Gospodarstvo

'Adria ima sedem dni za predložitev načrta, sicer bo ostala brez licence'

Ljubljana, 25. 09. 2019 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po neuradnih informacijah naj bi vse družbe, od katerih je Adria Airways najemala letala, sprožile postopke za prekinitev pogodb za najem letal. V Adrii so te navedbe zanikali. Rok Marolt, direktor agencije za civilno letalstvo, je povedal, da so Adrii dali čas do 2. oktobra, da predloži finančni načrt prestrukturiranja, sicer bo ostala brez licence.

Več videovsebin
  • V Adrijini floti le še deset letal
    00:34
    V Adrijini floti le še deset letal
  • Adrii Airways ima teden dni časa, da reši licenco
    01:08
    Adrii Airways ima teden dni časa, da reši licenco
  • Iz 24UR: Kdo bo odgovarjal?
    01:19
    Iz 24UR: Kdo bo odgovarjal?
  • Iz 24UR: Stevardese v bran Adrii
    03:03
    Iz 24UR: Stevardese v bran Adrii
  • Iz 24UR: Adrii še en teden
    03:11
    Iz 24UR: Adrii še en teden
  • Iz SVETA: Nov teden Adrie
    03:32
    Iz SVETA: Nov teden Adrie
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo šla Adria v stečaj?
    04:48
    Iz 24UR ZVEČER: Bo šla Adria v stečaj?

Iz Adrie so sporočili, da bo družba z začasno prekinitvijo večine svojih letalskih operacij nadaljevala tudi v četrtek, 26. 9. in v petek, 27. 9. Bo pa nadaljevala z ohranjanjem povezave s svojim najpomembnejšim vozliščem v Frankfurtu in bo v obeh omenjenih dneh izvedla večerna poleta na relaciji Ljubljana - Frankfurt - Ljubljana. Adria tudi nadaljuje aktivne pogovore s potencialnimi novimi lastniki in glavnimi upniki ter ostaja predana pri doseganju pozitivne rešitve za vse - so dodali.

Potnikom svetujejo, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let in če je to družba Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. "Družba nastale razmere obžaluje in se vsem svojim potnikom in partnerjem opravičuje," so sporočili.

En teden časa

Direktor Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije (CAA) Rok Marolt je medtem povedal, da je bilo na današnjem sestanku z vodstvom Adrie Airways,  prisotnih vseh šest neposredno odgovornih za varnost ter finančna direktorica.

Na CAA so Adrii dali čas do 2. oktobra opolnoči, da predloži potrjen finančni načrt prestrukturiranja, podkrepljen med drugim s podpisanimi najemnimi pogodbami za letala in vpisom v spričevalo letalskega prevoznika, sicer ji bo agencija odvzela operativno licenco. Če vodstvo prej predlaga stečajni postopek, bo licenca takoj prenehala veljati.  

Kot zatrjuje Marolt, agencija ne bo več pristajala na dokapitalizacije z raznimi manevri pripojitev, prenosov blagovnih znamk in podobno. Tudi zagotovila za morebitnega strateškega partnerja bodo morala biti trdna, je dodal.

Rok Marolt, direktor agencije za civilno letalstvo.
Rok Marolt, direktor agencije za civilno letalstvo. FOTO: 24ur.com

Agencija je med samo ustno obravnavo dobila zahtevo lastnikov, da se pet letal nemudoma izpiše iz spričevala letalskega prevoznika ter posledično iz slovenskega registra. Gre za tri letala Airbus A319 in dve letali CRJ. 

Marolt je povedal, da je v spričevalo letalskega prevoznika od prvotnih 18 vpisanih še 10 letal, šest letal tipa CRJ in štiri letala tipa Saab. "Za nekatere imamo zahtevek za izpis, ki smo ga prejeli od lastnikov letal, vendar še čakamo na potrebno dokumentacijo." Povedal je, da gre za šest letal CRJ 900. Poleg tega je več od teh letal prizemljenih.

Marolt je povedal, da so na sestanku v družbi povedali, da so po dveh kriterijih insolventni. "Številk ne bi razkrival, a gre za precej velike vsote denarja."

Vodstvo Adrie Airways je sicer lastniku, nemškemu skladu 4K Invest, dalo do ponedeljka čas, da se odloči, ali bo šel v finančno prestrukturiranje. Če bodo na to pristali, bodo imeli 30 dni časa za izvedbo prestrukturiranja, če pa se za prestrukturiranje ne bodo odločili, pa bržkone sledi stečaj letalskega prevoznika. Stečaj sicer pomeni avtomatično izgubo operativne licence, o njem pa mora prevoznik agencijo obvestiti nemudoma.

V Adrii zanikali, da so ostali brez vseh letal

Adria naj bi edini torkov let iz Frankfurta do Ljubljane opravila z novonajetim letalom jumbolino pri družbi WDL, poročajo Finance. Iz Adrie pa so za STA zanikali te informacije. "Adria Airways upravlja z vsemi svojimi letali. Ne držijo navedbe, da bi bile najemne pogodbe prekinjene," so sporočili. 

Adria Airways je pred časom vsa svoja letala prodala liziniškim hišam in jih zdaj najema. Prejšnji teden je zaradi odpovedi pogodbe najprej ostala brez dveh letal bombardier CRJ 900 lizinške družbe Trident Aviation Leasing Service, ki spada v skupino Falko.

Nato je s končanjem sodelovanja grozila tudi ameriška družba Aero Century. Tej je, kot so navedli na svoji spletni strani, Adria v petek že vrnila eno od letal. "Po mesecih sodelovanja z Adrio Airways, ki je skušala izboljšati svoj finančni položaj, smo obvestili Adrio, da s takojšnjim delovanjem prekinjamo pogodbo za najem dveh letal CRJ 900, ker družba ni plačala svojih dolgov," so v ponedeljek zapisali v družbi Century.

Vodstvo Adrie Airways je danes na javni agenciji za nadzor civilnega letalstva, kjer poteka ustna obravnava v postopku ohranitve operativne licence družbe. Agencija presoja finančno sposobnost družbe glede na revidirano poročilo za leto 2018, po sestanku pa bi bila morda lahko že znana usoda družbe, ki je začasno prizemljila letala zaradi finančnih težav.

Policija nam je tudi uradno potrdila, da spremlja dogajanje v družbi Adria Airways. Če bo ugotovljeno, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, bo policija ustrezno ukrepala, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Po neuradnih informacijah naj bi vse družbe, od katerih je najemala letala, sprožile postopke za prekinitev pogodb za najem letal.
Po neuradnih informacijah naj bi vse družbe, od katerih je najemala letala, sprožile postopke za prekinitev pogodb za najem letal. FOTO: Bobo
Kabinsko osebje razočarano nad medijskim odzivom

Kabinsko osebje Adrie je navajeno turbulenc, tokrat pa je močno razočarano nad celotnim dogajanjem ter "medlim odzivom in prepočasno reakcijo tistih, ki imajo v rokah moč in vajeti, da se to turbulenco obvlada", so izpostavili v Združenju kabinskega osebja posadk letal Slovenije.

V tej luči jih žalostijo nasprotujoče si informacije. "Lastnik trdi, da se država ne odziva, predstavniki države zgodbo obračajo. Sedaj nas ima tuji lastnik v lastni državi za talce in verjetno samo država, ki je posredno krivec za nastalo situacijo, lahko preseka ta vozel," so izpostavili.

Kot so dodali, so zgroženi, da se širša javnost ne zaveda, da ne gre zgolj za materialno plat podjetja, temveč tudi znanje, strokovnost in usposobljenost ljudi, ki sodelujejo v tako kompleksnem procesu, kot je aviacija. "S prenehanjem Adrie Airways bosta v Sloveniji za zmeraj izgubljena poklica pilot in član kabinskega osebja v posadki. Mladi ljudje, ki bi v prihodnosti želeli opravljati ta dva poklica, bodo na šolanje prisiljeni v tujino," so opozorili.

Poudarili so še, da je Adria Airways v svetovnem merilu prepoznavno in cenjeno letalsko podjetje z močnim jedrom, trenutni razvoj dogodkov pa kaže, da bo "ves človeški potencial odšel drugam".

Z izgubo delovnih mest bo država po njihovih besedah izgubila tudi velik del davkoplačevalskega denarja iz naslova plačevanja socialnih in pokojninskih prispevkov ter davkov.

Združenje kabinskega osebja posadk letal Slovenije je reprezentativni sindikat za kabinsko osebje v Sloveniji. Združuje 147 članov, zaposlenih v Adrii Airways.

Zdravko Počivalšek

Minister obljublja "hitro ukrepanje"

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem danes ponovil, da je država pripravljena pomagati Adrii Airways: "Adria potrebuje celovito lastniško, finančno in poslovno prestrukturiranje, v okviru teh možnosti bomo iskali rešitve." Dejal je, da bodo poskušali ukrepati hitro.

"Adria ima definitivno neodgovornega lastnika, ki jo je pripeljal do tega, da ostaja brez letal. Za reševanje tako resnega položaja imamo zelo malo časa," je opomnil Počivalšek, potem ko se je danes v Ljubljani sestal s predstavniki pilotov.

Država je bila sicer v okviru zakonskih možnosti pri reševanju Adrie Airways pripravljena sodelovati že od zgodnje pomladi. "Seveda pa postavljamo pogoj: da od vodstva pridobimo vzdržen poslovni načrt, ki bi izkazoval, kako bo družba v bodoče poslovala na zdravih temeljih in splavala na površje," je dejal in dodal, da brez jasnih poslovnih načrtov Adrii ni in ne bo mogoče pomagati.

Možnosti za pomoč države so sicer omejene. Družba je bila namreč dokapitalizirana leta 2011 s 70 milijonov evrov, do nove možnosti za dokapitalizacijo pa mora preteči deset let. "To se še ni zgodilo, poleg tega je družba v zasebni lasti, zato je manevrski prostor za pomoč zelo zožan," je dodal.

Ob tem je vodstvo Adrie obtožil, da poskuša državo prikazati kot odgovorno za to, kar se trenutno dogaja. "Če bi prej odgovorno sodelovali, bi lahko prej prišli do rešitve. Iskanja rešitev za Adrio se lotevamo z vso odgovornostjo, naredili bomo vse, da v okviru naših možnosti najdemo rešitev," je ponovil in poudaril, da ob obstoječi lastniški strukturi država v nobenem primeru Adrii ne bo pomagala niti z enim evrom.

Ministru se sicer zdi pozitivna novica, da je agencija za civilno letalstvo danes Adrii do 2. oktobra podaljšala rok za predložitev potrjenega finančnega načrta prestrukturiranja.

Vlada pripravlja rešitve za primer stečaja Adrie Airways

Na ministrstvu za infrastrukturo so sicer že pripravili predlog zakona, s katerim bi v primeru stečaja družbe omogočili ohranitev letalskih povezav Slovenije s svetom. Po tem predlogu bi določene linije financirala država.

Za primer, da bi šla Adria Airways v stečaj oz. bi prenehala opravljati letalske prevoze, drugi letalski prevozniki v EU pa ne bi začeli opravljati mednarodnega zračnega prevoza v oz. iz Slovenije, bi mednarodni redni zračni prevoz vzpostavili kot obvezno javno službo. Tako je zapisano v predlogu novele zakona o letalstvu, ki naj bi ga vlada v kratkem poslala v potrditev v DZ po nujnem postopku.

Predlagana rešitev bi zagotovila morebitne izgube letalskih povezav, ki so za Slovenijo velikega pomena, piše v obrazložitvi predloga novele zakona, objavljenega na spletnih straneh vlade. Takšno rešitev dopuščajo tudi evropska zakonodaja.

Vsaka država članica ima namreč pravico, da lahko uvede obveznost javnih služb za redne zračne prevoze na progah, ki veljajo kot izredno pomembne za gospodarski in socialni razvoj območja, kateremu služi letališče.

To pomeni, da v primeru, da je npr. zaradi potreb povezovanja gospodarstva nujna vzpostavitev mednarodne redne letalske povezave na določeni liniji, na kateri letalskega prevoza ne opravlja noben izmed letalskih prevoznikov z licenco katere od članic EU, potem lahko ministrstvo začne postopek za vzpostavitev obvezne javne službe.

Potrebna sredstva bo zagotovila vlada. Stroškov izvajanja gospodarske javne službe na ministrstvu za infrastrukturo sicer še ne znajo oceniti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (431)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
26. 09. 2019 11.22
+1
SICER BI BILA PA RSITEV ADRIE LAHKI DOKAJ ELEGANTNA! NAJPREJ BI SE MORALI REŠITI PARAZITA OZ. LESINARJA NEMSKEGA LSDTNIKA! USTANOVIT BI MORALI NOVO ADRIO 2 OZ. INEX ADRIO KAKOR JE ŽE BILA!PREZAPOSLIL BI VSEH 558 ZAPOSLENIH V NOVO DELNIŠKO DRUZBO KATERA BI BILA PO DELEŽIH NJIHOVA! DRŽAVA BI V ZACETKU FINANCNO POMAGALA PRI NAJEMU LETAL IN TEKOCIH OSTALIH STROSKIH!KAR NE BI BI TAK STRAŠEN STROŠEK ZA SLOVENIJO! IN INEX ADRIA BI STARTALA NA POLNO Z VESELJEM ZAGNANOSTJO VSEH ZAPOSLENIH KER BI BILI SAMI LASTNIKI IN POLNO ODGOVORNI ZA SVOJO DRUZBO IN VERJEMITE DA BI SLOVENSKA LETALSKA DRUZBA PONOVNO ZASIJALA V POLNI LUČI! TO BI 100% USPELO KER NAJVECJI POTENCIAL ZDAJŠNJE ADRIE SO ZAPOSLENI ZDAJŠNJI LASTNIK IN VSE OSTALO NI NIČ VREDNO!! IN ŠE ENKRAT PRAVIM POMAJTE ADRIJI KER SI TO ZASLUZI! SAMO POGLEJTE POLOTE IN VSE ZAPOSLENE KAKO SI ŽELIJO OBDRŽATI PODJETJE!! IN PREPRICAN SEM DA BI JIM USPELO!!!!
setisfekšn
26. 09. 2019 11.31
-1
NE VEM IMAM DA SE POLITIKA IN ODGOVORNI SPLOH NE ZAVEDAJO KAJ BI ZA VEDNO IZGUBILI!ADRIA NI KAR NEKO PODJETJE JE NACIONALNJ PREVOZNIK KI SLOVENIJO Z NENADOMESTLJIVO POPKOVINO PREDSTAVLJA SVETU Z SVOJIM UGLEDOM IN IMENOM!
Pokahontas77
26. 09. 2019 13.57
+1
jutranjikafet
26. 09. 2019 15.07
+1
Spet smo tam, ime in ugled. Eni pa še za jest nimajo. Bravo, to je ta ponos brez kritja
Nori?ani
26. 09. 2019 11.12
Država bo priskočila na pomoč AA pa če se ovce postavimo na trapalnice. Zakaj se v tem primeru lopovstva ne oglasi lopovovsko hinavski Kangler nič poštenejši od Jankovića?!
setisfekšn
26. 09. 2019 10.59
+1
Adrio bi moral resit! Samo dokler je un lastnik je pa res vse brez veze!saj bo ves denar takoj pretopil na racune v kajmanskih otokih adrio in zaposlene pa dokoncno skenslal!!!taki lastniki se selijo kot kobilice in se polastijo podjetij in jih potem financno izcrpajo in unicijo!!!to je njihova osnovna dejavnost!!!
Iztok Po?kaj
26. 09. 2019 11.15
+0
2011 - 70 milijonov nepovratnih, sedaj dolgujejo 90 !? Si pa res vanjska. S falkonom naj vozijo vsakega posebej poslanca v Bruselj, bo cenejše.
setisfekšn
26. 09. 2019 10.40
+2
Adrio bi moral resit! Samo dokler je un lastnik je pa res vse brez veze!saj bo ves denar takoj pretopil na racune v kajmanskih otokih adrio in zaposlene pa dokoncno skenslal!!!taki lastniki se selijo kot kobilice in se polastijo podjetij in jih potem financno izcrpajo in unicijo!!!to je njihova osnovna dejavnost!!!
zulj001
26. 09. 2019 08.52
+0
Ni mi jasno o kakšnih rešitvah razmišljajo v vladi ,rešitev je smo ena MILIJONI, kot je pri njih v navadi. V stečaj ,linije bodo pa prevzeli tuji prevozniki...........
nutijan
26. 09. 2019 08.34
+0
Adrio Airways so pokradli ,tko kot vse ostalo v tej državi ,sicer je to vse z namenom ,da spet po raznih lovkah nastavijo nove ....sicer pa men vseen za Adrio ,nimam nč od nje....
Nimasmisla
26. 09. 2019 08.32
+0
bo pa croatiaair vozila iz brnika
Pokahontas77
26. 09. 2019 15.02
in celo dokapitalizirali jo bodo...so našli vzvode, ki jih naša država ne zna...no sej je boljš da ne znajo, ker trenutni lastnik aa bi moral čičat že davno....
JanezNovakJohn
26. 09. 2019 08.29
+7
Stvari niti slučajno niso enostavne. Le kdo bi metal miljone podobno kot jih je država metala v Muro. Ima kdo jajca prepustiti adrijo propadu in oslabiti povezave Slovenije s svetom. Prepustiti adrijo stečaju in potem zopet kupiti adrijino ime, kot z otroško srčno kirurgijo. Imamo politike, inteligente ali butle? Bomo videli. ENI BODO PO TOČI PAMETNI.
IS58
26. 09. 2019 08.10
+4
Kaj lahko Počivalšek ponuja? Če bi bilo pošteno nič. Lahko pa da iz svojega žepa, da se bo lahko on in ostali politiki iz Brnika vozili v Bruselj.
Iztok Po?kaj
26. 09. 2019 07.54
+8
Kabinsko osebje se je pred leti zelo aktivno "vključevalo" v sanacijo firme. Svetovne plače za 3-4 krat manj letenja. Davkoplačevalci bomo dali vsakih 5 let 100 mil. pa bo morda še šlo. Hm, da.... kako bodo ubogi politiki hodili v Bruselj na Nizozemsko (tako je rekla nova poslanka). Saj se bodo še zgubili.
Mayte88
26. 09. 2019 07.07
+16
Potrebno jim je dati 7 dni da poberejo svoje cunje, pospravijo za seboj in odidejo v Frankfurt, Tirano ali Prištino.
Andree
26. 09. 2019 07.50
+3
Še enkrat ti tipi so iz Münchena. No njihov generalni šef razkazuje zdaj po Münchenu novega lepotca na 4rih kolesih
Andree
25. 09. 2019 21.15
+2
Naj država aktivira aero4m
noire
25. 09. 2019 20.59
+7
Za 'Krtača 17' in ostale lažnivce, Adrio so prodali 2016 pod vlado Cerarja, SMC+DESUS+SD! 4K je plačal par milijončkov, večino pa je dokapitalizirala država. Niti preverili niso kdo je 4K. A bi morala opozicija to preverjat al kaj??
jakec1575
25. 09. 2019 20.58
+11
Bravo Rok Marolt. To bi morali narediti ze ob prvih sumljivih potezah in odpovedih. 30 mio je odslo. Pa vseeno.
krtaksn
25. 09. 2019 20.55
+11
Adijo Adria. Papa tud tebe so pokradli
Krta?a 21
25. 09. 2019 20.54
+3
Na Pučniku bojo počas pristajalne sam še muhe.
bojer
25. 09. 2019 20.49
+14
Kaj lahko ponuja minister Počivalšek? Verjetno je bil seznanjen z vsemi "štalami" okoli prodaje in zelo verjetno jih je tudi nadvse podpiral. Sedaj počne isto in to brez treznega premisleka, potem pa "jok in stok" na račun drugih.
Darth Sidious
25. 09. 2019 20.33
+15
Poklicte Jana Beca. Bo on zrihtal to mimogrede.
paradoxal
25. 09. 2019 20.32
+15
Popravek! Minister obljublja NAŠO pomoč.... ze spet!!!
slo_veter
25. 09. 2019 20.24
+13
to je kot iz filma Krog, dobiš poročilo o AA .. in čez 7 dni te pobere...