Gospodarstvo

Mesec s predlogom o obvezni božičnici razburil gospodarstvo

Ljubljana, 07. 09. 2022 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za delo načrtuje spremembe delovne zakonodaje, med drugim obvezno božičnico, je na posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije povedal minister Luka Mesec. O spremembah s področja evidentiranja delovnega časa pa je dejal, da ne bi bilo obvezno za vse. Novosti je napovedal še pri vodenju inšpektorata za delo. Predlog v zvezi z obvezno božičnico je v gospodarstvu sprožil presenečenje in kritike.

"Mi smo z našega ministrstva predlagali, da se uvede obvezna božičnica, se pravi, to je dodaten regres. Če bo to sprejeto, bo zaposlenim to zimo izplačan regres v znesku minimalne plače," je po poročanju Radia Slovenija na posvetu v Ljubljani dejal minister Luka Mesec.

Potem ko je posebej male delodajalce razburil osnutek sprememb zakonodaje s področja vodenja evidenc delovnega časa, ki so sicer predmet usklajevanj socialnih partnerjev v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je Mesec v torek pojasnil, da evidentiranje delovnega časa ne bi bilo obvezno za vse, temveč za tri skupine, in sicer za kršitelje, tista podjetja, kjer je to zahteva delodajalcev ali delavskega kolektiva, in za tiste, ki jim to naloži delovni inšpektorat za leto ali dve po ugotovljenih nepravilnostih.

Poleg tega, tako minister, pripravljajo tudi zakonodajo za vključevanje delavcev v lastništvo podjetja. "Naj vas hitro pomirim, nič ne mislimo delati prisilno. Vse to bo temeljilo na spodbudah in dobrih praksah iz tujine," je povedal.

Obetajo se še spremembe pri vodenju Inšpektorata RS za delo, v načrtu je razširjeno, tričlansko vodstvo. Podrobnosti Mesec ni predstavil, izpostavil je le, da se ne bodo več osredotočali na široke preglede in navajanje statistik, temveč targetiranje najbolj problematičnih podjetij. Avgusta je sicer po razkritju novih primerov izkoriščanja delavcev odstopil glavni inšpektor Jadranko Grlić, novega inšpektorja pa vlada še ni imenovala.

Minister za delo je na torkovem dogodku delodajalcem dejal še, da bodo kljub morebitnem nestrinjanju v njem vedno imeli sogovornika. O morebitnih ukrepih za zimo, kot sta čakanje na delo ali skrajšani delovni čas, pa je dejal, da je, kar se vlade tiče, vse na mizi. "Pogovarjamo se lahko o vsem, zaenkrat pa skrbimo predvsem za to, da draginja ljudi ne bi potiskala v revščino," je navedel.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Vlada RS

Predlog je v gospodarstvu sprožil presenečenje in kritike

OZS se je na predlog ministra glede obveznih božičnic že ostro odzvala. "Glede na izjemno težko situacijo zaradi energetske krize, v OZS ostro nasprotujemo predlogu za uvedbo obvezne božičnice. Obrtniki in podjetniki se namreč v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest. Obvezne božičnice pa predstavljajo dodatno obremenitev, ki si je v tem trenutku številni ne morejo privoščiti. V OZS zagovarjamo dostojne plače, vendar pa menimo, da bi moralo biti izplačilo božičnice prostovoljno in ne obvezno. Prepričani smo, da bodo tisti delodajalci, ki si to lahko privoščijo, svoje delavce zagotovo nagradili in jim izplačali tudi božičnico," je zapisal predsednik OZS Blaž Cvar.

Nad predlagano uvedbo obvezne božičnice so presenečeni tudi predstavniki živilskih podjetij. Po besedah predsednika uprave podjetja Mlinotest Danila Kobala je ta zahteva v danem trenutku nepotrebna. Kot je dejal pred današnjo sejo upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, v njihovem podjetju božičnico sicer redno izplačujejo. Če bo predlog ministra Mesca sprejet, bodo morali znesek popraviti.

Predsednik uprave podjetja Pivka perutninarstvo Janez Rebec pa verjame, da vsak takšen predlog poveča apetite po določenih ugodnostih, za katere "ni pravi trenutek, da se pogovarjamo o njih". Živilska industrija bo namreč imela težave z zagotavljanjem likvidnosti podjetij. "Vsekakor mislim, da vsak po svojih najboljših močeh že danes razdeli, kar lahko. Sicer pa v naši industriji pretiranih dobičkov ni, donosi so precej skromni, saj je dodana vrednost precej nizka, in sicer 40.000 evrov," je poudaril in se pri sprejemanju takšnih predlogov zavzel za socialni dialog.

Po besedah direktorja Celjskih Mesnin Izidorja Krivca gre pri predlogu o obvezni božičnici za "populistično izjavo". Če so dobički, je prav, da se delavce nagradi, a letos bo večina podjetij v njihovem sektorju utrpela izgube, je zatrdil. "Če bomo morali dati iz tega, je to dodaten žebelj v krsto živilski industriji," je še ocenil Krivec.

Glede na to, da je delavce danes težko dobiti, bi bilo bolj pametno razmisliti o preučitvi možnosti, da bi bilo delo manj obremenjeno in da bi iz tega naslova delavci dobili več, pa je ocenil član Panvitine uprave Branko Virag.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medo1964
18. 02. 2024 14.07
Saj avstrijci ne govorijo o "bozicnici" ,,ze dolgo ne vec,, ampak 14. placi... Dajte mal se skulirat. Avstrijci so manj pobozni kot mi
Frane Šajn
20. 12. 2022 11.33
+0
Vse naše gospodsrstvo s srcem na desni bo ta minister Mesec spravil ob živce! Pa ko vsaj nebi bil zaprisežen levak porečejo na zbornici! Bravo Luka razdeli ljudem jim tisto zakladnico!
S56EM
20. 12. 2022 09.11
+3
Zanimivo, da levičar govori o božičnici.
Medo1964
18. 02. 2024 14.05
waga7
08. 09. 2022 11.11
+6
Levica pa božič? Omg, se spomnim časov v sfrj ko božič niti dela prost dan bil, pa smo bili ta napačno pobarvani na božiča dan bli vprašani v šoli, ker so vse vedeli da smo bili pri polnočnici, za te grehe se ne morete nikol odkupit!!!
MMery
08. 09. 2022 11.47
+5
ma če je za kaj pokasirat, je levica v prvi vrsti v cerkvi...
zibertmi
08. 09. 2022 13.25
+1
ne laži o šoli in božiču.nihče te ni prepričeval ali prepovedat hodit v cerkev ali k verouku.če bi bilo po tvoje ,bi v cerkev hodili ljudje od takrat,ko je božič državni praznik.v jugoslaviji so v našem podjetju vsu,ki so bili doma južno od kolpe odšli domov za naš božič in pravoslavni,slovenci smo pa tudi na božični večer,če smo imeli takrat nočno bili v službi.pa tudi prej so bili ti narodi priviligirani pri nas,samo daleč manj kot so sedaj.pa po tvoje nebi biulo za časa jugoslavije ne obhajilov ,birm ne cerkvenih porok
zibertmi
08. 09. 2022 13.40
-2
verjetno ste sds feni tudi prebrali ,da je jalka godec izjavila,da je bila bralna značka v oš obvezna.vse vam prav pride in vse gre skozi.sam da preusmerjate debate od svojih blodenj.
bovin
08. 09. 2022 10.37
+8
A test na narko substance je že opravil ta osebek.
zibertmi
08. 09. 2022 09.20
+9
tudi če se obeta obvezna božičnica,bo jhavni sektor više od gospodarstva in to krepko.mnogi v sloveniji niti minimalne plače ne dobijo na račun navkljub večim napredovanjem v višji razred
zombie_killer
08. 09. 2022 12.58
+1
Javni sektor ne dobi bozicnice ter min. Regres
NoFriendRequests
08. 09. 2022 13.01
+0
Lahko poveš, kdo so ti "mnogi", ki dobijo manj kot minimalno plačo na račun? Katera podjetja tako izplačujejo? Lahko, da so v skladu s kolektivno pogodbo glede na lestvico uvrščeni v plačilni razred, ki je nižji od minimalne plače, zato dobijo izplačano najmanj minimalno plačo, ki znaša 1074,43 eur bruto. Razliko do minimalne plače krije delodajalec. Od bruto zneska se odštejejo vsi prispevki in akontacija dohodnine, kar ostane pa delavec dobi na račun + nadomestilo za malico in prevoz, če mu po kolektivni pogodbi ali pogodbi o zaposlitvi pripada.
zibertmi
09. 09. 2022 09.08
+3
praktično nihče ,ki naj bi imel minimalno plačo ,te nima.dobivajo osnovno plačo,ki je dosti manjša od minimalne.na to osnovo se štejejo potem tudi dodatki.od osnove do minimalne plače pa dodaja vseeno delodajalec od katerega dobi delavec samo tisto kar manjka do minimalca.dodatki na to so izuzeti.plača bi bila dosti večja,če bi se dodatki delavcu šteli od minimalne plače in ne samo od osnovne.tako da ti kot navajaš ne veš verjetno vsega.kot sem napisal dodatki,ki delavcu pripadajo se računajo na njegovo osnovno plačo in ne minimalno.delodajalcu kar ostane nekaj drobiža od vsakega takega zaposlenega
optimistikus
08. 09. 2022 08.21
-1
Vsak delodajalec ki ni sposoben pošteno plačati delavca naj zapre svojo dejavnost, nobene škode ne bo, potrebe po delavcih so velike tako da.....gospodje se vozijo v prestižnih avtih, jahtah, razkošni vikendi na morju, na koncu leta poslujejo z bajnimi dobički, delavec pa bi moral delati za kos kruha in vodo. Trinajsta plača in regres obvezno.
Groucho Marx
08. 09. 2022 08.53
+3
Ne posplošuj. So podjetja, ki poslujejo na pozitivni ničli in po tvojem bi morala zapreti vrata in vse zaposlene vreči na grbo države, samo zato, ker ne zmorejo slediti njim nerealnim zahtevam? Lahko pa vsak odpre podjetje in denarci bodo začeli leteti sami od sebe, pa bodo jahte, vikendi, prestižni avti, bajni dobički... ni da ni... Mar res? Not....
MMery
08. 09. 2022 11.49
+1
ja, ja...ti že veš...bajni dobički? hahahahaha... veš kje so bajni dobički? v tistih firmah kot je geni, v katerih si direktorji izplačujejo plače v višini 200.000 na leto neto... Golob je npr. lani do novembra pokasiral 214.000 NETO!!!!! Ostali pa so na beraški palici!
KVAJSTABO
10. 09. 2022 11.39
+2
Ja, nekateri imajo več kot rabijo... nekateri samozaposleni (poglejte na ajpes) imajo prometa, da takoj pomisliš, da bi mu par evrov stisnil v roko, ko greš mimo a glej ga zlomka, ta živi na veliki nogi ... pred bajto poln parking težkih avtov, vikend na morju (ni podedovan), vsak mesec se gre nekam na dopust za par dni... motor, čoln... Kaj, če bi država mal polovila tele goljufe, da bi dobila več denarja v blagajno. Sivo ekonomijo je treba zajeziti pa, če vam je prav ali ne.
Ugovor vesti 133.člen
08. 09. 2022 08.08
+7
Koliko dni ima delovne dobe v realnem sektorju?
štrekeljc
08. 09. 2022 17.36
+0
Približno toliko kot Veliki Romar v Titovo Jajce.
Betuul
07. 09. 2022 21.59
+2
Pa za miklavžka 🎅🏿in dedka mrazka 🧑‍🎄bo!
Vselepo
07. 09. 2022 21.58
+2
Z temi kvazi navidezno lepimi igrami, bodo popolnoma uničili Slovensko gospodarstvo z tem pa tudi blaginjo.
myomy
07. 09. 2022 21.54
+9
13. plača je na v zahodni Evropi normalna stvar že leta. Le naši gospodarstveniki tega nikakor ne želijo kopirati. Zapomnite si: gospodarstvo se ne začne pri proizvodnji in storitvah, temveč pri povpraševanju. Tega pa ni, če folk nima denarja. In če folk ne bo imel denarja, potem lahko zaprete tovarne in štacune.
Moj?ica123
07. 09. 2022 21.54
-2
Fikusarji, pluske nabijte.
ernestocg
07. 09. 2022 21.50
+1
Bravo Luka .Moj glas bo tvoj ,samo drži to kar obljubljaš.
MMery
08. 09. 2022 11.51
+2
ja, bravo luka...res se nisi izneveril... populistične floskule nad vse..tipičen komunist
Betuul
07. 09. 2022 21.50
-2
Kako pa s 13pokojnino!
Betuul
07. 09. 2022 21.47
+0
Ja in kje bomo vzel!? Upokojencem po 1% ! Prikrajšanje še za minulo leto ni poravnano
športnik66
07. 09. 2022 21.45
-1
Tale Lukec rad deli denar, ki ga on nikoli v lajfu še ni naredil. Obup! Upam, da tega pionirčka kaj kmalu umaknejo iz vlade. Naveza Golob - Tonin bi bila zmagovalna kombinacija za Slovenijo. Levica je čisto premalo glasov dobila, da bi lahko igrala pomembno vlogo v slo politiki.
gongash
07. 09. 2022 21.50
+6
Dovolj je govnarjev ki se okoriščajo na račun delavcev. Inšpektorji so podkupljeni. Vsi bi vse plačal pa meni noben. Pol ja jamarjo kao nimajo pa ni delavcev bila bla bla. Pol pa zaprite. Zato pa je slovenija bananistan in vidiš absurdne kot so razlika do minimalne plače. Ure viška ali plača ali ne. Nalaganje raznih del ki niso v pogodbi ker so leni. Ne ne naj delajo potem sami če nočejo delavcev plačat.
MMery
08. 09. 2022 11.51
+1
tip direkt iz filozofije v politiko...kdaj boš pa delal luka?
gongash
07. 09. 2022 21.38
+10
Smešno kako jamarji da je delavce težko dobiti meni jih pa plačali. Potem pa delajte sami
tutabo
07. 09. 2022 21.33
+5
no končno nekaj pametnega od njega..jz delam 240ur..na plačilni a 168...placa..kuk se mu zahoče...
NoFriendRequests
08. 09. 2022 09.37
+2
In zakaj ne greš drugam? Dobre nenadomestljive delavce rabijo povsod in tudi dobro plačajo... Razen če nisi ne eno ne drugo.
gongash
07. 09. 2022 21.32
+5
gongash
07. 09. 2022 21.34
+5
Pa ukinit dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ne
Salting
07. 09. 2022 21.32
+4
S tistim glede vključevanja delavcev v lastništvo podjetja je pa dregnil v kačje gnezdo neoliberalnih prostotržnih kapitalistov NSi, ki se bodo razpočili ob misli, da bi si delavec kaj lastil.
MMery
08. 09. 2022 11.53
+1
Si živel v sistemu, kjer si lahko odprl podjetje v par urah, dobil kredit in delal.. in bi probal kaj pomeni bit kapitalist, kot jih ti imenuješ... Veš kdo so EDINI kapitalisti v tej državi? LEVIČARJI...Vsi si delijo stolčke in premoženje. Oni so edini, ki so s krajo seveda, največji kapitalisti... in se imenujejo levičarji...hahahah...zakaj že?