Gospodarstvo

Obrestne mere v bankah letijo v nebo. Kako naj ravnajo potrošniki?

Ljubljana, 11. 06. 2022 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
465

Kakšna nočna mora čaka kreditojemalce ob pogledu na vse višje obroke zaradi naraščajočih obrestnih mer? Te so v zadnjih dveh mesecih dobesedno poletele v nebo, najbolj na udaru pa so tisti, ki jim višino bančnega posojila določa t. i. variabilna obrestna mera. Evropska centralna banka je zaradi naraščajoče inflacije prvič po enajstih letih dvignila obrestne mere za četrt odstotne točke. Obeti so tako slabi, da za jesen napoveduje še eno zvišanje.

Evropska centralna banka (ECB) je uresničila napovedi po zviševanju temeljnih obrestnih mer. Prva neposredna posledica takšnega ukrepa je, da se bodo v bankah podražili krediti. O tem je v oddaji 24UR ZVEČER spregovoril profesor Marko Pahor z ekonomske fakultete v Ljubljani.

"Cena kreditov je začela naraščati že pred ukrepom Evropske centralne banke. Nekoliko v pričakovanju te poteze, nekoliko pa tudi zaradi ostalih potez, s katerimi je ECB že začenjala krotiti inflacijo," pojasnjuje sogovornik. Prvič po letu 2015 je temeljna obrestna mera euribor dosegla pozitivno vrednost. "To se je na variabilnih kreditih že odrazilo oz. se bo v prvem naslednjem usklajevanju za kreditojemalce. Zdaj pa bo zaradi tega ukrepa to še nekoliko raslo," dodaja.

Da so pri fiksnih obrestnih merah pričakovanja bank glede tega, kaj se bo dogajalo v prihodnje, že vgrajena, ob tem pojasnjuje Pahor, zaradi česar pravi, da so predvsem za dolgoročnejše kredite takšni krediti ugodnejši. "Kljub temu da se obrestne mere višajo, so namreč še vedno zgodovinsko nizke," pravi.

Lahko ECB ukroti tako visoko inflacijo?

Cilj ECB je umiritev inflacije, ki je že osemodstotna. Ampak ali z dvigovanjem obrestne mere lahko ukroti tako visoko inflacijo? Kot razlaga Pahor, se inflacija deli na dva dela: jedrno inflacijo in preostali del inflacije. Jedrna inflacija ne vsebuje energentov in nekaterih drugih bolj variabilnih cen na borzi. "V evrskem območju jedrna inflacija ni tako zelo visoka, ukrepi ECB pa veliko bolj vplivajo nanjo, saj je preostali del inflacije odvisen od gibanj na svetovnem trgu. Ameriška centralna banka je ukrepala prej, saj je v ZDA jedrna inflacija bistveno višja skoraj dvakrat tolikšna, kot je v evro območju," pravi.

Japonska centralna banka ne sprejema nobenih ukrepov, saj so dejali, da jedrne inflacije praktično nimajo, zaradi česar bi bili vsi ukrepi nepotrebni, še pojasnjuje. "Kar koli delajo centralne banke, to na svetovne cene in borze ne vpliva bistveno."

Obrestne mere letijo v nebo.
Obrestne mere letijo v nebo. FOTO: Shutterstock

V ZDA sicer govorijo celo o nevarnosti recesije, kakršne še nismo videli, vendar pa Pahor miri, da kaj takšnega ni tako zelo verjetno. Najhujši scenarij bi se sicer lahko zgodil, če bi prišlo še do kakšnega šoka. Kot pravi, smo v zadnjih nekaj letih doživeli tri večje. Začelo se je s trgovinsko vojno v ZDA in Kitajsko, nato se je zgodila pandemija covida-19 in vsi ukrepi, nenazadnje pa še vojna v Ukrajini.

"Če se zgodi še kakšen šok ali pa če države centralne banke ne ukrepajo pravočasno in v zadostni meri, kar zaenkrat še ne kaže, da bi se zgodilo, se seveda lahko stvari precej poslabšajo." Vendar pa, kot pove, kakšnih katastrofalnih dogodkov na globalni ravni ni za pričakovati, saj resne analize tega trenutno ne kažejo.

Kar se brezposelnosti tiče, smo trenutno na ravni t. i. naravne brezposelnosti ali pa celo pod to stopnjo v Sloveniji, pravi in dodaja, da če se bo brezposelnost spremenila, "se bo seveda navzgor".

So se pa ekonomisti že v 70. letih prejšnjega stoletja naučili, kako se obvladuje stagflacija: "Takrat se je prvič pojavila, vztrajala pa je tudi kar nekaj časa. Delali so namreč tako na reševanju inflacije kot gospodarstva, šele kasneje pa so se odločili najprej rešiti eno stvar. Glede na to lekcijo je za pričakovati zaostrovanje boja proti inflaciji, če blažji ukrepi ne bodo prijeli."

Koalicijska pogodba napisana pametno in z ustreznimi varovalkami, a ima tudi prostor za razočaranje

Kako pa je na morebitno recesijo pripravljena nova Golobova vlada? "Uspejo lahko vsaj do te mere, da skušajo prepričati trgovce, da počakajo na znižanje cene, da ne sledijo poviševanju cen. Vendar pa lahko to inflacijo mogoče zniža za kakšno odstotno točko," odgovarja Pahor. A kot poudarja, bi morali, če pa bi želeli narediti več, žrtvovati državno blagajno, predvsem z znižanjem DDV in trošarin.

"V koalicijski pogodbi verjetno res obljublja preveč, je pa dovolj pametno napisana, da ima tudi vse ustrezne varovalke," je jasen. Pri vseh tistih postavkah, ki imajo najvišje javnofinančne posledice, namreč piše, da se bo to zgodilo šele po preučitvi javnofinančnega stanja oz. če bo javnofinančno stanje to dopuščalo. "Tu je pa seveda ogromno prostora za razočaranje volivcev in za morebitne spore znotraj koalicije," dodaja.

"Sistem plač v javnem sektorju nima vgrajenega mehanizma usklajevanja z inflacijo," pa meni o apetitih javnega sektorja. "Večina uslužbencev v javnem sektorju zaradi sistema napredovanja znotraj razredov pa tudi zaradi premeščanja na višje ocenjena delovna mesta tega ni tako močno občutila. Kjer se to dejansko občuti, pa je na obeh skrajnih koncih, kjer plače močno zaostajajo. Zahteve javnega sektorja s tega vidika niso neupravičene," še pojasnjuje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (465)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
15. 06. 2022 17.03
+2
LEYNA naj raje normalizira cene energentov v EU, namesto, da se vmešavajo v vojni spopad, ki se nas v EU ne tiče. Tudi hrana se draži načrtno, kakor tudi prisiljevanje na cepljenje. Okužb ni, saj zdravstvo ne funkcionira za ostale bolezni. Najbolje je izstopiti iz EU in NATA. Bruselj diktira same škodljive direktive.!!!
jutri_pa_res
14. 06. 2022 08.41
Kot da bereš kakšen rumeni tisk. Nekaj se podraži za 5 % in že imaš velik naslov Cene letijo v nebo!!!
zoran pušenjak
13. 06. 2022 10.03
+3
In naša vlada ne bo naredila nič, ker nima sposobnega kadra
4556
12. 06. 2022 21.19
-1
Tudi za dvig obrestnih mer boste nekateri obtožili dežurnega krivca za vse kar je bilo neprijetno v preteklih letih in še za leta naprej.
DoesItOffendU
11. 06. 2022 19.14
-3
Mi jokamo za 0.25odstotka... 10yr bond yield med fra in nem imas pa v 2,nekaj razlike.. No, to mora ECB ulovit. Z po 0.25 ali pa 0.5 tak dolgo da bo... Gre skoz matematika?
bronco60
11. 06. 2022 16.52
+2
Spet se bodo pritožili, kot pri franku.
nature.com
11. 06. 2022 15.02
+0
Balon bo počil oktobra po izplačilu borz.
DoesItOffendU
11. 06. 2022 19.15
+2
Vsulo se bo se dosti dosti preh kot oktobra sodec po teh bogih 0.25, marketi pa dol 5%. Sploh nocem vedet kaj se zgodi pri 0.5 ali na celem procentu. Raspad sistema.
ObcasniKomentator
11. 06. 2022 15.01
+4
V nebo? 0,25% ni nic ... Vsi ki so vzeli variabilno obrestno mero so dolgo placevali veliko manj, sedaj pa lahko vzamejo nov kredit s fiksno obrestno mero in si zagotovijo stabilnost na dolgi rok (sicer z nekaj dodatnimi stroski zaradi predcasne prekinitve). 24ur nehajte pisati tako pompozne naslovnice ...
User587124
11. 06. 2022 15.33
+7
+++ Bravo. Tocno to sem sam naredil. Vzel variabilno za kredit in imel pripravljena sredstva za poplacilo v primeru divjanja euriborja, ko so me vsi cudno gledali. Prisparal 10k€ v 10 letih z variabilno zdaj sem pa dal 1k€ za spremembo kredita v fiksno. Kredit z variabilno se vzema ko imas denar ne ko nimas.
User2324232
11. 06. 2022 14.54
+6
Potrošniki naj pomečejo bruseljske riti ven iz parlamenta in nagonijo kravate iz centralnih bank delat na cesto. Mogoče krampat cestne jarke za telco kable al pa kanalizacijo.
srecnii
11. 06. 2022 14.53
+8
Isto se je zgodil pred leti, jemal kredite po milijone, prišla namišljena recesija, pol pa je Alenkica kar vzel iz državne blagajne miljarde in plačala kredite ostalim, točno te ki so bli danes dolžni pa uživajo na večnem dopustu okol sveta. Narod pa gara, dela in počasi odpalčuje mega miljardne kredite.
AntiFarseloncek
11. 06. 2022 16.53
+0
v nasprotnem bi dobili trojko in bi ostalo 3/4 ju brez sluzbe. potem pa spet ne bi blo uredu. se pa strinjam da bi morali odgovarjati ti kateri so devali kredite brez pokritja.
srecnii
11. 06. 2022 14.28
+3
Čigav denar zapravljate a tistega ki so ga naprintal in dolg obesli na vse ostale, še na tiste ki se sploh niso rodil. Gre za težke milijarde. Lepo je živet na plečih ostalih jim obesit dolg pol pa vidiš delavca 10 ur/dan delat za 50 evrov nad minimalca. 800 neto oz 1300-1400 bruto strošek delodajalca. Ta razlika gre pa ravno tem, ki so naprintal dnar, ker tisti niam kritja, ta ga pa ima saj je zaslužen.-
srecnii
11. 06. 2022 14.18
+4
Piha se balon in to ogromen, fino bo poču
User587124
11. 06. 2022 14.00
+5
Realno stanovanje prodas v 5 minutah. 6 mesecev sem rabil, da sem ga kupil. Za vsako stanovanje pride 6-7 ljudi in visajo ceno. Tisti znesek, ki napisejo ga se za visji prodajo. Zdaj ko je drazje gorivo bi pricakoval da se bodo malo manj vozili, vozijo se se vec. Ljudje ne vejo kaj bi z denarjem (beri poceni krediti, ogromno je tudi prihrankov). Ce bi kredit bil 6% in bi za cca 25 let vrnil dvojni znesek nazaj, bi se takrat banke posojale denar zastonj glede na trenutno inflacijo. Ce se ECB resno ne odzove, bo € zdrsnil v kaksno hiperinflacijo kot bivsi dinar, kar seveda (verjetno) ECB ne bo dovolila. Tisto pravo se pride. Euribor nima zgornje meje.
nature.com
11. 06. 2022 14.17
+0
srecnii
11. 06. 2022 14.20
+3
Čigan denar zapravljate a tistega ki so ga naprintal in dolg obesli na vse ostale, še na tiste ki se sploh niso rodil. Stopte na realna tla, goljufi, take je treba dat za rešetke.
User587124
11. 06. 2022 15.22
+0
Nisem ga jaz naprintal. Tozi ECB. Ce ponujajo (so ponujali) kredit in mi ob tem se placali da ga vzamem pri 1.5% fiksni obrestni meri in realni (vsaj) 15% inflaciji (kao da je 8%, ce jim verjames)... zakaj ga ne bi vzel? Zakaj bi pustil 30k€ lezati pri 15%+ letnem razvrednotenju denarja, ce lahko dam polog in kupim (investiram) v nepremicnino, ki bo cez 5-10 let podvojila vrednost (ali manj koga briga). Pa ves da ne bom pustil, da me sistem izkorisca :) Nisem jaz postavil pravila. Vprasaj jih zakaj so tako dolgo vztrajali pri negativnih obrestnih merah in placevali ljudem da vzamejo kredite. Mogoce bo sledila spet kaksna dokapitalizacija bank z davkoplacevalskim denarjem? Moji krediti imajo vsi kritje in jih jutri lahko poplacam ce zelim. Jaz ze vem kdaj in zakaj sem ga vzel.
DoesItOffendU
11. 06. 2022 19.08
+1
A pa ni euribor sam evropska izpeljanka liborja, ki se je v usa ze nehal tekom leta ali celo lani uporabljat?? Clovek se pocoha po glavi malo. Sploh pa tole je prislo ven, dan po tem ko je jerome powel pogruntal da pa imajo problem cez luzo. Kdo ima vecjega..
DoesItOffendU
11. 06. 2022 19.10
+1
Problem je da ne do dokapitalizacija kot jo poznamo oz bo iz davkoplacevalskega denarja.. samo ne tistega ki vam ga ze trgajo, ampak kar onega na racunih. Bail.in, kot na cipru pred leti...
BildiTheEmperor
11. 06. 2022 13.57
+0
Rešitev je zelo enostavna. Samo več denarja potrebujete. Naši politiki in dogovorni ekonomisti vedo kako to gre. Varčevanje zanje (na vaš račun) ni rešitev.
rrr123
11. 06. 2022 13.54
+1
V venezuelu bomo počasi vsi
nature.com
11. 06. 2022 13.51
-1
Dobra kombinacija. Visoka inflacija, dražji stroški vzdrževanja, zavarovanja nepremičnine in visok kredit, lizing za avto, telefon na obroke. Upam, da vam zarubijo vse...ne gre živeti preko svojih zmožnosti. Na vrhu balona se ne kupuje. Ne boste več nasankali drugih ko boste prodajali, da bi šli v manjše. Pod ceno boste prodajali kompanjoni.
Julijann
11. 06. 2022 14.30
+6
Ne gre živeti preko svojih zmožnostih. Hm, torej naj mlada družina nižjih dohodkov živi v šotoru. Smisel kreditov je ravno v tem, da ljudje, ki nimajo visokih dohodkov s pomočjo kredita, ki ga odplačujejo 20 in več let, lahko živijo normalno, ne luksuzno, samo normalno. Bank drugače ne rabimo. Plačo lahko dobimo tudi na roko.
nature.com
11. 06. 2022 15.03
-1
Ne jokaj. Živi z najemnino pa bo. Ni se ti potrebno zapufat do konca. Banka ne bo čakala na reprogramiranje kredita. Najemnino pa lahko odložiš.
ObcasniKomentator
11. 06. 2022 15.08
+0
cene nepremičninam (znatno) ne bodo padle vse dokler ne bo več stanovanj oz. his na trgu. Se bodo pa cene umirile z višanjem obrestne mere. Sam sem kupil drago in majhno nepremicnino ... nisem imel vec casa cakati se 2-4 leta da se stvari normalizirajo. Vedno lahko oddam svojo nepremicnino namesto da jo prodam, sam pa kupim novo, vecjo, boljso, cenejso ... ce pa misli Golob udariti z davkom na imetje pa se bo ustrezno dvignila najemnina (zal, bi raje oddajal po posteni ceni, tako kot trenutno oddajam svojo prvo nepremicnino).
Banion
11. 06. 2022 13.43
+4
Ljudej se do danes niso nič naučili še manj spametovali. Že v Svetem pismu je lepo napisan da za vsakim obdobjem debelih krav pride obdobje suhih krav. Do sedaj je bil v zgodovini samo eden ki je to razumel in pv obdobju obulja pripravil zaloge za čas pomankanja. Mi danes v obdobju obilja še bolj zapravljamo in ko pride suša kličemo na pomoč vse od poncija do pilata. Ne en bo šlo inneminovno se nam obeta pomanjkanje, žal se čas lepega in lagodenga življenja izteka
okram123
11. 06. 2022 13.37
+1
Tista ženska na ecb je kaštron.
DoesItOffendU
11. 06. 2022 13.23
+4
Alora, za vse ki se cudite zakaj sam 0.25. Ker ce ti priznajo da je inflacija 2 mestna, kar zelo verjetno je... vam morajo dvignit vse place penzije socialo stipendije itd. Zdaj vidite zakaj je bila zamrznitev plac pred letom dvema totalen nateg lastnega naroda? Zavajanje potrosnikov pa se kej bi se lahkp naslo?
Nagasaki
11. 06. 2022 13.17
+6
Bedarije pišete. Letijo v nebo z 0,25% Ste pozabili ko so bile 6%? In vi mediji ste sokrivi za dogajanja z takim nestrokovnim pisanjem delate paniko