Gospodarstvo

Med ponudniki za izgradnjo drugega tira kitajska podjetja, ki so bila nekoč na črni listi

Ljubljana, 10. 06. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Se je vnel nov boj za obvladovanje 1,2-milijardne investicije gradnje drugega tira, ki ga vodi 2TDK? V drugi krog ponudnikov za izgradnjo je 2TDK namreč uvrstil tudi kitajska podjetja, ki so bila na črni listi svetovne banke zaradi korupcijskih škandalov. Po naših informacijah naj bi zaradi tega in bojazni, da Kitajci zaradi epidemije v Slovenijo ne bodo mogli pripeljati poceni delovne sile, od direktorja 2TDK Dušana Zorka pričakovali, da ta razpis razveljavi.

Kdo bo gradil drugi tir? Od petnajstih gradbincev jih je v ožji izbor prišlo deset, ki za 700-milijonski posel tekmujejo samostojno ali v konzorciju. Pet podjetij je turških, štiri pa kitajska.

Na 2TDK, kjer pred kamero niso želeli, odgovarjajo, da je med kandidati v vlogi partnerjev ali podizvajalcev praktično vsa slovenska gradbena operativa, kar dodatno ovrže trditve, da je potrebno ponoviti razpisa za glavna gradbena dela, da bi pri projektu zagotovili sodelovanje slovenski gradbenih podjetij.

A ponovitev razpisa ostaja odprta možnost zaradi nedavno sprejetega interventnega zakona, ki tudi za javne razpise, ki so že v teku, določa upoštevanje smernic Evropske komisije. To pomeni možnost preverjanja neevropskih gradbincev in njihovih poslovnih praks na tujih trgih, pa tudi zavrnitev ponudbe brez dokazovanja. Torej – prednost imajo slovenska in evropska podjetja.

Kot je konec maja razložila državna sekretarka Ministrstva za okolje in prostor Metka Gorišek: "Ne bomo več dovolili nelojalnih ponudb iz tretjih držav, ki potem seveda tudi onemogočajo neko lojalno konkurenco domačih ponudnikov."

Ponudb v tem primeru sicer še ni, a Kitajci praviloma so med cenejšimi. Med štirimi izbranimi pa so tudi takšni, ki jih je Svetovna banka postavila na črno listo – prvega za šest let zaradi korupcije pri projektih gradnje cest na Filipinih, drugega za osem let zaradi goljufije, tretjega pa za dobro leto zaradi kršitev pri projektih na Kitajskem. Na 2TDK imajo sicer drugačne podatke, in sicer, da je bila na črni seznam uvrščena le ena družba, vendar od tretjega marca letos ni več.

A tudi, če se iz seznama desetih izbrancev črta kitajska podjetja, pa tudi turška, bi ostal le en kandidat: naveza gorenjske gradbene družbe, češkega Metrostava in CGP Darija Južne. Ali zato infrastrukturno ministrstvo pričakuje, da se razpis razveljavi in ponovi? "Pričakujemo, da se v skladu z interventnim zakonom smernice Evropske komisije upoštevajo pri vseh javnih razpisih," odgovarjajo. 

Na 2TDK medtem vztrajajo, da sledijo časovnici in spoštujejo zakonodajo, da pa zakonodajne spremembe še niso dokončne, saj vlada še ni določila seznama projektov, za katere zakon velja. Časovni zamik bi lahko ogrozil 250 milijonov evrov evropskih nepovratnih sredstev in do 250 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke ter dodatno ogrozil financiranje projekta s strani komercialne banke, kar bi projekt lahko zavrlo za več let. "Če bo prišlo do tega, da bo projekt zamaknjen, da bo šlo v nove razpise, se mora nekdo, ki to dela, vprašati, kaj to pomeni za ceno in glede rokov," pravi Zorko. 

Na drugi strani je gradbeni sindikat potencialno omejevanje ponudnikov tretjih držav pozdravil. Oskar Komac iz Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti pravi: "Seveda se s tem iz države odlijejo tudi vsi davki, prispevki in plače. Material nabavljajo iz teh držav, namesto da bi ga kupili pri nas, opremo, mehanizacijo ..."

Trije gradbinci, od tega dva slovenska, so se sicer po prvi fazi razpisa pritožili. Ali bo revizijskim zahtevkom državna revizijska komisija ugodila, bo znano danes. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fofnudl
16. 06. 2020 21.39
Pri nas je problem, da politika ne želi pošteni pogodbenikov, ker pol ni gostije pod mizo po domače.
fofnudl
16. 06. 2020 21.37
Če tujci ne bodo slepomošili in kradli kot "domači", so tudi tujci dobri.
User300173
10. 06. 2020 17.31
+1
Za dobre zagarantirane plače se ne splača hiteti. Koliko je do sedaj bilo porabljenega denarja, kaj narejenega in koliko je šlo za plače in ostalo administracijo ter povezanimi stroški poslovanja 2TDK. Bolje da ne zvemo?
silvo.uzmah
10. 06. 2020 14.28
O tem tiru se že dolgo piše, govori, in če bi več delali na dejanski izvedbi bi ta tir bil že gotov, tako pa bodo še tista sredstva ki so že (še) na voljo propadla
Mark Artovi?
10. 06. 2020 11.22
+6
Potrebno bi bilo jasno uvesti recipročnost - kateri gradbeni projekt na Kitajskem pa je kitajska vlada dovolila graditi tujcem? Koliko možnosti imajo EU podjetja na Kitajskem? Preverjati razne pomoči države, subvencije in podobno, kar v večini primerov pripelje do t.i. dumping cen, je potrebno. Zadeva je preprosta - naj 2TDK vodi projekt skupaj z DRI. S takšno strukturo lahko razprši dela med več podjetji - tako pohitri dela in minimizira riziko, da eno podjetje zataji. Hkrati ostane večina del v domači industriji in vsi pridobijo nekaj iz tega projekta. V ta projekt se lahko vključijo tudi druge panoge, ne samo gradbene, saj gre lahko za daljšo verigo... To vse zahteva dodatna dela, ni pa nemogoče! Pri večjih projektih sta dve varijanti - lastnik (v tem primeru 2TDK) preda dela eni gradbeni firmi za izvedbo "na ključ" ali pa 2TDK sam opravi nadzor za izvedbo "na ključ". Predlagam, da 2TDK+DRI postaneta izvajalca "na ključ" in dela razpršita med več izvajalci, hkrati pa od izvajalcev gradbenih del zahtevata mrežo pokritja iz drugih panog (kjer je to mogoče) v sklopu lokalnega partnerstva...
Generacija56
10. 06. 2020 11.54
+2
Imamo "recipročnost"! Slovenska podjetja imajo obrate na Kitajskem, kjer izkoriščajo poceni delovno silo! A to ne spada pod recipročnost?
Mark Artovi?
10. 06. 2020 12.47
+0
Ne, to ne spada v isto recipročnost. Tudi kitajske firme imajo obrate v EU in Slo! Če se malo bolje prebere moj post se zelo lahko razbere kaj je recipročnost v tem primeru! Zelo preprosto!
Mark Artovi?
10. 06. 2020 12.54
-2
Pa še to... da že nehamo s takšnimi pamfleti kot so "izkoriščanje poceni delovne sile"! Takšna je bila LRK pred leti in za to so dobili tako tehnologijo (prenos iz tujine) kot tudi zaposlitev. V zadnjih letih se je cena (strošek) delovne sile zvišal - hmm, le zakaj, mar ne!? Torej, nehajte že s temi pamfleti. V vsaki družbi se zgodovinski koraki napredka kažejo ob različnem času (pač karakteristika vsake družbe je drugačna, pogojevana s kulturološkimi značilnostmi).
Generacija56
10. 06. 2020 13.11
-1
Vem, da ti ne odgovarja... Pač ni sposobnosti dojemanja.... Ves svet je šel na Kitajski trg, ker jih ljubi, ne zaradi izkoriščanja poceni delovne sile. Sedaj gredo iz istega razloga v Indijo. Ker jo LJUBIJO. Meni je kralj te logike včerajšnji komentator, ki je poskušal utemeljiti, da so američani uvažali sužnje iz Afrike, ker so potrebovali delovno silo za rastoče gospodarstvo. Potem, ko so poklali več kot 50 milijonov indijancev. Hja, kaj vse tukaj človek najde, si niti v sanjah ne zna predstavljati... Pa še vztrajen...
Mark Artovi?
10. 06. 2020 13.23
+1
Drži se tematike in se ne izvijaj z opravičevanjem iz zgodovinskih ideologij. Kaj porečeš o kitajskem prihodu v Slo, nakupu Gorenja in takojšnjem odpuščanju? Ali to ni tudi "IZKORIŠČANJE" možnosti vstopa na evropski trg? Tema je "danes" in ne kaj je bilo! Tu pa se kaže tvoja "sposobnost" dojemanja mojega posta in trenutnega stanja, ki ga verjetno nisi sposoben/na razumeti ker vidiš tja to Fernetičev in Šentilja.
brat od pepetovga brata
10. 06. 2020 10.37
+15
Ha ha ha ha a policaja roparja se pa ne sme komentirat??? Barabe policijske!!!!!!
Anti SdS
10. 06. 2020 10.36
+19
No, če so povezani s korupcijo so pa za našo sedanjo vlado originalni. Boljših ponudnikov ni.
Carmenlula
10. 06. 2020 10.20
+1
Pri Bloku 6 so Komunisti SD jevcii tako kradli kot v Gorenju pa ni nikjer nobenih peciklistov, da bi dobesedno v zadnjo nabrcal te , da ne rečem kriminalne leve naciste.
biggie33
10. 06. 2020 10.31
+23
A ni JJ vlada podpisala pogodbo za tes6?? Pahor je samo nadaljeval s krajo..
Anti SdS
10. 06. 2020 10.38
+12
lulek kdo pa je dal predračun izgradnje teš za določeno vsoto katera je bila skoraj za polovico manjša kot je potem ta ista garnitura kupila samo opremo? So 500 milijonov ukradli ali so s tisto nizko ceno zavajali javnost?
Carmenlula
10. 06. 2020 10.17
+0
Če kdo je kriminalni cel Slovenski gradbeni scenarij, praktično cela leva politika od A do Ž, ki temelji na kriminalni organizaciji, mafijskemu vodenju, kraji korupciji in poceni nekvalitetni Albanski ali balkanski delovni sili vse skupaj izdelano zanič, 10 x predrago, 20 x predolgo in nikoli končano.
Die einemaister
10. 06. 2020 10.54
+14
Čudno, gradbene firme, ki so bile okradene in nedokončani gradbeni projekti so predvsem iz obdobja 2004-2008
Roxy79
10. 06. 2020 10.11
+19
A naša podjetja so pa kaj? s svetniškim sijem nad glavo. Naša podjetja ne plačujejo delavcev... ne plačujejo zdrav.zavarovanja.... ne plačujejo...... ne plačajo podizvajalcev...... bančne garancije gredo mimo njih...... pobirajo..lupijo ljudstvo pred očmi.... A sedaj pa so v napoti Kitajci.... hrvatje so zadovoljni, kjer jim Kitajci gradijo most na Pelješac......
blue3dragon
10. 06. 2020 09.42
+27
Slovenska gradbena podjetja, v katerih delajo državljani BiH in Kosova...
pa dobr no
10. 06. 2020 09.39
+18
Levičarjem se že smeji. 1.2 miljarde korupcije. Začeli so že kar z maketo, nadaljevali s sumljivimi dokumentacijami določenim podjetjem, kjer se je veliko prepisovalo in zaračunalo razne čudne študije. Sedaj imajo še koruptivne razpise s dokazljivo koruptivnimi podjetji. Čestitke Bratuškova in kompanija. Glavno, da se premoženje države raztala "svojim", kot že videno v preteklosti. Rezultat bo nek tir, po katerem se bo s neverjetno hitrostjo 35 km/h vozila najmlajša 60 let stara lokomotiva na dizel po standardu motorjev iz 1955.
Ka pa mislis
10. 06. 2020 09.47
+1
sj so ponarejeni komunisti na oblasti. Baje bodo za 2 miljona nardili celo traso s aamimi domacimi delavci.
pa dobr no
10. 06. 2020 09.49
+19
Ironija pa je, da tudi v primeru električnih tirov - le to dobimo kar na premog iz TEŠ, kjer je bila zgodba še slabša. Cel svet gre v zeleno energijo - Slovenija pa na premog v 19 stoletje. Aja, pa pozabil sem povedat, da električni kabli na tirih - redno dol padajo in zato ima vlak zamude. Postaje so iz 1850, vse pografitano. Glavna postaja v LJ - tudi vse prerjaveto, že od ograj naprej. Če gre človek samo do Celovca pogledat postajo -ti je vse jasno. Celo v Bangladešu - imajo novejše lokomotive. Pri nas me je vedno sram, ko turisti tako slikajo naše vlake, ker kaj takega ne vidiš nikjer. Ni tekočih stopnic niti na glavni postaji, turisti se spotikajo s težkimi kovčki po stopnicah. Ni niti enega avtomata. Zaposlenih pa je na stotine ljudi, ki samo štempljajo karto, namesto, da bi imeli elektronske vozovnice, kot v vseh državah. Najhujši pa so vlaki gomuljka. Pod sedežem tako vroče piha, da stopi podplate na čevlju. Da udobja niti ne komentiram.
Generacija56
10. 06. 2020 09.36
+44
Tale o korupciji je dobra.... A vrh Slovenskega gradbeništva skorumpiran, po zaporih... Vse prakse slonijo na korupciji, vsi projekti pod preiskavami zaradi korupcije, hahahahaha... Seveda, NE Kitajcem, ker, kot je že nekdo zapisal, potem ne bo naših izsiljevalcev procentov zraven. Ko se banana republika, ki jo vodijo kriminalci, spravi k projektu, pa naj si bo to termoelektrarna, zaščitna medicinska sredstva ali železniški tir, je to kolobocija, ki se nato vleče desetletja! DATI KITAJCEM IN POTEM BO MIR! Poceni in kvalitetno. Če so zgradili železnico na Tibet, čez permafrost, imajo vlake, ki vozijo 400kmh, POTEM ZNAJO!
Ka pa mislis
10. 06. 2020 09.48
+22
motorist_mb
10. 06. 2020 09.25
-5
Vsi razen okuževalcev!
BrainDance
10. 06. 2020 09.10
+27
JJ je tudi bil v kehi, sedaj pa je PV...jaz tu ne vidim kaj spornega :D
123maradona
10. 06. 2020 09.06
-11
Po Covid19, iz Kitajske ne naročam več nič.
EnKandidatDosmrtniMandat
10. 06. 2020 09.10
+4
Odkar uradna politika ZDA podpira Ku Klux Klan od njih ne naročam nič.
noire
10. 06. 2020 09.23
-2
Subcomandante Marcos
10. 06. 2020 09.38
+5
123maradona
10. 06. 2020 09.38
-4
Ckzkj, Trump je le še zgodovina v USA. ZDA se bodo nekoliko spremenile z Bidenom.
123maradona
10. 06. 2020 09.39
-5
noire, ne samo kitajci? Cela vzhodnjaska civilizacija...
123maradona
10. 06. 2020 09.01
+30
Naj gradijo Turki. Vsepovsod kjer so Turki gradili je bilo cenovno ugodno, hitro in kvalitetno.🍒🍒🍒
nadali
10. 06. 2020 09.00
+25
Lopovscina bo... To je pri nas vedno bilo in bo
jung
10. 06. 2020 10.11
+3
Wahl
10. 06. 2020 08.32
+83
Prej bodo japonci potegnili podvodno linijo superhitrega vlaka do ZDA kot naši birokratski nesposobneži zasadili lopato. Pri nas niti en večji projekt ne gre skozi brez mutnih pogodb, aneksov, preplačil, revizij....sama mafija. Če drugega ne, en birokratek dela na dveh projektih in prigura do penzije. Morda je pa to namen.
huperz
10. 06. 2020 08.38
+67
V Italiji imajo mafijo, pri nas pa mafija ima Slovenijo
Die einemaister
10. 06. 2020 11.24
+0
Dej dej, ne nakladej v Italiji imajo mafije državo že 50 let v svojih rokah.
NovodobnoSuženstvo
10. 06. 2020 08.30
+69
Vsem državljanom in državljankam Slovenije je jasno, da se nam spet obetajo kraje po dolgem in počez.....sledijo pa farse od kazenskih pregonov in obsodb!!!!
huperz
10. 06. 2020 08.36
+47