Gospodarstvo

Novega lastnika dobili tudi Sberbank na Hrvaškem in Sberbank v BiH

Zagreb, 02. 03. 2022 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, V.L.
Komentarji
2

Največja ruska banka Sberbank pod pritiskom sankcij, ki jih je Zahod zaradi invazije na Ukrajino sprejel zoper Rusijo, zapušča evropski trg. Medtem je Sberbank na Hrvaškem kupila Hrvatska poštanska banka. Sanirala jo bo hvaška centralna banka, kjer zagotavljajo, da bodo vloge varčevalcev absolutno varne in dostopne. Novega lastnika ima tudi Sberbank BH, ki jo je, kot so sporočili iz Agencije za bančništvo Federacije BiH, prevzela ASA Banka.

"Sberbank se je glede na trenutno okolje odločila, da se umakne z evropskega trga," so sporočili iz banke. Sberbank namreč skladno z navodili ruske centralne banke ne bo več zagotavljala likvidnosti svojim podružnicam v Evropi, njeno izjavo povzema ruska tiskovna agencija Tass. Te podružnice imajo po navedbah Sberbank visoko raven kapitala in kakovostno premoženje, vloge komitentov pa ščitijo nacionalne zakonodaje.

Sanacijski odbor pa je v torek v sodelovanju s Hrvatsko narodno banko (HNB) sprejel odločitev o začetku sanacije Sberbank na Hrvaškem, ki jo bodo izvedli s prodajo banke. Novi lastnik bo Hrvatska poštanska banka (HPB).

Denar strank je popolnoma varen, zagotavljajo pristojni.
Denar strank je popolnoma varen, zagotavljajo pristojni. FOTO: Bobo

Odločitev o sanaciji, ki jo bo izvedla HNB, je potrdila tudi Evropska komisija, so sporočili iz HNB. HNB bo po nalogu sanacijskega odbora na HPB prenesla 615.623 delnic, ki predstavljajo 100 odstotkov temeljnega kapitala Sberbank na Hrvaškem.

"To med drugim pomeni, da bo Sberbank od srede popolnoma likvidna kreditna institucija in da bo lahko izpolnjevala vse svoje obveznosti. Vse vloge državljanov in podjetij bodo po izteku moratorija ne glede na njihov znesek absolutno varne in dostopne," so v torek zvečer v sporočilu za javnost poudarili v HNB.

Moratorij na poslovanje hrvaške podružnice Sberbank se je iztekel v torek ob 23.59, tako da lahko banka danes normalno nadaljuje poslovanje. To pomeni, da stranke ne bodo več omejene z dnevnim limitom v znesku 7280 kun ali 960 evrov, ki je veljal med moratorijem.

"Denar strank je popolnoma varen, pogoji poslovanja pa ostajajo nespremenjeni," so v sporočilu za javnost potrdili tudi iz banke HPB in dodali, da bo Sberbank danes ob 12. uri odprla poslovalnice za vse stranke, redno poslovanje pa bo nadaljevala kot članica skupine HPB. HPB, ki je šesta največja banka v državi, je v večinski lasti države.

Novega lastnika je dobila tudi podružnica Sberbank v Bosni in Hercegovini.
Novega lastnika je dobila tudi podružnica Sberbank v Bosni in Hercegovini. FOTO: Bobo

Novega lastnika je dobila tudi podružnica Sberbank v Bosni in Hercegovini. Potem ko je vodenje Sberbank BH v nedeljo prevzela Agencija za bančništvo Federacije BiH, je direktor agencije Jasmin Mahmuzić v torek na izredni novinarski konferenci sporočil, da banko prevzema ASA Banka.

"Model zagotavlja varnost poslovanja banke prek prenosa lastništva. Banka bo poslovala v sklopu skupine ASA, večinski lastnik banke pa bo domača družba ASA Finance," je, kot poroča bosanski časnik Oslobođenje, povedal Mahmuzić.

Komitente slovenske Sberbank je prevzela NLB. "Nobenih razlogov ni več za kakršno koli skrb, nobenih razlogov za odpiranje računov pri drugih bankah ali prenašanje premoženja na druge banke," je zatrdil v izjavi za medije. Dostop do denarja teh strank je znova neoviran, je danes zjutraj dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak

Ponekod pa se rešitve za hčerinske družbe Sberbank Europe še iščejo. Na Češkem, kjer je centralna banka v začetku tedna sprožila postopek za odvzem licence Sberbanki CZ, so zajamčene vloge komitentov do 100.000 evrov, poroča Tass, prav tako so dovoljenje za delovanje Sberbank odvzeli na Madžarskem, kjer prebivalstvu jamčijo enak znesek vlog.

Avstrijske in nemške komitente Sberbank medtem ščiti avstrijska jamstvena shema, ki v Nemčiji sodeluje z nemško jamstveno shemo zasebnih bank. Slednja je namreč tista, ki bi bila v primeru aktivacije sheme odgovorna za poplačilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Golob je car
02. 03. 2022 16.30
+1
Kaj pa Mescova poslanska placa na sber? O tem pa nihce ne govori
yanay
02. 03. 2022 17.21