Gospodarstvo

Ob katerih urah bodo kuhanje, pranje, likanje najdražji?

Ljubljana, 21. 09. 2023 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.H., Rebeka Tomaduz, Staša Lozar, Sandra Boršič
Komentarji
697

Če ste bili vajeni varčevati z električno energijo tako, da ste prali ponoči, boste morali biti s prihodnjim letom pozorni tudi na to, kdaj boste na električno ploščo postavili kosilo. Konec bo dvotarifnega obračunavanja elektrike, ki smo ga do zdaj poznali kot nočni in dnevni tok, z marcem prihaja pet tarifnih blokov. Od 1. marca 2024 bo najdražji časovni blok vsak delovnik od 7. do 14. ure in od 16. do 20. ure, najcenejša raba omrežij pa ostaja ponoči. Tarifa pa se bo razlikovala tudi glede na letni čas.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Še dražje ogrevanje?
    02:03
    Iz 24UR: Še dražje ogrevanje?
  • Iz 24UR: Nov način obračunavanja omrežnine
    03:16
    Iz 24UR: Nov način obračunavanja omrežnine
  • Iz 24UR: Kdaj se bo najbolj splačalo kuhati in prati?
    01:14
    Iz 24UR: Kdaj se bo najbolj splačalo kuhati in prati?
  • Iz SVETA: Nov tarifni sistem za elektriko
    02:58
    Iz SVETA: Nov tarifni sistem za elektriko

 

Agencija za energijo snuje nov način obračunavanja omrežnine. Ta naj bi odjemalce spodbujal, da bi bili bolj pozorni na to, kdaj bodo porabljali električno energijo in koliko je bodo porabili.

Nič več dvotarifnega obračunavanja elektrike, ki smo ga do zdaj poznali kot nočni in dnevni tok, z marcem prihaja pet tarifnih blokov. S prehodom na obnovljive vire, kot sta sončna in vetrna energija, je bil to pričakovan korak, menijo v stroki. Da bi prizanesli okolju in tudi položnicam, pač ne gre.

A na Agenciji za energijo mirijo, da bodo porabniki nov sistem hitro osvojili, pod črto bo ta bolj ali manj enak dosedanjemu dvotarifnemu. Kdaj bomo torej zagnali pralne stroje?

Znesek na položnici bo odvisen od tega, kdaj boste energijo uporabljali

Sprememba, ki se obeta s 1. marcem, bo odjemalce spodbudila, da postanejo pozorni na to, kdaj in koliko električne energije porabljajo, je prepričana direktorica Agencije za energijo: "Naš cilj je premikanje rabe v obdobje, ko je omrežje manj obremenjeno, in posledično bo to tudi najugodnejši časovni blok," pojasnjuje Duška Godina. "S spreminjanjem naših navad, pomikanjem rabe iz obdobja, ko je omrežje bolj obremenjeno, v obdobje, ko je manj, razbremenjujemo omrežje in vplivamo na bodoče investicije," dodaja.

Kar v praksi pomeni, da bo znesek na vaši položnici odvisen od tega, kdaj boste energijo uporabljali: denimo v višji sezoni, ki bo trajala od novembra do februarja, ali nižji. Pa tudi od tega, ali bo delovni ali dela prost dan. 

Pralni in pomivalni stroj.
Pralni in pomivalni stroj. FOTO: AP

Nekoliko manj nas bo udarilo po denarnici, ko bodo dela prosti dnevi – takrat bo elektrika podnevi, predvsem pa ponoči še nekoliko ugodnejša kot med tednom. Lažje bomo zadihali, ko bo nižja sezona – torej od marca do oktobra – a še vedno bomo raje imeli čez dan ugasnjene naprave, pomivalni stroj pa denimo prižgali raje ponoči, ob koncih tedna in praznikih.

Pet tarifnih blokov

Uvajajo namreč pet tarif, od najnižje do najvišje, odvisno od letnega časa. V enem dnevu se bodo uporabljale le tri tarife. 

Za lažje razumevanje smo tarife v spodnjih grafikah upodobili z barvami:  

Cene bodo najvišje ob delovnikih v zimski sezoni, od 7. do 14. ure in od 16. do 20. ure, najcenejša raba omrežij pa bo ostala ponoči, med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj.

Vmesna obdobja srednje obremenitve ne bodo najdražja, a tudi ne najcenejša. Na dela proste dni bo veljal isti časovni razpored, le da bo obračun za eno tarifo nižji. 

Razdelitev tarif, enaka tej, bo v toplejših dneh – od marca do oktobra – veljala tudi med delovniki. V teh toplejših mesecih se omrežnina ne bo obračunavala po najvišji tarifi.

Industrija z nočno proizvodnjo, gospodinjstvom bodo prav prišli časovniki

Da je pač treba proizvodnjo ves čas prilagajati porabi, ocenjujejo potezo v stroki: "To prebivalcem ni všeč. Ampak prebivalstvo Evrope se je odločilo, da bomo šli na brezogljične vire. Izvolili so vlade, ki so to obljubile. In če je kdo mislil, da bo šlo to brez problemov, je bil neskončen optimist," pravi Rafael Mihalič, profesor na Fakulteti za elektrotehniko. Opozarja, da preprosto ne moremo imeti čistega, brezogljičnega okolja in vseh udobnosti, ki smo jih vajeni. 

"Ta sistem, na katerega Evropa gre, bo imel za posledico, da se bo energija tudi podražila, to je pač cena, ki jo moramo plačati," dodaja.

Položnice zaradi teh sprememb verjetno ne bodo nič cenejše, predvideva Mihalič, bo pa lahko denimo industrija svoje stroške prilagodila z nočno proizvodnjo. Nasvet ima tudi za gospodinjstva: "Velike porabnike si ljudje lahko, če želijo nekaj prihraniti, naredijo na časovnik in jih zaženejo ob nižji tarifi. Veliki porabniki, to se ve, to so večinoma doma v gospodinjstvu tiste naprave, ki nekaj ogrevajo: pralni stroj, električni bojler, električna peč."

Položnica za elektriko.
Položnica za elektriko. FOTO: 24ur.com

Drugi cilj te prenove obračuna poleg tega, da je porazdelitev stroškov porabe omrežij med vse odjemalce pravičnejša, je dolgoročnejše narave: razbremenjevanje omrežja oziroma učinkovit zeleni prehod.

Na Agenciji sicer mirijo, da bomo lahko svoje položnice celo znižali. "Dogovorjena moč, ki bo podlaga za obračun, bo določena na podlagi dejanske rabe omrežja," pravi direktorica Godina. Tam dodajajo, da bomo sprva začeli s prehodnim obdobjem dveh let, ko se moči, ki bo razlika med doseženo močjo in dogovorjeno, ne bo zaračunavalo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (697)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
15. 11. 2023 13.38
+2
KAOS v golobnjaku je tudi odraz ne učinkovite EU.
Senzor
15. 11. 2023 13.36
+1
Varnost in zdravstvo uredite, če niste sposobni normalno vladati, odstopite politični škodljivci. Elektrika je novo področje za podražitve.
Senzor
15. 11. 2023 13.29
+2
Tiransko vladanje z prepovedmi, nadzor na delovnem mestu z vmešavanjem državnih inštitucij v delovne procese in pokoravanje ljudi s pomočjo podražitev, ni pot razvoja in napredka. Zakaj izvažamo elektriko, doma pa uvajamo 5 tarif obračunavanja???
Grunf TNT
25. 09. 2023 09.49
+5
Brati tukaj komentarje, kdo je hujši, Golob ali Janša je čisto nepomembno... Za vse nas je vprašljiva agenda zahodnih držav za vojno proti Rusiji in vzhodu... Nemško gospodarstvo je na psu zaradi cen energentov in pomanjkanja delavne sile, hkrati pa še kakšen milion migrantiv in beguncev, ki pa nočejo delati... Kaj bomo mi delali za njih... Dejstvo je, da je energija trenutno dražja za cca 150% na svetovnem tržišču in to mi plačujemo... Srečni moramo biti, da je še tako, ker kmalu lahko skoči še višje in naš interes je, da se vojna v Ukraini konča in da se zadeve stabilizirajo... Tega pa naši in EU politiki niso sposobni, ker je šef nekdo drug in ta drugi ne čuti posledic te vojne, tamveč jih s pridom izkorišča in krepi svoje gospodarstvo s pomočjo prodaje orožja in dragih energentov.. Mi pa smo soodgovorni za vse, ker bi jasno morali povedati, da nočemo biti del tega.... Dokler smo tiho, je najbolje da zapremo gofljo in plačujemo kar zahtevajo, saj smo soudeleženci te agende.
yanay
24. 09. 2023 21.37
+2
Nobenega pametnega razloga ni, da se gre iz dvotarifnega na pet tarifni sistem. Me pa res zanima, kakšne "inteligentne" razloge nam bodo navedli za to bedasto spremembo. To je še bolj kompliciran sistem, obračunavanje razlik v enem dnevu za pet tarif bo bolj komplicirano in zato dražje, kar nam bodo všteli v ceno elektrike. Morda pa bodo na pomoč poklicali umetno inteligenco? Se bomo res pustili lupiti ljudem, ki so podpisali pogodbe za izvoz poceni elektrike, da moramo sedaj drago plačevati uvoženo elektriko?!
E.Nigma
24. 09. 2023 18.25
+3
Torej med 15 in 16 uro si naj delam večerjo. Pa ponoči kosilo za drugi dan. Z slivovim kompotom ali breskvinim?
SDS_je_poden
24. 09. 2023 17.50
+1
Kaj pa če bi največji porabniki prilagodili svojo porabo na ponoči? To pa ne gre?
E.Nigma
24. 09. 2023 18.24
+2
Toliko se tovarn zaprlo. Elektrika pa kr gor
Granit_kocka_v_čelo
24. 09. 2023 17.41
Se ravnokar dogovarjamo za najem sončne z baterijo. Prihranek cca 5-10%
Claus
24. 09. 2023 17.34
+4
aja, sporocilo je jasno. ne kupujte električnih avtov ker bodo cene EL samo se višje
Claus
24. 09. 2023 17.32
+2
in kdaj naj imam vklopljeno toplotno črpalko?l, če ne ravno med 17 in 20h???
ssbobo
24. 09. 2023 13.04
+5
Piđin dvihuje ceno..... da ko bo odletu na pripravljeno delovno mest v elektrodistribucijo..... si bo lahko izplačal nagrado še za sedaj ko je kwazi poveljnik vseh zalužnih aparatčikov po novih ministrstvih...... ovce pa plesejo
KVAJSTABO
24. 09. 2023 11.01
+6
Naj bomo šparovni z elektriko??? Kako? Od začetka proizvodnje elekrtičnih avtomobilov, se je začelo govoriti, v zvezi varčevanja s štromam... Zdaj pomoje imamo velike možnosti, za varčevanje ... začnimo biciklirati, peš hoditi... kupimo konje za transport tovora in za jahanje ali se enostavno preselimo nazaj v jame in oblecimo medvedjo kožo. Draga vlada, bodite nam zgled.
Darko32
24. 09. 2023 10.03
+4
Saj ne vem kdo se dela norca iz koga. To, kar snujejo snujejo zato, da si opravičijo krajo iz proračuna. Namreč če gledamo samo merilne naprave, kjer jih elektro podjetja montirajo vidimo, da so celo iz leta 1970 montirana in takšne naprave naj bi merila 5 različnih tarif, če še ene ne morejo izmeriti vredu. Drugi problem je v tem, ker je omrežje tako zastareli, da so recimo instalcije iz leta 1960 naprej in se samo krpajo. Torej digitalna tehnika nemore delovati na teh napravah. Zato nehajmo bluziti in raje pogledamo realnost in kako jo odpraviti. Potem če gledamo kdo za kaj odgovarja in je dolžan vzdrževati vidimo, da od glavne varovalke do priključka je instalacija brez nadzora in potem se čudimo, če vse gori. Starost instalcvije in odgovornost za vzdrževanje ni urejena. Na te instalcije pa bi bizgeci vezali elektronske naprave, katere rabijo preciznost. Ali res ti nakladači ne vedo, da je potrebno začeti pri postrojenjih, da se uredijo in šele nato kako bodo čitali in uredili meritve. Spet bo nekdo nateg izvršil.
SDS_je_poden
24. 09. 2023 09.13
-4
Zeleni prehod je ok, nič narobe z njim. Problem je, da ga je zaradi ukinitve poceni plina iz Rusije treba izvesti v zelo kratkem času, ker prej se je pač malo spalo na tem področju.
zmerni pesimist
24. 09. 2023 08.25
+3
Sam da je za kovačevo kobilo
periot22
23. 09. 2023 21.34
+3
Če bo elektrika za vaše potratne električne igračke kot so avto in ostala nepotrebna krama bo tudi za osnovo kot je pranje,kuhanje in gretje!
El pi5tolero
23. 09. 2023 19.16
+7
Bolane scene! Kam smo prsli! Svoboda ne seze do kolen fašistom! Nimas kej! Sam da ni janša pa ce vse crkne! In crkuje! Lol
mario7
24. 09. 2023 08.16
-1
Res je. holob je 0 od 0, lopov jansha je 100x 0 od 0.
velijo
23. 09. 2023 18.23
-6
Večina komentarjev pravi, zamenjat vlado. In potem bo elektrika cenejša, ker bo premog cenejši, ker bo uran cenejši, ker bo padlo več dežja za v hidroelektrarne (to smo imeli pred dobrim mesecem) in ker bo sonce bolj žgalo in bo več elektrike iz panelov (to imamo vsako leto bolj in je bolj vroče) Ne trobite brez veze. Elektrike imamo kolk je že imamo in je vsak dan v konicah moramo uvažat za drag denar samo zato, da si lahko klimo, pralni ali pomivalni stroj, el. peč prižgemo kadar hočemo. To stane. In da bi stalo manj, nas spodbujajo, da te uporabnike vklapljamo, ko je manjša poraba, ne pa v konicah. Prosim, ne reagirajte kot razvajeni otroci, ki začnejo vreščat če jim takoj ne kupite igračo, ki so si o sekundo prej zaželeli. Elektrike je tolk, kolk se je proizvede in če je povpraševanje večje, ji cena gre gor. Prosto kot pasulj.
User2187838
23. 09. 2023 21.15
+3
Ti pa ravno nimaš veliko pojma o trgovanju z elektriko.
Japa Jade
24. 09. 2023 09.44
-1
Malikai, ti si pa eden tistih razvajenih otrok, ki začnejo vreščat...
KVAJSTABO
24. 09. 2023 11.10
+1
ma daj velijo, a misliš, da smo butasti, al kaj? Smo dojeli. Treba je najprej državo narediti manj požrešno! In folku dopovedati, da brez dela ni jela.
povanpireni
23. 09. 2023 13.44
+1
Ne obstaja izraz s katerim bi imenoval novo Golobovo vlado, dno dna je preblag izraz...
velijo
23. 09. 2023 18.11
-2
Tudi sam nisem navdušen nad vsemi dejanji Golobove vlade, za katero praviš, da je dno dna. Ampak, kam potem sodi Janševa vlada? Na drugo stran zemljeljske oble? V Avstralijo? Ali po Dantejevo, v deveti krog??
El pi5tolero
23. 09. 2023 19.20
+2
Nisi navdusen! Bog ti pomagi, ti svobodi plesalec priznaj do so te nategnil in da zivis slabse kot pa smo ziveli v avstraliji, da ne govorim o devetm krogu kjer smo bili kot v pravljici! Ampak hej, ne sikeri se, si v druzbi 440 tisoc bedakov ki vam je ta manever uspel, vsi zdaj zivimo slabse! Nimas kej, kmalu bo popravna priloznost, in glej da jo izkoristis in volis nov, svez obraz iz pozitivne slovenije. Lol
Japa Jade
24. 09. 2023 09.46
-2
EL pištolca, upam samo, da v primeru da Jufka spet pride na vrh, ne spremeniš nicka, ker te bo verjetno sram njegovih dejanj.
Dejan Kravanja
23. 09. 2023 12.47
+13
Jao keri butalci nam vodijo Eu za kozlat