Gospodarstvo

Nemško gospodarstvo se bo letos skrčilo 'za vsaj toliko kot v letih 2008-2009'

Berlin, 23. 03. 2020 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemško gospodarstvo se bo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa letos skrčilo za najmanj pet odstotkov, je dejal gospodarski minister Peter Altmaier. Doslej je vlada napovedovala 1,1-odstotno rast. Da bi omilila posledice, je vlada danes potrdila načrt za dodatno zadolževanje države.

"Pričakujemo, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za vsaj toliko, kot se je v letih 2008-2009," je na novinarski konferenci dejal nemški gospodarski minister Peter Altmaier. Takrat je bil padec petodstoten.

 

Tudi nemška centralna banka je v danes objavljenem poročilu zapisala, da se Nemčija ne bo mogla izogniti "izraziti recesiji". Po navedbah njenih ekonomistov se bo lahko gospodarsko okrevanje začelo šele po odpravi zdravstvenih izzivov.

Za omilitev negativnih vplivov pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo skupno 822 milijard evrov težak paket pomoči?

Vlada je obenem danes potrdila za 156 milijard evrov novega zadolževanja države, kar je okoli 100 milijard evrov več od trenutno dovoljenega. 122 milijard nameravajo nameniti za kritje dodatnih izdatkov zaradi pandemije, 33 milijard pa za nadomestitev izpada davčnih prihodkov zaradi gospodarskega zastoja. Od 122 milijard jih bodo 50 namenili za podporo malim podjetjem, 55 za boj proti pandemiji, 17 pa za druge ukrepe.

UMAR medtem opozarja, da so se razmere od začetka marca, ko so objavili pomladanska napoved gospodarskih gibanj 2020, močno spremenile. "Že ob predpostavki, da bodo sedanje zaostrene razmere in močno oteženo poslovanje proizvodnega in storitvenega sektorja trajale dva meseca, lahko pričakujemo več kot 5-odstotni padec bruto domačega proizvoda."

Ukrep je po besedah finančnega ministra Olafa Scholza nujen, če se želijo uspešno spopasti s koronavirusom. "Znova želimo pokazati, da se bomo proti tej krizi borili z vsemi močmi," je poudaril.

Nemška vlada sicer po poročanju AFP za omilitev negativnih vplivov pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo načrtuje skupno 822 milijard evrov težak paket pomoči, kar je največ od obdobja po drugi svetovni vojni. Parlament naj bi ga potrdil v petek. Ukrepi med drugim vključujejo delno nacionalizacijo, državna poroštva za posojila in nadomestila za delavce, ki ne morejo več delati s polnim delovnim časom.

Danes potrjeno zadolževanje presega omejitve, določene v ustavi. Vendar pa je nemška kanclerka Angela Merkel, ki je po stiku z okuženim zdravnikom od nedelje tudi sama v samoizolaciji, že minuli teden poudarila, da bo Nemčija storila vse za zaščito svojega gospodarstva.

"Storili bomo vse, kar je v naši moči, da čim bolj uspešno prebrodimo te razmere, potem pa bomo videli, pri čem smo z našim proračunom. Končanje koronavirusne krize je najpomembnejše," je dejala.

"Pričakujemo, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za vsaj toliko, kot se je v letih 2008-2009," je na novinarski konferenci dejal nemški gospodarski minister Peter Altmaier.
"Pričakujemo, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za vsaj toliko, kot se je v letih 2008-2009," je na novinarski konferenci dejal nemški gospodarski minister Peter Altmaier. FOTO: AP

Gospodarske napovedi vsak dan slabše

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je v danes objavljeni napovedi opozoril, da bo izbruh koronavirusa nemško gospodarstvo stal na stotine milijard evrov v obliki upada proizvodnje, obenem pa se bo brezposelnost povečala z "raketno hitrostjo". Nemški BDP bi se lahko po njihovih ocenah letos znižal za do 20,6 odstotka.

"Stroški, ki jih bo Nemčija utrpela zaradi koronavirusa, bodo verjetno presegli vse gospodarske krize in naravne katastrofe v Nemčiji v zadnjih desetletjih," je opozoril predsednik inštituta Clemens Fuest.

Gospodarske napovedi so po njegovih besedah tako rekoč vsak dan slabše. Po najboljšem scenariju, ki si ga trenutno lahko zamislijo, se bo nemško gospodarstvo letos skrčilo za 7,2 odstotka, v najslabšem primeru pa za že omenjenih 20,6 odstotka. "V najslabšem primeru bo imelo nemško gospodarstvo tako za 729 milijard evrov dodatnih stroškov," je opozoril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

travc
25. 03. 2020 14.25
+3
Pa ravno novi delavci so prisli iz muslimanskih drzav.
puspan
31. 03. 2020 11.21
Travc ne boj se ti za Nemce. Med prvimi bodo prišli spet na zeleno vejo, verjami mi.
hotchilipoper
24. 03. 2020 11.05
+3
Saj je bila napovedana recesija,kaj zdaj taka panika
tali?ni tom
23. 03. 2020 18.45
+6
mal me skrbi da milijarde in milijarde evrov sploh niso več problem,sto evrov dat delavcu več plače pa tak! nekaj ne štima tle,se pravi da globalistična ekonomija sloni na tem da ko gre vse v maloro natisneč pa tisoč milijard evrov in evo ti ga na!
puspan
31. 03. 2020 11.20
+2
Waco, na take stvari se ne smeš nikoli ozirati. Malo manj ukvarjanja z globalistično ekonomijo in več uporabljati svoje roke pa tudi glavo. Boš videl, da je to najbolj sigurna pot do izobilja. Edini pogoj seveda je, če si zdrav in obenem tudi največje bogastvo.