Gospodarstvo

NLB zaključila prevzem srbske Komercijalne banke

Ljubljana/Beograd, 30. 12. 2020 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

NLB je zaključila postopek nakupa 83,2-odstotnega deleža srbske Komercijalne banke. Končna nakupna cena v skladu z določili pogodbe, ki jo je NLB s srbsko vlado podpisala februarja, je vključno z natečenimi obrestmi 394,7 milijona evrov, je v sporočilu za javnost objavila največja slovenska banka.

Današnji zaključek postopka je po navedbah NLB zadnji mejnik v transakciji, s katero banka udejstvuje svojo strategijo postati vodilna finančna institucija s sedežem in fokusom v domači regiji, to je jugovzhodni Evropi. Za transakcijo so bila že pred dnevi pridobljena vsa potrebna soglasja regulatorjev, vključno s soglasji Evropske centralne banke in Narodne banke Srbije, danes je bilo izvedeno še plačilo kupnine.

"Veseli nas, da lahko v naši družini - NLB Skupini - zaželimo prisrčno in iskreno dobrodošlico novim kolegom iz Komercijalne banke. Ravno tako smo izredno ponosni, da smo postopek nakupa pripeljali do konca skladno s časovnim načrtom, predvidenim ob podpisu pogodbe. Ta transakcija predstavlja še en pomemben mejnik na poti preobrazbe skupine v regijskega prvaka," je ob zaključku postopka poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Srbski finančni minister Siniša Mali je medtem izrazil zadovoljstvo ob uspešnem zaključku transakcije, ki je po njegovih besedah pomemben pokazatelj zaupanja investitorjev v Srbijo, ne glede na vse izzive, s katerimi se letos spoprijema svet. Uspešna prizadevanja srbske vlade za makroekonomsko in javnofinančno stabilnost v času koronske krize je po njegovih besedah prepoznala tudi resna finančna institucija, kot je NLB.

Prepričan je, da bo z jasno vizijo in strategijo NLB prinesla svežo in pozitivno energijo v srbski finančni sektor, finančna injekcija od kupnine pa bo po njegovih napovedih uporabljena na odgovoren način za poplačilo nekaterih dolgoročnih zadolžitev pa tudi za nove investicije v podporo gospodarski rasti.

NLB je zaključila prevzem srbske Komercijalne banke.
NLB je zaključila prevzem srbske Komercijalne banke. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik izvršnega odbora Komercijalne banke Vladimir Medan pa je ob koncu postopka povedal, da so poslovni rezultati Komercijalne banke zelo dobri ne glede na številne izzive, s katerimi se soočajo države in gospodarstva zaradi epidemije covida-19. "Zato sem trdno prepričan, da bodo rezultati banke še dodatno izboljšani ob priključitvi k NLB Skupini, ki deluje na področju Jugovzhodne Evrope," je dodal in izpostavil tudi zahtevnost ter preglednost prodajnega postopka.

Srbija je sicer že dolgo časa strateško pomembno tržišče za NLB Skupino, a medtem ko se v drugih državah, v katerih posluje, skupina uvršča na eno od prvih treh mest po tržnem deležu, je bila do zdaj prisotnost v Srbiji kot največji državi v regiji skromna. Z zaključkom nakupa Komercijalne banke bo NLB postala tretja največja bančna skupina v državi, njen tržni delež po bilančni vsoti pa se bo po podatkih s 30. septembra zvišal s približno dveh odstotkov na več kot 12 odstotkov, pojasnjujejo v NLB.

Obseg poslovanja skupine v Srbiji bo tako poleg slovenskega tržišča največji in najpomembnejši v regiji, saj bo skupina pridobila več kot 800.000 aktivnih strank na področju poslovanja s fizičnimi osebami in največjo poslovno mrežo v državi z 203 poslovalnicami. Tržni položaj skupine v BiH in Črni gori pa se bo še dodatno okrepil prek dveh bank, ki sta na teh dveh trgih prav tako v lasti Komercijalne banke.

S prevzemom se bodo krediti strankam NLB Skupine povečali za približno 1,8 milijarde evrov, denarne vloge pa za približno 3,3 milijarde evrov, so navedli v NLB. Komercijalna banka, ki je z 10,2-odstotnim tržnim deležem tretja največja banka v Srbiji, je v 2019 dosegla približno 170 milijonov evrov čistih prihodkov. V prvem polletju 2020 jih je medtem ustvarila za skoraj 80 milijonov evrov.

NLB tako v skupino po navedbah vodstva banke vključuje stabilno franšizo, ki bo s svojim trenutnim poslovanjem in predvideno močno prihodnjo rastjo povečala dobiček na delnico in s tem vrednost za delničarje največje slovenske banke na čelu z državo, ki ima po zaključeni privatizaciji v njej nadzorni delež. Kapitalski količniki po nakupu bodo tudi za razširjeno skupino ostali nad regulatornimi zahtevami in nad cilji uprave banke, kar bo omogočilo nadaljevanje izplačila dividend, še napovedujejo v NLB.

Današnji mejnik po Brodnjakovih zagotovilih ne bo vplival na strateški fokus ali vizijo skupine. "Vzpostavljamo sodobno, digitalizirano in učinkovito banko, prizadevamo pa si postati vodilni na srbskem tržišču do leta 2025," je napovedal in dodal, da bodo z odgovornim in trajnostnim pristopom k poslovanju ter ob zavedanju vloge, ki jo imajo kot sistemsko pomembna institucija, izboljševali kakovost življenja v regiji.

Banke iz NLB Skupine in skupine Komercijalne banke bodo sicer v vseh državah, kjer sta prisotni obe, nemoteno nadaljevale z delom kot samostojne banke vse do pravne združitve. NLB zagotavlja, da bo poskrbela za čim bolj gladek proces integracije. Sprememb pri vsakodnevnem poslovanju strank kratkoročno ne bo. Vse storitve bodo nemoteno zagotavljali tudi v prihodnje, vsi pogoji za depozite, kredite in račune strank ostajajo nespremenjeni.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krpati
19. 01. 2021 11.27
Zgodovinsko za tiste na upravi, ko se bodo miljoni zgubil....
riss
30. 12. 2020 21.58
+3
Davkoplačevalci začnimo varčevati za NLB, ker se nova bančna luknja že koplje. Žepe si bodo razen srbskih plenilcev, napolnili tudi naši bančni lopovi. Že videno na prostorih bivše Juge. Kdor verjame pozitivi na prostorih, kjer so slovenske firme podržavili, našim podjetjem in banki pa že ostali dolžni, ta ne, da je naiven, moral bi podpisati, da odgovarja z vsem svojim premoženjem za predvideno "pušionu", ki bo sledila.
A3umf
30. 12. 2020 20.56
+3
PolitKRIMINALCI IN TAJKUNI se bodo mastili svoje zepe napolnili NARODU PA POKRITJE IZGUB NALOZILI!
2fast4
30. 12. 2020 15.19
+3
Pri vsakem prevzemu in po njem so mutni posli pa lahko rečete kar hočete...
Škot
30. 12. 2020 14.09
+3
A tista izkušnja z NLB na Hrvaškem ni bila dovolj.... a ja, ko po tem itak vse davkoplačevalci plačamo... pa Picasso slike pa to...
Uporabnik474217
30. 12. 2020 14.09
+2
A kako je Đukanović pral dinarčke od šverca cigaret skozi NLB? Pranje denarja je v portfeljih?
Quaresma7
30. 12. 2020 13.47
-2
Dobra poslovna poteza NLB-ja.
EEgon
30. 12. 2020 16.50
+1
Dobra poslovna poteza je nakup banke v eni najrevnejših Balkanskih držav??? Morda za boljševike.