Gospodarstvo

Nove elektrarne na Savi: okoljevarstveniki opozarjajo na pritiske

Ljubljana, 12. 02. 2024 20.54 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nevladne organizacije so znova izrazile nestrinjanje s predvidenimi načrti vlade glede gradnje verige hidroelektrarn na srednji Savi. Ob tem so opozorili na pritiske s strani politike ali investitorjev, s katerimi se ob podajanju okoljskih in drugih strokovnih mnenj srečujejo javne institucije.

Pozidati nameravajo še zadnjih 55 kilometrov prosto tekoče Save.
Pozidati nameravajo še zadnjih 55 kilometrov prosto tekoče Save. FOTO: Damjan Žibert

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala Brina Sotenšek z inštituta Lutra in koordinatorica skupine za Savo, so se nevladniki pred stavbo Zavoda RS za varstvo narave v Ljubljani danes zbrali, da bi opozorili na problematiko strokovne neavtonomije javnih zavodov, še posebej zavoda za varstvo narave.

Ta se je znašel med državnimi institucijami – poleg Direkcije RS za vode, Zavoda za ribištvo Slovenije in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano –, ki so v okviru postopka sprejemanja državnega prostorskega načrta za hidroelektrarne Renke, Trbovlje in Suhadol na srednji Savi zavrnile okoljsko poročilo kot neustrezno oz. zahtevale dopolnitve.

"Zavod za varstvo narave in zavod za ribištvo sta tako na okoljsko poročilo kot na osnutek državnega prostorskega načrta podala negativno mnenje in ugotovila, da vplivi izvedbe plana na naravo in okolje niso sprejemljivi," je poudarila Sotenškova in dodala, da sta imela oba zavoda od takrat do danes že več usklajevalnih sestankov z investitorji in pripravljavci okoljskega poročila.

"Zelo nas skrbi, da so mnenja strokovnjakov iz javnih zavodov premalo upoštevana. Opozoriti želimo, da pri takšnih projektih tako rekoč redno prihaja do pritiskov ali poskušanja vplivov s strani politike ali investitorjev ali obojih, kar pa je nesprejemljivo," je podčrtala Sotenškova.

Okoljska in tudi druga strokovna mnenja po njenih besedah ne smejo biti predmet korupcije in pritiskov. "Žal negativnih mnenj investitorji običajno ne želijo slišati, ne želijo sprejeti, kar pa je velik problem, ki ga želimo nasloviti," je še dodala.

"Danes smo tukaj, da izpostavimo, da je zavod za varstvo narave strokovna državna institucija in kot takšno jo moramo spoštovati," je bil jasen tudi Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja. Kot je dejal, zavod v številnih primerih nepremišljenih investicij izpostavi posledice vpliva investicij na naravo in na ljudi.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo zavod za varstvo narave tudi v primeru nameravane gradnje hidroelektrarn na spodnji Savi odločil, da je vpliv slednjih na naravo nesprejemljiv in opozoril tudi na dejstvo, "da ne načrtujemo zgolj tri hidroelektrarne, ampak skoraj 12 hidroelektrarn ter da celoten vpliv verige predvidenih hidroelektrarn nikoli ni bil ocenjen, na tak način, kot se trenutno vodi, pa tudi ne bo".

Po mnenju Petka gre za "klasičen primer in manever izigravanja zakonodaje". "Pričakujem tudi, da bo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo spoštovalo mnenje zavoda, kljub temu da je na žalost pravno nezavezujoče, in da se ne bo pod prisilo začel postopek prevlade nad interesom ohranjanja narave," je še dejal.

Kot je spomnil predsednik rafting društva Savski gusarji Dejan Kerin, energetikom in vladam že desetletja dokazujejo, da je pozidava zadnjih 55 kilometrov prosto tekoče Save v nasprotju s strokovnimi mnenji, veljavno zakonodajo ter tudi razsodbami sodišč. "Če bi čas, energijo in sredstva, ki se uporabljajo za uničenje oziroma zaščito Save, namenili premišljeni trajnostni turizem na in ob prosto tekoči Savi, bi se sedaj že kazali učinki predvidenih projektov," je ocenil.

Ministrstvo: Pripombe bomo preučili

Na ministrstvu za naravne vire in prostor, kjer vodijo postopek priprave državnega prostorskega načrta za HE Suhadol, Trbovlje in Renke, so glede pozivov okoljevarstvenikov, da se projekt izgradnje hidroelektrarn ustavi, dejali, da se bodo "podane pripombe preučile in v največji meri smiselno upoštevale". Ob tem so pojasnili, da se lahko postopek priprave državnega prostorskega načrta "ustavi na podlagi predloga ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki je pobudo podalo oz. v primeru, ko se v postopku priprave načrta izkaže, da izvedljive variante ni mogoče najti".

Glede postopka celovite presoje presoje vplivov na okolje za državni prostorski načrt za hidroelektrarne pa so navedli, da se trenutno izvajajo dopolnitve okoljskega poročila, ki se ga pripravi v okviru postopka. To se v skladu z mnenje ministrstva za okolje, ki so ga prejeli letos januarja, dopolnjuje še z mnenji ministrstev za kulturo, kmetijstvo (za področje ribištva) ter naravne vire in prostor (za področje narave in za področje voda).

Po zagotovilih ministrstva bodo v spremembe in dopolnitve okoljskega poročila v skladu s strokovno presojo in po potrebi vključili tudi mnenja strank v postopku. "Rezultati dopolnjenega okoljskega poročila bodo vključeni v študijo variant," so še dodali.

Glede nadaljnjih postopkov umeščanja hidroelektrarn v prostor so na ministrstvu pojasnili, da bo dopolnjeno okoljsko poročilo predvidoma aprila obravnavala projektna skupina za umeščanje HE Suhadol, Trbovlje in Renke v prostor. V primeru pozitivnega mnenja na njegove dopolnitve pa bo predvidoma maja ali junija sledila javna razgrnitev študije variant, okoljskega poročila in predloga državnega prostorskega načrta. 

HSE: Postopke v zvezi z izgradnjo hidroelektrarn na srednji Savi vodimo transparentno

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) zavračajo današnje navedbe nevladnikov glede pritiskov in poskusov vplivanj s strani politike in investitorjev pri projektih, kot je izgradnja hidroelektrarn na srednji Savi. Kot so zagotovili, postopke v zvezi s projektom vodijo transparentno, strokovno in v sodelovanju s pristojnimi institucijami.

"V HSE odločno zanikamo, da bi kot koncesionar in investitor v izgradnjo hidroelektrarn na srednji Savi kadarkoli posredno ali neposredno pritiskali na nevladne ali katere druge organizacije," so navedli v odzivu.

Ostalih podrobnosti v zvezi s projektom pa, dokler še tečejo uradni postopki, ne morejo komentirati, so še dodali.

  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bilabong 2
13. 02. 2024 15.34
+5
Vsi ti nevladni zahtevajo alternativo noben pa ne pove katero,drugač pa bi jih za en teden odklopil z elektrike pa potem vprašal po mnenju
bronco60
13. 02. 2024 12.55
+5
Pa kaj bi ti nevladniki, od kje pa filajo Iphone, iz zraka, ne vetrnic, ker se ptiči zaletavajo, ne hidroelektrarn, ker ribe nimajo rikverc, ne termoelektrarn, ker smrdi, ne ..........
andraa
13. 02. 2024 11.57
+7
ne hidroelektrarne,ne vetrnice,ne jedrski blok kaj ostane? sveče
Francisekvizita
13. 02. 2024 18.13
+1
Ostane rezervat z vrati brez kljuke od znotraj
murate
13. 02. 2024 10.18
+2
Bo Tanja vse uredila tako da bo za Zasavje slabše.. Kako je pa kaj z onesnaževanjem steklarne hrastnik ciankalij odsvetovanje pitja vode v spodnjem Hrastniku,uporaba sadja zelenjave odsvetovana. Nihče ne reče strupeno,odsvetovana uporaba.Pa saj ni panike tam rakavih bolnikov ni.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.