Gospodarstvo

'Nočem, da bi bili moji otroci kot jaz. Neizobraženi'

Ženeva, 12. 06. 2021 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
44

"V boju proti prisilnemu delu otrok izgubljamo tla pod nogami, zadnje leto pa nam te naloge ni prav nič olajšalo," opozarja izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. Od 152 milijonov otrok, ki delajo, jih je 73 milijonov na nevarnih delovnih mestih. Kmetijstvo, gradbeništvo in predelovalne dejavnosti so nekatere glavne panoge, ki zaposlujejo otroke. Otroci so v teh panogah lahko izpostavljeni strupenim kemikalijam, od njih se pričakuje, da bodo upravljali z nevarnimi stroji, da bodo delali dolge ure, ob tem pa je še velika verjetnost, da postanejo žrtev zlorabe.

Kmetijstvo, gradbeništvo in predelovalne dejavnosti so nekatere glavne panoge, ki zaposlujejo otroke.
Danes je svetovni dan boja proti otroškemu delu. Na svetu je še vedno 160 milijonov otrok, ki prisilno delajo. Cilj je, da bi se tovrstno delo odpravilo do leta 2025.

Prav tako mora večina zaradi dela opustiti šolanje, kar njihovo življenje zaznamuje na številnih področjih. "V vsem svojem življenju sem bila najsrečnejša, ko sem hodila v šolo," je za avstralski Child Fund dejala Phhuong iz Kambodže, ki je v 6. razredu opustila izobraževanje, da bi lahko šolanje omogočila mlajšemu bratu. "Ko vidim, da moji prijatelji hodijo v šolo, mi je zelo žal," je poudarila.  

Prav zaradi tega se tudi v marsikateri družini iz generacije v generacijo vrti začaran krog revščine. Brez izobrazbe ali z omejeno izobrazbo se otroci, ko odrastejo, običajno znajdejo na slabo plačanih delovnih mestih, kar zmanjšuje njihove možnosti, da se izkopljejo iz brezna revščine.

Otroci so v delo pogosto prisiljeni, ker eden ali oba od staršev moreta delati. Tako se je zgodilo z Arunovo hčerko Mony, ki je stara 13 let in dela v  opekarni, potem ko se je mama poškodovala pri delu. "Nočem, da bi bili moji otroci kot jaz. Neizobraženi," pravi  Arun. "Želim si, da bi študirali, da bi lahko našli boljšo službo. Toda nisem vedel, kaj storiti, ko žena ni več mogla pomagati pri plačevanju stroškov." 

Skoraj polovica vseh otroških delavcev je mlajših od 11 let. V večini regij so deklice in fantje enako verjetno vključeni v otroško delo.

Trend otroškega dela spet narašča

ILO in Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) sta v ta teden objavljenem poročilu ocenila, da se je število otrok, ki prisilno delajo, v zadnjih štirih letih povečalo na 160 milijonov, kar je 8,4 milijona več. Največ otrok po podatkih ILO dela v Afriki, ki ji sledita azijska in pacifiška regija, največ, več kot dve tretjini, v kmetijstvu.

Napredek na področju odprave prisilnega dela otrok se je prvič upočasnil v zadnjih dveh desetletjih. Med letoma 2000 in 2016 se je število otrok, ki prisilno delajo, znižalo za 94 milijonov, zdaj pa se je ta trend spremenil.

V Podsaharski Afriki je v zadnjih štirih letih pričelo delati dodatnih 16,6 milijona otrok, kar je posledica rasti prebivalstva, ponavljajočih se kriz, izjemne revščine in nezadostne socialne zaščite.

Celo v regijah, kjer so od leta 2016 zabeležili določen napredek, kot denimo Azija, Pacifik, Latinska Amerika in Karibi, ta napredek sedaj ogroža pandemija covida-19.

Zaradi dodatnih gospodarskih pretresov in zapiranja šol, kar je posledica pandemije, bi lahko otroci, ki že delajo, delali še dlje ali pod slabšimi pogoji, številne druge pa bi lahko prisilili v najhujše oblike dela zaradi izgube delovnih mest in prihodka v ranljivih družinah.

Kot navaja poročilo, je zaradi posledic pandemije covida-19 ogroženih dodatnih devet milijonov otrok. Simulacijski model poleg tega kaže, da bi se ta številka lahko povzpelo celo na 46 milijonov, če otrokom ne bo omogočen dostop do ključnih programov socialne zaščite.

"Nove ocene nam služijo kot opozorilo. Ne moremo le stati križem rok in pustiti, da nova generacija otrok odrašča v tveganih razmerah," je ugotovitve poročila pospremil direktor ILO Guy Ryder. Dodal je, da smo na prelomni točki in da je veliko odvisno od tega, kako se bomo odzvali v danih razmerah. "Zdaj je čas, da obnovimo svoje zaveze, vložimo dodatna prizadevanja, spremenimo razmere in prekinemo začaran krog revščine in dela otrok," je še poudaril.

Forejeva pa je vlade in mednarodne razvojne banke pozvala, naj "prednostno zagotovijo investicije v programe, ki lahko otrokom omogočijo, da prenehajo z delom in se vrnejo v šole, ter v programe socialne zaščite, ki družinam lahko pomagajo, da jim te odločitve že v osnovi sploh ne bo treba sprejeti".

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
13. 06. 2021 10.23
+3
Včasih so rekli, če se ne boš učil boš cestar al smetar. To so najboljša dela
nikhrast
13. 06. 2021 17.36
-1
Res so to kar dobro plačane službe. Izobrazba, kot gimnazija ali high school, pa zdaj ne pomeni veliko, skoraj vsak lahko dobi diplomo, kurzi se učijo na različni ravni, tako te ponekod še ne sprejmejo v sindikat če nimaš te diplome.
dante
13. 06. 2021 10.20
+3
Izobraževanje ti pobere denar in čas, vrne pa težavno živlenje.
Supervillain
12. 06. 2021 17.33
+7
Kaj ti pa rabi izobrazba,če pa potem ne dobiš dobro službo za katero si se učil važna je samo redna zaposlitev pa nič drugega??.Genij
ElChe
15. 06. 2021 16.45
+1
V Gorenju so trije mojstri skupaj stali pa vsi trije skupaj niso imeli narejene osemletke.Se spomnim ko so dame iz pisarn delale sedmi in osmi razred,na malci so se pa nosile kot da imajo fakulteto.Včasih je bil pregovor če ne boš šole naredu boš šel pa za mojstra v Gorenje.
KarenSoccerMom
12. 06. 2021 14.02
+3
Pridem na komentarje...prepričan, da bo (prisilno) delo otrok množično obsojano. Dobim: - razvajena zahodna mladina - izobrazba je itak precenjena - upravičevanje tovrstne zlorabe otrok Dajmo se že enkrat sesedit vase. Takšna ravnodušnost in brezbrižnost "klenih" slovencev ...
Satoshi Nakamoto
12. 06. 2021 13.42
-8
Formalna izobrazba ima samo eno prednost. Da ugotoviš da je ničvredna in jo več ne precenjuješ
ni_mi_vse_eno
12. 06. 2021 13.52
+6
formalna izobrazba ni ničvredna. Raziskava tvorbe nevronskih povezav je zelo jasno pokazala, da tudi, če se učiš nepomembne pesmice na pamet, to pomaga pri razvoju otroka, tvorbi povezav, ki bodo v prihodnosti koristili. Edino kar bi slovenija morala vztrajati, je pri nujnosti izobraževanja. Danes pa gledamo 13 letna romkinja se poroči s 30 letnim tipom in zapusti šolanje. Potem imamo pa te probleme, ki jih beremo v črni kroniki.
ni_mi_vse_eno
12. 06. 2021 12.16
-4
Cilj je, da bi se tovrstno delo odpravilo do leta 2025 --- Cilj ne bo izpolnjen, dokler bodo banke ustvarjale neenakost med ljudmi. Za več znanja poglej zakaj neenakost na svetu narašča. (=inequality global). Sistem je tako narejen in vodi v propad valute. Dollar je vsak dan bližje kolapsu. Če pogledamo "debt clock" potem vidimo, da je praktično dolar že propadel. (Voltaire: Vsak papirnati denar se slej ali prej vrne v svojo intrinzično vrednost, ki je nič)
ni_mi_vse_eno
12. 06. 2021 12.06
-4
Problem je lepo osvetlil ekonomski "hitman" John Perkins. Gre za sistem s katerim bogate države zasužnijo revne države, da morajo potem njihovi otroci delati in umirati od hrane. Dam samo en primer. Bolivija je želela novo bančno posojilo, s katerim bi odplačala stare dolgove. Svetovna banka (WB) jim je dala pogoj, da privatizirajo vodo. Ko je to država naredila, je bilo jasno, da nihče v državi nima toliko denarja, da bi to kupil. Prišla je ameriška firma Bechtel, ki smo jo spoznali pri obnovi Iraka. Voda je postala zelo draga, da ljudje niso imeli za kruh, ker so morali plačevati vodo. Celo deževnica je postala plačljiva. Ljudje so se uprli, umrlo je nekaj ljudi in prišla je svoboda. Cochabamba vojna za vodo. Celotna zgodovina človeštva je iskanje svobode malega človeka. Živela svoboda.
Firnk
12. 06. 2021 11.33
+6
veliko mladih fantov ki imajo energijo da jih vidjo kot problematične se je razvilo v odlične podjetnike tko gradbince mehanike nepremičninarje mesarje itd so svojo življensko energijo vložili v posle. ni vse v šoli! v šoli je le guljenje brezpotrebnih snovi k jih dons otroc ne rabjo. tolk da majo profesorji delo.
patogen
12. 06. 2021 10.34
-3
Ko se število otrok oziroma rojstev rapidno zmanjša, postane otrok vrednostna dobrina. Tako kot na Kitajskem naprimer v zadnjih 40 letih. In gospodarski razvoj se lahko začne. Tako pa se zaradi ogromenga naravnega prirastka ponavlja krog revščine.
KarenSoccerMom
12. 06. 2021 14.03
-2
Minusi so tu odveč. Komentar absolutno drži. Več kot je nečesa, manj je posamezna enota vredna. Žal velja to tudi za ljudi.
13klu?
12. 06. 2021 09.59
+2
Zajamčeni dohodek je tudi suzenjsko delo z razliko da je določen z zakonom
EEgon
12. 06. 2021 09.58
+0
Dajte še zapisati prevladujočo verov teh državah? Me zanima.
patogen
12. 06. 2021 10.35
+2
To je v državah, kjer ženske nimajo nobene besede pri rojstvih. Na nobeni fotografiji iz Afrike, ne boš našel srečnega očka na sliki. Tam vladajo druge zakonitosti.
cherryDrops
12. 06. 2021 09.36
-3
A, če pa se izobrazi pa dobi službo, bo pa kaj boljše?? Samo druga oblika suženjstva. Ja, to je res najboljša popotnica otrokom.
resslovenka
12. 06. 2021 09.31
+5
Danes je tako :Ni važno kaj znaš, kakšni izobrazbo imaš, važno je katerega botra imaš in seveda predvsem, kakšen položaj ta boter zaseda. Nujna je strankarska pripadnost. Otroci naših politikov niso brezposelni, mnogi niti primerne izobrazbe nimajo za zasedbo delovnega mesta. Tko da, trg dela je krut za tiste, ki ne spadajo v to kategorijo raznih "stricev". To je vsa znanost.
EEgon
12. 06. 2021 09.59
+0
Drži. SLO = ITA 1960 ko je bilo vse v obliki nepotizma.
Sokril
12. 06. 2021 09.28
+10
Otroška delovna sila je ključen element prehoda na "zelene" električne avtomobile. Kdo drug bo kopal kobalt? Po 5 letih pa bomo odslužene nevarne odpadke (baterije) spet vozili v nazaj Afriko.
TheGreatRusia
12. 06. 2021 09.15
+5
UNICEF NAJ PRVO POČISTI AVOJ PRAG, ONI SO V OGROMNI MERI ODGOVORNI ZA TE ISTE OTROKE, KI SE JIH DOVOLI IZKORIŠČATI, KROVNI OZN, KI SLUŽI SAM SEBI, JE ODGOVOREN ZA SITUACIJO KI JO JE PREPUSTIL MEGAKAPITALISTIČNIM POŽERUHOM, KI NAM "PRINAŠAJO MODERNO ŽIVLJENJE", RAVNE KUMARICE KI SE LOŠČIJO KOT ARMATURA NOVEGA AUDIJA.
AlternativeFacts
12. 06. 2021 09.00
+2
Revščina je vedno SISTEMSKA, nikoli ni pogojena z izopbrazbo....Nenazadnje vam ta vlada sprejema socialno politiko, po kateri se ne bo smelo odkloniti dela, četudi bo vaša izobrazba močno presegala zahtevane pogoje dela....Pač sodobno suženjstvo, ali da boste bolje razuzmeli IZOBRAŽENA REVŠČINA, ki jo uvaja SISTEM...
Slovenc07
12. 06. 2021 09.18
+2
Ja pa ja vedno lahko odklonis delo.....ne moreš pa celo življenje vlečt socialo
AlternativeFacts
12. 06. 2021 09.27
+3
Slovenc@ Včasih je bolje 3x premisliti preden blekneš, pardonm napišeš neumnost....
EEgon
12. 06. 2021 10.05
+1
po kateri se ne bo smelo odkloniti dela, četudi bo vaša izobrazba močno presegala zahtevane pogoje dela... to pa resnično PODPIRAM. Ne poznam visoko izobražehih tehnikov ali diplomirancev naravoslovnih ved, ki bi bili nezaposleni, ker trg potrebuje ljudi. Verjamem pa da večina družboslovcev nima zaposlitve, ker tega trg ne potrebuje. Zato se tega bojijo izključno lenobe in družboslovci kot npr. magister NeVladnih Organizacij! DA tak absurden študijski program obstaja na FDV.
AlternativeFacts
12. 06. 2021 10.12
-3
EEgon@ Ti poznaš en kup pravljic...realnost ti je tuja kot tej vladi demokratične norme.... Gremo tako, potomci, družinski prijatelji bodo imeli z manj izobrazbe imeli dobro plačano delo, ti "intelekt" boš pa pometal ceste. Seveda boš to veselo podpiral, ker si se pred tem, dobro izobrazil za poklic, ki ga sedaj zaradi SISTEMA ne moreš opravljati...
Quatflow
12. 06. 2021 08.51
-1
Bolj bi se moralo spodbujati razvoj vesti, socutja in empatije. Izobrazba se ne pomeni, da bos imel najboljso sluzbo, sploh v tem digitaliziranem razvoju in trendu. V tem padlem svetu bodo vedno izkoriscani, ravno zaradi taksnih ki nimajo vesti in empatije.
TheGreatRusia
12. 06. 2021 09.18
+7
STRINJAM SE, IZOBRAZBA NI VEČ "SREDSTVO ZASLUŽKA", DANES JE, KAKOR SE ZNAJDEŠ, TAKO BOŠ ŽIVEL, SAMO OKROG SEBE SE OZRITE. NEKOČ SMO SE VSI NA POLNO TRUDILI S FAKULTETAMI, DA BI USTVARILI NEKO ILUZIJO O "DOBRI SLUŽBI", KI TI VEČ KOT 950€ npr. NE PRINESE..DRUGI PA Z OSNOVNOŠOLSKO IZOBRAZBO POBIRAJO NA SVOJ NAČIN- VEČ.
EEgon
12. 06. 2021 10.08
+4
Pa saj je prav tako. Izobrazba ti razširi obzora, če pa ne veš kaj s svojim znanjem pa ne potrebuješ bajne plače, ker nič ne ustvarjaš. V SLO ae apriori pričakuje imam faks zato mi pripada 1500€, čeprav nič ne prinesem podjetju. Lahko si parketar in dobro zaslužiš ker te ljudje potrebujejo. Plačilo naj boglede na delo (umsko ali fizično kar je pač potreba na trgu) in ne po diplomi.
patogen
12. 06. 2021 10.36
+1
Bolj bi se moralo spodbujati kontracepcijo in sterilizacijo.
kor22
12. 06. 2021 08.41
+18
Zato pa so danasnji otroci tak razvajeni pa nic nocejo ker jih ocitno vec niti na vrt ne smes pomagat delat poslat ena 90 letna oma pa se lahko ubije na njivi otroci pa jo gledajo na lezalniko pa coca colo pijejo...
Petur
12. 06. 2021 08.40
-1
sodobni sistemi,kapitalizmi,kjer se zbira pomagam 1 ,5 za osnove v zivljenju!
PrettyBird
12. 06. 2021 08.38
+11
Kupujmo Applove izdelke in s tem zagotovimo delovna mesta otrokom v nerazvitih državah.