitterju zapisala von der Leyenova. 

Plinovod, ki povezuje Izrael in Egipt, je dolg 100 kilometrov in sega od Ariša, največjega mesta na egiptovskem polotoku Sinaj, do obalnega mesta Aškelon na jugu Izraela.

Komisija pričakuje, da se bo na podlagi sklenjenega memoranduma količina uvoženega plina po tej poti z načrtovanih petih milijard kubičnih metrov v letošnjem letu povečala na sedem milijard, je dejal tiskovni predstavnik komisije Tim McPhie in dodal, da bi se od prihodnjega leta ta količina lahko podvojila.

Sporazum so v Kairu podpisali egiptovski minister za nafto in mineralne vire Tarek El-Mola, izraelska ministrica za energijo Karin Elharar in evropska komisarka za energijo Kadri Simson. Vse tri strani so se zavzele, da bodo sodelovale pri stabilni dobavi zemeljskega plina na način, ki je skladen z dolgoročnimi cilji dekarbonizacije in temelji na tržno usmerjenem oblikovanju cen.

Izraelsko ministrstvo za energetiko je pri tem sporočilo, da bo memorandum omogočil prvi večji izvoz izraelskega plina v Evropo. "To je izjemen trenutek, v katerem mali Izrael postaja pomemben akter na svetovnem energetskem trgu," je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejala Elhararjeva.

Memorandum o soglasju bo veljaven tri leta in bo nato samodejno podaljšan za dve zaporedni triletni obdobji. Dogovor lahko prekine katera koli stran s šestmesečnim predhodnim pisnim obvestilom. Prav tako memorandum ni ekskluziven in ne preprečuje izvoza zemeljskega plina v druge države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
17. 06. 2022 19.17
+1
"Nemčija: Zmanjšanje dobave plina Gazproma je politična odločitev", kaj pa sankcije proti Rusiji mogoče niso politična odločitev, seveda so sankcije proti Rusiji politična odločitev, klar pa se tiče Ruskega plina, stoji in drži izjava "Gazproma: Naša roba naša pravila", kaj tukaj ni Nemcem jasno, pa dodam še eno Slovensko modrost, Mar mu bom s kruhom vračal če vame kamenje meče.