Gospodarstvo

Nov predlog novele zakona o DDV-ju podoben prejšnjemu

Ljubljana, 27. 07. 2021 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
3

Vladi in predvsem ministrstvu za finance zadnje čase težave povzročajo davki. Trenutno predvsem davek na dodano vrednost oziroma novela zakona o DDV-ju, ki je 15. julija padla zaradi enega glasu premalo. Zdaj so pripravili nov predlog, ki je po besedah ministrstva precej podoben prejšnjemu.

Če bo podpora tokrat zadostna, trgovcem, gostincem, frizerjem in drugim računa ne bo več treba izdati v papirni obliki. Ta bo potreben le, če ga bo stranka zahtevala oziroma če bo račun potreben zaradi morebitnega vračila izdelka ali uveljavljanja garancije.

Če bo podpora tokrat zadostna računa, ne bo več treba izdati v papirni obliki.
Če bo podpora tokrat zadostna računa, ne bo več treba izdati v papirni obliki. FOTO: Thinkstock

Podjetja bi lahko ob nakupu osebnih vozil za zaposlene, če so ti brez izpustov ogljikovega dioksida in niso dražja od 80 tisočakov, tudi odbijala DDV. Prav tako pa kmetje ne bi bili več obvezni zavezanci za DDV. To bi veljalo ne glede na njihov prihodek – trenutna meja je 7500 evrov prometa na leto.

Z novelo pa moramo v našo zakonodajo končno vnesti tudi kar nekaj členov iz evropske direktive, ki določa novosti pri spletni prodaji. Tu je od julija namreč kar nekaj sprememb. Po novem tako na primer ni več oprostitve plačila DDV za nakupe iz neevropskih držav in to ne glede na znesek. Tudi če je ta zelo nizek, recimo 22 evrov, kot je veljalo do zdaj.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
27. 07. 2021 21.56
+1
Bodo pa drugi stroški, npr servisi dragi
oježeš
27. 07. 2021 21.19
+1
Neumnost, sem iskal po spletu in z e-pošto pri večjem številu prodajalcev kable za povezavo zunanjega diska z računalnikom. Obe strani kabla morata imeti kotno pritrjen USB 3. In sem ga bil prisiljen naročiti v tujini preko spletne trgovine. In zdaj bom za 3 kose kablov, v vrednosti 12,5 EUR moral plačati še DDV. Se strinjam, da je treba zaračunati DDV ampak za material, ki se ga lahko kupi v naših trgovinah.
Ugovor vesti 133.člen
27. 07. 2021 21.17
-2
Kolikor vem so bili proti levičarji, ker se bojijo, da bodo oškodovani prisesanci na državne jasli, ki so povečini iz njihovih vrst.