Gospodarstvo

Odstop članice odbora newyorške borze

New York, 04. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Težave najbogatejše in najbolj znane ameriške gospodinje Marthe Stewart se kopičijo. Stewartova je v sredo predsednika newyorške borze Dicka Grassa pisno obvestila, da odstopa s položaja članice upravnega odbora borze.

Martha Stewart
Martha Stewart FOTO: Reuters

Še posebej od srede naprej, ko je pomočnik njenega borznega posrednika Petra Bacanovica pri Merrill Lynchu Douglas Faneuil zveznim preiskovalcem priznal, da je njegov šef Stewartovo 27. decembra lani obvestil o tem, da ustanovitelj farmacevtskega podjetja ImClone Samuel Waksal na veliko razprodaja svoje delnice. Stewartova je odstopila, Grasso pa je zatrdil, da je bila odločitev njena in da je niso z ničemer prisilili v odstop.

Upravni odbor newyorške borze bo na četrtkovi seji razpravljal in po pričakovanju potrdil odstop Stewartove, ki je mandat v 27-članskem odboru nastopila junija letos. Stewartova je v odstopni izjavi zapisala, da ne more več opravljati nalog članice odbora, ker njeno poklicno in korporacijsko življenje v tem času zahteva vso njeno pozornost. Stewartova je zaslovela in obogatela s serijo televizijskih oddaj o gospodinjstvu, v katerih je ponujala številne praktične nasvete za urejanje hiše, vrtnarjenje, kuhanje in podobno.

Grasso je v izjavi za javnost izrazil obžalovanje, da izgubljajo Stewartovo, ki je uspela ustvariti lastno blagovno znamko in ugledno podjetje, ki ga spoštujejo po vsem svetu. Njeno podjetje Martha Stewart Living Omnimedia je sicer vse manj spoštovano med ameriškimi vlagatelji, saj so njegove delnice v četrtek ponovno padle na okrog šest dolarjev za delnico. Od junija, ko so v javnost prvič prišle novice o njenem morebitnem izkoriščanju notranjih informacij pri prodaji delnic ImClona, pa so delnice Omnimedie padle za 60 odstotkov.

Doslej zbrana dejstva pravijo, da je Martha Stewart 27. decembra lani prodala okrog 4000 delnic podjetja ImClone za okrog 228.000 dolarjev. Naslednji dan je v javnost prišla novica, da Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) ne bo obravnavala prijave ImClona za dovoljenje za izdelavo zdravila za rak erbitux in cene delnic ImClona so krepko padle. Kongresni odbori, ki so se ukvarjali z ameriškimi korporacijskimi škandali so od Marthe Stewart zahtevali, da pove na podlagi česa se je odločila za prodajo ImClonovih delnic. Odgovorila jim je pisno in zatrdila, da je svojemu borznemu posredniku že veliko prej dala ukaz, da proda delnice, takoj ko njihova cena pade pod 60 dolarjev za delnico.

Pravosodno ministrstvo je proti Waksalu medtem že vodilo kazensko preiskavo, saj naj bi 27. decembra sorodnikom in znancem priporočil, naj prodajo delnice ImClona, ker bo njihova cena naslednji dan padla. Waksal je bil avgusta obtožen trgovanja na podlagi notranjih informacij. Preiskava se je dotaknila tudi njegove prijateljice Stewartove in njenega borznega posrednika Bacanovica, ki je skupaj s svojim pomočnikom Douglasom Faneuilom trdil, da je ukaz o prodaji obstajal. Faneuil si je v sredo premislil in priznal, da je v zameno za laganje prejel dodaten teden dni dopusta, letalsko vozovnico in višjo provizijsko stopnjo pri sklepanju poslov. Bacanovic naj bi 27. decembra poklical Stewartovo in jo obvestil, da Waksal in njegovi sorodniki na veliko prodajajo delnice ImClona, kar je bil dovolj jasen signal, da se njihovi vrednosti ne obeta nič dobrega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou