Gospodarstvo

Odločitev Iraka povzročila padec cen nafte

London, 17. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je Irak privolil v vrnitev inšpektorjev Združenih narodov v državo, se je cena nafte na svetovnih trgih danes precej znižala.

Privolitev Iraka v vrnitev inšpektorjev je pripomogla k znižanju vojnega dodatka na ceno nafte
Privolitev Iraka v vrnitev inšpektorjev je pripomogla k znižanju vojnega dodatka na ceno nafte FOTO: Reuters

Za sod severnomorske nafte vrste brent za dobavo v novembru je bilo potrebno na terminski borzi v Londonu zjutraj odšteti 27,55 dolarja oz. slab dolar manj kot v ponedeljek zvečer.

Zaradi možnosti vojaškega napada ZDA na Irak se je nafta v zadnjih nekaj tednih močno podražila, saj so analitiki v primeru vojne pričakovali zmanjšanje izvoza nafte. Tako je bilo treba za sod najbolje prodajane nafte vrste brent nekaj časa odšteti tudi po več kot 29 dolarjev, kar je največ v zadnjem letu dni.

Po mnenju analitikov je privolitev Iraka v vrnitev inšpektorjev pripomogla k znižanju "vojnega dodatka" na ceno nafte. Popolnoma pa naj bi ta pribitek k ceni odpravili potem, ko bi bil program Združenih narodov tudi dejansko uresničen. Vsekakor zaradi odziva ZDA še vedno obstaja tveganje za vojaški napad na Irak.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je danes potrdil, da je prejel pismo iraške vlade s ponudbo, da inšpektorjem za orožje brez pogojev spet dovoli prihod v državo. Ameriška vlada je iraško ponudbo označila za taktiko, s katero naj bi preprečili odločnejše ravnanje Varnostnega sveta Združenih narodov. Vendar Iraku to ne bo uspelo, po mnenju ZDA je še vedno potrebno sprejeti resolucijo, ki bo Irak prisilila k razorožitvi.