Gospodarstvo

Nova pravila poslovanja v ZDA

Ljubljana, 16. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po seriji finančnih škandalov v ZDA je ameriški senat podprl predlog zakona, ki določa nova pravila finančnega polovanja ter visoke kazni za goljufije vodilnih delavcev ameriških korporacij.

Predlog zakona mora sicer potrditi še predstavniški dom kongresa, po novem pa naj bi nad poslovanjem podjetij bdela na novo ustanovljena nadzorna služba. Za tiste, ki jim bodo dokazali finančne goljufije, zakon predvideva do deset let zaporne kazni.

Direktorji, ki bodo potrjevali lažna potrdila, bodo odslej strožje kaznovali
Direktorji, ki bodo potrjevali lažna potrdila, bodo odslej strožje kaznovali FOTO:

Direktorje, ki bodo potrdili neresnična finančna poročila, naj bi kaznovali še z denarno kaznijo v višini od pol pa do enega milijona dolarjev. Novi zakon naj bi z omejitvijo svetovalnega dela pristrigel peruti revizorskim podjetjem. Takšen predlog je podprl tudi ameriški predsednik Bush.

Zaradi gospodarskega krokanja, kot Bush imenuje ponarejanje bilanc in namerne prevare brezmejno pohlepnih elit, se kup še pred kratkim zelo uspešnih ameriških podjetij zdaj bori za preživetje. Razvpiti primeri kot so Enron, Worldcom in Xerox, so le prvi v nizu škandalov. Poslovne rezultate za preteklo poslovno leto je moralo doslej popraviti že 158 ameriških podjetij.

Posledice škandalov vplivale na borzo in dolar

Zaradi serije škandalov ima težave tudi Newyorška borza. Indeks Dow Jones se je močno približal najnižji točki, ki jo je dosegel po lanskih terorističnih napadih. Nezaupanje vlagateljev se močno pozna tudi na evropskih in azijskih borzah. Padec tečaja dolarja, ki se je že izenačil z vrednostjo evra, pa bo po napovedih analitikov negativno vplival na gospodarsko rast v Evropski uniji.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni