Gospodarstvo

Novartis ne bo zvišal ponudbe

Ljubljana, 09. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik in izvršni direktor Novartisa Daniel Vasella je zatrdil, da ne bodo zvišali ponujene prevzemne cene za delnico Leka, prav tako bodo nadaljevali s prevzemom le, če jim bo Lek zagotovil 51-odstotni delež.

Kot zatrjuje Vasella, so Leku ponudili zelo atraktivno ceno, čas pa bo pokazal, če jim bo uspelo pridobiti vsaj 51-odstotni delež Leka, ki ga zahtevajo v švicarski družbi. Direktor Leka Metod Dragonja je že ob objavi Novartisove ponudbe v višini 95.000 tolarjev za delnico dejal, da je njihova cena korektna. Uprava Leka zato računa na celotno podporo delničarjev.

Danes so se predstavniki Novartisa o morebitni prodaji delnic Leka pogovarjali z vodilnimi iz Slovenske odškodninske družbe (SOD), ki je poleg Kapitalske družbe največji delničar Leka, vendar podrobnosti o pogovorih niso znane.

Predsednik SOD-a Igor Kušar
Predsednik SOD-a Igor Kušar FOTO: POP TV

Predstavniki Novartisa so se s predstavniki Kapitalske družbe (KAD) že sestali pred slabim tednom dni. Ponudbo za odkup vseh delnic Leka naj bi Novartis objavil 28. septembra, že prejšnji teden pa je kot prevzemno ceno navedel 95.000 tolarjev v gotovini za delnico. Na sestanku bo predsednik SOD-a Igor Kušar predstavil njihove pogoje za prodajo deleža v Leku. Največ govora bo najverjetneje povezanega s ceno, saj je Kušar že pred dnevi povedal, da bo ta za prevzem ključna. Če bo do sedaj ponujenih 95 tisoč tolarjev za delnico dovolj, bo SOD dobila odgovor od mednarodne investicijske družbe, ki bo za njih opravila cenitev Leka. Ta ji bo pomagala določiti ceno delnice, ki bi jo bil pripravljen plačati drug kupec. Kušar možnega novega kupca ni izključil.

SORODNI ČLANKI