Gospodarstvo

'Nezaslišanih' 180 milijard dobička: naftna podjetja se kopajo v denarju

London, 10. 02. 2023 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Naftne multinacionalke od BP do Shell so leta 2022 zabeležile dobrih 180 milijard evrov dobička – to je približno toliko, kot je BDP Madžarske. Okoli 124 milijard od tega velja za presežne dobičke, a korporacije vseeno ne spustijo cen goriva. Pozivov k temu, da je treba njihov pohlep korenito omejiti, zato ne manjka. Pa družbe? Trdijo, da denar potrebujejo za naložbe in skušajo zmanjšati pomen dejstva, da veliko teh sredstev porabijo za nagrade in zadovoljne lastnike.

Na krilih novih dobičkov naftne družbe spet vse bolj širijo proizvodnjo in svojim lastnikom  izplačujejo visoke dividende.
Na krilih novih dobičkov naftne družbe spet vse bolj širijo proizvodnjo in svojim lastnikom izplačujejo visoke dividende. FOTO: Shutterstock

Vozniki in podjetja so lani klecali pod visokimi cenami goriva. Medtem je naftnim družbam vse teklo kot po maslu: samo pet največjih zahodnih multinacionalk – Exxon, Shell, Chevron, Total in BP – je po zadnjih bilancah zaslužilo rekordnih 180 milijard evrov.

To spet odpira vprašanje neupravičenih presežnih dobičkov. Britanska organizacija Global Witness je določila povprečje dobička od leta 2018 do leta 2021 in nato dodala 20-odstotni dodatek kot blažilnik. Rezultat: pet multinacionalk je skupaj ustvarilo neverjetnih 124 milijard evrov presežnega dobička, poroča krone.at. Ameriški velikan ExxonMobil je na primer nenadoma zaslužil okoli 51 milijard evrov namesto povprečnih slabih deset. 

Naftni industriji je koristilo več dejavnikov. Svetovno gospodarstvo je po koronskem obdobju dvignilo povpraševanje po nafti in plinu na nepričakovano visoko raven. Ob tem pa je zaradi vojne v Ukrajini predvsem v Evropi prišlo do izpada ruskih dobav. 

Hkrati so naftni giganti najbrž želeli še nekoliko nadoknaditi pretekle izgube. Padec povpraševanja in cen leta 2020 je pomenil, da so podjetja malo vlagala v proizvodnjo in celo zapirala dražje obrate. Takrat je naftna industrija pridelala celo milijardne izgube.

A na krilih novih dobičkov naftne družbe spet vse bolj širijo proizvodnjo in svojim lastnikom izplačujejo visoke dividende. O kakšni delitvi bremena energetske krize s potrošniki ni niti govora. Poznavalci pa se strinjajo – to se ne bo spremenilo.

Kritike pa pri vsem skupaj moti pasivnost držav, da se postavijo po robu vsem, ki so si v zadnjem obdobju polnili žepe na račun dragih energentov, medtem ko je marsikatero gospodinjstvo in podjetje komaj plačalo račune. 

Bilo je nekaj osamljenih pozivov k višjim davkom, a večjega razburjenja ni. Tako tudi ni pritiska javnosti na evropske odločevalce. Kot opozarjajo pri krone.at, Američani denimo plačujejo bistveno manj za gorivo kot mi v Evropi. Gospodarstvo pa je globalno in dragi energenti delajo evropsko ter slovensko gospodarstvo manj konkurenčno. Brez ukrepov bo tako konkurenca izkrivljena v škodo evropskih podjetij. 

Ob dobičke naftnih gigantov se je pred dnevi obregnil tudi ameriški predsednik Joe Biden. "Morda ste opazili, da so naftna podjetja pravkar poročala o rekordnih dobičkih. Lani so sredi svetovne energetske krize zaslužili 180 milijard evrov. To je nezaslišano."

Biden je dejal, da so ameriške naftne družbe vložile premalo tega dobička, da bi povečale domačo proizvodnjo in tako ohranile cene energije. "Namesto tega so te rekordne dobičke uporabili za odkup lastnih delnic, s čimer so nagradili svoje izvršne direktorje in delničarje."

Biden je predlagal štirikratno zvišanje davka na odkupe delnic podjetij, da bi spodbudil dolgoročne naložbe, pri čemer je vztrajal, da bodo veliki še vedno ustvarili precejšen dobiček.

Agnès Callamard, generalna sekretarka Amnesty International, pa je ogromne dobičke naftnih družb opisala kot očitno neupravičene in katastrofalne, poroča CNBC.

"Milijarde, ki jih ustvarijo te naftne korporacije, morajo biti ustrezno obdavčene, da se lahko vlade učinkovito spopadejo z naraščajočimi življenjskimi stroški za najbolj ranljivo prebivalstvo in bolje zaščitijo človekove pravice," je dejala.

Energetski velikan BP
Energetski velikan BP FOTO: Shutterstock

In kaj imajo v svoj zagovor povedati naftna podjetja? Naraščajoče dobičke skušajo braniti tako, da se sklicujejo na pomen energetske varnosti pri prehodu na obnovljive vire energije in trdijo, da bi višji davki lahko odvrnili naložbe.

"Davki so stvar, o kateri odločajo vlade. Seveda se vključujemo in zagotavljamo perspektive in ključna perspektiva, ki jo poskušamo zagotoviti, je kontekst okoli dejstva, da podjetja, kot so naša, ki morajo vložiti več milijard za podporo energetskemu prehodu, potrebujejo varno in stabilno naložbeno ozračje," pravi izvršni direktor Shella Wael Sawan. Pri čemer je pozabil povedati, da velik del zaslužka ne bo šel za naložbe, ampak v žepe delničarjev, ki zagotovo ne bi obubožali tudi z veliko nižjimi prihodki. 

"Na primer, davki na nepričakovane dobičke ali omejitve cen preprosto spodkopavajo zaupanje v stabilnost naložbe, zato me skrbijo nekatere poteze," je še nadaljeval. Tudi izvršni direktor Saudi Aramca, največjega energetskega podjetja na svetu, je opozoril na nevarnost pritiska na naftna podjetja z višjimi davki.

Nekoliko drugačnega mnenja je nekdanji generalni direktor BP John Browne, ki je dejal, da je prav, da vlade obdavčijo nepričakovane dobičke – pod pogojem, da so davki pravilno oblikovani.

Da ljudje niso slepi in lahko vidijo pohlep, pa pravi Sana Yusuf, borka podnebne kampanje pri Friends of the Earth. "Pravično obdavčenje njihovega presežnega dobička bi lahko pomagalo pri financiranju vsedržavnega programa za obnovljivo energijo, ki bi znižal račune, ohranil domove tople in zmanjšal škodljive emisije ogljika," pravi. 

Številni so tudi kritični do izgovora, da naftna podjetja dobičke potrebujejo za naložbe. Kot pravijo, ne potrebujemo razcveta naložb v naftni indistriji. Mark van Baal, ustanovitelj Follow This, je za CNBC dejal, da ne bomo dosegli podnebnih ciljev, če večina naložb ostane vezanih na fosilna goriva oziroma se namerava njihov obseg še povečati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
10. 02. 2023 21.07
-7
Nekaj more profilirati tudi delavski razred, sindikati imajo milijardne pokojninske sklade, nekaj imajo sigurno investiranega tudi v energetskem sektorju.
JAZsemTI
10. 02. 2023 17.56
+4
Kdo se je najbolj okoristil “s corono” in kdo mastno služi z “vojno” v Ukrajini??? Vedno slédi denarju in našel boš tistega, ki vleče niti…
Uomo 46
10. 02. 2023 16.16
+7
Schwab šlauf bi rekel, lastil si ne boš ničesar in bil srečen ... Medtem ko oni s privatnimi letali letajo in nato še zadnjih nekaj kilometrov do baze letijo s helikopterji ... Aja bill gates je izključen iz tega, ker je rekel, da dela dobro za planet in je letel v Avstralijo Đžokoviča kako je zmagal ... Živel prečudoviti klovnski svet ...
Sorry
10. 02. 2023 16.26
-1
Tebe moti edino to, da v življenju sam nisi uspel kot si želel. Te razumem, samo ne išči krivde v drugih.
zmerni pesimist
10. 02. 2023 16.09
+1
Iz vsake katastrofe nekateri profitirajo
Watcherman
10. 02. 2023 16.02
-2
Zavajanja in manipuliranje.
Watcherman
10. 02. 2023 15.58
+4
Torej zakaj takšna podražitev nas uporabnikov?????
Sorry
10. 02. 2023 16.27
+0
SREBRNIBREG.
10. 02. 2023 17.27
+5
Borzo so si pa izmislili požrešni kapitalisti kateri se imajo za demokratično družbo.
zakotnik
10. 02. 2023 15.49
+5
Kaj pa dobicki orozarske industrije, kjer so si naredili posle za naslednjih 20 let na racun grozne rusije, ki baje samo caka da se sprehodi do Berlina?
Nanuk
10. 02. 2023 15.48
ne ga lomit, to ni mogoče
zakotnik
10. 02. 2023 15.46
+8
Kaj pa Pfizer in njegovi dobicki ob prodaji zvarka od cepiv?
optimist11
10. 02. 2023 15.46
+3
Kapitalizem l.1990 ni primerljiv z današnjim. Z globalizacijo in razpadom vzhodnega bloka se je začelo to neverjetno izkorišcanje.
zelen
10. 02. 2023 16.06
+4
bogate zahodne dežele že od pamtiveka izkoriščajo vse okoli sebe.najprej so imeli sužnje potem hlapce danes pa bebce
Sorry
10. 02. 2023 16.28
-2
Belci so na vzhodu in zahodu pa je stil življenja kar drugačen, mar ne?
zelen
10. 02. 2023 15.31
+9
hoteli smo kapitalizem zdaj ga pa imamo
gozdar1
10. 02. 2023 15.40
-4
Nafte ti nihče ne bo dal zastonj. Še bratski neuvrščeni so hoteli devize.
Kiladvatri
10. 02. 2023 15.24
+11
Ce se kdo vedno ne razume, zelo zelo slab procent ljudi se z nami vsemi ostalimi dejansko igrajo, pri nas se pa umsko zaostali, zavestno pohabljeni ljudje se vedno delijo na neke leve in desne, pa prisezem da si zasluzite, da vam gre slabo
Uomo 46
10. 02. 2023 16.20
+3
Sledijo jim pa zgolj pohlepni, narcistični in pohlepni ljudje, ker brez njih ta procent globalostov nebi mogel delovati in početi teh stvari ... Žal so ti tudi med nami na lokalnih ravneh ... Kot naprimer občinarji in "težki" privatniki ...
natmat
10. 02. 2023 14.55
+16
Oni si talajo miljarde nam pa dražijo življenje!!!!Elita ki živi na račun revežev...to so novodobni nedotakljivi bogovi...
deny-p
10. 02. 2023 14.53
+8
A kdo misli, da je pri plinu in elektriki kaj drugače?? Konkretno moj primer primerjava račina januar 2022 in 2023. Visoka-dnevna tarifa se je podražila za 100%, nizka-nočna pa za 120%. Hvala za regulirane cene in vse napore😤😤😤
scipio
10. 02. 2023 14.50
-6
Vi bi, da bi Shell postal Marijina družba, kaj...? V tem primeru kmalu še te nafte, ki jo kupujete za poln tank kadarkoli in kolikor jo hočete ali morete, ne bo več. In boste kupovali bencin za svoj moped po litrčkih v plastenkah za radensko, tako čez ulico in na vogalu od črnoborzijancev, tako kot to že ves čas poteka v arabskih državah in ponekod v Aziji, deželah, ki sicer ležijo na naftnih zalogah...Odločite se že enkrat ali hočete živeti po zahodnem ali po kakšnem drugem svetovnem načinu. Enega nezahodnega ste že sprobali (ali so ga vaši tastari, če vas v '80tih še ni bilo tukaj), ko se je bencin v realsoc ex-Yugi dobil le na bone, pa to ne na neke plačilne turistične bone tipa počivavšek, temveč le na konkretno dinarsko plačljive becúgšajne. Mojih 28 ko(n)jev v fičotu Z850LC ga je lokalo po 7,5 L/100km.
oikos
10. 02. 2023 16.11
Slava_Rusiji
10. 02. 2023 14.35
+14
To so t.i. vojni tajkuni.
biggie33
10. 02. 2023 14.31
+18
Države, ki se tega ropanja niso šle (Venezuela, Libija, Irak, Sirija itd.), so bile uničene z gospodarskimi sankcijami oz. so jih ZDA zbombardirale.. se spomnite, ko so rekli, da Irak izdeluje jedrsko orožje?! Ali pa to, da so ZDA financirale upornike (Al Kaido) v Siriji.. Hehe, ovce!! Tudi v Turčiji so poskušali, samo je Erdogan premočen..
gozdar1
10. 02. 2023 15.09
-4
Menda ločiš med podjetji in državami? V iraku so prisotna podjetja skoraj iz vsega sveta, sirija ima tako malo nafte da je irelevantna,.. škotska jo ima več. Aha pa rusi in iran so bili tam iz alturizma. A turčija ima tudi nafto...
Biker 333
10. 02. 2023 14.25
+13
To je eden izmed rezultatov kreganja z rusi zarad neeuropske in ne natove države ukrajine. Pa dejmo raje Turčiji ali Afriki pomagat, tam nam ne delajo škode, kot jo dela zelenjavar.
pain_killer
10. 02. 2023 14.21
-11
Tega se v zahodnih državah ne sprašujejo. Samo socialci, ki so nevoščljivi. Ne vem kaj jih moti dobiček? Če bi ta denar radi zase in za svoje butl ideologije, potem je razlog napačen. Ali pa kdo misli, da če bi podjetja poslovala z ničlo, da bi ostali svet lepše živel?
Kollerik
10. 02. 2023 14.48
+4
Ti je treba narisat? Eno je dobičeg, drugo pa je to brez vseh meja.
Kollerik
10. 02. 2023 14.48
proofreader
10. 02. 2023 14.21
+14
Zdaj veste, zakaj Orban ni ploskal.