Gospodarstvo

Novartis na pogovore z Aventisom

Basel, 22. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Švicarski farmacevtski koncern Novartis je pripravljen začeti pogovore o združitvi s francosko-nemškim farmacevtskim velikanom Aventis.

Daniel Vasella,  prvi mož švicarskega koncerna Novartis (Foto: Reuters)
Daniel Vasella, prvi mož švicarskega koncerna Novartis (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Novartisova uprava se je namreč odločila, da sprejme ponudbo za začetek pogajanj o pogojih morebitne poslovne povezave, ki jim jo je v začetku aprila posredoval nadzorni odbor Aventisa, je v kratkem sporočilu za javnost pojasnilo vodstvo Novartisa. Obenem v švicarskem velikanu poudarjajo, da zaenkrat še ni nobenih zagotovil, da bo dogovor dejansko sklenjen.

Kot je znano, Aventis želi preprečiti sovražni prevzem, ki ga je najavila francoska farmacevtska družba Sanofi-Synthelabo. Slednja je javno ponudbo za sovražni prevzem Aventisa objavila konec januarja, prevzem pa naj bi veljal približno 48 milijard evrov. Sanofi za 81-odstotni delež v Aventisu ponuja zamenjavo delnic, za 19 odstotkov delnic konkurenčnega podjetja pa gotovino. Ponudba se bo štela za uspešno, če bo Sanofi pridobil vsaj 50 odstotkov Aventisovih delnic.

V Novartisu so sicer že pred časom dejali, da bodo sprejeli Aventisovo povabilo k začetku združitvenih pogovorov le, če bi francoska vlada opustila svojo sovražno nastrojenost do morebitne francosko-švicarske farmacevtske naveze in bi v prevzemnem boju zavzela nevtralno držo. Francoski premier Jeann-Pierre Raffarin naj bi namreč sredi marca izrazil nasprotovanje združitvi Aventisa in Novartisa, ker naj bi bila povezava med Aventisom in Sanofijem v nacionalnem interesu.

Novi francoski industrijski minister Patrick Devedjian pa je 9. aprila izjavil, da naj bi država ostala nevtralna v kakršnemkoli prevzemnem boju, priznal pa je, da znotraj vlade obstajajo različni pogledi na to vprašanje. Ta izjava je nato najbrž pripomogla k odločitvi Novartisa, da pristopi k uradni ponudbi za združitev z Aventisom.

Sanofi je sicer minuli teden sporočil, da je v okviru priprav na načrtovani prevzem Aventisa sklenil 453 milijonov evrov vreden posel, s katerim bo dve od svojih zdravil prodal britanskemu farmacevtskemu koncernu GlaxoSmithKline. Vendar pa so v Sanofiju pojasnili, da bo posel sklenjen le v primeru, da uspe njihov sovražni prevzem Aventisa.

Z združitvijo Sanofija in Aventisa bi nastala največja evropska in tretja največja farmacevtska družba na svetu po prihodkih, pred katero naj bi se uvrstila le ameriški Pfizer in britanski GlaxoSmithKline. V primeru združitve Aventisa in Novartisa pa bi nastal drugi največji farmacevtski koncern na svetu, ki bi zaostajal le za ameriškim gigantom Pfizerjem. Novartis bi po mnenju nekaterih analitikov za Aventis odštel približno 52 milijard evrov.