Gospodarstvo

'Nujno nižanje primanjkljaja'

Ljubljana, 09. 10. 2006 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Letos gospodarska gibanja spremlja vrsta negotovosti, opozarja guverner Banke Slovenije.

Letošnje leto je zanimivo, saj gospodarska gibanja spremljajo negotovosti.
Letošnje leto je zanimivo, saj gospodarska gibanja spremljajo negotovosti. FOTO: Dare Čekeliš

Banka Slovenije za letos napoveduje 4,5-odstotno gospodarsko rast, za leti 2007 oziroma 2008 pa 4,2- oziroma 3,9-odstotno. Inflacija naj bi letos znašala 2,6 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa 2,7 odstotka. "Letošnje leto je zanimivo tako v Sloveniji kot v svetovnem in evropskem prostoru, saj gospodarska gibanja spremlja razmeroma veliko število negotovosti," je ob predstavitvi poročila o denarni politiki dejal guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari.

"Letos se očitno izjemen cikel visoke gospodarske rasti v svetu, zlasti v ZDA in v Aziji, bliža koncu. V Evropi pa je razmeroma negotovo, ali je oživljanje gospodarske rasti vzdržno v naslednjih dveh ali treh letih ali gre za kratkoročni učinek zaradi izboljšanja gospodarskih razmer v Nemčiji in v Franciji ali gre za splošno tendenco v evropskih gospodarstvih," je povedal guverner.

Ob tem je izpostavil usmeritve glede fiskalne politike in strukturnih reform, na katere opozarja tudi Evropska centralna banka. "Tudi države, ki trenutno nimajo velikih javnofinančnih primanjkljajev, morajo narediti zelo jasen napredek k srednjeročnemu cilju, da primanjkljaj progresivno znižujejo, da ga izravnajo ali da so javne finance v rahlo presežnem položaju. To je pomembno zaradi trenutno izredno ugodnih gospodarskih rasti," je povzel Gaspari.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.