Gospodarstvo

Odstavljeni prvi nadzornik 2TDK: Prihaja večstomilijonska podražitev

Ljubljana, 23. 09. 2022 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zgodila se je zamenjava članov nadzornega sveta državnega podjetja 2TDK, ki nadzoruje največji infrastrukturni projekt v Sloveniji - izgradnjo drugega železniškega tira Divača–Koper. Dosedanji predsednik nadzornega sveta Robert Rožič trdi, da gre za "politično zamenjavo". "Od tega tedna dalje projekt drugega tira namesto strokovnjakov nadzira aktualna politika in domnevno izvajalci sami. Vse to bo v prihodnje najverjetneje pomenilo, da se bo ta projekt s sedanje cca. milijarde evrov vredne investicije podražil za več sto milijonov evrov, in to v škodo davkoplačevalskega denarja," je opozoril. V družbi 2TDK sicer Rožičeve navedbe zavračajo.

Kot smo že poročali je vlada zamenjala člane nadzornega sveta družbe 2TDK, ki bdi nad izvajanjem projekta drugi tir Divača–Koper. Za obdobje petih let je v nadzorni svet imenovala Hildo Pipan, ki bo tudi predsednica nadzornega sveta, Anito Goršek, Aleksandra Srdića, Miho Gostišo in Mateja Čepeljnika. Slednji je bil tudi član danes odpoklicanega nadzornega sveta.

Danes se je odzval dosedanji predsednik nadzornega sveta 2TDK Robert Rožič, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da je "takšno politično zamenjavo pričakoval", saj je bil, kot pravi, v preteklem tednu deležen raznih 'nasvetov', 'pritiskov' in sugestij. "Sugestije so bile v smeri, da naj zaradi podražitve materiala uvrstim potrjevanje oz. protokol o večmilijonskih podražitvah projekta 2TDK na dnevni red seje nadzornega sveta. Ker te podražitve niso bile strokovno utemeljene in bi izgradnjo drugega tira neupravičeno podražile za več milijonov evrov, tega nisem uvrstil na dnevni red seje," je dejal. 

Preboj cevi predora Mlinarji drugi tir
Preboj cevi predora Mlinarji drugi tir FOTO: Luka Kotnik

Dosedanji nadzorni svet (NS) 2TDK je vseskozi ravnal strokovno in v skladu z vsemi poslovnimi in moralnimi načeli, trdi in dodaja, da so bili zanje strokovnost, odgovornost in delo v dobro družbe vedno na prvem mestu. "Anekse, ki so bili strokovno upravičeni, smo potrdili, neupravičenih aneksov nismo in tudi ne bi potrdili. Ponosen sem, da smo vedno sprejemali odločitve na strokovni podlagi in po tehtnem ter strokovnem razmisleku, vedno v dobro družbe 2TDK," je zapisal v sporočilo za javnost in poudaril, da niso popustili nikakršnim pritiskom, ne od zunaj in ne v sami organizaciji.

Od njih zahtevali večmilijonske podražitve brez predhodnih strokovnih analiz

Poudaril je, da člani NS zagotovo ne bi podprli zahtev za večmilijonske podražitve brez predhodnih strokovnih analiz in primerjav ter upoštevanja indeksov, ki se uporabljajo za podražitve v tujini, podobno, kot se npr. podražitve materiala ob vodenju primerljivih največjih državnih investicijskih projektov obravnavajo v bližnjih državah Avstriji, Nemčiji in Italiji. 

"Sam ne bi nikoli podprl večmilijonskih podražitev projekta na podlagi pavšalnih izračunov, zato sem že na investicijski komisiji 2TDK poudaril, da v kolikor bomo kdaj na NS obravnavali podražitve materiala in projekta, nas bo moral izvajalec za vsak kilogram materiala prepričati, da je podražitev utemeljena in upravičena ter v skladu z določili OZ," je zapisal. 

"Izvajalci podjetju 2TDK zaradi zamud dolgujejo več kot 10 milijonov evrov"

Gradiva o večmilijonskih podražitvah projekta drugi tir na dnevni red seje NS ni uvrstil še iz enega razloga. "Izvajalci podjetju 2TDK zaradi zamud pri izvedbi dolgujejo že več kot 10 milijonov evrov (pogodbene kazni). Določila zakona določajo, da se izvajalec ne more sklicevati na zvišanje cen materiala, v kolikor se cene materiala podražijo po tem, ko je prišel v zamudo," je poudaril. 

Ker podražitev, aneksov in raznih protokolov o večmilijonskih podražitvah projekta 2TDK kot predsednik NS ni želel uvrstiti na dnevni red zadnje seje in se z njimi tudi ni strinjal, jih je aktualna politika zamenjala, trdi Rožič. "Od tega tedna dalje projekt drugega tira namesto strokovnjakov nadzira aktualna politika in domnevno izvajalci sami. Vse to bo v prihodnje najverjetneje pomenilo, da se bo ta projekt s sedanje cca. milijarde evrov vredne investicije podražil za več sto milijonov evrov, in to v škodo davkoplačevalskega denarja," je opozoril. 

Podjetje 2TDK sicer vodi dvočlanska uprava. Generalni direktor družbe je Pavle Hevka, direktor pa Božo Emeršič.

V 2TDK Rožičeve navedbe zavračajo

V družbi 2TDK so v odzivu zapisali, da so navedbe Roberta Rožiča, da naj bi nadzorni svet obravnaval anekse na podlagi pavšalnih izračunov, po njihovi oceni neutemeljene. Trdijo, da so bili vsi zahtevki, ki jih je družba prejela, obravnavani skladno z zakonodajo, pravili stroke in internimi pravili. Zavračajo tudi Rožičevo navedbo, da namesto strokovnjakov drugi tir nadzira "aktualna politika in domnevno izvajalci sami".  "Vse zahtevke izvajalcev bomo tako kot doslej, natančno preučili, preverili in jih tako na podlagi stroke in zakonodaje ustrezno obravnavali," so zatrdili.

Pravijo, da so že aprila lani od Gospodarske zbornice Slovenije prejeli dopis, s katerim so vse javne investitorje v Sloveniji opozorili, da tako na svetovnem kot slovenskem trgu naraščajo cene določenih gradbenih materialov in surovin ter da se gradbeništvo kot panoga sooča z izrazitim povečanjem pomanjkanja določenih surovin.

"Gradbene pogodbe, ki jih je do sedaj sklenila družba 2TDK, vsebujejo določbo o fiksnosti cen. Za slednje se je družba odločila z namenom, da bi se izognila morebitnim tveganjem, povezanim s spreminjanjem cen in pri tem sledila načelu dobrega gospodarja. Če je v gradbeni pogodbi dogovorjeno, da je cena fiksna, tak dogovor velja, a le v primeru, če se cene za elemente, na podlagi katerih je bila določena, niso zvišale toliko, da bi morala biti cena za dela več kot za 10 odstotkov višja. V tem primeru lahko izvajalec zahteva razliko v ceni, vendar le (razliko) nad 10 odstotki," so zapisali.

Spomnili so, da obligacijski zakonik v 656. členu ureja t.i. zakonsko valorizacijo, ki pomeni, da že sam zakon daje izvajalcu pravico do plačila razlike v ceni nad 10 odstotki: "Kljub pogodbenem določilu o 'fiksnosti cen' torej to določilo naročnikom ne omogoča neomejene in brezpogojne pravice do zavrnitve zahtevkov izvajalcev za spremembo cen s strani naročnika," pravijo, ob tem pa dodajajo, da je potrebno zahtevke izvajalcev obravnavati od primera do primera, pri tem pa upoštevati vrsto različnih okoliščin.

Uprava družbe je sicer pripravila Protokol za obravnavo zahtevkov izvajalca zaradi spremembe cen kot posledica sprememb vrednosti cen materiala, surovin in energentov, in ga večkrat predlagala v obravnavo in sprejetje nadzornemu svetu. Ta je imel točko Sistem obravnave zahtevkov za zvišanje cen že večkrat uvrščeno na dnevni red, na seji investicijske komisije nadzornega sveta pa je bilo prejšnji teden po njihovih navedbah sprejeto sledeče mnenje: "Investicijska komisija nadzornega sveta družbe 2TDK upravi predlaga, da se za morebitno indeksacijo cen pridobijo primerljive analize sosednjih držav in mnenje pristojnih ministrstev glede indeksacije cen."

"Nadzorni svet družbe je v konkretnem primeru torej neprestano podajal dodatne pogoje, ki podaljšujejo trajanje obravnave zahtevkov. Menimo, da bi v primeru običajnega poteka potrjevanja pred nadzornim svetom do rešitve zahtevkov lahko prišlo že prej," so prepričani.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
25. 09. 2022 12.48
+2
Svoboda je šla na volitve brez premoženja, brez programa in brez članov. Sedaj rabi ogromno državnih seskov, da si ustvari premoženje, pa da plača vse nevladnike, ki ji pišejo zakone, pa da plača vse "neodvisne" medije in novinarje, ker plačevanje Necenzuiranih je bilo premalo za to zmago. No ja tudi vse kolesarje je potrebno poplačati. Svoboda je draga. Nekoč so zanjo dajali življenja, sedaj pa le naš denar.
4556
24. 09. 2022 18.53
+1
Takoj po odstavitvi naj bi prišlo do več mi podražitev
4556
24. 09. 2022 18.51
+0
Podražitev bo zaradi lopovske vlade .Sedaj pa imajo levi lopovi neomejeno svobodo.--diktatu--ro
metallurg
24. 09. 2022 16.22
+1
Pa dej no, kdo resno jemlje Roberta Rožiča
Urška iz Ugande
24. 09. 2022 12.23
-1
Kakšna mafija. Prek leti leti fašisti bodo uničili Slovenijo.
Jst !
23. 09. 2022 16.57
+0
Lov na milijone je odprt! SVOBODNO bodo napolnili žepe vsi, ki so zraven trenutna politika na oblasti pa še najbolj !
frenk707
23. 09. 2022 17.22
+4
marker1
27. 09. 2022 13.42
-2
marker1
27. 09. 2022 13.43
-1
Levaki čisto pri vsakem komentarju uporabljajo besedo PROVIZIJA. Samo denar vam roji po glavi in to nezaslužen denar. Tega ste vajeni prejemati že dobrih70 let in ne sodite drugih po sebi; če ste vi lopovi, nismo tudi vsi ostali.
Intihar
23. 09. 2022 16.18
-2
Se ena hilda za eno se ve kaj je naredla
Trapon
23. 09. 2022 14.48
+5
Gospa šivilja drugi del🤮🤮🤮
zoran pušenjak
23. 09. 2022 14.30
+2
Politiki lahko kradejo kolikor jim je volja, saj za to ni treba odgovarjati. Bodo krive čistilke in vzdrževalci
makz75
23. 09. 2022 14.16
+3
korita ostajajo svinjina se menja....mi se pa kregamo kdo od njih manj krade ...če kradejo eni se reče drugi bi bolj kradli ko se olitična opcija obrne spet isto.....kdaj nam bo slovencem jasno da isti ljudje ne morejo nadaljevati drugačne politike....odpikat bi bilo treba vse....
Grma53
23. 09. 2022 14.09
-1
Aktualna oblast si ureja seske za črpanje državmega denarja v privatne in strankarske žepe. To je bilo pričakovati glede na prijateljevanje Goloba z Jankovičem in glede na dogajanje v GENiju v času njegovega vladanja.
Skadi
23. 09. 2022 13.41
+1
Samo da se prekanalizira državna sredstva v privatne roke. Če bi naleteli na poštenega politika v Sloveniji, bi to težko dojeli.
User1094863
23. 09. 2022 13.32
-12
isto bi bilo če bi bila opozicija na oblasti!! samo koruptivni zneski bi končali pri drugi politični sili kot sedaj.......
nestabilen
23. 09. 2022 13.28
+6
Moral bi dat to naredit Kitajcem,blo bi ze zdavnaj koncano in se veliko cenejse.
janez Kovač 1
23. 09. 2022 13.23
+5
Vsaka podobnost z TEŠ6 je zgolj slučajna,to je normalno za skorumpirano državo!
Grma53
23. 09. 2022 14.11
-5
In spet je pri koritu ista politična opcija, ki ni navajana nič delati, le krasti
123soba
23. 09. 2022 13.16
+4
Vsi ste ene same barabe
Bananistanec
23. 09. 2022 13.15
+3
Tudi drugi tir bo tokrat dobesedno, lukja brez dna
Toshiba2010
23. 09. 2022 13.09
+0
Prišla "svoboda", prihajajo podražitve... 🤮🤮🤮
frenk707
23. 09. 2022 13.11
+8
Prišla svoboda, odhaja korupcija janševcev.
Bober-gucci
23. 09. 2022 21.54
-2
Prisla svoboda, prihaja se mnogo vecja korupcija Goloba in levih prisklednikov z levico na celu!! Zdaj bodo sele kradli!! Primite se za denarnice!!
Uporabnik2429663
23. 09. 2022 12.52
-4
Bravo, pa vendar si levi in desni (vsi) delijo te denarce
zajebant1
23. 09. 2022 12.49
+1
Novi teš 6 in zdaj to levi kradejo ko srake