Gospodarstvo

Nova direktiva glede tobačnih izdelkov

Bruselj, 10. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Javni pravobranilec sodišča Evropskih skupnosti v Luxembourgu je zavrnil pritožbo dveh britanskih proizvajalcev tobaka glede strogih tobačnih pravil, ki jih je maja lani sprejela Evropska komisija, veljati pa naj bi začela konec tega meseca.

Proizvajalca tobaka American Tobacco Ltd. in Imperial Tobacco Ltd., sta namreč trdila, da naj bi bila nova evropska direktiva o proizvodnji in prodaji tobačnih izdelkov protipravna. Obe omenjeni podjetji sta s tožbo skušali preprečiti, da bi nova direktiva ob koncu septembra dejansko stopila v veljavo.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Mnenje javnega pravobranilca za sodišče sicer ni obvezujoče, vendar pa slednje njegovo mnenje večinoma upošteva. Končno odločitev bo sodišče sprejelo v prihodnjih mesecih. Javni pravobranilec je potrdil pravno ustreznost direktive Evropske komisije, ki med drugim vsebuje pravila o zmanjšanju dovoljene količine katrana, nikotina in ogljikovega monoksida v cigaretih ter določila o opozorilnih napisih na zavojčkih cigaret.

V skladu s sprejeto direktivo so odslej oznake na cigaretnih škatlicah, ki so kadilcem sporočale, da kadijo "lahke" ali "ultra lahke" cigarete, prepovedane. Prav zaradi te spremembe bodo morali znani svetovni ter evropski proizvajalci tobaka svoje izdelke, kot so na primer Marlboro Lights, Camel Lights, Milde sorte in Soave, preimenovati. Na zavojčkih pa bo po novem več prostora namenjenega napisom o škodljivosti cigaret.

Proizvajalci tobaka ob tem opozarjajo, da bodo s proizvodnjo cigaret z nižjo vsebnostjo katrana in nikotina izgubil pomembne izvozne trge - v Aziji, Avstraliji in Afriki zahtevajo namreč potrošniki močneješe cigarete. Posledično pomeni izguba trgov tudi izgubo več tisoč delovnih mest. Nasprotno pa trdijo v Bruslju, saj želijo z novimi pravili zaščititi domače proizvajalce, na trgu EU pa preprečiti prodajo pretihotapljenih, z novo direktivo neusklajenih, tobačnih izdelkov.