Gospodarstvo

Nepremičninskega davka (še) ne bo, protest zamrznjen za tri tedne

Ljubljana, 03. 04. 2023 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.B., N.Š., STA
Komentarji
22

Kmetje se vsaj še tri tedne s svojimi traktorji ne bodo podali proti središču Ljubljane, da bi protestirali. Premier, kmetijska ministrica in minister za prostor so namreč na maratonskem – in za javnost zaprtem sestanku – s predstavniki kmetov prvič letos zbližali stališča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kmetje in vlada za oblikovanje delovne skupine
    03:40
    Iz 24UR: Kmetje in vlada za oblikovanje delovne skupine
  • Iz SVETA: Kmetje ne odstopajo od svojih zahtev
    01:28
    Iz SVETA: Kmetje ne odstopajo od svojih zahtev
Kmet na pšeničnem polju
Kmet na pšeničnem polju FOTO: Shutterstock
Sindikat kmetov Slovenije je 24. marca organiziral proteste. Na več lokacijah po državi so kmetje s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in pričakovanje, da jim pristojni prisluhnejo. Med drugim zahtevajo, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se jih ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Dogovorili so se za oblikovanje delovne skupine, ki bo pregledala odprta vprašanja. Ponovno se bodo sestali konec aprila. 

Kmetje so sicer na sestanek prišli z jasnim sporočilom. Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, je dejal, da imajo podporo kmetov iz vseh delov Slovenije: "Gre za slovenski narod, gre za slovenskega kmeta, ki prideluje hrano za slovenskega potrošnika." 

Seznam 15 ključnih zahtev so tako prvič letos za skupno pogajalsko mizo osebno predstavili vladajoči politiki. 

Premier Robert Golob srečanja ni komentiral, sta pa to storila oba ključna ministra, ki sta današnje srečanje opisala kot naporno in konstruktivno. Konkretnih rešitev sicer nista razkrila.  

"Pokazali smo tudi to, da smo sposobni iskati skupne rešitve in nekatere od teh rešitev se že nakazujejo," pravi Uroš Brežan, minister za naravne vire in prostor. Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, pa dodaja: "Določene rešitve so predstavljene in tudi dogovorjene. Vendar konkretno danes o tem ne bi govorili, ker morajo stvari najprej dozoreti."

Pritisk kmetov po vsej Sloveniji je sicer izjemen, je dejal prvi sindikalist. Kot je še dodal, so že danes vsaj načelno izpogajali, da za kmete novih davkov ne bo, prav tako pa območje Nature 2000 naj ne bi posegalo na že obstoječa kmetijska zemljišča. 

In kmetje so politiki odmerili natanko tri tedne časa. Takrat se bodo ponovno sestali, kot je nakazal prvi sindikalist, pa so že danes padali prvi vsebinski kompromisi. 

Po njegovih besedah so se dogovorili za dveletni odlog uveljavitve davka na nepremičnine.

Ključna zahteva kmetov med drugim ostaja tudi zmanjšanje območja Nature 2000. Obljube ministra za naravne vire in prostor so sicer kratkoročne, a zagotavlja, da Natura ne bo posegala v obstoječe kmetovanje.

V naslednjih dneh bodo oblikovali tudi posebno skupino, ki bo o zahtevah strokovno presojala. Ena od zahtev, s katero se bo prioritetno ukvarjala nova strokovna skupina, je tudi zmanjšanje populacije zveri in divjadi.  

Če premika ne bo, bo sledil nov protest. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaPesa
04. 04. 2023 08.24
+4
Kmet ni vec kmet. To je bil vcasih nacin zivljemja. Kmet se je prezivel z zemljo in gozdom, vse si je sam pridelal, rabil je precej manj denarja za zivljenje kot mescani. Potem se je pa obrnili im kmetje do se zaceliti iti monokulture. Zdaj ne pridelajo skoeaj nic uporabnega zase, vse je za prodajo. Kar naenkrar rabijo enako denar ja kot mescan, ker vse kupujejo. Kmetovanje jim je zdaj sluzba. In hocejo vedno vec denarja. Pa s temi traktorji ga biksajo. Ta sistem ne dela vec.
Klasik
04. 04. 2023 09.06
+3
Aja otroci s kmetije po tvojem ne smejo študirat in se nadalje izobraževati, ker to je za kmeta velik zalogaj, sploh, če je mladostnik nadarjen. Po tvoje je to privilegij meščanov, kot si ti🤮
RdecaPesa
04. 04. 2023 12.45
+3
Nic ne pravim, samo uhotavljam, kaka je razlika med nekoc in danes. Vcasih je bilo kmetovanje tudi prezivljanje (iz rok v usta), danes pa je v bistvu podjetnistvo. Spekuliras, kaj se bo dobro prodajali in tisto gojis in prodajas. Razlika je. In zato ni treba trerirati kmeta kot nekaj svetega. Kot tudi gasilcev ne, sploh ta poklicnih. Ko enkrat zacnejo ljudje svoj keuh prodajat, se svetost zgubi. In odnos. Fokus je na dobicku, vse ostalo je v drugem ali tretjem planu.
snupy1
04. 04. 2023 08.09
+4
Kmetje kateri zagovarjajo samooskrbo imajo po večini travnike in zelo malo obdelanih polj. Kje je koruza, pšenica da o kakšni zelenjavi sploh ne izgubljam besed. Rajši dobivajo subvencije za neobdelano kot da bi vsaj nekaj pridelali. V izgovor da se jim ne splača. Potem pa pravijo zakaj kupci hodijo v Hofer in ne na njihove stojnice. Ker je Hofer pač cenejši in tudi ceno imaš napisano ker na večini stojnic ni. Žal je domače predrago.
zmerni pesimist
04. 04. 2023 08.08
+1
Klasik si lahko predstavljaš slovenijo brez kmetov
Klasik
04. 04. 2023 09.03
+4
Sam sem kmet, ne socialec ali javni uslužbenec. Kmetujemu na OMD območju in nimam traktorja za 50.000,amak dva stara 40 in 30 let, zdaj pa bodi pa pametuj.
Klasik
04. 04. 2023 08.07
+2
Veliki kmeti se borijo le zase. Nič besed o ekoloških kmetijah, kmetijah na OMD območjih. Spet so glasni le eni tej isti, ekoloških sploh zraven ne pustijo.
pekoči paradižnik
03. 04. 2023 21.58
+1
Prva reforma, ki jo Slovenija krvavo potrebuje je LUSTRACIJA, sicer s tridesetletno zamudo, ampak vseeno nujna. Dokler ne bodo vsi nekdanji člani partije, zveze komunistov in sodelavci UDBE izločeni iz javnega, družbenega in poslovnega življenja, toliko časa v tej državi ne bo miru, normalnih razmer za življenje in napredka! ______
snupy1
04. 04. 2023 08.12
-2
Jp s strinjam Tudi vse tiste spreobrnjence, ki so končali Kumrovško šolo in dobili naziv obramboslovec in ki so vodili brigade v Jajce je treba nagnat iz politike. Te, ki nam že 30 let ser** po glavi
Arhaist
03. 04. 2023 21.43
+7
tega davka sploh nebo, to je samo preusmerjanje pozornosti pred resnicnim dogajanjem…
Perovskia
03. 04. 2023 20.38
+4
Dance dance dance dance dance. To je vse kar zna ta ekipa. Nisem se.nobenga ministra slisal kaj povedat razn, da mastnolasec lapa v tri dni da rabi cas za reforme traja pa ze 1 leto pa nic... Plešimo kretenkoti
zibertmi
05. 04. 2023 18.25
+1
da je v kmetistvu pri nas tako kot je ,je direktiva bruslja ,ki je določila naturo 2000 in ker prejšnje vlade tega niso urejale na terenu in s komunikacijo temveč iz svojih pisarn,sedaj ,ko so nastali zemljevidi uporabe zemljišč je pa štala,kriv pa golob.kaj so pa prej delal.pa tega sploh nebi bilo,če za hujskanjem nebi stal sds
enapi
03. 04. 2023 20.34
+0
A davka na nepremičnine nebi imeli. Fotovoltaiko na teh “ničvrednih” objektih pa imajo radi.
enapi
03. 04. 2023 20.33
-2
Naj si prvo žmigavce uredijo na traktorjih
biggbrader
03. 04. 2023 20.23
+0
Najbolj nevarni so penzionisti na traktorjih; teh se naš robi pošteno boji.
minkica91
03. 04. 2023 20.14
+12
nepremičninski davek naj plačajo tisti, ki so si nakupili nepremičnine in jih sedaj za veliko denarja dajejo v najem, navadno na črno, ali pa napišejo v pogodbo za najemnino 300 eur, najemnik mora pa plačati 600 eur. tega nihče ne preverja, tak da izkoriščajo tako najemnike kot državo.
Mister iks
03. 04. 2023 20.23
+6
Meni je vseeno za višino novega davka. Itak je v pogodbi določeno da ga plača najemnik.
ROMELS
03. 04. 2023 20.00
+16
Kmete bodo spet žejne peljali čez vodo, kot upokojence.