Gospodarstvo

Neprijavljen račun pri neobanki vas lahko stane do 1.200 evrov

Ljubljana, 22. 09. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Neobanke, priljubljene mobilne banke, ki pomenijo resno konkurenco tradicionalnim bankam, vse bolj prodirajo tudi na slovenski trg. Furs ima prijavljenih le približno 10.000 računov bank N26 in Revolut, čeprav ima samo Revolut pri nas skoraj 40.000 uporabnikov. Na ZPS ugotavljajo, da so neobanke za potrošnika nekoliko ugodnejše, a imajo omejene storitve.

Mobilne spletne banke ali tudi neobanke, ki se vse hitreje prebijajo na evropskem finančnem trgu, bi lahko do leta 2023 dosegle 85 milijonov uporabnikov v Evropi. Gre za banke, ki delujejo izključno preko mobilne aplikacije, v osmih letih obstoja pa so v Evropi pridobile že več kot 15 milijonov komitentov. Najbolj znane so N26, Revolut, Monese, Monzo, Tandem, Atom bank, Ferratum.

Izključno mobilne banke so za potrošnika nekoliko ugodnejše, a imajo tudi svoje pomanjkljivosti.
Izključno mobilne banke so za potrošnika nekoliko ugodnejše, a imajo tudi svoje pomanjkljivosti. FOTO: Shutterstock

V Sloveniji za zdaj po podatkih Finančne uprave RS (Furs) delujeta banki Revolut in N26, ki imata vsaka po nekaj deset tisoč komitentov, kot pa so nam v odgovoru na naša vprašanja sporočili iz drugih neobank, tudi nekatere druge v prihodnjih letih načrtujejo vstop na slovenskih trg.

Na Fursu prijavljen le vsak deseti račun Revoluta in N26

Po podatkih, ki so nam jih posredovali iz Revoluta, imajo v Sloveniji 40.000 uporabnikov. Glede na Fursove podatke so imeli Slovenci konec junija prijavljenih 3.521 računov Revoluta, kar je torej slaba desetina. Za N26, ki podatkov o računih v Sloveniji ni razkril, imajo na Fursu prijavljenih 9.512 računov.

Na Fursu so sicer v zadnjem letu zaznali hitro naraščanje prijave računov tujih spletnih bank.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
​​​​​​​Fizične osebe prijavijo plačilni račun iz tujine na obrazcu DR-02 (v obrazec je treba vpisati davčno številko, osebno ime in podatke o tujem računu v rubriko 10). Vlogo je mogoče oddati preko eDavkov ali v papirnati obliki.

Fizična oseba, ki odpre plačilni račun v tujini, mora Fursu ta račun prijaviti v osmih dneh od odprtja. Plačilnih računov, ki so odprti v Sloveniji, ni treba prijaviti, ker jih Furs pridobiva po uradni dolžnosti.

Vsem zavezancem, ki še niso sporočili odprtega plačilnega računa v tujini, Furs svetuje, da to storijo čim prej. Če bodo zavezanci račune prijavili sami, še preden bo do podatka o njihovem plačilnem računu v tujini prišel davčni organ, se bodo lahko izognili kazni.

​​​​​​​Podatke o računih pri finančnih institucijah (bankah, hranilnicah, vzajemnih skladih, zavarovalnicah ipd.), ki so odprti v tujini, pridobi Furs na podlagi avtomatične izmenjave podatkov s tujino.

"Spletnih storitev mobilnih bank ni treba prijavljati, dokler imajo vlogo elektronske denarnice. Če ponudniki te spletne storitve nadgradijo tako, da računi prevzamejo funkcijo plačilnega računa s personalizirano številko (npr. IBAN), na katerega se imetniku lahko nakazujejo prejemki (npr. plača), je tak račun treba prijaviti," pojasnjujejo na Fursu.

Če takega račun ne prijavite, vam grozi globa od 200 do 1.200 evrov. Če ste fizična oseba, ki opravlja dejavnost, je predvidena kazen od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1.200 do 30.000 evrov. To je sicer le globa za neprijavo, če pa so nastale še druge nepravilnosti, npr. neprijavljene obresti, so zagrožene dodatne globe. "Odvisno torej od konkretnega primera," dodajajo na Fursu.

Odziv zavezancev, s katerimi so vzpostavili stik, 84-odstoten

V okviru mednarodne izmenjave podatkov Furs prejema podatke o vseh finančnih računih, ki jih imajo rezidenti Slovenije odprte v tujini. Te podatke preverijo in "nedvoumno identificirajo" za vsakega zavezanca posebej in jih primerjajo s podatki iz davčnih evidenc.

V Sloveniji trenutno delujeta največji evropski mobilni banki N26 in Revolut, ki imata v Sloveniji nekaj deset tisoč uporabnikov.
V Sloveniji trenutno delujeta največji evropski mobilni banki N26 in Revolut, ki imata v Sloveniji nekaj deset tisoč uporabnikov. FOTO: Shutterstock

"Zavezancem, za katere je bilo ugotovljeno, da imajo v tujini odprte račune, ki niso vpisani v davčni register, smo poslali poziv, da sporočijo podatke o računih v tujini. Namen je bil z zavezancem razčistiti in uskladiti pridobljene podatke. Na tak način smo vzpostavili kontakt z več kot 12.000 zavezanci, odziv pa je bil več kot 84-odstoten," so zapisali na Fursu.

Pa je naš denar na računih neobank varen?

Kot nam je odgovoril strokovnjak za spletno varnost Tadej Hren, na SI-CERT v zvezi z mobilnimi bankami še niso obravnavali nobenega incidenta.

"Načelno lahko rečemo, da so mobilne banke razmeroma varne. Seveda pa morajo uporabniki sami poskrbeti za varnost naprave, na kateri uporabljajo mobilno banko. V osnovi to pomeni, da imajo nastavljeno zaklepanje zaslona vsaj s PIN-kodo in da ne nameščajo nepreverjenih aplikacij iz neuradnih trgovin. Te namreč lahko vsebujejo tudi zlonamerne funkcionalnosti, kamor spadajo zajemanje zaslona in spreminjanje podatkov ter tudi prestrezanje SMS-sporočil, s katerimi se izvaja dodatna avtentikacija," pojasnjuje Hren.

ZPS: Ugodnejše storitve prepričajo nekatere potrošnike

Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) se v zvezi s poslovanjem tujih spletnih bank obračajo predvsem tisti, ki jih že uporabljajo. "V preteklosti so imeli težave z nakazili plače ali socialnih prejemkov. Vprašanja se nanašajo tudi na stroške dvigov s karticami, pretvorbami valut ipd.," pojasnjujejo na ZPS.

Največji neobanki N26 in Revolut sta z osnovnim računom brezplačni, kar je po mnenju ZPS "tudi glavni razlog, da potrošniki razmišljajo o tej možnosti in jo nekateri tudi izkoristijo. Ugodnejša ali celo brezplačna so tudi plačila ter nakazila in določeno število dvigov gotovine na bankomatu."

Kakšne so nevšečnosti in tveganja pri računih na neobankah

Uporabo storitev neobank na ZPS priporočajo predvsem tistim, ki so "domači s tehnologijo, so napredni uporabniki pametnega mobilnega telefona in spletnih orodij ter ne bodo pogrešali fizične poslovalnice".

"Spletne banke nimajo fizičnih poslovalnic, zato tudi ko nastanejo težave, jih ne morete osebno reševati pri njih. Identifikacija, odprtje računa, nakazila, vse poteka izključno po spletu," opozarjajo na ZPS. "To pomeni, da je v primeru težav treba uporabiti forume za uporabnike in samostojno poiskati odgovore in rešitve, na voljo so tudi preko elektronske pošte ali pogovora v živo preko tipkovnice, a ne osebno v živo in ne po telefonu. Za tiste, ki se znajdejo na spletu, to ni težava, za ostale pa je lahko precej stresno."

Tveganja so povezana predvsem z varnostjo: "Naš telefon postane naša denarnica in še več. Spletne banke seveda uporabljajo visok nivo zaščite, ki pa nikoli ni in ne more biti 100-odstoten. Zgodi se lahko množičen vdor, posameznik lahko izgubi telefon ipd. To ni razlog, da take banke ne bi uporabljali, je pa razlog, da smo pazljivi in upoštevamo vsa varnostna navodila."

Na ZPS še opozarjajo, da so računi lahko 'diskriminirani', na primer, da delodajalci ne želijo nakazati plače na tuj račun. "To je sicer prepovedano, a se je v praksi dogajalo," še dodajajo na ZPS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123sasa
22. 09. 2019 15.50
+9
Furs bo zelo težko dobil lastnike teh računov. Ko odpreš N26, te vprašajo samo po osebnem dokumentu in ne po davčni številki. Furs pa nas vodi po davčni številki. Če odpreš račun v tuji banki, moraš v tisti državi odpreti tudi davčno številko in poleg dokumenta dostaviti tudi slo davčno številko - na tak način potem si med seboj izmenjujejo podatke. Dvomim, da tudi če dobijo bilo kakšen podatek iz N26, da ga lahko uporabijo.
Uporabnik1385495
22. 09. 2019 15.05
+30
Ljubi FURS!Izterjajte najprej dolg/odpustek klana Jankovic,nato pa lahko prijavim moje racune.Veseli me,da sidelujete z bankami v Slo na nacin,da podpirate njihovo predrago poslivanja a zal jaz tega ne podpiram vec.Pa srecno.
aaasss
22. 09. 2019 14.49
+14
ma kaksen furs, ko bo furs pregledal kaksne druge bolj pomembne račune bom pa prijavil
El Koronito
22. 09. 2019 13.58
+26
he he ... te banke so zakon. ko bodo jankovići vrnal kar so pokradl, se takoj prijavim fursu
igornov
22. 09. 2019 12.59
+38
Tale poziv FURS se mi zdi kot, da bi ti soigralec pri kartanju ukazal, da mu moraš pokazati karte, če ne boš moral plačati.
Klotilda H
22. 09. 2019 12.06
+27
SPLETNE ALI NAVADNE BANKE??? za večino slovencev je popolnoma vseeno, če banke sploh obstajajo ali ne. tako ali tako gre vse iz meseca v mesec. če sploh gre...
Jan088
22. 09. 2019 11.46
+34
N26 je zakon. Vse prihranke imam pri njih. Jim bolj zaupam, kot npr. NLB.
Die einemaister
22. 09. 2019 11.26
+22
Don Corljanković klan je prijavil kaj??
Uporabnik458403
22. 09. 2019 10.52
+56
Pozivam vas, da si v cim visjem stevilu odprete racune na N26 in nasim bankam pokazite, da nocete vec tega izkoriscanja. Pri nasih bankan si ne morete niti vec kovance prenesti na racun, da nebi provizijo zaracunali......
mislim-resno
22. 09. 2019 12.04
+21
Meni je ena na okencu (ko smo prinesli prašička) takoj povedala "Samo da veste provizija za polog konvancev je nekaj pod 3%". Jaz ji mirno odgovorim da imam zastonj (TRR na ime otroka - varčevanje) in je potem utihnila. Sploh ne vem zakaj vse račune pri njih ne zaprem (poslovni in osebni). Ko dobim vse pričakovane mesečne prilive, samo enkratno pretankam vse na N26 (seveda, prijavljen na FURS-u). Živcira me zdaj celo ta ena provizija za UPN položnico katero plačam ko prestavim vse na N26. Plačati moram še eno provizijo da prestavim iz poslovnega na osebni (čeprav je na isti banki ampak je iz "poslovnega" na "privatni" - stroškov ni če je "privatni" na "privatni"). Plačujem jim mesečna "vzdrževanja" računov (nekaj več od 3€ na osebnem in celih 10€ na s.p. poslovnem). Žena z lastnega TRR-ja prenese najprej sredstva na moj (to je zastonj - ne morem verjeti), potem jaz iz mojega s.p. računa prestavim na osebni TRR in ko se vse naberejo vse zadeve, gre vse na N26 z enkratno transakcijo in potem tam razdeliva žena na najine N26 račune in vse zastonj uporabljamo brez mesečnih stroškov vzdrževanja. Imamo celo boljši tečaj konverzije na Hrvaškem kot s SLO kartico, celo to sem ugotovil. Če bi žena in jaz dali vse na N26 (Nemčija garantira do 100.000€ kritja v primeru sesutja mobilne banke) bi prišparali v družini še 30€/mesec. Zadnje dve leti smo prišparali vsaj 15€/mesec za neplačevanje vseh UPN provizij in dvige na bankomatih nekomitentnih bank in to da ne plačujemo članarino za kartice.
Ni corone
22. 09. 2019 10.52
+12
od mene nimajo nič vse takoj dvignem
Uporabnik458403
22. 09. 2019 10.30
+43
Pri slovenskih bankah se ze zelo pozna odliv, katerega ne zberejo z stroski vodenja racuna in podobno, zato sedaj delajo halo preko medijev in fursa
Uporabnik458403
22. 09. 2019 10.28
+0
Prav zanimiv bi bil podatek koliko denarja imajo ljudje na N26 in Revoltu...... Preprican sem, da redki cez jurja, vecina okrog nule ali minus............ Je pa ljudem bistveno lazje zaprositi za mini kredit prek interneta, kot pa iti na banko in da jih tam sosedi vidojo, kako prosijo za par 100eur
Karantanija
22. 09. 2019 10.25
+41
Jankoviči bodo prvi, ki bodo prijavili FURSU ....!
Casey Ry
22. 09. 2019 10.24
+48
Fursu se gre za davcne izvrzbe se v tujini, na malih ljudeh, zato hocejo stevilke racunov! Naj raje pogledajo naso mafijo, ne pa reveze driblat!
brabusednet
22. 09. 2019 10.22
+35
Te kazni bodo veljale sem prepričan samo za navadno rajo,Jankoviči in podobni se kaznim izognejo in to po zakonu.Verjetno se tudi tukaj da mutit samo vsi tega ne vedo ampak samo pisci zakonov.Tako tu pri nas vse funkcjonira.
Uporabnik458403
22. 09. 2019 10.22
+32
Na N26 gredo, ker pac nimajo nobenih stroskov. Pa neumen moras bitib da NLB ali NkbM vsako leto pustis 100eur........!!! Da ne omenjam kolikokrat so nas ti banki izigrale in vsak pameten gre stran........... Saj ljudje ne gredo na N26, da bi kaj goljufali, ker ne mores, ampak zaradi stroskov in obcutka postenosti....... Na koncu sta kartici isti (podobni) samo, razlika je, da vse resujes preko interneta in ne pred bancnim okencem........... Ce sef nakaze placo pa so tako znani vsi podatki, saj ne more sef nakazati place, ce niso vneseni podatki
EntityOne Gala
22. 09. 2019 10.18
+50
Odprl N26 prvi teden po odprtju banke. Odprtje računa sem prijavil FURS-u naslednji dan. Do zdaj sem za potrebe testiranja prenakazal nanj oderuških in maksimalno mafijskih 100€ iz mojega TRR-ja na SKB-ju. Upam, da me FURS najde in zapre, ker favoriziram tuje banke namesto "domačih ?"😁 FURSu in sodiščem pa želim lepo kafetkanje in zalivanje fikusov medtem ko velike ribe neovirano kradejo in hobotnice širijo svoje lovke. In veselo in produktivno nadaljnje sprejemanje mafijske zakonodaje. Za nas ostale pa: preberite si intervju z Borisom Pahorjem. Vredno več od vsega ostalega čtiva, ki ga boste prebrali danes. In si dobro zapomnite njegove najgloblje misli. Lep dan želim.
cool29
22. 09. 2019 10.10
+43
Zakaj taki clanki... prejsnji teden MLM , zdej internetne banke... kaj ma furs s tem ce mas placo in od nje pred nakazilom na racun internetne banke placas prispevke in davke, noces pa banki placati drage provizije...A imajo banke v SLO tudi vlogo FURSa in si jim zavezan placati provizijo kot fursu dohodnino...
Frane Šajn
22. 09. 2019 10.00
+14
GLAVNI CILJ TEH BANK , ČE SI NAŠ , NIKOLI NIČ CESARJU SAMO MENI!
proofreader
22. 09. 2019 09.57
+35
Zakaj moraš prijavljati, če pa sami pravijo da že imajo vse podatke? Sama birokracija.
CestniKolesar370Wattov
22. 09. 2019 10.11
+18
Ker se birokrati bojijo vprašanja "Kaj pa vi sploh delate". Odgovor "ja veste približno 10.000 prijav računov na neobankah sem že letos pregledal" je vsaj v neki meri zadovoljiv.