Gospodarstvo

Od ideje, ki je spreminjala zakone, do osovraženega projekta, ki ni izpolnil obljub

Hoče, 01. 03. 2023 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z., N.Š.
Komentarji
208

Kanadsko-avstrijska avtomobilska skupina Magna s prihodnjim tednom ustavlja proizvodnjo v hoški lakirnici. Od velikopoteznih načrtov in obljubljenih delovnih mest – načrtovali so 3.000 novih zaposlitev – ter navdušenja politike, ki je poskrbela za državne subvencije in urejala bližnjice okrog okoljske in prostorske zakonodaje ter bila boj z zaskrbljenimi okoljevarstveniki, bodo tako ostale zgolj prazne tovarniške hale.

Prihod kanadsko-avstrijske multinacionalke v Hoče sta septembra 2016 napovedala takratni premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Takrat je bilo govora o tem, da v prihodnjih dveh letih načrtujejo zaposlitev 3000 novih ljudi, pri Mariboru pa bi postavili večji ličarski obrat. V Magni so takrat pojasnili, da je njihova skupina pridobila pomembna posla z družbama BMW in Jaguar Land Rover, kar pomeni, da bo njihova tovarna v avstrijskem Gradcu skupaj z dodatno širitvijo programa pri projektu Mercedes razreda G v naslednjih letih presegla svoje sedanje zmogljivosti. V občini Hoče - Slivnica so zato začeli s postopki za spremembe prostorskega načrta. 

Sledilo je navdušenje politike. Vlada je nato oktobra 2016 sprejela sklep o finančni podpori aktivnostim za vzpostavitev proizvodne cone Hoče - Slivnica, obseg sredstev, ki so namenjena za dodatne začasne ukrepe razvojne podpore za problemska območja z visoko brezposelnostjo, so povečali za deset milijonov evrov. 

Lokacijo so na gospodarskem ministrstvu opisali kot idealen prostor v velikosti okoli 100 hektarjev, ki se lahko pohvali z odlično geostrateško lokacijo za vzpostavitev proizvodne cone oziroma za izvajanje dejavnosti večjih domačih ali mednarodnih podjetij.

Prihod kanadsko-avstrijske multinacionalke v Hoče sta leta 2016 napovedala takratni premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, vlada pa je sprejela celo poseben zakon, znan kot Lex Magna, ki je med drugim omogočal razlastitev lastnikov zemljišč.
Prihod kanadsko-avstrijske multinacionalke v Hoče sta leta 2016 napovedala takratni premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, vlada pa je sprejela celo poseben zakon, znan kot Lex Magna, ki je med drugim omogočal razlastitev lastnikov zemljišč. FOTO: Bobo

Začetnemu navdušenju pa so nato sledili vse večji in vse glasnejši pomisleki. Ne toliko o Magni kot o izbrani lokaciji. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je izrazila zaskrbljenost nad načrtovano vzpostavitvijo proizvodne cone v občini Slivnica - Hoče, vlado so pozvali, naj izbere takšno lokacijo, ki ne bo posegala na najboljša kmetijska zemljišča. Opozorili so, da območje, ki se mu namerava spremeniti namembnost, spada med najboljša kmetijska zemljišča glede na bonitete, ki jo ta kmetijska zemljišča dosegajo (47–67 točk), pa tudi med tista zemljišča, ki bodo v skladu z zakonom o kmetijskih zemljiščih osnova za oblikovanja trajno varovanih kmetijskih zemljišč.

Po pomislekih kmetijske stroke o uporabi najboljših kmetijskih zemljišč so v Kidričevem Magni ponudili svoja.

A pristojni so vztrajali pri svojem. Na gospodarskem ministrstvu so dejali, da gre za največjo investicijo po osamosvojitvi države, zato je prav, da se investitorju pokaže resnost in namero, da je dobrodošel v Sloveniji.

Decembra 2016 je nato DZ z 58 glasovi za in tremi proti potrdil zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica, ki naj bi jo izvedla Magna Steyr. Poslance je večinoma prepričala namera o vsaj 1000 delovnih mestih, le nekatere je zmotilo, da se bo za izvedbo uporabila najboljša kmetijska zemlja.

Da Magna prihaja v Slovenijo, je bilo nato uradno potrjeno januarja 2017, se je pa precej skrčilo število obljubljenih delovnih mest. Izvršni direktor Magne Don Walker je dejal, da "bo delo dobilo 400 ljudi".

Medtem ko je Magna februarja že začela iskati prve delavce – na spletni strani  MojeDelo so zapisali, da "za novo lokacijo iščejo sistemskega inženirja, kontrolorja in vodjo vzdrževanja", so se v javnosti krepili pomisleki o smiselnosti uničevanja okolja za vse manj delovnih mest.

Kmetom, ki bi se morali v korist Magne odpovedati svoji zemlji, je vlada obljubila predkupno pravico ali ugoden najem zemljišč na območju Rač in Rogoze, javni gospodarski zavod Rinka, ki ga je ustanovila vlada in skrbi za gospodarske dejavnosti v okviru slovenskih zaporov, na območju Rogoze oziroma v neposredni okolici tamkajšnjega odprtega oddelka zapora pa od Sklada kmetijskih zemljišč že skoraj tri desetletja najema večjo količino zemlje, pa so pozvali, naj se tem zemljiščem odpove.

Prav tako je vlada marca sklenila, da bo dodelila 18,61 milijona evrov finančne spodbude družbi Magna Steyr za postavitev lakirnice Maribor. Takrat je veljalo, da je celotna naložba vredna 146,4 milijona evrov in bo predvidoma končana do konca oktobra 2019. Investicijski projekt bo ustvaril 404 nova delovna mesta.

Zaposlene v hoški lakirnici Magne, ki je danes napovedala, da s prihodnjim tednom ustavlja proizvodnjo, je novica o tem šokirala.
Zaposlene v hoški lakirnici Magne, ki je danes napovedala, da s prihodnjim tednom ustavlja proizvodnjo, je novica o tem šokirala. FOTO: Twitter

Do sredine aprila je bila nato odkupljena večina zemljišč za Magno. Tudi ob kritikah, da so jih morali kmetje prodati pod realno ceno. Civilna iniciativa Rešimo Rogoški gozd, ki je bila zgrožena nad informacijami, da naj bi zaradi vzpostavitve obrata družbe Magna Steyr posekali 66 hektarjev Rogoškega gozda, pa je začela boj proti obratu. Opozorili so, da gre za pomembno in pestro življenjsko okolje, ki je vetrna pregrada za celotno Dravsko polje.

Čeprav je anketa Večera še junija pokazala, da dobri dve tretjini vprašanih v Podravju podpirata prihod kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta Magne v občino Hoče - Slivnica, medtem ko jih je bila manj kot četrtina proti, je podrobnejši pregled številk pokazal, da okoli tretjina nasprotnikov projekta živi v neposredni bližini območja bodoče tovarne. Še isti mesec je skupina občanov Občine Hoče - Slivnica napovedala, da bo na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti oz. zakonitosti občinskega odloka, ki je temelj za morebitno Magnino zemljišče v Hočah. Ustavno sodišče je sicer julija soglasno zavrglo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica. Ugotovili so, da pobudniki ne izkazujejo neposrednega pravnega interesa.

Čeprav so nato obseg poseka Rogoškega gozda zmanjšali na okoli štiri hektarje, se je nezadovoljstvo ljudi nadaljevalo. Skrbeti jih je začela tudi poraba vode v novem obratu.

Kljub vsem zapletom so predstavniki Magne še 10. avgusta zagotavljali, da Slovenija ostaja njihova prva izbira za postavitev obrata. Istega dne je Agencija za okolje izdala okoljevarstveno soglasje za Magnin projekt v Hočah, a so se okoljske organizacije na to pritožile. Magna je zato posredovala pisno zavezo, da bo še v prvi fazi zgradila tudi industrijski tir znotraj načrtovanega obrata, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju škodljivih izpustov iz prometa, a se to vse do danes še ni zgodilo. Ker je investitorjem jeseni le uspelo skleniti dogovor z okoljevarstveniki, je okoljevarstveno soglasje postalo pravnomočno, Magna pa je kmalu zatem prejela tudi gradbeno dovoljenje. 

Država je nato z Magno podpisala pogodbo o izvedbi strateške investicije in dodelitvi okoli 18 milijonov evrov visoke finančne spodbude za investicijski projekt, ki je obljubljal najmanj tisoč delovnih mest v naslednjih petih letih, medtem ko je prva faza predvidevala zaposlitev 400 delavcev.

Marca 2019 so začeli s poskusno proizvodnjo, tovarno pa so slovesno odprli julija istega leta, ko se je slovesnosti udeležil tudi takratni predsednik vlade Marjan Šarec. A že naslednje leto so najprej proizvodnjo ustavili zaradi epidemije, nato pa so se zaposleni na delo vozili v Gradec.

Po skoraj dveh letih so proizvodnjo v Hočah marca lani spet zagnali, jeseni pa so zaposlene skoraj do konca leta spet poslali na čakanje.

Potem ko je postalo jasno, da podjetje ne bo uspelo izpolniti zaposlitvenega pogoja v pogodbi o dodelitvi finančne spodbude države, je gospodarsko ministrstvo marca pod vodstvom prejšnjega ministra Zdravka Počivalška izdalo sklep, s katerim je za dve leti, do 30. oktobra 2024, podaljšalo rok za izpolnitev pogodbenih zavez, a zdaj kaže, da so se vendarle odločili za vračilo. 

Magna sicer velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile. Skupina zaposluje 152.000 ljudi, samo v Gradcu okoli 6000, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa.

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
02. 03. 2023 18.17
-7
Poglejte spremembe v avto industriji zadnja desetletja, Detroit bi skoraj bankrotiral. Pa saj tudi evropska avto podjetja gradile svoje tovarne na jugu Amerike v Alabami, Arkansasu..., tam ni sindikatov, plače na uro so precej manjše..., delavci so pa to sprejeli, tako so se plače v avto industriji znižale tudi v Detroitu. Prilagodiš se novim razmeram ali pa crkneš.
Andree
02. 03. 2023 11.56
Tudi na Bavarskem zapirajo tovarno po tem ko so pobrali korona pomoč
yanay
02. 03. 2023 11.15
Sem videl človeka, ki je imel glavo zarito v mivko in mu je ven molela samo rit. Kasneje so mi rekli, da je to nek počivavšek, ko je zvedel, da bo Magna ustavila proizvodnjo v Hočah!
zoran pušenjak
02. 03. 2023 10.44
+2
Vedno več jih bo zapiralo zaradi vlade, ki ni naklonjena gospodarstvu ampak javnemu sektorju in NVO
Andree
02. 03. 2023 12.06
+1
ćurkl
02. 03. 2023 10.09
+4
Objekte, po zaprtju obrata, podreti in zemljišče vrniti v prvotno stanje (kmetijsko zemljišče)! Občina naj spremeni namembnost zemljišča nazaj v nezazidljivo. Stroške vseh postopkov naj plača (neodgovorni) lastnik, ki je rodovitno zemljo "zasmetil" z betonom.
ćurkl
02. 03. 2023 10.10
+5
V naslednjih letih lahko na tem mestu posejejo pšenico, da ne bomo toliko odvisni od Američanov, pardon, Ukrajincev ...
ćurkl
02. 03. 2023 12.44
+1
Glede na astronomske dobičke, ki jih beleži firma, to ne bi smel biti problem, al'?
brabusednet
02. 03. 2023 09.39
+8
Kaj je tu spornega,če bodo vrnili subvencijo.Zgradba moderna bo ostala in je primerna za druge dejavnosti.Avstrijci bo z tem že pametno unovčili ali koristili.Delavci se pa tako iščejo povsod.Koliko so pri nas komunistični direktorji uničili in pokradli podjetij.Pa nihče ni nič vrnil,sedaj z tem denarjem na Hrvaškem kopujejo nepremičnine.Tisti,ki tu negativno komentirate sploh zavedate,kakše tovarne ste doma uničiliTAM,Litostroj in še stotine njih.Narod napodili na cesto mnogi brez odpravnin.Mnogi od teh danes imajo mizerne pokojnine.To so storili socjalistični nesposobni direktorji,Kordež,Bavčar,Zidar in stotine drugih.
sinaya
02. 03. 2023 09.32
+4
Vse na periferijah mest gre za take in podobne investicije ,tudi v A.kjer sta dve proizvodnji Magne stojita kjer je bilo prej poljedelstvo.Obeti so tu bili veliki ,gradili pa so zato tam,ker je v bližini infrastruktura katera bi naj bila olajševalna okoliščina za podjetje.Upi so bili obojestransko veliki ,čeprav mi je bil že začetek malo ,da rečem meglen saj se je zatikalo pri odpiranju podjetja potem zaposlovanju itd.Verjetno bi znali več povedat tisti,ki so tam zaposleni .Tudi v A.Magni se srečujejo z zastoji nekaterih vrst vozil ,zato so nekateri delavci tam na čakanju ,verjetno vse to potegne za sabo predvidevam.Avtomobilska industrija je panoga kjer vedno ali raste ali pada zlata sredina je v teh časih redkost .Kakor koli ,se bodo že dogovorili med sabo brez nas
za resnico
02. 03. 2023 09.32
-5
zopet vidimo kako tu dezurajo sds troli in sanjajo vrnitev gologlavega psihota
G. Papež
02. 03. 2023 09.34
+5
Kriminalna Država
02. 03. 2023 10.01
Maiike
02. 03. 2023 09.09
+0
Nov muzej Slovenske nove zgodovine, nov spomenik NOB ja in partizanov. To je to kako dolgo še ? Samo še beg v tujino reši mlade Kardeljevih otrok in večne borbe za malega človeka.
JohannDoe
02. 03. 2023 09.23
+2
Ljudje bodo v prihodnosti mogoče res lačni in brez zdravnika v skorumpirani državi in brez pravic, ampak imeli bodo svoje plesnive bele pa rdeče in se borili za njihovo zmago. To pa ljudem tudi nekaj pomeni. Glavno, da maš najpomembnejše.
Potouceni kramoh
02. 03. 2023 08.56
+2
G. Papež
02. 03. 2023 08.41
+2
Lahko je pa tu zaj muzej...tu pa je dovolj prostora za vse...verzije🤭
oikos
02. 03. 2023 08.29
+4
Pogreznite se v zemljo, hlapci.
Omizje
02. 03. 2023 08.27
+1
Omizje
02. 03. 2023 08.26
+4
vračilo subvencije z obrestmi,zemlišče v prvotno stanje ,vračilo zemljišca bivšim lastnikom brez plačno .konec zgodbe.joj provizija prejemniki na db
proofreader
02. 03. 2023 08.24
+6
Prvi sadovi dviga davkov. Mesec je zadovoljen, zdaj bo nacionaliziral tovarno in v halah organiziral skupna ležišča.
Maiike
02. 03. 2023 08.18
+9
Kot je povedal slavVnostni govornik vsako leto na novo Dražgoški veselici, mi v Javnem sektorju smo temelj razvoja in gospodarske rasti, mi si ne bomo trgali od ust za zablode gospodarstva, res si ne botreba, kmalu bo ostal sam in par Albancev na komunali, da bodo čistili drek za njimi. Država pa v razsulu in BANKROTU vseh ostalih sistemov..Ravno zaradi njega Kučana, Meseca in propadle partizanske miselnosti vse beži iz Slovenije.l
biggbrader
02. 03. 2023 08.03
+13
Pametni ljudje iz takratne opozicije so že takrat vedeli, da iz tega ne bo nič, zato so za lokacijo predlagali ničvreden gozd pri Kidričevem v neposredni bližini. Ampak ne, naši vrli komunisteki z mladim Soršakom vred so forsirali gradnjo na najlepših slovenskih njivah; se ve, poceni gradnja in veliko ostanka,....
slim386
02. 03. 2023 08.41
+6
Pa tako ste potem hvalili procentualška 🤣🤣🤣
biggbrader
02. 03. 2023 08.00
+9
Ali bo moral Soršak tudi kaj vrniti ? Sprašujem za Robija.
TOP MOJSTER
01. 03. 2023 21.59
+3
Nlb bo vzela 2 miljardo pufa in vrnila v blagajno....buahahaha..
TOP MOJSTER
01. 03. 2023 21.59
+8
Evo nadgradnja zapora Dob, še to bo polno za rdečo falango, ko bo v naslednjih letih prišla pred roko pravice.......