Gospodarstvo

NLB ima vsa dovoljenja za prevzem srbske Komercijalne banke

Ljubljana/Beograd, 22. 12. 2020 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

NLB je pridobila vsa zahtevana dovoljenja relevantnih nadzornih organov, kot to določa februarja podpisana pogodba o nakupu 83,3-odstotnega deleža srbske Komercijalne banke, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz največje slovenske banke. Prevzem bo predvidoma zaključen do konca leta, so dodali. Cena za omenjeni delež je 387 milijonov evrov, po napovedih iz NLB bo plačana v gotovini.

Da je prodaja Komercijalne banke NLB v zaključni fazi, je bilo jasno že pred dnevi, ko so se predstavniki NLB na izredni skupščini zahvalili dosedanjemu vodstvu in imenovali nov upravni odbor banke s sedežem v Beogradu.

Cena za nakup 83,23-odstotnega deleža je 387 milijonov evrov, po napovedih iz NLB bo plačana v gotovini.
Cena za nakup 83,23-odstotnega deleža je 387 milijonov evrov, po napovedih iz NLB bo plačana v gotovini. FOTO: Aljoša Kravanja

Delničarji so tako razrešili predsednico upravnega odbora Marijo Sokić in preostalih pet članov upravnega odbora banke ter namesto njih imenovali devet novih. Novi predsednik upravnega odbora bo po zaključku prevzema član uprave NLB Archibald Kremser, ob njem pa bodo sedeli še predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, Uršula Kovačič Košak, Igor Zalar, Marko Jerič, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Guy Richard Steele Stevens in Dragan Đuričin.

Takrat so v Komercijalni banki zapisali, da sta za dokončanje transakcije potrebna še soglasje Narodne banke Srbije in v celoti plačana kupnina. Soglasje je NLB, sodeč po današnji objavi, prejela, tako da ostane še plačilo celotne kupnine.

Cena za nakup 83,23-odstotnega deleža je 387 milijonov evrov, po napovedih iz NLB bo plačana v gotovini. V skladu s pravili o privatizaciji srbskih bank NLB ni zavezana k izdaji obvezne ponudbe za odkup manjšinskih deležev v Komercijalni banki, so februarja ob podpisu pogodbe pojasnili v največji slovenski banki.

Z nakupom Komercijalne banke bo skupina NLB tržni delež po bilančni vsoti na srbskem trgu okrepila z nekaj manj od dveh odstotkov na 12,1 odstotka. V NLB ves čas poudarjajo, da je Srbija eden njihovih ključnih strateških trgov, in napovedujejo, da se bodo na tem trgu širili z organsko rastjo ali prevzemi. Skupina NLB je v Srbiji sicer prisotna z NLB Banko Beograd.

Prevzem banke v Srbiji je prvi po tem, ko je NLB konec leta 2013 prejela državno pomoč. Takrat se je država zavezala, da bo NLB delno privatizirala, za banko pa so veljali strogi omejevalni ukrepi, med drugim tudi prepoved prevzemov. Te omejitve so padle s koncem privatizacije, po kateri je država ohranila nadzorni delež.

Skupina NLB s prevzemom Komercijalne banke utrjuje položaj največjega bančnega igralca na širšem območju nekdanje Jugoslavije s sedežem v tej regiji. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Octavian9
27. 12. 2020 09.20
+1
Kdaj boste vrnili denar izbrisanih obveznic. Iz leta 2013?
zoki142
23. 12. 2020 14.51
+4
je....be....m vam maa....errr NLB ,mi smo vas dokapitalizirali ,z davkoplačevalskim denarjem ,zdaj pa kupujete banke .banda .
bronco60
23. 12. 2020 11.09
+4
Spet bomo ob denar, vsak posel na balkanu je izguba, padajo tožbe in podobno.
EEgon
22. 12. 2020 19.07
+2
Zakaj NLB kupuje banko v eni izmed najrevnejših Balkanskih državah??? Zakaj ne kupi banke na Zahodu, kjer gre preko bank miljarde €€ ne pa te revščine?