Gospodarstvo

Novi zakon o deviznem poslovanju

Beograd, 14. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Jugoslaviji je začel veljati novi zakon o deviznem poslovanju, s katerim so ukinjene številne prejšnje omejitve na tem področju, še vedno pa ostajajo v veljavi nekatere, ki se nanašajo tako na jugoslovanske državljane kot tudi na tujce.

Predstavniki jugoslovanske centralne banke (NBJ) zatrjujejo, da se je plačilni promet s tujino z uveljavitvijo zakona poenostavil, saj se je zmanjšalo število potrebnih obrazcev, kar naj bi znatno znižalo tudi bančne stroške. Z novim zakonom so sproščene devizne transakcije za zasebnike in podjetja pa tudi za tujce. Zakon odslej dopušča tujcem prenos sredstev z deviznih ali dinarskih računov, do katerih pridejo na podlagi poslovanja s tujino, pogoj pa je, da poprej plačajo davek od dohodka ali dobička.

Tujcem je tudi po novem zakonu prepovedano kupovanje hiš, stanovanj ali drugih nepremičnin v ZRJ, enako pa velja za jugoslovanske državljane, ki tudi v prihodnje ne bi smeli odnašati deviz v tujino zaradi nakupa nepremičnin. Tujcem bo dovoljen nakup nepremičnin v ZRJ samo na podlagi vzajemnosti. Jugoslovanski državljani bodo lahko od ponedeljka nesli čez mejo največ 2000 evrov v gotovini, kar je štirikrat več kot doslej, vendar jim tudi novi zakon ne dopušča, da bi imeli devizni račun v tujini. Jugoslovanom tudi v prihodnje ne bo dovoljeno v tujini kupovati dolgoročnih vrednostnih papirjev, enaka prepoved pa velja tudi za tujce v ZRJ. Za te posle bodo pristojne samo banke. Zakon seveda dopušča neposredne naložbe v ZRJ tako Jugoslovanov kot tujcev za opravljanje gospodarskih dejavnosti.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni