Gospodarstvo

NLB in Iskratel skupaj na ukrajinskem trgu

Kijev, 16. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki Nove Ljubljanske banke, Iskratela in Slovenske izvozne družbe so v sredo z ukrajinskim podjetjem OAO Ukrtelecom iz Kijeva podpisali komercialno in kreditno pogodbo za financiranje enega največjih izvoznih poslov v Ukrajino.

Podjetje Iskratel bo ukrajinskemu nacionalnemu operaterju fiksne telefonije, ki ima preko devet milijonov naročnikov, prodalo telekomunikacijsko opremo v skupni vrednosti preko 14 milijonov dolarjev. NLB bo posel financirala po načelu "kredit kupcu", posojilo pa bo tudi zavarovano proti komercialnim in nekomercialnim tveganjem pri SID.

Pogodba je že drugi večji posel na trgih nekdanje Sovjetske zveze v zadnjem letu, v katerem skupaj nastopajo NLB, Iskratel in SID. Banka s tovrstnim kreditiranjem povečuje konkurenčnost ponudb slovenskih podjetij, ki delujejo na trgih nekdanje Sovjetske zveze, hkrati pa utrjuje svojo, sicer že tradicionalno prisotnost v tem delu vzhodne Evrope. Podjetje Iskratel se je s sklenitvijo pogodbe uvrstilo med vodilne dobavitelje telekomunikacijske opreme na ukrajinskem trgu.