Gospodarstvo

Odločitev o prodaji Abanke na plečih nadzornikov SDH ali vlade

Ljubljana, 12. 06. 2019 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
8

Odločitev o prodaji Abanke lahko sprejmejo nadzorniki SDH, ki vodi prodajni postopek v imenu države. Če bodo soglasje za to zavrnili, bo v skladu z zakonom o gospodarskih družbah uprava SDH zahtevala, naj o tem odloči skupščina družbe, ki jo v primeru SDH predstavlja vlada.

"Ministrstvo za finance nima pristojnosti odločanja v postopku prodaje niti nima možnosti vplivanja na ta postopek," so danes sporočili z ministrstva in se ob tem odzvali na torkove navedbe stranke SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek, premierka v času sanacije Abanke in dane zaveze za njeno prodajo.

Kaj o prodaji Abanke pravi koalicijski sporazum?

V SAB so namreč navedli, da "so v koalicijski pogodbi zapisali, da bo vlada v Bruslju skušala spremeniti odločitev o prodaji Abanke". A to po navedbah ministrstva ne drži: "Koalicijski sporazum, sklenjen avgusta 2018, ne vsebuje določb, ki bi se nanašale na to problematiko."

Matej Lahovnik glede zadnjih izjav vlade o prodaji Abanke: To finto smo v preteklosti že tolikokrat izvedli, da so nas v Bruslju že siti

"Prodajni postopek za Abanko samostojno in neodvisno vodi Slovenski državni holding (SDH) v imenu in za račun države. V skladu s svojimi pristojnostmi bo SDH sprejel odločitev o prodaji 100-odstotnega deleža države v Abanki z upoštevanjem danih zavez ter strategije upravljanja kapitalskih naložb države," so spomnili.

Rok za prodajo Abanke je postavljen do konca tega meseca. Pred ciljno črto so oživeli pozivi k njeni ustavitvi, olje na ogenj pa je prilila javna objava ovadbe proti svetu Banke Slovenije, ki se je konec leta 2013 odločil za domnevno preobsežno sanacijo bank.

Neuradno naj bi se za Abanko zanimale Nova KBM z lastnikom skladom Apollo, madžarska banka OTP in srbska AIK banka, ki naj bi do danes SDH posredovali usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami. O njih naj bi nadzorni svet SDH odločal v ponedeljek.

Če bodo nadzorniki SDH zavrnili soglasje, bo o prodaji odločala vlada

Če se bo SDH odločil za prodajo, vladi o tem ne bo treba odločati, Slovenija pa bo privatizirala še zadnjo konec leta 2013 podržavljeno banko in s tem izpolnila zaveze, takrat dane Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč. Za banko bodo prenehale omejitve pri poslovanju, ki jih je komisija postavila zato, da ta pred tekmeci na trgu ne bi imela določene prednosti.

Odločitev o prodaji Abanke lahko sprejmejo nadzorniki SDH, ki vodi prodajni postopek v imenu države.
Odločitev o prodaji Abanke lahko sprejmejo nadzorniki SDH, ki vodi prodajni postopek v imenu države. FOTO: POP TV
Če bi Abanka ostala v državni lasti, bi bilo treba spremeniti strategijo upravljanja z državnim premoženjem in naložbo v Abanki črtati s seznama portfeljskih naložb oz. naložb, namenjenih prodaji, ter jo uvrstiti na seznam strateških naložb. O ustavitvi prodaje bi se morala Slovenija še pred tem izpogajati tudi pri Evropski komisiji, ki se bo jeseni oblikovala v novi sestavi.

Če bo nadzorni svet SDH zavrnil soglasje, bo o prodaji morala odločiti vlada. To se je zgodilo ob prvem poskusu izvedbe delne privatizacije NLB pred dvema letoma, ko je vlada postopek prodaje ustavila. Čez leto in pol pa je v enakem procesu prodaje končno odločitev o prodaji 65 odstotkov NLB sprejel nadzorni svet SDH in vlada o tem ni odločala.

V primeru, da Abanka, tretja največja banka v državi, do konca junija ne bo prodana, Slovenija ne bo izpolnila prodajne zaveze in bo morala Evropski komisiji predlagati imenovanje prodajnega zaupnika, ki bo imel pristojnost banko prodati. To določajo zaveze dane Evropski komisiji, so spomnili na ministrstvu. Za banko bodo ob tem še naprej veljali omejevalni ukrepi na trgu.

Vestagerjeva spomnila na zaveze Slovenije Evropski komisiji

V času lanske delne in uspešne privatizacije NLB so oživeli pozivi, naj država ne proda vseh bank v njeni lasti. Veter v jadra jim je takrat z navedbo, da bo država preučila alternativo za Abanko, dal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. A že takrat je ocenil, da ni realno, da se takšna alternativa vzpostavi.

Konec februarja se je v Sloveniji mudila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki je dejala, da je zaveze Slovenije treba gledati v celoti in ob upoštevanju razlogov, zakaj so se slovenske banke znašle v težavah. Minister za finance Andrej Bertoncelj pa je takrat med drugim povedal, da Slovenija komisije ni prosila za odlog ali opustitev prodaje Abanke.

V petek, po objavi tvita premierja Marjana Šarca, da bi moral v luči najnovejših razkritij SDH krepko razmisliti o prodaji Abanke, so v Evropski komisiji za STA medtem zapisali, da v splošnem od držav članic EU v postopkih državnih pomoči pričakujejo izpolnjevanje zavez v danih rokih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
13. 06. 2019 15.41
Naši politiki bi morali že poslati 100 člansko delegacijo v Bruselj, kjer bi jim razložili da imamo vso pravico sanirati banko, ki je državna last, z državnim denarjem, dodatu pravno problematiko glede malih delničarjev, ki so okradeni v korist tujih tajkunov in lastnikov iz davčnih oaz. Razložiti da smo dali svoj lasten denar in da ga ni dal Bruselj tako kot nemcem, francozom, italijanom in še komu in da s svojim denarjem lahko delamo kar hočemo. Na koncu pa še to, da če vztrajajo da prodamo vse banke, naj to isto storijo tudi zahodne države, naj prodaj e vse banke kitajcem, če se jim to zdi v redu. Jasno da se jim cedijo sline, po poceni nakupu, ropanju slovenskih državljanov, zato pa zagovarjajo razprodajo vseh naših bank. Ali na kratko, nekdo bo moral udariti po mizi in jim v obraz zabrusiti da je dovolj norosti, da naj nas kar tožijo, pa še Lahovnika naj vzamejo s seboj..
Bott
12. 06. 2019 16.16
+1
samo da je ne prodajo istim judom kot NKBM....
kakafonijaprava
12. 06. 2019 15.45
+11
Naši nadzorniki bodo sam en kupček provizije potegnili!
kakafonijaprava
12. 06. 2019 15.45
+9
4 milijarde, in vaša je sklad Appolo!
Bott
12. 06. 2019 16.34
+0
grumf
12. 06. 2019 15.16
+8
no, če nadzorniki ne bojo odločali, potem naj še kufre spokajo.. Ni lešpšega; fajn služba, ko je treba za kaj odgovarjati.. pa naj se drugi zmenijo.. Zapret to kloako. Prodat te državne firme, itak ne služijo namenu in samo destabilizirajo državo oz. onemogočajo normalno tržno gospodarstvo pri nas.
Uporabnik473573
12. 06. 2019 17.15
+3
Tržno gospodarstvo ne deluje vedno najbolje in nekatere zadeve morajo biti vodene s strani države v kar spadajo tudi banke. Lep primer so stanovanja, kjer stanovanjski skladi spijo, tržna stanovanja in najemnine so pa tako drage, da si jih noben mlajši od 40 let ne more privoščiti, če ni dobil kakšne dediščine ali nima premožnih staršev. To in še katero področje je znak, da prosti trg pač ne deluje vedno in povsod.
grumf
12. 06. 2019 18.22
-1
Kako bo pa pri tem pomagala državna banka? Pa ne v teoriji.. V praksi, 27 let smo jih imeli in bilanca je zelo negativna..