Gospodarstvo

'Odločitev AVK slaba za vse, ki imajo radi šport'

Ljubljana, 18. 09. 2018 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
10

AVK je družbi United Group, lastnici Telemacha, naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub. Ugotovila je namreč, da je lastništvo programov, ki jih je United Group kupil od družbe S.C. IKO Poland, v nasprotju s pravili konkurence in se prepove.

Iz United Group so sporočili, da je odločitev pozna in pri tem pojasnili, da je običajen čas sprejemanja takšnih odločitev AVK 85 dni, to pa so sprejemali 1755 dni.

V United Groupu so zoper odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) že vložili pritožbo. AVK je namreč izdala odločbo, po kateri mora United Group prodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub in s tem vzpostaviti stanje, ki je bilo pred izvedbo predmetne koncentracije, in sicer tako, da United Group po odsvojitvi ne bo imel več kontrole nad dejavnostjo izdajanja TV programov Sport Klub. United Group ima tako glede na odločbo 90 dni časa, da pripravi vse za prodajo primernemu kupcu.

"Prepričani smo, da odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, je izjemno diskriminatorna in slaba za vse v Sloveniji, ki imajo radi šport. "
"Prepričani smo, da odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, je izjemno diskriminatorna in slaba za vse v Sloveniji, ki imajo radi šport. " FOTO: POP TV

"Prepričani smo, da odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, je izjemno diskriminatorna in slaba za vse v Sloveniji, ki imajo radi šport. Sprožili smo potrebne pravne postopke za zadržanje odločitve ter vložili pritožbo zoper odločitev in zahtevo za nadomestilo zaradi povzročitve hude gospodarske škode," so navedli v družbi United Group.

Poudarili so tudi, da je "agencija trg opredelila tako ozko (posebni plačljivi športni TV programi v slovenskem jeziku), da bi bil vsak kupec teh športnih pravic že po definiciji monopolist. Nobena druga agencija za varstvo konkurence na svetu ni nikoli uporabila take opredelitve trga."

Kot so obrazložili, so na odločitev AVK čakali pet let. "Pet let pozneje prevzeto podjetje ne obstaja več, saj je bilo preprodano in vse pravice do oddajanja so potekle," so navedli. Ob tem so ocenili, da odločitev AVK ni v skladu s pravnim redom EU, saj ozko opredeljuje trg in je nesorazmerna z zahtevo po spremembi lastništva.

Odločitev po njihovem odvrača od oddajanja športnih programov v slovenskem jeziku. Agencija nalaga prodajo družbe, ki je le posrednik med imetniki športnih licenc in operaterji, ter izloča in kaznuje športne kanale, ponujene v lokalnem jeziku. "To izjemno odvrača vsakega izdajatelja televizijskih programov, da bi vlagal v oddajanje programov v lokalnem jeziku," so dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik473573
18. 09. 2018 19.35
+4
To je dobra novica. Vsi programi v lasti Telemacha in ameriške United group niso nič drugega kot neskončni oglas brez resne vsebine. Manj programov kot si lasti bolj zdrav bo medijski prostor v Sloveniji. Očitno imajo ameriški ljubitelji športa radi kreme, Lidl, šampone, zavarovanja in podobno. Oglasov s temi vsebinami je mnogo več kot kakršnegakoli kakovostnega športa na Šport klub programih.
Stanko Kodri?
20. 09. 2018 13.11
+3
Kakšne reklame? valu, sploh spremljaš te kanale? Športne namreč! Reklam je tudi pri drugih operaterjih-ponudnikih vse polno, zatorej popljuvaj vse vključno s RTV 1 in 2 !
slabogledam
18. 09. 2018 19.20
+7
V Gorenji bi za ureditev avle rabili 6 mesecev,sedaj so prišli Kitajci,so to naredili z istimi ljudmi v DVEH dneh. Pet let?
deltex
18. 09. 2018 17.42
+20
Agencija za varstvo komkurence? Kako nesposobni morajo biti njihovi uslužbenci, da potrebujejo 5 (pet) let za izdajo odločbe? Drugje pa slabe tri mesece...sram me je, res. Birokrati nepotrebni...sicer pa ta odločitev ne bo šla skozi, ker v petih letih se na trgu marsikaj spremeni....
deltex
18. 09. 2018 17.42
+1
Stanko Kodri?
20. 09. 2018 13.14
+0
Deltex,saj konkurence kmalu ne bo več, ker misli LEVICA vse nacionalizirati!
supergigi
18. 09. 2018 17.40
+14
Jaz predlagam, da United Group ravnanje AVK prijavi evropski instituciji, ki je pristojna za te stvari. Haha 5 let oni odločajo. Prava banana republika.
Cogo
18. 09. 2018 17.35
+11
Zakaj bi bila to slaba novica za ljubitelje športa. Dol mi visi kdo je lastnik česa, glavno da je program dober in poceni (kar pa pri Telemachu ni!!!). Torej je to kvečjemu dobra novica.
andrej2004
18. 09. 2018 17.46
+2
In ko boš brez in plačeval več, bo pa dobra? Verjetno ne rabiš.
pbjr
18. 09. 2018 16.18
+15
5 let!! Pa saj to ni mogoče! Birokrati, ki hodijo samo po plačo in se politično konsolidirajo, da jim sinekure ne propadejo! Sramota! UG jim bo dal "tinto piti", vendar je vmes minilo pet let in v tam času so ti apartčiki vlekli plačo! Takle mamo!