Gospodarstvo

Nov Mercator in Kolosej v Celju

Celje/Ljubljana, 22. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Celju so odprli nov Mercatorjev Center, že 18. v verigi velikih nakupovalnih centrov, in tretji kinocenter Kolosej s petimi dvoranami.

V okviru celjskega Športnega parka Golovec sta danes vrata odprla Mercatorjev Center, ki je 18. v verigi velikih Mercatorjevih nakupovalnih centrov, in kinocenter Kolosej s petimi dvoranami, v katerih je skupaj 1245 sedežev ter 25 dodatnih mest za invalide.

Mercator center ima 7630 kvadratnih metrov površin, v hipermarketu je kupcem na voljo 22.000 izdelkov in 666 parkirnih mest. V centru je zaposlitev našlo 145 delavcev. Kolosej pa je postavljen v treh nivojih, njegove dvorane so opremljene po najsodobnejših slikovnih, zvočnih in arhitekturnih kinematografskih standardih. Objekt, ki redno zaposluje šest delavcev, ima 4283 kvadratnih metrov uporabne površine, naložba je ocenjena na 1,4 milijarde tolarjev.

Predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič je povedal, da ima center 23 lokalov, celotna naložba pa je bila vredna okrog štiri milijarde tolarjev. Prvi mož Mercatorja je izrazil tudi obžalovanje, da takšnih centrov, ki vključujejo tudi kinematograf, ni še več. Direktor KD Group Matjaž Gantar pa je napovedal, da bodo letos odprli tudi multipleks v Mariboru, ustrezno lokacijo pa imajo tudi v Kranju. Celjski multipleks je tako že tretji Kolosejev kinocenter v Sloveniji.

Jankovič je poudaril, da so s KD Group, ki ima v svoji skupini okrog 50.000 varčevalcev in je v Celje prinesel tudi finančno točko, začeli sodelovati pred šestimi leti. V letu 2003 je največji slovenski trgovec, ki je največji investitor tudi v štirih državah jugovzhodne Evrope, po prvih ocenah ustvaril približno 330 milijard tolarjev čistih prihodkov od prodaje ter 6,7 milijarde tolarjev čistega dobička. Vsak mesec po besedah Jankoviča v Mercatorju nakupuje 11 milijonov kupcev.

Kinocenter Kolosej v Ljubljani
Kinocenter Kolosej v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

V zadnjih petih letih je Mercator zaprl 400 nerentabilnih trgovin, v naslednjih treh mesecih pa bo v Ljubljani odprl t.i. hard diskont. Kot je pojasnil Jankovič, se tovrstni diskonti razprostirajo na 600 do 700 kvadratnih metrov površine, na njihovih prodajnih policah pa je okoli 2000 izdelkov. V diskontih naj bi nakupovali predvsem kupci, ki si želijo nakup opraviti čim prej. Izdelki so kakovostni, vendar je njihova cena ugodnejša kot sicer, saj je trgovska marža nižja. Do konca leta 2006 naj bi bil tako Mercator lastnik 60 diskontov.

Novinarske konference se je udeležil tudi direktor podjetja Kolosej kinematografi Goran Kodelja, ki je napovedal, da bodo že prihodnji mesec omogočili nakup kino vstopnic prek interneta in mobilnih aparatov. Lanski promet v Koloseju je Kodelja ocenil na 2,5 milijarde tolarjev, dobiček pa presega 200 milijonov tolarjev. Koliko gledalcev pričakujejo v celjskem kinocentru, glede na to da tudi v Planetu Tuš obstaja multipleks z osmimi kinodvoranami, je Kodelja odgovoril, da je potencial regije od 400.000 do 500.000 gledalcev, ki se bodo porazdelili med dvema multipleksoma.

Borza zaustavila trgovanje z delnicami Mercator

Mercator
Mercator FOTO:

Uprava Ljubljanske borze je zaradi zagotovitve enakomerne obveščenosti vlagateljev sklenila od 10.30 do konca današnjega trgovanja začasno zaustaviti trgovanje z delnicami Mercatorja. Kot so sporočili z Ljubljanske borze, jih je Mercator obvestil, da je med trgovalnim časom potekala novinarska konferenca ob odprtju novega Mercatorjevega trgovskega centra in kinocentra Kolosej v Celju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja