Gospodarstvo

Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov

Ljubljana, 20. 06. 2019 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski državni holding je v imenu države z Novo KBM podpisal pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža Abanke. Nova KBM, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov. Zaključek transakcije je pričakovati do konca leta, ob upoštevanju pridobitve soglasij pristojnih organov.

Danes je Slovenski državni holding (SDH) v imenu države podpisal pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža Abanke. Zanj bo Nova KBM, sicer v lasti ameriškega sklada Apollo, odštela 444 milijonov evrov. 

Prodaja zadnje državne banke je naletela na velik odpor Levice, Luka Mesec je tako dejal, da ne vidi smisla v sodelovanju z vlado. Svet stranke naj bi o prekinitvi sodelovanja odločal julija.

Nadzorni svet SDH je soglasje k prodaji Abanke Novi KBM podal v sredo, danes pa je sledil še podpis prodajne pogodbe, ko so razkrili tudi vrednost transakcije. Država bo v postopku prodaje prejela 511 milijonov evrov, in sicer iz naslova že izplačanih dividend za lansko poslovno leto 67 milijonov evrov, iz naslova kupnine pa 444 milijonov evrov, so sporočili iz SDH.

Večina kupnine za zniževanje javnega dolga 

Na ministrstvu za finance so v sredo pojasnili, da bo 10 odstotkov kupnine namenjene za demografski rezervni sklad, 90 odstotkov pa za zniževanje javnega dolga.

 Tretja največja banka v Sloveniji, več kot 1000 zaposlenih 

Abanka z več kot 1000 zaposlenimi je tretja največja banka v Sloveniji, ki nudi celovite finančne storitve, od klasičnega bančništva do bančno-zavarovalniških storitev. Njeni začetki segajo v leto 1955, danes pa je v 100-odstotni lasti države.

V okviru sanacije in združitve z Banko Celje je država vanjo v letih 2013 in 2014 vložila 781 milijonov evrov. Kot delničarka Abanke je država v zadnjih treh letih doslej že prejela 178,3 milijona evrov dividend, poleg kupnine pa je upravičena tudi do zneskov iz naslova prodaje terjatev, ki so bile v sklopu ukrepov za krepitev stabilnosti bank v letu 2014 prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank. "Ocenjeno je, da bodo navedeni prilivi presegli vrednost omenjenih ukrepov, ki so bili potrjeni z odločbo Evropske komisije," pravijo na SDH.

Priložnost, da zgradijo močno, združeno banko 

Predsednik uprave SDH Igor Kržan je po podpisu pogodbe povedal, da so s prodajo izpolnili zaveze, ki jih je Slovenija dala Evropski komisiji glede dovoljene državne pomoči. "Podpis pogodbe predstavlja pomemben korak pri prizadevanjih SDH, da uspešno zaključi privatizacijske postopke s pridobitvijo odgovornih in izkušenih investitorjev, ki bodo podprli razvoj gospodarskih družb in njihovo preoblikovanje v uspešnejša in bolj konkurenčna podjetja," je dejal. Kupec bo po njegovih besedah dobil dobro in stabilno banko.

Predsednik uprave Nove KBM John Denhof pa je podpis pogodbe označil za izjemno priložnost, da zgradijo močno, združeno banko, to pa je pozitivno za slovensko gospodarstvo. "Združena banka bo imela boljši dostop do strank v vseh segmentih po vsej državi in bo podpirala konkurenčnost slovenskega bančnega sektorja," je ocenil.

Abanka je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 18,6 milijona evrov čistega dobička.
Abanka je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 18,6 milijona evrov čistega dobička. FOTO: POP TV

Levica na 'izsiljeno prodajo': Plenilskemu skladu smo prodali Abanko za drobiž

Na prodajo Abanke se je odzvala tudi Levica in Luka Mesec, ki je v izjavi za javnost zapisal: "Šarec je dejal, da bi moral "SDH krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke. Zlasti ne sumljivim skladom". Nato pa je Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) dopustil, da dober teden za tem Abanko proda sumljivemu ameriškemu skladu Apollo Management Fund. Prav ta sklad že leta služi na račun slovenske države in davkoplačevalcev." 

Dodaja, da je NKBM Slovenija leta 2013 dokapitalizirala z 870 milijoni evrov, tri leta kasneje pa prodala zgolj za 250 milijonov skladu Apollo in EBRD. "Mimogrede, Apollo je bil istega leta Združenim državam Amerike primoran plačati 53 milijonov dolarjev odškodnine zaradi zavajanja investitorjev in prikritega zaračunavanja provizij svojim strankam. Appolo in EBRD sta v preteklih dveh letih iz NKBM potegnila za okrog 100 milijonov evrov dividend, trenutno pa iščeta novega kupca za banko, pri čemer zahtevata kupnino v višini 650 milijonov evrov. Apollo in EBRD bosta torej v zgolj treh letih zgolj z veriženjem lastništva v NKBM zalsužila 500 milijonov evrov neto provizije oziroma 200% provizijo glede na kupnino." 

"Primer NKBM dokazuje, da je tržna cena banke za nove lastnike bistveno višja od kupnine, ki so jo pripravljeni plačati naivnim lastnikom, med katerimi je slovenska država. Prav tako dokazuje, da sumljivih skladov, kot je Appolo ne zanimajo strateško premišljene, dolgoročne naložbe v slovenski bančni sistem, temveč agresivno izčrpavanje bank z namenom doseganja višjih donosov," še dodajajo. 

In še: Apolloje po prevzemu NKBM v pol leta odpustil 240 zaposlenih: "Nedpustno je, da smo temu plenilskemu skladu, ki v lovu za hitrimi dobički odpušča in pustoši domačo bančno infrastrukturo, zdaj prodali še zadnjo sistemsko banko v državni lasti. In spet za drobiž - v Abanko je država skupno vložila kar 780 milijonov evrov, prodala pa jo je za borih 444 milijonov."  

Levica je do prodaje Abanke izjemno kritična.
Levica je do prodaje Abanke izjemno kritična. FOTO: Bobo

Analitik: Abanka prodana za razmeroma dobro ceno

Na drugi strani analitik pri borznoposredniški družbi Ilirika Lojze Kozole ocenjuje, da je bila Abanka prodana za razmeroma dobro ceno: "Banka je bila glede na tržne razmere in glede na primerljive banke v naši okolici ter glede na to, da je morala biti prodana, prodana za dobro ceno." 

Kupnina bo znašala 444 milijonov evrov oz. ob upoštevanju dividende, ki je bila izplačana maja, 511 milijonov evrov. Dosežena cena je v zgornjem območju Kozoletove ocene iz oktobra lani, da bi lahko cena znašala med 0,6 in 0,8 knjigovodske vrednosti. Ob upoštevanju knjigovodske vrednosti delnice konec leta 2018 in kupnine brez dividende bo cena 0,76 knjigovodske vrednosti delnice.

To je več kot pri prodaji NLB, razliko pa Kozole pojasnjuje z dejstvom, da se je pri Abanki država umaknila v celoti, v NLB pa obdržala 25 odstotkov in eno delnico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
26. 06. 2019 18.52
Upam da se bomo naučili in to hitro, sicer bomo slovenci v svoji državi sužnji tujcev. Zgodba je preprosta, telekomi so na primer prodajali svoje naročnike, danes razna podjetja prodajajo svoje stranke, ker to je edino, banke komitente, kar je edino še kaj vredno. Slovenci smo znani po varčnosti, v bankah imamo milijarde..Kaj naredi kapitalist, ki ima malce zlobno domišljijo? Kupi slovensko banko, s tem mu pade v roke denar varčevalcev in z njim počne, kar se njemu zdi prav. Mogoče ga bo investiral v nakupe droge, orožja, on je pač zasebnik, lastnik, upravlja z milijardami ki niso njegove. Varčevalcem pa jamči država, torj če se kaj zgodi, se bodo državljani ( beri varčevalci) sanirali kar sami sebe, lastnik pa bo veselo nalagal "svoj težko zasluženi denar" v nakup kakšne druge banke po svetu. Vsaka podobnost s plenjenjem po Srbiji in nakupi bank pri nas je zgolj naključna. Ali s kakšnim skladom, ki bo menda delil dividende investitorjem. Obljuba je že, le še izpolniti jo morajo.. Teh izpolnitev pa je bilo bore malo zadnje čase.. Le kje je potem denar? V visokih plačah bančnikov? časi so se spremenili, banke niso več tisto kar so bile prej, slovenci se bomo morali resno zamisliti kam naložiti svoj privarčevani denar, strokovnjaki že dalj časa opozarjajo, da je tolikša količina denarja v bankah po Sloveniji nekaj hudo nenavadnega za normalne ekonomije. Očitno ne znamo z denarjem, kazen bo pa poučna..
kakafonijaprava
26. 06. 2019 15.28
+5
70 milijonov dobička na leto mi pa pridajami za ubogih 400 milijonov! tako kot se že zapisal realna cena je 1 milijardo, banka je bila prodana za 70 % od knjigovodskih vrednosti delnice! Sramota parazitarska slovenskih politkov!
InterReflectlons
22. 06. 2019 15.49
+0
Bitcoin presegel 11.000$. Vseeno mi je za banke, ki bazirajo na FIAT valutah.
Brabus
21. 06. 2019 15.57
+2
Seveda lahko KBM kupuje, ko so mi pa ukradli delnice, barabe pokvarjene.
Rafael Kramar
22. 06. 2019 10.05
+2
Noben ti ni ničesar ukradel. Investicija ti je nasedla pa si premalo deca, da bi si to priznal. Ko je vrednost delnici rasla ni nihče imel slabe vesti, da on nekomu krade.
Materhorn
21. 06. 2019 07.18
+9
kako je možno da ima NKBM toliko denarja , da lahko kupi drugo banko; pred leti so nam pa delnice vzeli (beri ukradli), ker nimajo denarja???
Igi74
20. 06. 2019 21.56
-4
Spet žabarji serjejo!!! Tega Mesca bi blo treba izstrelit na masec!!! Nepovratno!!
CIGU MIGU
20. 06. 2019 21.52
-2
ker nimam pojma,me zanima ali lahko navaden državljan kupi banko,,,res samo vprašam
Save Palestina
21. 06. 2019 07.50
+2
Naj navadni državljani ustanovijo management slovenian fund z dejavnostjo upravljanje investicij in naj skupaj zberejo denar za nakup banke.
Rafael Kramar
22. 06. 2019 10.09
+1
Cigu migu, vsak lahko kupi banko, če je naprodaj. Se pravi, če je banka pripravljena prodati sto odstotkov delnic, navaden državljan pa jih je pripravljen kupiti, potem, da.
Julijann
20. 06. 2019 20.56
+12
A sedaj bodo pa kar drugo banko kupovali, kaj pa izplacilo vsem tistim malim delnicarjem, ki jih je vlada AB kar izbrisala...ja.nekaj je zelo gnilega v tej drzavi!
Centurion
20. 06. 2019 19.47
+32
Samo v Slovenskh butalah imajo lahko banke in kazinoji izgube :)
marveb
20. 06. 2019 19.26
+7
In potem bo spet kriva Levica..
Eastman
20. 06. 2019 19.21
+33
Zanimivo v 3 letih smo iz nje dobili 178 mio, pa še letos bo 67 mio € dividend, torej 105 mio € na leto in zdaj to prodamo za 444 mio €. Lastniki bodo imeli poplačano naložbo vsaj v 4 letih potem pa bo samo še dobiček... BUTALE.
krnekilojz
20. 06. 2019 21.50
+6
To bo k helios, kupil so za 444, čez par let bojo prodal za 888 milijonov in naši pajaci se bodo zopet cudili kako je to mozno
pop greznica
20. 06. 2019 19.08
+7
Državne banke prodajati nekim tveganim skladom, mislim to je pa res poslovni model odličnosti
jg57
20. 06. 2019 19.06
+8
Sem pa mislil, da imata appolo in mesec kaj skupnega, pa očitno ne drži.
Bofur
20. 06. 2019 18.49
+37
Banke "dokapitalizirali" za šest ali osem milijard, da bi jih prodali za manj kot eno milijardo. Iza in Samo Login virtualnega mačka, Talking Toma, Kitajcem prodala za milijardo. Maček prodan za boljšo ceno kot kot vse slovenske banke skupaj. Res dobra kupčija za špekulativni kapital, ki bo kupnino za A-banko dobil nazaj povrnjeno že letos, ko mu banka prinesla večjo dividendo. Slovenska politika se lahko kar samo-ukine, vsi od parlamenta do vlade, saj nismo samostojna država, ampak kolonija Evropske komisije in IMF.
User416781
20. 06. 2019 19.39
-2
Od kje točno si potegnil število 6 do 8 milijard?
aristotel
20. 06. 2019 18.40
+37
JA IN prodali smo jo in še vedno DOLŽNI nekaj čez 30 miljard €...nimamo pa več svojega......finančnega vzvoda v krizi in s tem tudi ne samostojnosti sedaj nas bodo tuje banke isiljevale !!! BRAVOOOOOOOOOOOOOO.
CestniKolesar370Wattov
20. 06. 2019 18.48
+19
Seveda imam vzvod, rece se mu javna poraba, ki bo letos na rekordni ravni.
pop greznica
20. 06. 2019 19.10
+11
Javna poraba ki je v celoti odvisna od dobre volje tujih bank. Ja super strategija Milton. A si na plačilni listi AmCham?