Gospodarstvo

Obtožen ustanovitelj Enrona

New York, 08. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Sodišče v teksaškem Houstonu je izdalo obtožnico proti ustanovitelju propadlega energetskega velikana Enron Kennethu Layju.

Kenneth Lay trdi, da ni ničesar kriv  (Foto: Reuters)
Kenneth Lay trdi, da ni ničesar kriv (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Zapečateno obtožnico so tožilci predali zvezni sodnici v Houstonu Mary Milloy, pred katero naj bi agenti FBI danes privedli Layja. Ta se bo najverjetneje seznanil z obtožnico, katere podrobnosti ostajajo skrite, plačal varščino in se vrnil domov do začetka morebitnega sodnega procesa, ki se mu bo izognil le s priznanjem krivde in sprejemom kazni.

Enron je decembra 2001 razglasil do tedaj največji stečaj v ameriški zgodovini
Enron je decembra 2001 razglasil do tedaj največji stečaj v ameriški zgodovini FOTO: Reuters

Enron je decembra leta 2001 razglasil do tedaj največji stečaj v ameriški zgodovini, ki je bil začetnik vala podobnih stečajev drugih korporacij, ki so prav tako zabredla v računovodske škandale. Na višku svoje moči in slave je bil Enron sedmo najbogatejše ameriško podjetje z 20.000 zaposlenimi po vsem svetu, čigar delnice so se avgusta leta 2000 prodajale po 90 dolarjev. Vodilni uslužbenci so postali preveč lakomni in so si, ko podjetju več ni šlo rekordno dobro, omislili ustanavljanje partnerskih podjetij, s pomočjo katerih so skrivali izgube in napihovali dobičke. Ko je balon počil, je brez dela in prihrankov ostalo na tisoče ljudi, razen pokvarjencev na vrhu, ki so vedeli, kaj se bo zgodilo in so poleti 2001 veselo prodajali delnice Enrona, medtem ko so to prepovedali upokojencem in nižjim uslužbencem, vlagateljem pa so zatrjevali, da se bodo zlati časi podjetja nadaljevali v neskončnost.

Kritiki Busheve administracije so dve leti in pol napadali pravosodno ministrstvo, češ da nikoli ne bo obtožilo predsednikovega prijatelja, ki je med drugim pomagal pri oblikovanju sporne energetske zakonodaje, zaradi katere se je podpredsednik ZDA Dick Cheney znašel na sodišču.

Eden od takšnih pokvarjencev naj bi bil tudi Lay, ki molči kot grob in prek svojega odvetnika zatrjuje, da ni storil nič narobe in da so ga prevarali podrejeni direktorji. Lay se je avgusta leta 2001 vrnil na položaj generalnega direktorja, potem ko je pred tem nenadoma odstopil Jeffrey Skilling. Velika porota v Houstonu je zbrala dovolj pričevanj podrejenih, ki so Layja opozarjali na nepravilnosti, vendar ni ukrenil ničesar, ampak je raje zatrjeval, da je vse v najlepšem redu. Poleg tega je od avgusta do decembra prodal za več milijonov dolarjev Enronovih delnic, kar njegov odvetnik opravičuje s trditvijo, da je moral priti nujno do denarja, ker se je uštel z nakupom tehnoloških delnic drugih podjetij. Odvetnik Michael Ramsey pravi, da je Lay pravi poštenjak, saj menda ni prodal vseh delnic Enrona in je tudi sam utrpel izgubo.

Pravosodno ministrstvo je za preiskavo poneverb pri Enronu ustanovilo posebno preiskovalno skupino, ki je doslej vložila obtožnice proti 30 posameznikom, od katerih jih je 11 priznalo krivdo ali pa so jih obsodili. Glavna priča proti Layju bo najverjetneje nekdanji finančni direktor Andrew Fastow, ki je privolil v sodelovanje s preiskovalci v zameno za 10 let zapora. Skilling je bil obtožen v začetku letošnjega leta in vztraja pri nedolžnosti, kakor tudi nekdanji glavni računovodja Richard Causey.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja