Gospodarstvo

Obetajo se novi kovanci evra

Luxembourg, 07. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Finančni ministri Evropske unije so se zavzeli za čimprejšnje potrditev finančne perspektive za obdobje od leta 2007 do 2013.

Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je dejal, da je optimist glede dogovora o prihodnji finančni perspektivi 2007-2013 na vrhu povezave 16. in 17. junija. "Sem optimist. Obstaja čut, da v tem trenutku EU potrebuje pozitiven korak," je izjavil finančni minister.

Finančni ministri Unije, med njimi tudi slovenski Andrej Bajuk, so med drugim ocenjevali, kakšne posledice je za evropsko gospodarsko imel nedavni dvojni “ne” ustavni pogodbi. Strinjali so se, da je treba čim prej doseči sporazum o finančni perspektivi za obdobje 2007 do 2013. Trenutno predsedujoči Evropski uniji, luksemburški premier Jean-Claude Juncker meni, da bi le tako lahko preprečili poglabljenje evropske krize.

Velja tudi, da bodo v primeru, da proračuna ne sprejmejo, članice Unije več milijard evrov iz Bruslja za leto 2007 dobile z zamudo.

Nova podoba evro kovancev

Na eni strani bo zemljevid unije, kjer je zdaj le 15 držav, na nacionalni strani pa bo zapisano ime države, ki je izdala kovanec (Foto: Reuters)
Na eni strani bo zemljevid unije, kjer je zdaj le 15 držav, na nacionalni strani pa bo zapisano ime države, ki je izdala kovanec (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Vrednost evra se je po padcu, ki ga je zabeležila, potem ko so na Nizozemskem in v Franciji odklonili evropsko ustavo, spet zvišala.

Finančni ministri so se dogovorili tudi o novi podobi kovanec skupne valute evro. Na “skupni” strani bo tako po novem podoba razširjene Unije, na “nacionalni” pa bo zapisano ime države izdajateljice.

Stari dogovor, da mora biti na vsakem “evrokovancu” vtisnjen simbol EU – 12 zvezdic – ostaja v veljavi. Domače strani kovancev evra naj bi sicer čim bolje odražale nacionalno in kulturno raznolikost članic monetarne unije. Njihovo oblikovanje zato ostaja v rokah posameznih držav.

Smernice bodo veljala tako za nove kot tudi stare članice evroobmočja. Nove članice, med njimi Slovenija, jih bodo morale upoštevati od prve izdaje evrov, stare pa v vseh prihodnjih izdajah.

Slovenija uvedbo evra načrtuje v letu 2007, prav zdaj pa se ukvarja z iskanjem podobe nacionalne plati kovanca.

Ustavljen postopek proti Nizozemski

Evropska komisija je sklenila, da proti Italiji zaradi previsokega proračunskega primanjkljaja v letih 2003 in 2004 in zaradi ocen, da se bo primanjkljaj v prihodnje še povečeval, sproži disciplinski postopek.

Dobro novico so na srečanju sporočili Nizozemski. Finančni ministri so se namreč odločili ustaviti postopek proti Nizozemski zaradi kršenja določila pakta o stabilnosti in rasti o proračunskem primanjkljaju.

Postopek so sprožili, ker je nizozemski primanjkljaj presegal tri odstotke bruto domačega proizvoda, kolikor omenjeni pakt še dopušča. V zadnjem letu je nizozemska vlada uspela primanjkljaj zmanjšati na 3,2 odstotka, za letos in prihodnje leto pa napovedujejo še boljše rezultate.

Prostovoljni davek na letalske vozovnice?

Evropska unija tvega, da bo padla v resno krizo, če na vrhunskem zasedanju 16. in 17. junija v Bruslju ne bo dosegla dogovora o prihodnji finančni perspektivi, ki bo usmerjala proračun povezave v obdobju 2007-2013, je države članice jasno posvaril predsedujoči EU, luksemburški premier Jean-Claude Juncker.


Finančni ministri Evropske unije niso opustili ideje o uvedbi prostovoljnega davka na letalske vozovnice, s katerim naj bi povezava okrepila svoja sredstva za razvojno pomoč, čeprav je Evropska komisija minuli teden zavrnila njihovo zahtevo po pripravi konkretnih tovrstnih rešitev, ki bi služile kot podlaga za njihov dogovor.

Tako naj bi ministri komisijo ponovno pozvali k pripravi tehničnih rešitev in evropski komisar za davke Laszlo Kovacs jim je obljubil, da bo to prenesel Bruslju. Sicer je razprava pokazala, da nad uvedbo dodatka na letalske karte vse članice niso enako navdušene. Posebej naj bi ga zagovarjala velika Britanija, medtem ko so ji članice z "obrobja" EU precej manj naklonjene in trdijo, da je ukazati sprejem prostovoljnega davka že zahteva po njegovi uvedbi.