Gospodarstvo

Počivalšek: Prodaja deleža Save v sedanjih razmerah bi pomenila škodo

Ljubljana, 20. 01. 2022 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA, M.P.
Komentarji
172

V SDH so odločno zanikali informacije, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža v družbi Sava d. d. madžarskemu skladu, Matjaž Nemec pa meni, da je vlada Janeza Janše v času pred volitvami sprejela odločitev o razprodaji slovenskega premoženja na področju turizma. Da bi prodaja državnega deleža Save v sedanjih razmerah pomenila škodo, je medtem dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Če bi država prodajala svoj delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delala škodo slovenskemu turizmu, je na družbenem omrežju zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Prodaja v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, bi povzročila neposredno škodo. In kdo bi odgovarjal za to?" se je vprašal.

Počivalšek je dodal, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja. Da York ni državni, temveč zasebni sklad, je še izpostavil in dejal: "Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah. So se pa pogledi državnih lastnikov in sklada York v preteklosti bistveno razlikovali."

Vprašal se je, zakaj bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj, ter zakaj so še nekaj mesecev nazaj dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti. "Del takih špekulacij ne želim biti." Ob tem je še navedel, da je SDH pripravil letni načrt upravljanja za leto 2022 in da ga je vlada potrdila. "Aktivnosti za leto 2022 so potrjene in upravljalec slovenskega premoženja ima nalogo, da temu tudi sledi," je sklenil.

Na naša včerajšnja poročanja, da naj bi sklad v lasti enega najbogatejših Madžarov iz krogov blizu premierja Orbana kupoval 43-odstotni delež v družbi Sava d. d., ki ima prek Save Turizma v lasti več kot 2.000 tisoč hotelskih sob na najboljših lokacijah na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah, so se danes odzvali v Slovenskem državnem holdingu (SDH). Kot so zapisali, SDH ne razpolaga z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save d. d. in ob tem odločno zanikali informacije, da naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu, saj na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki Yorka niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca niti SDH ne vodi prodajnih postopkov.

So pa tudi dodali, da je SDH v letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo fleksibilnost pri prihodnjem odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava. "Formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi d. d. na strani SDH v tem trenutku ne poteka. Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH še ne more komentirati," so povedali.

"Za turistične družbe bo v letu 2022 ključna stabilizacija poslovanja ter učinkovito prilagajanje spremenjenim razmeram v panogi (struktura gostov, spremenjene potrebe oz. pričakovanja gostov, trajnostna naravnanost ...)," je zapisal SDH in v zvezi s tem poudaril, da septembra lani sklenil dodatek k pogodbi o reprogramu terjatev do družbe Sava, s čimer se je refinanciranje podaljšalo do 30. junija 2022, kar da ohranja stabilnost poslovne skupine Sava.

Slovenski državni holding
Slovenski državni holding FOTO: Bobo

Pojasnili pa so tudi, da je SDH v prvi polovici leta 2021 vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. "Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogoje nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve zelo negotove."

Po njihovem mnenju je v hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge namreč potrebno preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo d. d. "Ob tem bo potrebno upoštevati tudi dopustne okvirje lastniških odločitev. Sava d. d je namreč skladno z veljavno državno strategijo upravljanja pomembna naložba. Skladno z veljavnim ZSDH-1 znaša minimalni delež v naložbah, ki so s strategijo določene kot pomembne naložbe, 25 odstotkov in en glas."

SD: Pravljica o gospodarski učinkovitosti te vlade se sesuva kot hišica iz kart

Socialni demokrati pričakujejo, da bo vlada v primeru Save zaščitila ključne lokacije za razvoj slovenskega turizma in da bo preko svojih skladov uveljavila predkupno pravico v primeru omenjene družbe. S tem bi postavila "obrambni zid" in zaščitila Slovenijo pred razprodajami, je poudarila poslanka Meira Hot. "Pravljica o gospodarski učinkovitosti te vlade se sesuva kot hišica iz kart. Ta vlada v dveh letih ni bila sposobna izpeljati ideje o slovenskem turističnem holdingu." Ob tem je ocenila, da gre za "popolno kapitulacijo" predsednika vlade in gospodarskega ministra, ki sta "čez noč spremenila ključno strategijo razvoja turizma v Sloveniji".

 Kot je spomnila, je bila Sava ves čas označena za enega ključnih deležnikov pri razvoju slovenskega turističnega holdinga. Med drugim je država porabila več kot četrt milijarde evrov za turistične bone: "Vlagali smo denar za ohranitev tega gospodarstva, sedaj se pa to čez noč prodaja."

 Po njenem mnenju je vprašljiv tudi način prodaje, saj gre v bistvu za prodajo celotne panoge. "Govorimo o petih ključnih turističnih destinacijah v Sloveniji, ki imajo v lasti več kot 3000 sob," je izpostavila poslanka SD in dodala, da gre tudi za delovna mesta in dobavne verige, vezane na te destinacije.

Glede prodaje deleža v Savi Madžarom pa je Hotova spomnila, da so Madžari vstopili v Terme Lendava z obljubami o obnovi hotelov in novih delovnih mestih, dejansko pa so "odpustili prav vse", medtem ko obnova hotela Lipa stoji. V SD se zato sprašujejo, ali gre nemara tu za Janševo vračilo dolgov madžarskemu premierju Viktorju Orbanu: "Vprašanje je, za koga dela predsednik vlade: za interese Slovenije ali za Orbanove tajkune?"

"Tu gre za prodajo nacionalnih interesov in mi pričakujemo, da bo država zaščitila ključne lokacije za razvoj slovenskega turizma in da bo enostavno uveljavila predkupno pravico, da bo res postavila nek obrambni zid in zaščitila Slovenijo pred tovrstnimi razprodajami," je še navedla Hotova.

Meira Hot
Meira Hot FOTO: POP TV

Da ne gre le za prodajo podjetij, temveč celotne panoge ne-strateškemu kupcu, še poudarja. "V Portorožu imamo hotel Metropol, simbol Portoroža, ki je že celo leto zaprt. Ko so hrvaški lastniki vstopili v lastništvo, se je čez noč dobavna veriga preselila v Opatijo. Primer je tudi vstop madžarskega kapitala v Terme Lendava. Obljubljali so veliko, da bodo obnovili hotele, ohranili delovna mesta. Dejansko so vse odpustili, obnova hotela Lipa pa zdaj stoji. Govorimo lahko o uničenju turistične destinacije," je bila kritična.

Matjaž Nemec (SD) je o morebitni prodaji Save turizem madžarskemu skladu dejal, da gre s tem za neposredno povezan sum vračanja določenih uslug, kar bi se lahko ob sprejetju zakona o igrah na srečo zgodilo tudi novogoriškemu Hitu. Po njegovem mnenju je namreč vlada Janeza Janše v času pred volitvami sprejela odločitev o razprodaji slovenskega premoženja na področju turizma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
23. 01. 2022 14.48
Ni vprašanje pridaje ,pozabljamo na vprašanje odgovornosti zaradi SLABEGA UPRAVLJANJA
rajko povše
23. 01. 2022 14.36
Zdravko a ste nas kaj vprašali,ce ne ali ste koga zaradi slabega upravljanja ZAPRLI,je kdo od politikov ODSTOPIL...SMRAD
zibertmi
21. 01. 2022 10.30
+2
a bejž no.sedaj ,ko bodo volitve in si ti in tvoja konkretna stranka pase,bi povzočila škodo.kaj ste pa vi naredili v teh dveh letih pufov.dobiček.ste ga ja samo sebi ne nam
sinhron
21. 01. 2022 10.02
+1
Počivalšek , kljub tvoji vnemi zagovarjanja te Janševe vlade In SDS , ti je ta ista zadala hud udarec v hrbet , ker si si ti želel združiti vse hotele in terme ter postati njihov direktor in sedaj bodo to vlogo prevzeli Madžari Janševi kolegi , ki jim je veliko dolžan !
Kollerik
21. 01. 2022 09.31
+1
Daj še sebe prodaj, lopov pokvarjen!
VP87
21. 01. 2022 09.22
+1
No zdravc si mislil ,da bodo terme tvoje ?? No pa te janezek izdal kod si ti volilce !! Če bi tvoji biki imeli volitve ne bi videl štale ,ker bi te nabili na rogove takoj po vstopu . Ubogi zelo ubogi si !
duhccc
21. 01. 2022 09.19
+2
pa sej so ze vse firme prodali sami pa ustvarili firme v drugih drzavah in to nej bi bili politiki ki bi delali v dobro slovenije ,,,,
murinar
21. 01. 2022 09.17
+3
SDE---Veleizdajalci ,velelopovi !
za naše
21. 01. 2022 08.13
+4
Pol pa ne prodaj, saj si minister za gospodarstvo!
User300173
20. 01. 2022 21.09
+2
Počivalšek, naredite eno zelo pametno gesto, dostojno človeka s hrbtenico in takoj odstopite. Prav vi in tisti poslanski desperadosi in kanalje so izdali volivce in zavestno zaradi lastnih koristi podržali tega psihopacienta. Razni počivalšeki, simonovički, žižičke, repički...itn. so direktni krivci za tako stanje v državi. Te kanalje ne bodo deležne moje označbe na vililnem lističu, kakor tudi stranke, katere jih kandidirajo ne. Vse kar je bilo v SMS in DeSUS je izdajasko, so šli po izdajalski poti svojega furerja, kateri jim je marsikaj obljubljal, na koncu prevaral. No, žižička bo nekaj dobil, ker ni v interesnem polju furerja, v nasprotnem bi se še on lahko obrisal pod nosom. Državo vodijo desperadosi in kanalje, na vrhu pa je pacient z manekensko marioneto, "El comandante" brez vojske...
dober-man
20. 01. 2022 21.08
+3
nič se vun ne vleči, noben zakon te ne reši pred hostelom dob.
srebrnibreg
20. 01. 2022 20.48
+5
Twitojev r!toliznik pametuje sedaj, ko je prepozno in se pred volivci dela fin.
jahta
20. 01. 2022 20.39
+4
NO, POČIVALČEK PAČ NIMA BESEDE,ZGODILO SE BO KOT BO ŽELEL VRHOVNI POVELJNIK!
Principat
20. 01. 2022 20.18
+9
bik je bik in lahko vidimo kaj so madžari naredili z Lipo v lendavi , o slovencih ni duha ne sluha
inkvizitor85
20. 01. 2022 19.52
-4
Meira Nothot :)
fNovak
20. 01. 2022 20.28
+2
Tebi je pacient hot? Ej, svečka. Stari dedec ljubi starega dedca😂
martin celin
20. 01. 2022 19.44
+6
Zakaj bi sploh prodajali?
Uporabnik2068339
20. 01. 2022 20.04
+1
tine maline
20. 01. 2022 19.28
+0
In komentatorji...veste kdo je prodal???
radar
20. 01. 2022 19.14
+3
Janeza in ekipo pa podarimo.... pa jih noben ne mara....
kek?e
20. 01. 2022 19.06
+7
Kao Počivalška to ful skrbi...itak boš imeu prste umes tko kot pri vseh stvareh..parazit pokvarjen
noft
20. 01. 2022 19.05
+2
Zakaj niso kupili Albanci, kot vse ostalo?
Uporabnik2068339
20. 01. 2022 20.05