Gospodarstvo

Nov način obračunavanja omrežnin: predstavniki energetike ga pozdravljajo

Ljubljana, 05. 07. 2023 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.H., M.G.
Komentarji
50

Z marcem prihodnje leto bo začel veljati nov način obračunavanja omrežnine, ki prinaša pet tarifnih postavk. Novost bo tudi dogovorjena in prekoračena obračunska moč, pri čemer se bodo presežki začeli obračunavati šele dve leti po uveljavitvi novega sistema. Cilj sprememb je optimizirati uporabo omrežja, potrošnike pa vzpodbuditi k bolj premišljeni rabi energije. V Zvezi potrošnikov opozarjajo, da se na energetskem področju dogajajo tektonske spremembe in od pristojnih pričakujejo premišljene poteze.


Naša energetska prihodnost je bila tema današnjega strokovnega srečanja Čas je za spremembe v energetiki ob izidu poročila o stanju na področju energetike, na katerem so predstavili ključne poudarke leta 2022. V luči ciljev zelenega prehoda so udeleženci srečanja spregovorili o novi metodi obračuna omrežnine, ki se začne uporabljati 1. marca 2024.

Predstavniki energetike so na okrogli mizi agencije za energijo pozdravili napovedano prenovo omrežninskih postavk. Svet agencije je namreč pred dnevi spremenil akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje. Novi način obračunavanja omrežnine prinaša pet blokov z različno tarifno postavko, pri čemer bo strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku odvisen od obremenjenosti omrežja in odjemalčeve uporabe v preteklem obdobju.

Spremembe si lahko predstavljamo s posplošeno primerjavo z avtocesto. Če si torej električno omrežje zamislimo kot avtocesto, je smisel reforme, da promet razporedimo tako, da je na cesti čim manj zastojev. Če bi se vsi avtomobili enakomerno razporedili skozi 24 ur, zastojev praktično ne bi bilo, prav tako ne potrebe po gradnji dodatnih pasov. Podobno je tudi z elektriko: če zmanjšamo konice, lahko po obstoječem omrežju spravimo več energije. 

"Svojo porabo lahko zamaknemo. Tudi vse naprave, ki jih doma uporabljamo, so narejeni, da jih lahko časovno zamaknemo, da opravijo svoje delo, ko je omrežje manj obremenjeno. Naša cona udobja pa ni popolnoma nič zmanjšana," pravi Duška Godina, direktorica Agencije za energijo. 

Prenova omrežninskih postavk je po prepričanju ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra zelo pomemben del mozaika zelenega prehoda. 

Električno omrežje
Električno omrežje FOTO: Shutterstock

Predsednik Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) distribucije električne energije Uroš Blažica je ocenil, da ta prenova omrežninskih postavk omogoča možnost aktivnega odjemalca, kar si tudi želijo. V prenovo je bilo vloženega veliko truda, zdaj pa bo treba vložiti veliko truda tudi v to, da bo sistem zaživel, je poudaril.

Veliko vlogo pri prenovi bodo po njegovi oceni imeli dobavitelji, ki bodo spodbujali odjemalce električne energije k aktivnemu odjemu. Nov sistem pa je boljši tudi z vidika distribucijskih podjetij, saj daje več poudarka moči.

Največji izziv, ki trenutno čaka agencijo za energijo do začetka uporabe nove metode obračuna omrežnine, bo komunikacija. "Tekom prehodnega obdobja se bomo posvečali temu, kaj moramo narediti, da to spremembo čim bolj učinkovito vpeljemo in predstavimo ljudem," je povedala direktorica agencije Godina.

Največji uspeh agencije bo, da se bodo regulatorni prijemi prijeli in da bo prenova omrežninskih postavk dejansko v uporabi, je ocenil vodja Sektorja za razvoj in monitoring trga pri agenciji za energijo David Batič.

ZPS od pristojnih pričakuje premišljene poteze

Na vprašanje predsednice Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Brede Kutin glede vpliva prenove omrežnine na ranljivejše skupine potrošnikov je Godina poudarila, da aktivni odjem ni obveznost odjemalca, ampak priložnost..

Spremembe bodo uvedene postopoma. Potrošniki bodo o novostih sprva obveščeni na položnicah. Tudi, ko bo sistem zaaživel, presežne moči še ne bodo zaračunane. Za dodatna pojasnila so odprli tudi posebno spletno stran uro.si

V ZPS ob tem opozarjajo, da naj bodo korak postopni in smiselni. "Da se ne bo zgodilo to, kar se dogaja zdaj, da so ljudje vlagali v sončno energijo, zdej pa je ne morejo priključit," pravi Kutinova.

Agencija namreč obljublja nižje omrežnine tudi za imetnike elektrarn ali hranilnikov. Minister se strinja, da je treba te odjemalce nagraditi, ker vlagajo svoja lastna sredstva. "Mi si samo želimo, da bi bili ljudje nagrajeni za usmerjanje v zeleni prehod in ta prenova omrežninskih postavk omogoča to nagrajevanje," je poudaril minister Kumer. 

A na zvezi potrošnikov na podlagi izkušnje skupinske menjave dobaviteljev elektrike in plina opažajo, da je o spremembah navad lažje govoriti, kot jih izvajati. "Premaknilo se je približno 15 odstotkov gospodinjstev, to kaže, da se ljudje zelo težko premaknejo," je dejala Kutinova.

Energetska kriza
Energetska kriza FOTO: Shutterstock

Mervar: S takšno omrežnino, kot jo imamo zdaj, zeleni prehod ne bo mogoč

Prenova obračuna omrežnin naslavlja več vidikov, eden takšnih je pravičnejša porazdelitev. Po novem bo tako elektrooperater dogovorjeno obračunsko moč za vsakega odjemalca določil na podlagi njegove uporabe omrežja v preteklem obdobju.

Še en vidik je tudi skupnostna samooskrba, ki bo omogočila, da bodo pri oskrbi s sončno energijo lahko sodelovali tudi tisti uporabniki, ki si ne morejo privoščiti lastne samooskrbe.

Omrežnina predstavlja približno tretjino cene na položnicah. Druge postavke so še električna energija, prispevki, trošarine in davek.  

Kot je pojasnil direktor sistemskega operaterja prenosnega omrežja Eles Aleksander Mervar, omrežnina zaradi prenove obračuna ne bo nujno nižja, bo pa bolj pravično porazdeljena. Je bil pa ob tem jasen, da zeleni prehod ne bo mogoč s takšno omrežnino, kot jo imamo zdaj, ki je med najnižjimi v Evropi.

Kumer je dodal, da je treba ranljivejšim gospodinjstvom pri zelenem prehodu pomagati na drugačen način, predvsem s subvencijami.

Glede pogledov v prihodnost so si sodelujoči na okrogli mizi zaželeli enotnost in sodelovanje deležnikov v elektroenergetskem sistemu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
13. 12. 2023 16.43
+1
Bo potrebno v vsakem mestu vklapljati sirene, da bodo upokojeci vedeli kdaj naj začnejo kuhati, kdaj lahko vklopijo pralni stroj. Aja, saj oni kuhajo na drva, pralnega stroja pa še nimajo, ker čakajo, da se od dviga penzije nabere za el. štedilnik.
Skinwalker
06. 07. 2023 20.57
+1
To kaj vi pozdravljate je sigurno za nas slabo.. drugace nebi pozdravljali..
User300173
06. 07. 2023 13.20
+4
Koliko bo dražje? Nas ofjemalce zanima samo pravilno obračunana količina in znesek na položnici. Kam gre vse ostalo nas prav malo briga, ker itak ne moremo kontrolirati ali je dejansko namensko koriščeno. Torej gospodje biriči, koliko bo dražja ta vaša veleumna posodobitev, ker ceneje ne bo.
Preprosti
06. 07. 2023 09.33
+4
Najbolj žalostno je, da je nastalo ozko grlo v "trafo postajah" in masovno pošiljajo negativna soglasja. Ljudje bi gradili elektrarne na lastnih strehah a ne moremo ker distribucije se niso pravočasno pripravile in nadgradile "traflce"
PomisliNaSonce
06. 07. 2023 11.35
-4
Kaj ni odvisno od porabe na transformatorski postaji....vsi bi proizvajali elektriko, takrat ko se je najmanj porabi. Hkrati pa jamrate, da skoz dež pada. Čudn da vam ne kapne, da je to formula za dež in stalno plinsko komoro. Ne moreš pobirat sobčno energijo iz streh, in jo po kablih špobat v neomejenih količinah pmna drug konec sveta brez posledič. Prva je, da fašeš v kontra po žicah pline...druga je možne preobremenitve. Dejte mal pmaeti nucat, kdo vam bo pa aparate popravljal in mah iz strehe in plesen iz sten sabiral. Brez energije ni nič....sonce ni za okras nad nami in vesolje
zvoneti
06. 07. 2023 09.07
+3
Menda živimo v super razvitem delu sveta, kjer tehnologija in znanost napredujeta s svetlobno hitrostjo, skratka cedita se med in mleko na tem planetu za kvazi naprednejše države v katerih vlada kapitalizem in demokracija. Resnica pa je, da živimo vedno slabše, elite nam na legalen način ropajo in uničujejo planet in so nas zasužnjile. Mantra gospodarska rast in dobiček večini prebivalstva prinaša samo delo za golo preživetje (delamo za položnice, 30 let odplačujemo streho nad glavo, jemo nekvalitetno umetno hrano....) od jutra do mraka in uničevanje narave. 1% elit ima v lasti toliko premoženja kot vseh 99% zemljanov.
niktalop
05. 07. 2023 21.27
+9
Položnice bodo vsaj za 50% višje. Temu odiranju se bo potrebno upreti. Najprej nas silijo da preidemo na elektriko od vozil do ogrevanja in ko to naredimo udari po siromaku.
PomisliNaSonce
06. 07. 2023 11.37
+2
Kaj si pa pričakoval...to je logična posledica. Medtem ko vam je vladar še sonce za pline na strehah zamenjal. Davek na nerazvite je to
dannyer
05. 07. 2023 19.38
+12
to je goljufija referendum proti temu. To imajo namen širiti neustavni kult ideoligijo.
231koak
05. 07. 2023 18.38
+7
Če nebi več kasirali, ga nebi pozdravljali
rcarlos
05. 07. 2023 18.29
+11
So pa tut edini ki to pozdravljajo 😂
kakorkoliže
05. 07. 2023 18.15
+17
Elektro omrežje smo plačali davkoplačevalci. Zakaj nam sedaj nabijajo neupravičene in nerazumne cene?
SEHE
05. 07. 2023 18.29
-13
ker bi se drugače podrlo in bi po parih letih uporabe žarnice spet pristal na svečah.
MladInPerspektiven
05. 07. 2023 19.34
+12
SEHE ne reč, da jim ti verjameš?? Ali si tam zaposlen ali pa opran do ...hm
kakorkoliže
05. 07. 2023 18.12
+16
Zakajbi plačevali omrežnino za elektriko iz sosedove elektrarne, če smo priključne kable morali plačati sami?
devote
05. 07. 2023 18.10
+10
na koncu bo ostako pri dveh tarifah kot zdaj. pac tipanje terena tile lansirani naroceni vladni clanki. golobu ze brez tega katastrofalno pada priljubljenost, ne pa da bo se z elektro poloznicami zaebaval narod v glavo. to se ne pozabi ker je vsakomesececno pred teboj . tko da golob najdi si ze enjrat orng svetovalce, ce zelis politicno preziveti.
rato
05. 07. 2023 19.21
+3
Saj jih ima pa so vsi izgleda nesposobni oziroma pohlepni 🤔
Milka5
05. 07. 2023 18.09
+8
Ok... Torej bo dražja... Kdaj bomo kaj kolesarili?
Anion6anion
05. 07. 2023 18.03
+9
A mi ahko kdo to po kmečko razloži?
bojer
05. 07. 2023 18.04
+1
...težka.... kmetje so pametni ali postajajo pametnejši....
Letnik 1964
05. 07. 2023 18.33
+14
preprosta po kmečko: podražili bi pa ne upajo direktno, bodo malo po ovinkih to speljali
Uporabnik1874818
05. 07. 2023 21.42
+3
kasirali te bojo še mal bl. sam da ti bojo rekli da si sam kriv za visji racun
bojer
05. 07. 2023 18.02
+12
Vse skupaj malo preveč "bizarno". Vlado imamo tudi zato, da vspostavi normalne tržne pogoje. Vlada ni za favoriziranje energetskih lobijev ali zdravstvenih ali farmacevtskih, temveč, da ima sistemske rešitve za tako nerealen položaj na trgu.....
Harpuna
05. 07. 2023 18.00
+11
Čim začnejo z nekimi bloki,ponavadi nerazumljivo za preprostega človeka,je to sigurno nateg in kraja.Zakaj je bilo do sedaj popolnoma razumljivo,da kolikor porabiš, toliko plačaš.Vse si izmislijo samo, da bi potegnili čimveč iz naših žepov.
Rde?a pesa in hren
05. 07. 2023 17.41
+20
Vrhumnski nateg in goljufija slovenskih hlapcev. Kot je rekel že I Cankar, pa še 100% je zadel. Tega naroda se da nategovat, kjer ima vsak 5 minut. Seveda so štormari pozdraviku to, ker bo spet na najbolj lahek način prineslo cvenk v blagajno. Štromarji: glede zelenega prehoda? Kaj ste naredili do sedaj, razen, da ste si talali fantastične plače, regrese in božičnice? Zdej, ko je treba pa omrežje, v kerga niste vlagali NIČ prenovit, ker ne folga raznih traparij kot so sončne elektrarne in TČ, pa spet na pleča tega, ki je najbolj tih, hlčaca Slovenca. Ma da vam... pa taka slavosnka hlapčevska izkoriščevalska, brezpravna država... Itak ne bo nič, folk bo spet čep priden plačval naprej, vse kar dobi, bo plačal in bo tiho in to je to.
Harpuna
05. 07. 2023 18.05
+6
Rde?a pesa Res je nikjer v Evropi si ne bi privoščili tako kriminalno goljufati državljane,ker bi bila takoj cesta,pri nas pa jok in stok ,potem pa tišina.
bronco60
05. 07. 2023 17.40
+16
Karkoli je novega, je na škodo navadnih ljudi, beli ovratniki se pa mastijo.
Misika1967
05. 07. 2023 17.37
+18
Mislim da je sedaj priloznost da se cimprej poberete in nehate krast postene ljudi. Vedno vecje cene,zaradi pozresnosti dobickarjev. Ze komaj prezivimo z povprecnimi placami kaj sele tisti z najnizjimi. Place so se zaradi vseh podrazitev zmanjsale za okoli 30-do 40 %. Dol z tako vlado.
jung
05. 07. 2023 17.56
+4
ŠKIS
05. 07. 2023 17.27
+16
spet ena brezvezena podražitev