Gospodarstvo

Novi razpis za gradnjo širokopasovnih omrežij bo objavljen v prvi polovici leta

Ljubljana, 18. 02. 2019 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
5

Slovenija prekinja dolga leta trajajoči spor in odpira prostor za prihodnje projekte na področju modernizacije in digitalizacije. Osrednji cilj aktualne vlade je namreč modernizacija Slovenije. Med prioritetnimi nalogami za doseganje tega cilja pa je gradnja odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije in posebej pokrivanje območij belih lis, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Ministrstvo za javno upravo bo v prvi polovici leta objavilo nov razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij (GOŠO) naslednje generacije, vreden 32 milijonov evrov. Proces se bo tako predvidoma nadaljeval še letos, je na današnji novinarski konferenci povedal minister Rudi Medved.

Kot so zapisali na ministrstvu, je gradnja odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije in še posebej pokrivanje območij belih lis ena od prioritet vlade, da bi vsem državljankam in državljanom zagotovili enakopraven dostop do digitalnega sveta.

Medved je pojasnil, da iščejo rešitev v smeri, da postane država solastnik zgrajenih omrežij v ustreznem sorazmernem deležu. A ker gre za zapletene primere, bo izvedba tega dogovora terjala nekaj časa in pravnih korakov, pa so pojasnili na ministrstvu.
Medved je pojasnil, da iščejo rešitev v smeri, da postane država solastnik zgrajenih omrežij v ustreznem sorazmernem deležu. A ker gre za zapletene primere, bo izvedba tega dogovora terjala nekaj časa in pravnih korakov, pa so pojasnili na ministrstvu. FOTO: Kanal A
Na tem področju smo podedovali številne pretekle zaplete, ki jih sedaj rešujemo ter hkrati postavljamo povsem nove temelje za prihodnje korake v tej smeri, so sporočili z Ministrstva RS za javno upravo.

Tako bodo na ministrstvu po lanskih dveh neuspešnih razpisih GOŠO 3 in GOŠO 3A, ko niso izbrali nobenega izvajalca, letos ponovno objavili dopolnjen razpis GOŠO za sofinanciranje izgradnje.

Kot je pojasnil minister Medved, je bilo ob njegovem prihodu na ministrstvo zaradi napak v razpisih nemogoče izbrati izvajalca, zato so se odločili razpisa dopolniti in ponovno objaviti. Tako pričakuje, da bo razpis pripravljen v prvi polovici leta, konec septembra ali v začetku oktobra pa bodo podpisali pogodbe z izvajalci, da se bo lahko proces izgradnje začel še letos.

Cilj je, da bi se z izgradnjo omrežij čim bolj približali 100-odstotni pokritosti Slovenije, vendar pa je v zaključnih fazah projekta težava v tem, da so bele lise oziroma nepokrita območja zelo majhna in razpršena - gre namreč celo za posamezna gospodinjstva.

Po grobi oceni v. d. generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu Uroša Sveteta je takšnih lis med 40.000 in 50.000, med njimi pa so tudi vikendi in druge lokacije, ki bi pomenile dodatne stroške, zato ne verjame, da bi lahko z denarjem, ki je na voljo, pokrili prav vse objekte. Prvi cilj je prebivalstvo, drugi pa teritorij, je poudaril.

Minister je ob tem pojasnil, da ima Slovenija zelo dobre okoljske podatke, tako da so lahko bele lise določili zelo natančno.

Medved: Dogovorili smo se, da zadržimo sodne postopke vsaj za pol leta, da se dogovorimo o rešitvi

Ob tem so se morali na ministrstvu sicer spopasti še z nekaterimi starimi težavami, ki izhajajo iz prvih dveh razpisov za gradnjo širokopasovnih omrežij, ko so bile nosilke razpisov občine.

Na današnji novinarski konferenci sta na temo gradnje širokopasovnih omrežij in tožbe med državo in občinami ter ukrepanju Slovenije zaradi agresivnega oddajanja obmejnih italijanskih radijskih postaj spregovorila minister za javno upravo Rudi Medved in v.d. generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo Uroš Svete.

Medved je pojasnil, da so se minuli teden sestali s predstavniki občin oziroma konzorcijev, ki združujejo 13 občin, da bi rešili 6,5 milijona evrov vredno "navzkrižje tožb" med državo in občinami zaradi odvzetih evropskih sredstev za izgradnjo omrežij.

"Pri reševanju preteklih težav smo prejšnji teden naredili pomemben korak, saj smo dosegli dogovor o reševanju sporov s tistimi občinami, s katerimi je bila vlada v sodnih postopkih zaradi proceduralnih napak, ki so jih pred leti storile v postopkih gradnje omrežij s pomočjo evropskih sredstev. S temi občinami smo se dogovorili, da zaključimo sodne postopke tako, da postane država solastnik zgrajenih omrežij v ustreznem sorazmernem deležu," so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

"Ker gre za različne primere, ki so pravno precej zapleteni, bo izvedba tega dogovora sicer terjala nekaj časa in pravnih korakov. Pomembno pa je, da smo s tem prekinili dolga leta trajajoči spor in odprli prostor za prihodnje projekte na področju modernizacije in digitalizacije Slovenije," so še navedli.

Ministrstvo: Mobilizirali bomo tudi lokalne skupnosti in prebivalstvo

Slovenija se tudi sicer uvršča v sam evropski vrh na področju digitalizacije prostorskih in okoljskih podatkov, saj s projektom eProstor gradimo pogoje za zanesljivo in učinkovito vodenje postopkov pridobivanja prostorskih in okoljskih dovoljenj tako, da bodo v prihodnjih letih ti postopki hitri in povsem transparentni, pravi na ministrstvu. "V okviru tega projekta so bile zgrajene tudi podatkovne baze, ki nam sedaj omogočajo povsem drugačen pristop k vodenju prihodnjega razpisa za evidentiranje belih lis brez ustreznih širokopasovnih omrežij ter za sofinanciranje njihove izgradnje," sporočajo.

Po besedah ministra Medveda so se dogovorili, da zadržijo sodne postopke vsaj za pol leta, da se dogovorijo o rešitvi. Kot je pojasnil, iščejo rešitev v smeri, da postane država solastnik zgrajenih omrežij v ustreznem sorazmernem deležu. A ker gre za zapletene primere, bo izvedba tega dogovora terjala nekaj časa in pravnih korakov, pa so pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu so še pojasnili, da bodo poleg tega tokrat h komuniciranju z vsemi zainteresiranimi deležniki pristopili precej bolj proaktivno, saj vidijo nalogo ministrstva prav v tem, da s svojimi aktivnostmi tudi vsebinsko poveže vse, ki so vpleteni v gradnjo moderne Slovenije. "Zato tokrat ne bomo le pasiven skrbnik postopkov, temveč bomo z različnimi komunikacijskimi aktivnostmi mobilizirali tako lokalne skupnosti in lokalno prebivalstvo na evidentiranih belih lisah kot tudi operaterje telekomunikacijskih storitev," poudarjajo.

Aktualna vlada - tako ministrstvo - želi namreč doseči pomemben pospešek na področju digitalizacije, kar pa od državnih institucij terja spremembo načina razmišljanja in delovanja ter povsem drugačen pristop k vodenju in izvajanju tako pomembnih projektov, kot je zagotovitev enakopravnega dostopa do digitalnega sveta za prebivalstvo in gospodarstvo po celotni Sloveniji. "Ta projekt je le kamenček v mozaiku vseh aktivnosti, ki jih na več resorjih vodimo za temeljit preskok na področju digitalizacije države in gospodarstva."

"Usklajeno izvajanje vseh teh projektov je pomembno za modernizacijo Slovenije in za to, da ujamemo najbolj razvite države, ki se že pospešeno pripravljajo na naslednjo digitalno revolucijo pred nami. Naša ambicija je, da se že v tem mandatu postavimo ob bok tem državam," so še sklenili na Ministrstvu RS za javno upravo.

Slovenija pripravlja tožbe proti Italiji zaradi radijskih frekvenc

Vlada je sicer na predlog ministrstva za javno upravo sprejela tudi akcijski načrt, s katerim želi okrepiti pritisk na Italijo oziroma obmejne radijske postaje zaradi seganja frekvenc na slovensko ozemlje. Med drugim je za pripravo tožb pooblastila državno odvetništvo, ki bo v kratkem vložilo šest tožb zoper radijske postaje, je povedal minister Medved.

Težave s seganjem frekvenc italijanskih radijskih postaj na slovensko območje trajajo že več kot deset let, v tem času pa je Slovenija poskušala na vse načine vplivati na Italijo, "ki pa je bila gluha za naše pozive".

Po drugi strani pa so minuli teden v Italiji potekali prvi naroki v osmih pravdnih postopkih zaradi seganja slovenskih radijskih frekvenc na italijansko ozemlje, v katerih je Slovenija stranski udeleženec. Kot je dodal Medved, so vsi naroki začuda potekali na isti dan.

Zato so na ministrstvu decembra pripravili pobudo, naj Slovenija bolj aktivno pristopi k težavi in okrepi pritisk na Italijo oziroma obmejne radijske postaje, saj njihovo oddajanje sega v frekvence, ki so bile slovenskim radijskim postajam dodeljene skladno z mednarodnimi sporazumi.

Vlada je tako sprejela akcijski načrt, ki vključuje tožbe zoper italijanske radijske postaje, pri čemer bodo v kratkem v Sloveniji vložili omenjenih šest tožb.

"Državno odvetništvo ima pooblastila in te sodne postopke bomo izpeljali, ker očitno kakšnih drugih vzvodov vsaj za zdaj ni," je povedal Medved in dodal, da bodo na težave seveda še naprej opozarjali na bilateralni ravni ter na ravni EU in ravni Mednarodne telekomunikacijske organizacije.

"Na ta način želimo Italijo vnovič opozoriti, da krši vse mednarodne norme na tem področju," je dodal Medved.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hrenko
19. 02. 2019 20.25
+2
Kako bodo spet služili podizvajalci, direktno povezani z eno ali dvema od vladnih strank. Obetajte si nove davke.
Iniesta
18. 02. 2019 18.40
+3
Brezvezno zapravljanje dnarja ... optika do vsakega skednja ...
wolfterier
18. 02. 2019 15.48
+4
A ni to že minister muzikant zrihtal...
wolfterier
18. 02. 2019 15.49
+5
Cisto na hitro
18. 02. 2019 16.51
+0