Gospodarstvo

Odbito nora vprašanja, postavljena na razgovoru za delo!

Ljubljana, 18. 04. 2010 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški zaposlitveni portal Glass Door je pred kratkim objavil študijo o najbolj bizarnih vprašanjih, ki so jih na razgovoru za delo postavila ugledna mednarodna podjetja. Izbranih je le nekaj "najboljših cvetk" ...

Razgovor z bodočim delodajalcem
Razgovor z bodočim delodajalcem FOTO: iStockphoto

Pri podjetju Yahoo je na razgovoru za delo nek kandidat dobil s strani delodajalca res bizarno vprašanje. Zanimalo jih je, koliko teniških žogic kandidat vidi v prostoru in zakaj toliko. Nestle, vodilno podjetje na trgih hrane za živali, sladoleda, ustekleničene vode in žitnih izdelkov, je kandidata presenetil z nenavadnim vprašanjem o tem, katera opeka v zidu bi bil in zakaj. V podjetju Apple so očitno želeli preveriti tehnično sposobnost kandidata, zato so želeli izvedeti, kako bi kandidat vzpostavil linijo na telefonu, ki ne dela. Expedia, internetni rezervacijski portal, je nekemu kandidatu na razgovoru za delo postavil skrajno nenavadno vprašanje. Na vsak način so od kandidata želeli izvedeti, kako bi mu uspelo prodati jajčni konjak in piščančjo juho na Floridi v času najhujše vročine.

Investicijsko podjetje, Boston Consulting, je kandidata šokiralo z zares brezpredmetnim vprašanjem. Zanimalo jih je, ali ve, koliko frizerskih salonov je na Japonskem. Zmagovalec med zmagovalci pa je bilo podjetje Best Buy, ki je kandidata vprašalo, ali bi raje izbral limuzino ali taksi, če bi vedel, da med njima ne obstaja razlika v ceni in udobju.

Toda ta vprašanja se ne morejo kosati s potezami kandidatov, s katerimi so "polepšali" dan kadrovski službi. Če ste se ob vseh teh vprašanjih prijeli za glavo, vam svetujemo, da še malo počakate. Pred vami je namreč še nekaj bizarno smešnih oziroma šokantih potez, ki so se jih na drugi strani drznili narediti kandidati pri ponujeni priložnosti za službo.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

atani
19. 04. 2010 12.38
meni je na enem razgovoru model že na začetku rekel: "iščemo nekoga, ki bi nadomeščal našo zaposleno za dobo 1,5 leta ker je na bolniškem & porodniškem. Torej, niti pod razno ne želimo vzeti nekoga, ki je v takšni starosti, ki bi postala mamica -( npr.jaz,), oz, ne potrebujemo neke mlade mamice s parimi otroki, ki jih bo non stop peljala zdravniku, v vrtec, na govorilne ure..." potem me vpraša: "ste samska, v vezi, ali poročena?" jaz študiram...ka me misli na zmenek povabit...? hehe... odgovorim da: "nič od tega", - sem izbrala zlato sredino, pa bo kar bo. Če rečem da sem poročena, bo mislil, da sem že noseča. Če rečem, da sem v vezi, bo mislil, da bom zanosila v zelo kratkem obdobju. Če rečem da sem samska bo mislil, da sem neresna in vsak vikend na polno žuram in bi prihajala v službo z mačkom. Torej, kaj reči?! Mogoče bi morala izbrati odgovor, da sem istospolna in da še iščem tisto pravo - to bi mu verjetno ustrezalo? hehe.. Me vpraša: "kako to mislite, nič od tega?" jaz:"ja, tako, nekaj je na obzorju, ni še resno, je pa zelo daleč od tega, da ga gledam kot na očeta svojih otrok." on me gleda, najprej resno, potem se je pa itak nasmejal. obema je že na začetku bilo jasno, da nisem kandidatka za to mesto, ker sem v reproduktivni dobi, ki ima namen v prihodnje uporabiti svojo maternico. Vprašal me je še nekaj vprašanj in je bilo kmalu konec, hvala bogu. Grozen človek iz zelo znanega podjetja. Upam da so našli neko mlado, komunikativno, ki se po poročila s podjetjem in ne s človekom. ;-)
Alexus27
19. 04. 2010 10.02
Namen takšnih vprašanj je, ne da bi se človek na razgovoru počutu neumnega pa zatiranega pa ne vem kaj še, ampak ugotovit, kako človek ravna pod stresom, pribl. ugotovit človekovo psiho (ker to so vnaprej prednastavljena vprašanja, ki nimajo "random " odgovorov), skratka, ugotovit, kaj lahko človek doprinese podjetju. Ker konec koncev, zakaj bi nekdo zaposlil nekoga, ki nima motivacije in ga boli k. sam zato da bo lahko nekje 8 ur sedel. Podpiram take razgovore....tud jst sm šov skoz enga tazga...sam še bolj "hard core".
Vivid2000
19. 04. 2010 08.57
Heh, jaz sem na zadnjem razgovoru ki je trajal 2 uri moral prodajati v dveh jezikih, prevajati tekst iz tujega jezika, da ne omenjam ankete 60 najbolj neumnih vprašanj, kar jih je možno slišati. Na koncu so ponujali povprečen job z terenskim delom, bil bi deklica za vse, plača pod nivojem, aja, pa za domačo nalogo bi jim moral še spisat kako bi se lotil prodajne polittike za njihove proizvode na Balkanu. Mi je bilo kar žal dneva, ki je šel za ta mukotrpen razgovor...
RheaSilvia
19. 04. 2010 08.42
Jimi1 se podpišem pod tvoj post in dodajam še nekaj iz zasliševanj, ki sem jih bila sama deležna in niti slučajno niso cvetke! 5. kaj pričakujete od nas? 6. ali se ukvarjate s športom in katerim? 7. kako nameravate usklajevati zasebno življenje z novo službo? 8. kaj ste pripravljeni storiti za svojo osebno rast? 9. imate otroke oz.jih nameravate imeti itd pravilen odgovor na podana vprašanja seveda NE OBSTAJA, pa naj si bo takšen ali drugačen! Razpisano delovno mesto navadno zasedejo otroci ali nečaki od tam zaposlenih! Dejte se prosim, 24ur.com še o tem malo razpisat in kašno statistiko narest
myspace
19. 04. 2010 00.25
Jimi1 ZELO,ZELO DOBRO NAPISANO!!!!!ZALOSTNO DA JE VSE TOCNO TAKO
Jamallllll
18. 04. 2010 22.23
Odbita...mislm da je čist očitno kaj so hotl dobit, pa pred vsakim stavkom nekaj to poudarjate. To je tako kot bi pred vsakim vicem govoru kolk je smešen...
mihakra
18. 04. 2010 14.19
odbito nora vprašanja??...zanimiva verbalna opredelitev :) spet en popteveizem :)
Jimi1
18. 04. 2010 11.24
Ja izkoriščanje delavca se začne že na razgovoru za delo... Navadno oderuška podjetja postavljajo sledeča vprašanja.... 1. Za koliko si pripravljen delati, kaj si do danes delal in zakaj si brezposeln oz želiš menjati službo? 2. Si poročen, kaj delaš ob prostem času ter hobiji ? 3. Kako imaš rešeno stanovanjsko vprašanje, imaš kaj zemlje, nepremičnin... 4. Kje vse si delal in zakaj si šel stran? Ko uvidijo da nimaš namena garati za 600 EUR, odgovarjati materialno in pravno za projekte in vse v njih ter jim delati zastojn nadur....vsaj v teh časih dela zate ni !
PREKLETO
18. 04. 2010 10.58
hja, saj je itak že jasno da vsi teli pisarniški škrici in frajle sploh ne znajo drugega kot postavljati bedasta metaforična vprašanja o raznoraznih opekah, da lažje ocenijo, kolko bodo lahko človeka izmozgali; drugače pa nimajo pojma o pojmu!!!