Gospodarstvo

'Od nove vlade pričakujemo, da bo znova uvedla regulacijo cen pogonskih goriv'

Ljubljana, 06. 05. 2022 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozarja na slab položaj kmetijstva, na kar dodatno vplivajo zadnje podražitve vhodnih surovin. Z obžalovanjem sprejemajo tudi odločitev vlade, da ne podaljša regulacije cen pogonskih goriv. Predsednik KGZS Roman Žveglič upa, da bo nova vlada v zvezi s tem ustrezno ukrepala. Tudi pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) od države pričakujejo ukrepanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pred vrati so že nove podražitve
    14:47
    Iz 24UR ZVEČER: Pred vrati so že nove podražitve
  • Iz 24UR ZVEČER: V zadnjem letu se je vse krepko podražilo
    03:21
    Iz 24UR ZVEČER: V zadnjem letu se je vse krepko podražilo
  • Iz 24UR: Vse bolj podivjane cene
    03:15
    Iz 24UR: Vse bolj podivjane cene
  • Iz 24UR: Skrbi zaradi enormnega dviga cen goriva
    02:50
    Iz 24UR: Skrbi zaradi enormnega dviga cen goriva

 

"Nafta, energija, naftni derivati poganjajo celotno gospodarstvo. Od nove vlade pričakujemo, da bo znova uvedla regulacijo cen pogonskih goriv. Na ta način bomo lažje načrtovali svoje dejavnosti in ne bo takih nihanj cen goriv, kot se to dogaja zdaj," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Žveglič.

Ob tem je znova izpostavil, da bi si po zgledu nekaterih drugih držav želeli oprostitve trošarin za energente, ki se uporabljajo v kmetijski proizvodnji. "Dobimo sicer 70 odstotkov povračil trošarine, ampak to se dogaja za eno leto nazaj," je dejal in dodal, da v teh časih povračila za eno leto nazaj niso najprimernejša rešitev.

Žveglič je opozoril tudi na podražitev vhodnih surovin. Med drugim so se gnojila v letu dni podražila za 250 odstotkov, energenti in maziva za četrtino, krma v perutnini pa se je podražila za 100 odstotkov. V povprečju so bile cene vhodnih stroškov višje za 20,1 odstotka, pravijo na KGZS.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozarja na slab položaj kmetijstva.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozarja na slab položaj kmetijstva. FOTO: Shutterstock

Pričakujejo pomoč vlade

Predsednik KGZS je spomnil na nesorazmerja med odkupnimi in končnimi maloprodajnimi cenami. "Če se ta razmerja cen ne bodo uredila, bomo drugo leto imeli veliko manj posejanih njiv, saj se kmetovanje ne bo izplačalo. Kmetje, ki smo najšibkejši v tej verigi, zato pričakujemo pomoč vlade. Razmerja se morajo urediti," je pozval.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da če se bodo odkupne cene pri kmetu dvignile za cent ali dva, da bo enako v trgovini.

Cene za 19,2 odstotka višje kot pred enim letom

Statistični podatki sicer kažejo, da so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih v februarju povprečno za 19,2 odstotka višje kot pred enim letom, vendar ta rast še vedno zaostaja za dvigom cen vhodnih stroškov v primerjalnem obdobju. Te so bile namreč v februarju povprečno za 20,1 odstotka višje kot pred letom dni. "Primerjava navedenih indeksov rasti odkupnih cen in cen vhodnih stroškov v kmetijski pridelavi kaže, da se razmere v kmetijstvu še kar naprej slabšajo v breme kmetov," poudarjajo na KGZS.

Žveglič je zato izpostavil, da si ne želijo priti v položaj, ko bodo morali izbirati, katera opravila izvesti zaradi vse večjih stroškov.

Ob izzivih, ki prihajajo, med njimi so tudi sprejemanje skupne kmetijske politike za naslednje programske obdobje in razmere pri pridelavi hrani, je Žveglič pojasnil, kakšnega kmetijskega ministra oz. ministrico bi si želeli. "Predvsem si od novega kmetijskega ministra in vlade želimo, da bo znal poslušati, bo kooperativen in bo znal stvari organizirati," je dejal Žveglič.

Zbornica si na vodilnem položaju želi nekoga, ki bo cenil pomen kmetijstva ter bo pripravljen sodelovati z nevladnimi organizacijami in pri iskanju pravih rešitev za slovensko kmetijstvo pripravljen prisluhniti ter upoštevati različna strokovna mnenja.

OZS ob rasti cen goriv: Gospodarstvo krvavi, država mora pomagati

Glede morebitnega embarga na uvoz ruske nafte so vsi sogovorniki jasni, da ob solidarnosti do Ukrajine terjajo od države in EU jasne scenarije, kaj so alternative za nafto ruskega izvora. Če ustreznih alternativ ni, Meh predlaga, da se Slovenija priključi skupini držav, ki bodo lahko izjeme od embarga. Je pa Slokar posvaril, da bosta nafta in tudi plin iz novih virov gotovo dražja.

Prvi mož OZS Branko Meh je na današnji novinarski konferenci opozoril, da je gospodarstvo v času, ko se še niti ni končalo okrevanje po koronski krizi, padlo v novo krizo, tokrat zaradi cen energije in surovin, tudi kot posledica vojne v Ukrajini. "Nenormalna" podražitev pogonskih goriv vodi v dvig cen v celotnem gospodarstvu, kjer se stroškovni pritiski prav tako povečujejo, zato upa na rešitve države.

Od nove vlade, ki jo bo zelo verjetno oblikoval Robert Golob, pričakuje takojšnje ukrepanje. Pri tem omenja bodisi vnovično regulacijo cene pogonskih goriv bodisi subvencioniranje cene. Spomnil je, da je bila to tudi Golobova napoved v predvolilni kampanji. Padanje kupne moči po Mehovih opozorilih namreč pomeni tudi padanje povpraševanja, kar lahko v naslednjem koraku vodi v odpuščanja.

Še bolj nazoren je bil vodja sekcije promet pri OZS Peter Pišek. Kot pravi, so razmere "zelo resne, več kot pereče". Odprava 45-dnevne regulacije cen s 30. aprilom jih je zelo presenetila, saj so razmere na trgu po njegovih besedah še slabše kot pred regulacijo. Nenaden skok cen pogonskih goriv, predvsem dizla za okoli 30 centov na liter, je nedopusten z vidika potrošniške košarice, vpliva pa na celotno verigo vrednosti v gospodarstvu, poudarja.

Že pred dnevi je Pišek slovenske prevoznike pozval k podražitvi prevozov za vsaj deset odstotkov, saj da se bodo v nasprotnem primeru transportna podjetja znašla v likvidnostnih težavah in morala ustaviti tovornjake. Danes je napovedal, da bodo ta dodatek za dražje gorivo redno prilagajali in bi tako lahko kmalu narasel na 15, 20 ali 25 odstotkov. Obenem je opozoril, da niso samo prevozniki tisti, ki bodo implementirali dodatek za dražje gorivo, tako da se učinki čutijo po celotnem gospodarstvu.

V sekciji za promet pri OZS zahtevajo takojšnjo regulacijo goriv ali posebno subvencionirano gorivo za cestne prevoze, po vzoru dizla za kmetijstvo, dokler se ta kriza ne umiri. Pri tem mu je pritrdil predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri Gospodarski zbornici Slovenije Milan Slokar.

Vendar pa ta ob tem ne pristaja na to, da bi država, ker bi takšno subvencioniranje prineslo javnofinančne stroške, to kompenzirala z drugimi dajatvami za podjetja. Slokar opozarja tudi na vidik konkurenčnosti slovenskih prevoznikov na mednarodnem trgu, za kar doma potrebujejo konkurenčno ceno goriva.

Pišek je pojasnil, da približno 30 odstotkov v ceni prevozov predstavljajo cene goriv, še okoli toliko stroški dela, dodatnih približno 30 odstotkov cestnine, vpliv na lastno ceno pa je le okoli sedem odstotkov. Ob tem je izpostavil, da so se močno dvignile cene tovornih vozil in prikolic, pri čemer so čakalne dobe zanje leto ali dve. Rezerv tako nimajo več, zagotavlja Pišek. "Celotno gospodarstvo krvavi, položilo je dodaten obliž na rano, dodatnega obliža ni več," je ponazoril.

Nova vlada mora zato po njegovih besedah takoj ustvariti pogoje, da bodo podjetja in ljudje normalno delovali in živeli. Problem vidi v trenutnem političnem vakuumu. Z odhajajočo vlado so zelo dobro sodelovali, in tudi Meh je izpostavil, da je za obrtnike in podjetnike v času koronske krize naredila veliko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (554)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picijulka1
10. 05. 2022 12.20
+1
Ne delat panike. Za 30 t tovora porabi tovornjak cca 30 litrov nafte na 100 km. Če se nafta podraži za 1 E po litru to pomeni, da se iz naslova cene nafte podraži prevoz 1 kg tovora za 0,001 E na 100 km. Recimo prevoz avtomobila težkega 1500 kg na relaciji 150 km pa za cca 3,37 E. V čem je problem? Če daš za avto cca 15.000 E. Sme biti 3,75 E problem?
bronco60
08. 05. 2022 09.06
+1
Nova vlada bo regulirala goriva na 2,5€ diesel.
spaceair
07. 05. 2022 16.55
+4
To govorijo tisti ki dobijo pomoč države,gorivo brez davka itd...to ni druga kot izsiljevanje! 60% cene goriva pobere država ne naftarji!
zibertmi
07. 05. 2022 16.21
-4
Če bi bile volitve jutri, SDS ne bi dobil veliko več kot 10%, Tonin pa bi se na 2% objemal s Počivalškom. Kar kaže, da je bilo tudi na desni ogromno taktičnega glasovanja v smislu - če bo zares kriza nam bo Janez še naprej delil bombone Zdaj vidijo, kje in kako hitro se ta Janezova svetopisemska ljubezen do naroda konča.
Oknaj 4
07. 05. 2022 20.35
+2
marker1
07. 05. 2022 16.01
+4
A ste malo spremenili naslov. Včeraj ste regulacije cen zahtevali od te vlade.
jozefStefan
07. 05. 2022 15.41
+1
Am ... volitve so čez 4 leta! Prejšnja je to naredila zaradi volitev ne pa ker se jim je to zdelo prav... bodimo realni..!
mužik
07. 05. 2022 15.35
+2
kaj res pričakujete da bo golobova druščina znižala cene goriv .Malo morgen ,ko je vlada začela regulirati cene je bil holob prvi ki je rekel ne ,fajonka ,druga ,mesečnik pa se itak ne vozi ker ga jehul,teja ,nikoleta votijo s skirojem . Pozabite na regulacijo cen od te vlade , JJ pa se sedaj itaj j.. za cene .
Tomvojo
07. 05. 2022 15.09
+3
Do takrat bo dizel že po 3€
minkica91
07. 05. 2022 14.59
+9
pričakujem, da bo bencin po 1 EUR za liter, kot je bil ko je JJ prevzel vlado. golob je pa obljubljal, da bo on boljši. če ne je spet nateg.narod, mene ne ker ne nasedam muti.baličem.
Študent-ka
07. 05. 2022 17.26
natmat
07. 05. 2022 14.48
+1
Od obstoječe vlade se noben ne pogovarja več....niti omenja jo ne....adijo...
Študent-ka
07. 05. 2022 17.36
ja na žalost je še aktualna obstoječa vlada kokler ne bo sestavljena nova vlada.In ta še aktualna vlada nam greni življenje še na prej! In kaj bo lahko naredila Nova vlada ? vlada gospoda Janeza Janše nas je zavozila globoko v zaprto ulico in ne bo lahko obrniti proti izhodu ,saj to je jasno povprečno inteligentnemu človeku !!
Mckay
07. 05. 2022 14.40
+4
GOOOLOB govori zastojn bencin vsak dobi..)) Dohtarja v sekundi dvajst, pravi Tanja in gnar vsakemu..Mesec iz ozadja..Mi plešemo RAJ bo..
Tomvojo
07. 05. 2022 15.11
+1
francmar
07. 05. 2022 14.40
-3
Nazaj na tolarje
DAEMONIUM
07. 05. 2022 14.36
+5
Pa prosim lepo, to je moja izkusnja in to je moje osebno mnenje, zares ne potrebujemo nizjih cen goriv Jst res ne vem kaj bi meni, nizje cene goriv koristile razen, da bi imel vec denarja na racunu in ga zapravljal mogoce za vecje neumnosti.
islamint
07. 05. 2022 15.37
+3
Ne vem zakaj ti minuse delijo, saj je to novoizvoljeni vodja Holob rekel :-)
Študent-ka
07. 05. 2022 17.45
Vidmax.com
07. 05. 2022 14.25
+4
Leva fasistka fajonka je bila PROTI regulaciji cen in zdaj je skupaj z holobom sam tok.
natmat
07. 05. 2022 14.50
+1
Tudi vi boste občutili neumnost Janezeve vlade...oziroma jo že občutite...
kritika1
07. 05. 2022 14.13
+1
Samu v Butalah - Sloveniji lahko pričakuješ, da bo vlada vplivala na svetovne cene nafte! Ja, mi bomo cene regulirali in nafta se bo pocenila, na borzah bodo cene padle zaradi naših omejitev. Ko bodo trgovci povedali, da po tej ceni na gre več, bomo stali pred črpalkami, brez bencina ali dizla!
4556
07. 05. 2022 14.11
+7
Saj je GOLOB pred volitvami nasprotoval načinu ,ko je vlada znižala ceno goriv .Sedaj pa počakajmo na novo vlado in bomo videli------????? Meni je vseeno kdo vlada samo ,da dostojno živim..
Ejga-Tega
07. 05. 2022 13.57
+12
Hinavci. Ko se je mesece nazaj sprejel ta ukrep ste bili vsi proti, češ, bonbončki itd, sedaj bi se pa vsi spet radi ceneje vozili
assassin911
07. 05. 2022 14.19
+8
Trapon
07. 05. 2022 14.35
+5
PeterPan2
07. 05. 2022 13.54
+2
Borimo se proti inflaciji in ljudje zahtevajo še več denarja in s tem še večjo inflacijo. Dajte malo premislit kaj si želite.
bobiv
07. 05. 2022 13.28
-2
Čim prej poslat to vladno zalego v zgodovino, marsikaterega od nji pa v zapor!
Vitruvio
07. 05. 2022 13.12
+8
Žveglič ,Meh in ostali nakladači zakaj ne zahtevate od sedanje vlade ,da spremeni trošarine in uvede olajšave ? Vsak dan nas Janša preseneča z odločitvami in menjavami na vodilnih položajih ,zakaj ne bi še tega uredili ! Ne čakajte na Goloba malo se streznite .
Vidmax.com
07. 05. 2022 14.05
+1
Dejte ze mir s tem jansem, prav bedni ste ze. Sami ste si krivi, sej ste samo hujskali pa nagajali, kaj bi zdej radi a? Mars na jug
Študent-ka
07. 05. 2022 17.53
+1
tako je ,še sedanja vlada je tista ,ki mora ukrepati 💪