Gospodarstvo

Odstopil direktor Enrona

New York, 24. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor Enrona in dober znanec predsednika ZDA Georgea Busha, Kenneth Lay, je odstopil s položaja vodilnega moža podjetja. Kot je Lay zapisal v sporočilu za javnost, se je za odstop odločil skupaj z upniškim odborom družbe.

Lay je zaradi številnih preiskav odstopil
Lay je zaradi številnih preiskav odstopil FOTO: Reuters

Nekdanji revizor pri podjetju Arthur Andersen David Duncan, ki je bil zadolžen za pregled poslovanja energetskega velikana Enron, pa je zavrnil poziv na javno zaslišanje pred kongresnim Odborom za energijo in trgovino. Duncan, ki je lani oktobra pospešeno uničeval dokumentacijo povezano z revizijami Enrona, - sam trdi, da je to storil po namigu pravnice pri Arthur Andersenu - je pripravljen pričati, če mu odbor podeli imuniteto.

Pred poslopjem Enrona se zbrirajo številni novinarji
Pred poslopjem Enrona se zbrirajo številni novinarji FOTO: Reuters

Lay je v obrazložitvi svojega odstopa tudi izrazil željo, da Enron preživi. Podjetje zato potrebuje moža, ki bo 100 odstotkov svojega časa posvetil reorganizaciji družbe, je zapisal Lay. Dodal je, da sam tega ne more dobro početi, ker je preveč obremenjen s številnimi preiskavami, ki so jih oblasti začele po stečaju podjetja.

Enron je razglasil stečaj 2. decembra lani, potem ko so zaradi objave 600 milijonov dolarjev izgub v tretjem četrtletju lanskega leta vrednosti delnic padle do dna. Vodilni pri Enronu naj bi dolga leta ustanavljali partnerska podjetja na katera so prenašali izgube ter tako ohranjali vrednost delnic Enrona. Potem ko je zvezna Komisija za borzo in vrednostne papirje sprožila preiskavo, je podjetje prikazalo izgube in kot kaže začelo hitro uničevati dokumente o početju vodilnih.

Podobno uničevanje dokumentov je hkrati potekalo tudi pri revizorskemu podjetju Arthur Andersen, vodil pa ga je David Duncan. Ta je že pred tem dejal, da se tega ni sam spomnil, ampak, da so mu to naročili z vrha. Podjetje je Duncana odpustilo, nekdanji uslužbenec pa je zdaj pripravljen spregovoriti pred preiskovalci, vendar le, če se mu podeli imuniteta. Kongresniki mu nameravajo namesto tega vročiti poziv za javno zaslišanje, na katerega ga lahko potem privede policija. Imunitete mu seveda ne morejo podeliti, saj preiskave o propadu Enrona potekajo na različnih krajih v sestavu zakonodajne, izvršne in sodne veje oblasti.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja