Gospodarstvo

Odzivi: Starejši se bodo položajev 'držali kot pijanci plota'

Ljubljana, 23. 02. 2021 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
210

Potem ko je ustavno sodišče začasno zadržalo zakonska določila glede upokojevanja starejših delavcev z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, se vrstijo odzivi. Pri OZS in GZS menijo, da gre za napačno odločitev, na ministrstvu za delo pa v odzivu izpostavljajo pozitivne učinke nove ureditve za zaposlovanje mladih in zaposljivost starejših.

Delovna uspešnost

Ustavno sodišče je s sedmimi glasovi proti dvema začasno zadržalo izvajanje členov zakona o delovnih razmerjih in o javnih uslužbencih, ki se nanašajo na ureditev upokojevanja starejših delavcev z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev. 

Člena določata, da lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, odpove delovno razmerje brez navedbe utemeljenega razloga.

Zahtevo za presojo ustavnosti določb so vložili sindikati, ki so odločitev za začasno zadržanje označili za strokovno in pričakovano. Po njihovem mnenju gre za dokaz, da je način poseganja v delovno-pravno zakonodajo in institute, povezane z upokojevanjem, neprimeren.

OZS računa, da bo ustavno sodišče ob vsebinskem odločanju razumelo argumente v prid novi ureditvi

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) po besedah predsednika Branka Meha obžalujejo, da je ustavno sodišče začasno zadržalo zakonska določila glede upokojevanja starejših delavcev z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev. Računajo, da bo ustavno sodišče ob vsebinskem odločanju razumelo argumente v prid novi ureditvi.

Meh je ponovil, da ne gre za prisilno upokojevanje, kar opozarjajo sindikalne centrale, ampak za redno upokojevanje tistih, ki izpolnijo pogoje za starostno upokojitev.

Spomnil je na dosedanjo ureditev, po kateri je delavec odločil, kako dolgo bo v delovnem razmerju pri delodajalcu, želja pri spremembi, ki jo je v zakonodajo vnesel sedmi protikoronski zakon, pa je bila, da bi se delodajalec in delavec dogovorila glede nadaljevanja dela po izpolnitvi pogojev za upokojitev. To se Mehu zdi prav.

Kaj se bo po oceni predsednika OZS zdaj zgodilo? Iskalcev zaposlitve, starejših od 55 let, delodajalci ne bodo hoteli zaposliti, ker se bodo bali, kako bodo z njimi po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev prekinili delovno razmerje.

Obenem bodo, tako Meh, starejši delavci v javnem sektorju ali na fizično oz. psihično manj napornih delovnih mestih ostajali na položajih in se jih "držali kot pijanci plota", mladi pa do teh služb ne bodo prišli.

Na zbornici računajo na to, da bo ustavno sodišče ob vsebinskem odločanju v nadaljevanju razumelo te argumente. Meh pri tem ne razume, zakaj je ustavno sodišče ukrep do vsebinske odločitve zadržalo.

Nezadovoljni tudi pri GZS

Tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) obžalujejo, da je ustavno sodišče začasno zadržalo zakonska določila glede upokojevanja starejših delavcev z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev. Menijo namreč, da nova ureditev, ki jo je v zakonodajo vnesel sedmi protikoronski zakon, uravnotežuje pravice delodajalcev in zaposlenih.

Možnost odpovedi delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev, kot pravijo na GZS, po eni strani uravnotežuje pravice delodajalcev in delojemalcev, po drugi pa je delavcu, ki bi izgubil zaposlitev, ko je že izpolnil pogoje za upokojitev, zagotovljena socialna varnost.

Poleg tega s tem po prepričanju zbornice ne bi niti ugasnila pravica zaposlenega oziroma posameznika, da ostane delovno aktiven, bodisi z zaposlitvijo kje drugje bodisi z nadaljevanjem zaposlitve pri istem delodajalcu na kakšnem drugem delovnem mestu ali s kakšno drugo vsebino.

"Delodajalci nikakor ne želimo izgubljati ljudi, ki so polni delovnih izkušenj, kar je predvsem prisotno med starejšimi zaposlenimi. V primeru, ko delovno mesto kliče po novi energiji in obvladovanju novih tehnologij, pa bi moral imeti delodajalec možnost in pravico, da takšna mesta ponudi generaciji mladim, ki čakajo prvo priložnost," so prepričani na GZS.

Ministrstvo v odzivu o pozitivnih vidikih ukrepa

Na ministrstvu za delo v odzivu izpostavljajo pozitivne učinke nove ureditve za zaposlovanje mladih in zaposljivost starejših. Znova tudi opozarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje.

Na ministrstvu, kjer opozarjajo, da ustavno sodišče še ni presojalo o skladnosti določb z ustavo, temveč le o začasnem zadržanju izvajanja teh določil, so pojasnili, da se z uvedbo ukrepa, ki ga je v zakonodajo vpeljal sedmi protikoronski zakon, država odziva na poslabšanje razmer na trgu dela.

Sprejeti ukrep je, kot so navedli, v prvi vrsti usmerjen v reševanje zaposlitvene krize med mladimi, ki jih je epidemija covida-19 hudo prizadela. Ob tem so spomnili, da se je na zavodu za zaposlovanje od januarja do novembra lani prijavilo 90.509 brezposelnih oseb, kar je za 35,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, pri čemer se je število brezposelnih mladih povečalo za 19,6 odstotka.

Za petino večje število brezposelnih mladih v razmeroma kratkem času po ocenah ministrstva jasno kaže, da je mlade epidemija hudo prizadela in da se ponavlja situacija, ki je Slovenijo leta 2013 zaradi takratne gospodarske krize privedla v največjo stopnjo brezposelnosti mladih do tedaj.

Sprejeti ukrep po prepričanju ministrstva mladim odpira nove možnosti za zaposlitev v Sloveniji, zmanjšuje njihov odliv v tujino, po drugi strani pa povečuje zaposlitvene priložnosti za vse delovno sposobne, predvsem osebe med 55. in 58. letom, ki so v Sloveniji v večji meri še vedno trajno nezaposljive, saj se jih delodajalci bojijo zaposlovati. Novembra lani je bilo tako med starejšimi od 55 let 60 odstotkov dolgotrajno brezposelnih, brez sprejetega ukrepa pa bi se položaj lahko še poslabšal.

Ob tem na ministrstvu še enkrat tudi poudarjajo, da ukrep ne bo sprožil prisilnega upokojevanja. Vsi zaposleni, ki sicer izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, a pri katerih se bo delodajalec strinjal z nadaljevanjem njihove zaposlitve, bodo ostali v delovnem razmerju, so zatrdili.

Ključen pri tem se ministrstvu zdi obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem. Dodatno se bodo posamezniki z izpolnjenimi pogoji, ki bodo želeli ostati delovno aktivni, po oceni lahko na novo zaposlili pod drugačnimi, tudi boljšimi pogoji in na za njih prilagojenih delovnih mestih, še menijo. Zato so prepričani, da ukrep dolgoročno prinaša pozitivne učinke na gospodarsko rast in obrača negativen trend na trgu dela.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana Sols
08. 03. 2021 10.38
+1
Vztrajajo samo taki v lepih sluzbicah. :) ZA prisilno upokojevanje fikusov. Če so pripravljeni zamenjat nekoga na stresnem delovnem mestu (zamenjava takih ki so zaradi stresa na bolniski), lahko tam nadomeščajo. Bomo videli kako dolgo bodo se delali. Prvi dan dajo odpoved.
ROMELS
27. 02. 2021 12.04
+0
To ni pošteno do že upokojenih, ki niso imeli takih ugodnosti.
User1536496
25. 02. 2021 11.04
+2
Izpolnjuješ pogoje za upokojitev, takoj v penzijo. Omogočiti pa, da status upokojenca omogoča zaposlitev in odpertje s.p., seveda brez, da se gleda višina pokojnine.
picijulka1
24. 02. 2021 10.22
+7
Dokler ni bilo ugodnosti prejemanja 40% pokojnine poleg redne plače tega problema ni bilo. Potrebno je podrobneje pogledati kateri profili želijo biti še zaposleni po izpolnitvi pogojev za upokojitev. V gospodarstvu je teh primerov bolj malo, Največ jih je v okoljih ki se v celoti ali delno financira iz proračuna.
Vajkim
24. 02. 2021 09.35
+5
Takole..pravica do dela bi morala biti do izpolnitev pogojev v pokoj...torej 40 let delovne dobe in največ do 65 leta. Nato pravica preneha in se avrtomatsko upokojiš. Če te delovna organizacija potrebuje delaš na delovnem mestu , toda ne kot vodja, kot direkror.skratka vodilna,,vodstvena mesta ne moreš upravljati..pišem za službe iz proračuna ne s,p., privatna podjetja.Kdaj bo država razrešila poslance, direktorje, vodje, služb, ravnatelje itd. Do sedaj se to ni zgodilo , vedrijo na delov nih mestih zdravnika, sodstva, šolstva...itd...to je pošteno do mladih . Vsi so nadomestljivi .
August
24. 02. 2021 08.24
+5
Vsi ki so v svoji aktivni delovni dobi res delali in se razdajali si ne želijo in niti ne zmorejo z delom nadaljevati, za vse tisti pa, ki le "hodijo v dobro službo po lepo plačo" in se imajo za nenadomestljive, pa je sprememba zakona popolnoma pravilna. Tudi sam sem upokojen a občasno še delam a mislim da je zakon dober, saj daje možnost zaposlitve mladim sposobnim kadrom. Za sposobne in dobre delavce, ki pa bi želeli delati še naprej pa ni strahu, saj jih bodo delodajalci radi obdržali
Debely
23. 02. 2021 21.41
+4
Jaz komaj čakam, da grem v penzijo, pa čeprav bom za 40 let poštenega dela verjetno dobil samo kakih 600 €.
tamiflu
23. 02. 2021 21.28
+8
le kdo se bo držal zaposlitve, kot pijanec plota? tisti, ki 40 let garajo v proizvodnji in na težaških delovnih mestih, komaj čakajo ,da gredo v penzijo. tisti, ki so pa v javnih upravah in zabubljeni v pisarnah z dobro plačo, tisti pa ne bodo hoteli zapustit to blagodet. in ne za.ebavat folk, samo pri teh pisarniških in vladnih parazitih bo toliko izjem, da je enostavno idiotsko sprejemat ta zakon, ker bodo vsi zaposljivi preko VIP...ni panike ,zakon je že zdaj jasen 40 let delovne dobe ali starost 65 let...in to naj velja ta vse ,brez izjem, pa je stvar rešena...ampak ne za to koruptivno in klient elistično in kriminalno vlado in..
Geres
23. 02. 2021 21.23
+5
Bolano. Pri nas se kot delodajalec ne moreš torej niti odločiti, da se za sodelovanje zahvališ človeku, ki je izpolnil pogoje za penzijo. Kot stanodajalec nimaš ustrezne zaščite, da bi lahko kadarkoli prekinil najemno pogodbo. Kot obvezni plačnik ZZZSja nimaš možnosti, da bi izbral h kateremu zdravniku boš šel - lahko zgolj k tistim, ki delajo v zavodih v državni lasti. Res lepo je v tej deželi poskrbljeno za pravice lastnikov, plačnikov.
jodr
26. 02. 2021 19.52
Kot tehnološke viške jih poslati na Zavod za zaposlovanje, zavod pa jih bo po hitrem postopku napotil na ZPIZ.
MladInPerspektiven
23. 02. 2021 21.23
+8
No ve se kdo se bori, da čim več zasluži ... to niso ljudje v proizvodnji in bolničarke, učiteljice in podobno. Ostane večji del ki je prisesan na državne jasli in že celo življenje skor nč ne dela na mizah ima gore papirjev ... plačo pa nekje od 3000eur bruto naprej plus dodatki seveda. Večina se je zaposlila na podlagi poznanstva in umetno ustvarjenega delovnega mesta.
Bleki1
23. 02. 2021 21.02
+15
62 let, 42 delovne dobe, dost mam in sem šel v penzijo. Naj mladi delajo. So pa mi na računali neverjetnih 560 eur.
felix59 drugič
23. 02. 2021 21.00
+2
Ker nisem imel možnosti , da bi nakradel , mi vsaj pustite da z delom pridem do nekih prihrankov.
Generacija56
23. 02. 2021 20.57
+1
Kot sem že omenil, KDO KOMENTIRA TUKAJ, bom podal PRAKTIČEN PRIMER! 1995 je propadlo moje podjetje, svetovno znano, preko katerega se bil zaposlen v tujini. Seveda sem poiskal možnosti doma. Naletel na podjetnika, ki je zalagal nekatere najbolj znane FARMACEVTSKE firme v Sloveniji. Ker sem v branži imel mednarodne izkušnje, sem mu jih predstavil.... Ko sem z predstavitvijo končal, sva končala... Tako je tudi danes. S temi zelenci, ki živijo le na IZKORIŠČANJU POCENI DELOVNE SILE, se ne moreš pogovarjati! Ko mu DOKAŽEŠ, DA POJMA NIMA, da ga s svojimi izkušnjami LAHKO IZPODRINEŠ, si MRTEV KAPITAL! Pa si ne domišljajte, malinovci, da kaj veste! A si mislite, da ste posesali ZNANJE z maminim mlekom? Sedaj berem tukaj, kako se neki senilci, potikajo nekoristni? Hahahahahaha..... Ne gledate ameriških filmov? Hahahahahaha.... Retired and dangerous?
bkaval
23. 02. 2021 20.50
+4
ljudje v javnih sluzbah naj delajo do smrti. tako bo za nas, ki smo garali v tovarnah in podjetjih vec za pokojnine.
daiči
23. 02. 2021 20.57
+11
fora je u tem da ti mešalci megle u javnih službah ne delajo za tvojo pokojnino, ampak faberke delajo za njihove plače...
daiči
23. 02. 2021 20.58
+8
daiči
23. 02. 2021 21.00
+6
Faberke u resnic futrajo celo državo in vse državljane, sam to eni nikol ne bodo priznali. To priznajo samo u nemčiji, švici, švedskem, austriji, franciji, pa na japonskem, pol pa dolgo nič.....
gorden
23. 02. 2021 20.49
+10
Kako brez utemeljenega razloga? Star si za penzijo sedaj pa daj prostor mlajšemu, da še on pride do penzije. Meni je to dovolj tehten in utemeljen razlog.
Covid 19
23. 02. 2021 20.46
+13
Kako nenormalna država z blesavim sodstvom smo čivkajo že vrabci z vseh streh.Poznam ljudi,ki so po podjetjih delali samo škodo,druge,ki so preko vez in poznanstev vračali delež v kuvertah upravi za pridobljene posle vredne stotisoče evrov..danes bi morali biti ti že po par let v pokoju,pa nočejo nikakor,še naprej vlečejo mastne denarce iz podjetij in govorijo,da bodo delali do smrti..medtem pa se na razpisano mesto tehnika javljajo inženirji,magistri in celo en doktor znanosti..ne boste verjeli,vse so zavrnili.Mladi umi odhajajo v tujino,prej pridne roke pa se ukvarjajo s kriminalom in delom na črno..preživeti mora vsak.Starčki pa s palčko v službo.Saj ni besed,ki bi lahko spljuvale tiste,ki to dopuščajo.
Covid 19
23. 02. 2021 21.01
+10
Pa še en primer..očka noče v penzijo,ker skrbi preko vez totalno nesposobnemu egocentričnemu maminemu sinčku za posle.Če gre v penzijo pač razvajen sinko v trenutku zafura vse,pa še stare očkove garde ne poza..
Frankenstajn
23. 02. 2021 20.28
+14
kdor ima pogoje in noče v penzijo lahko dela naprej sam za višino penzije in ne plače pa da vidmo junake ki zagovarjajo delovno aktivnos starih
karjola
23. 02. 2021 20.51
+8
bronco60
23. 02. 2021 20.24
+21
Samo v Sloveniji dedek hodi v službo, 25 letni vnuk se pa po prašnikih čoha. In sindikati to celo zagovarjajo. Bljak.
bojer
23. 02. 2021 20.23
+13
Menim, da levji delež zaposlenih starostnikov ne prihaja iz vrst realnega sektorja temveč od drugod. Od tam ni slišati kaj prida pritožb na zadržanje novele in je tudi ne bo, ker so prilepljeni na svoje "položaje".
zajebant2
23. 02. 2021 20.20
+22
Zagovarjajo pisarniške 70 let stare, ki se vlačijo od vrat do vrat, mladi pa se šolali in brez službe ja to je levaška država