Gospodarstvo

Nova agencija, stare težave?

Ljubljana, 18. 10. 2010 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./M.M./V.L./STA
Komentarji
19

Člani Kasa so odstopili, to naj bi tudi bilo opozorilo, da je nujno potrebna javna in strokovna razprava pred začetkom dela nove agencije.

Zakaj so odstopili? Jože Glazer, Franc Jamšek, Milena Pervanje, Bogomir Kovač in Borut Bratina.
Zakaj so odstopili? Jože Glazer, Franc Jamšek, Milena Pervanje, Bogomir Kovač in Borut Bratina. FOTO: Aljoša Kravanja

Kadrovsko-akreditacijski svet (Kas) je v četrtek vlado obvestil o odstopu svojih članov. Danes so se zbrali na tiskovni konferenci, na kateri so tudi razložili, zakaj so se odločili za ta korak.

Nekdanji predsednik Kasa Bogomir Kovač je dejal, da je "imenovanje nadzornih svetov Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Pošte, kot ga je izpeljala vlada, povod, da so izrazili nasprotno mnenje. Globlji vzroki pa so bili podani že z dosedanjim ravnanjem in upoštevanjem našega delovanja, kjer smo imeli že prej veliko težav“.

Bogomir Kovač
Bogomir Kovač FOTO: Aljoša Kravanja

Dejal je tudi, da je vlada že konec leta 2008 skušala dati ministru pooblastila, da na 1. ustanovitveni seji Kasa imenuje nadzorni svet Slovenskih železnic (SŽ). "Mi smo 28. decembra 2008 zavrnili takšen način delovanja ter v nadaljevanju pripravili del akreditacijsko-nominacijskega postopka, ki ga je štiri mesece pozneje vlada vendarle sprejela. Torej je bil Kas primoran pripraviti model našega delovanja in si prizadevati, da bi vlada to razumela," je zavrnil odziv vlade, da Kas ni sledil njihovim navodilom.

Dejal je še, da si je Kas prizadeval za uveljavitev dvofaznega postopka pri izboru ožjih kandidatov za člane nadzornih svetov, a je vlada sistem upoštevala pri manj pomembnih oziroma manjših družbah, pri pomembnih pa ne. "Zadnje takšno kršenje dvofaznega sistema se je zgodilo z imenovanjem danih dveh nadzornih svetov. V celoti so obšli naš nominacijski postopek ter vzeli člane iz širokega akreditacijskega nabora," je dejal.

Odstop Kasa je po Kovačevih besedah pravzaprav opozorilo, da je nujno potrebna javna in strokovna razprava pred začetkom dela nove agencije. "Skrbi nas, da bo imelo vodstvo nove agencije iste težave, kot smo jih imeli mi," je še dodal Kovač.

Borut Bratina
Borut Bratina FOTO: Aljoša Kravanja

Zdaj že nekdanji član Kasa Borut Bratina je dejal, da gre predvsem za to, da spodbudijo strokovno razpravo v obdobju do oblikovanja nove komisije. "Potrebno je razčistiti, ali naj res samo akreditira in ne napravi ožjega izbora," pravi in dodaja, da za samo ocenitev komisija ni potrebna, saj lahko akreditacije opravi ena sama usposobljena oseba. "Ne trdimo, da gre pri novih nadzornikih za nekompetentne osebe, a naglica, ki je bila tokrat prisotna, jasno kaže na to, da je pred delovanjem nove agencije potrebno to vprašanje ožje nominacije strokovno razčistiti," je Bratina razložil svoje stališče.

Njegova kolegica Milena Pervanje je temu dodala, da so oni kljub temu odstopu s svojim znanjem in ostalimi kompetencami pripravljeni pomagati vladi, če bo ta seveda to želela.

"Bili smo pod pritiskom operacionalizacije pričakovanj," je potrdil Jože Glazer in dodal, da pri oblikovanju kriterijev gledali predvsem strokovno in je lahko prišlo z vlado do drugačnih pogledov.

Vlada bo iskala rešitve za novo institucijo, ki bi nadomestila Kadrovsko akreditacijski svet, je dejal premier Borut Pahor. Ustanovitev Kasa je pohvalil OECD, dodaja premier, ki pravi, da je Kas opravil pionirsko delo in tudi omejil apetite koalicijskih strank po vplivanju na kadrovske odločitve.

Kas si je prizadeval, da bi upošteval značilnosti in potrebe posamezne organizacije oziroma podjetja. Kot je dejal Franc Jamšek, so pri tem upoštevali tudi druge vidike, ne le finančnega, in sicer razvojna, tehnološka, pravna, tudi kadrovska vprašanja. Podjetja v državni lasti bi lahko po njegovem mnenju odpirala nova delovna mesta, vzpostavila dobre prakse korporativnega vodenja. "Če vlada ne bo gledala naprej, ta podjetja ne bodo opravljala svoje vloge," meni.

Jamšek se strinja, da je potreben temeljit premislek pred začetkom delovanja nove agencije. Ne zdi se mu razumljivo, da država dobre prakse iz OECD, prenos katerih naj bi bil eden namenov dragega članstva v organizaciji, nato zvrne.

"Če nas nihče ne potrebuje, nam ni treba delovati," pravi Jamšek in dodaja, da so delali "praktično volontersko". Po njegovih besedah je sejnina znašala 80 evrov bruto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
21. 10. 2010 07.38
BOTER PAHOR LAŽE NA KUBIKE
SEBASTI
19. 10. 2010 08.31
"Ustanovitev Kasa je pohvalil OECD, dodaja premier, ki pravi, da je Kas opravil pionirsko delo in tudi omejil apetite koalicijskih strank po vplivanju na kadrovske odločitve." Očitno ni omejil Golubičevih apetitov.
Franc Zabukovec
18. 10. 2010 19.15
Za odstop so imeli najbrž od države plačane svetovalce
hendikep
18. 10. 2010 18.20
še dobro da so sami odstopili da ih ni bilo potrebno najeti še kakšne agencije da bi ih pregnala.
bruselj3
18. 10. 2010 17.22
izvrševalci 8zakritih) ukazov?
bruselj3
18. 10. 2010 17.21
je to skupek dobromislečih ljudi? so to ljudje, ki so se zbrali na večernem kotejlu? ali kaj drugega?
bruselj3
18. 10. 2010 17.21
le iz katerega (lkomunajzarskega) naftalina so pobrali te ljudi?
bruselj3
18. 10. 2010 17.19
in kdo ? Personal kadrovsko svetovanje d.o.o. Milena Pervanje
bruselj3
18. 10. 2010 17.17
kdo je pa Jože Glazer ? kakšen strokovnjak? za katero področje?
bruselj3
18. 10. 2010 17.16
sicer pa je bil kovaček v vsaki neoliberalni vladi nek akšen svetovalec! za meglo in dim
bruselj3
18. 10. 2010 17.15
kovač teoretik brez prakse, omaladinac, alistar sloevnski pregovor kovačeva kobila je bosa!!!
bruselj3
18. 10. 2010 17.14
a janšev števec še kaj šteje? padel je tudi KAS?
puffdaddy
18. 10. 2010 15.34
kakšnih novih nadzorniki neki, sami sivi sedijo na stolčkih, ni čudnega da mladi nimajo dela!!!
jurimuri1
18. 10. 2010 15.18
botjabotja
18. 10. 2010 14.24
Zares ima pa res veliko "usposobljenih, intelegentnih" ljudi. Upam, da jih bo Golobič nastavil na te položaje. To ne bi bilo politično kadrovanje ampak celo učinkovit protikrizni ukrep.
b77
18. 10. 2010 13.34
KJER KOLI JE BOGOMIR KOVAČ JE POLNO DREKA
deloholik
18. 10. 2010 13.27
Golobič pridno kadruje...Pahor bo pa vsak trenutek stopil pred kamero in izjavil svojo novo frazo......Sprejemam odgovornost....s čim pa ogovarjate gospod predsednik...s čim...
ivo55
18. 10. 2010 13.25
OD VSEH TEH DRAGIH NADZORNIKOV NI BILO NOBENE KORISTI. TAKOJ UKINITI TO PEDIGRE SLUŽENJE DENARJE NA BREME DRŽAVLJANOV IN POCENITI SSTORITVE V VIŠINI NJIHOVIH NEZASLUŽENIH DENARJEV! NADZOR NAD POSLOVANJEM DRUŽB UREDITI PO VZORU BIVŠE SDK, KI JI NAJ PREDSEDUJEJO TUJI STROKOVNJAKI IZ EU!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 dOVOLJ JE MEŠANJE MEGLE NA ŠKODO DAVKOPLAČEVALCEV, DEFINITIVNO!
yeyo.white
18. 10. 2010 13.19
pahor ne rabi nekih nesmiselnih KASov in ne vem kaj se vse. je dovolj sposoben da sam ve koga je potrebno postavit na dolocen stolcek.