Gospodarstvo

Olje cenejše za skoraj polovico, pšenica 40 odstotkov, cene surovin 'strmoglavljajo'

Berlin, 11. 08. 2022 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koronska kriza in ukrajinska vojna sta povzročili, da so cene večine surovin narasle na rekordne vrednosti, kar je spodbudilo svetovno inflacijo. A trend se že kakšen mesec spreminja. Pri mnogih dobrinah cene padajo. Vendar to ni dober znak, pravijo strokovnjaki.

Med kovinami sta se najbolj pocenila baker in nikelj.
Med kovinami sta se najbolj pocenila baker in nikelj. FOTO: Thinkstock

Hitre rasti cen surovin je očitno konec. Cene energentov, industrijskih kovin in hrane na globalnem trgu že tedne znova hitro padajo. Večina cen je imela zadnje najvišje vrednosti med koncem aprila in začetkom junija. Od takrat je les padel za 53 odstotkov, palmovo olje se je pocenilo za 46 odstotkov, pšenica za 40 odstotkov in sončnično olje za 33 odstotkov. Gre za cene, ki jih računajo na podlagi borznih cen v ZDA, ki so običajno odločilne za svetovni trg.

Med kovinami sta se najbolj pocenila baker in nikelj, in sicer za 24 odstotkov, aluminij se je pocenil za 19 odstotkov, cink pa za 15 odstotkov. Nafta – tako severnomorska brent kot WTI – trenutno stane enako kot lani februarja pred izbruhom vojne v Ukrajini, poroča nemški focus.de.

Cene na svetovnem trgu imajo vpliv na končne potrošnike, vendar v zmanjšani obliki. Nemški vozniki so denimo ob 24-odstotnem padcu cen na trgu deležni le okoli 14-odstotnega znižanja. Jedilna olja in živila iz moke in riža so bila na drugi strani junija celo dražja kot maja. Ali se bo padec cen odrazil tudi v trgovinah, bo jasno šele v prihodnjih mesecih, pravijo strokovnjaki. 

Ekonomiste dogajanje skrbi. Medtem ko so jih v začetku leta skrbele rasti cen, ker se je tako poganjalo inflacijo, zdaj poznavalce ne skrbijo toliko padajoče cene kot razlogi.

Cene surovin na svetovnem trgu nadzirata predvsem ponudba in povpraševanje. Če cene padejo, je to mogoče pripisati le povečani ponudbi ali zmanjšanju povpraševanja ali kombinaciji obojega. Razlogi niso enotni za vse surovine. Pšenica in sončnično olje na primer postajata cenejša, ker je Ukrajina kot ena najpomembnejših izvoznih držav za ta dva izdelka spet začela izvažati – ponudba se torej povečuje.

Toda: to ne pomeni, da so ta živila nenadoma spet dostopna. Pšenica še vedno stane približno 70 odstotkov več kot pred začetkom koronske pandemije leta 2020. To bremeni potrošnike. Še zlasti v vzhodni Afriki in na Bližnjem vzhodu, kjer je veliko držav odvisnih od uvoza pšenice, divja huda lakota.

Drugače je pri industrijskih kovinah, nafti in zemeljskem plinu. Tu se ponudba ni nenadoma povečala, ampak je padlo povpraševanje, opozarja focus.de. 

Medtem ko so države med korono takšna nihanja blažile s posebnimi programi, zdaj tega ni več. Še posebej prednjači Kitajska, ki je bila s svojim gradbenim razmahom in neštetimi proizvodnimi obrati Meka za uvoz kovin. Toda stroga politika ničelnega covida, zaradi katere je država še vedno izjemno zaprta, je močno omejila gospodarstvo. 

Kitajsko bi lahko doletela usoda, ki preti tudi ZDA in EU: recesija. To bi se zgodilo, če bi gospodarska proizvodnja padla v dveh zaporednih četrtletjih. V Nemčiji je bila rast med aprilom in junijem že natanko 0,0-odstotna. Zmanjševanje povpraševanja po surovinah velja za vodilni pokazatelj, da bi lahko ta trend postal še bolj negativen. Gre pač za posledico dejstva, da surovine naročajo industrijska podjetja, ki jih uporabijo za izdelavo predhodnih in končnih izdelkov, ki šele mesece kasneje končajo na trgu. Če torej ta industrijska podjetja zdaj naročajo manj surovin, bodo v bližnji prihodnosti proizvedla manj izdelkov in temu primerno bo manj blaga prodanega in izvoženega – gospodarska proizvodnja bo padla. 

Vseeno pa kljub padanju cen številnih surovin še vedno primanjkuje. V julijski raziskavi inštituta Ifo je 73 odstotkov nemških podjetij poročalo, da še naprej trpijo zaradi pomanjkanja določenih surovin.

Nemški gradbeni sektor medtem poroča, da se sooča z odpovedmi projektov. Delež prizadetih podjetij je julija znašal 11,5 odstotka. "Knjige naročil so še vedno polne, toda skokoviti stroški gradnje, višje obrestne mere in zmanjšane možnosti subvencij ogrožajo vse več projektov. Od aprila smo priča valu odpovedi. Vse to potiska ambiciozne cilje nemške vlade glede novih gradenj," pravi raziskovalec Ifo Felix Leiss. "Razpoloženje v gradbeništvu se spreminja, veliko podjetij se boji upada poslovanja v prihodnjih šestih mesecih," je še dodal. 


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maske-so-padle
23. 08. 2022 17.56
Za špekulante obstaja zdravilo, vendar ni še pravi čas.
Adolph
12. 08. 2022 10.44
-1
Pametni potrosnik sam zregulira ceno . . . . . . . .razmisli . . . . . . . .
Mickay
12. 08. 2022 08.11
-7
Pod Janšo je bilo vse cenej in veliko za male ljudi..To je pa rdeča partizanska mafija lenuhov na vsakem koraku. Ponavlja se leto 45. ko so ropali vse in vsakega.
kahelc
12. 08. 2022 11.51
+5
za resnico
11. 08. 2022 21.31
+10
no v trgovinah cene cisto nic ne padajo vse skupaj ena manipulacija
jazpatipažidanamarela
11. 08. 2022 18.56
+8
Če špekulanti navijajo cene, potem je lahko kontra udarec samo tak, da se ne kupuje.
Korintos11
11. 08. 2022 19.45
+3
Kako to misliš da se ne kupuje hrane in pijače?
c00kies
11. 08. 2022 18.24
+5
Industrija stagnira ali pa se zapira, povpraševanje po surovinah upada, kupna moč in potrošnja upadata, ker plače stagnirajo. Recesija je pred vrati. Kaj ste želeli povedati?
Drink Beer and Smile
11. 08. 2022 21.33
-3
Z deflacijo se želijo izogniti recesiji. Ali jim bo uspelo pa je drugo vprašanje...
Rudolf Maister
11. 08. 2022 17.42
-9
hahahahahahahaahahh še srebrni in piljan sta se skrila v mišjo luknjo. Hahahahahahahahahah olje pa v trgovini 4€ , pod Janša pa 2€ hahahahahahahah poročevalci hahahahahhahahahahaahahah
Korintos11
11. 08. 2022 17.59
+8
Pod Janšo še smo bone imeli, cenejšo elektriko in bencin, na milijarde pa bomo že pozabili! Na kredit sem mislil.
FIRBCA
11. 08. 2022 17.12
+5
inflacija je povzrocila prevec natiskanega denarja, ko je prisel zaradi korone sedaj ga treba opleminititi seveda bo za inflacija kriva vojna kar ne drzi. Zaloge se delajo za 1 leto in pov,,, tako ce eu nima zalog za leto in pol se treba prasat kdo je kriv za to. Same spekulacije in priprava na 36% inflacijo v 4 letih.
+3
Hin je to ja. Ce na ze obstojecih 100% sprintas zram se dodatnih 80% kesa... Pa ce ti ves denar naceloma kupi vso blago in storitve na svetu.. Potem ni matematike da se stvari podrazijo samo za 10%, ker je denar prakticno ze pol manj vreden. Ne verjames? Poglej ceno zlata na borzah pred 2010 2009 oz prejsno krizo, pa poglej ceno danes. Od takrat do danes so sprintali toliko denarja pod pretvezo QE, da se danes sami ven ne vidijo. Potem se pa izgovarjajo na moderno ekonomsko teorijo. Ces, vi starine to ne razumete kao - ker pac nekak ce ti dobis izvoz placan v isti valuti kot jo printas se ti kao neki ne pozna.. Je idiotizem za medaljo dat jim. Ponudba in povprasevanje. In ponudili so 100% vec dolarja, ki ga ne kitajska ne rusija vec noce oz ne rabi, pa smo tam kjer smo. So rekli da bodo nehali printat. Pa so res?? Reverse repo market je nalozen bil z 2triljonim dolarjev. Je se komu cudno da gredo delnice sam gor ceprav ni logicno. Meni ni. Ker, bodo rajsi in prej zaklali vse druge ekonomije in markete kot pa svojega. Pariteta dolar euro mi je prica.
+1
Pa prepovedat borzo zato ko si 50 folka ne upa pogledati kaj je 200MA je pac bedarija. Niso borze pa bankirji sami krivi da imamo solstvo v taki malori, pa da se folku mudi rajsi z minimalcem kredit odplacevat namesto da si pogleda osnove sistema v katerem zivi. Ja so krive sole pa solski programi, ampak ne pa borza sama. Dober primer so doloceni kripto projekti ki so prakticno propadli. Ni projekt kriv. Projekt vodi folk. Da te pa prljav folk nategne po domace, bo pa tak vedno in povsod. Ali govorima v kriptu ali v bankah (slabi krediti pa kavica kdo?) ali pa na cesti. Slab folk bo vedno nekje vmes. Na vas je ali se jim pridruzis, ali pa prestopis na temno stran in si pogledas kako denar pa drzava in s tem ta sistem deluje. Kosta te par vecerov na pcju. Za razliko od slabega kredita ko te lahko kosta bajte pa zdravja. Ali pa slabe informacije, ki te lahko kostajo poduplirat dobicek oz vse kar imas.
+2
M2 zaloga eur pa usd. Ne putin, ne ukrajina.. M2 pa ukaz na centralne banke: vi bote kupovali drzavni dolg preko komercialnih bank. In ukaz pride iz kod?? Definitivno ne iz ljubljane. Ecb pa Fed ja.. Lj.. zadnja na sporedu.
+3
To zdaj mirite da vam folk ne popeni in da ne zahteva zasluzenih 40-80% povisice na vse penzije place socialo itd.. ceni se. wow. kolk smo pa nabrali razlike na trosarinah med nabavno in prodajno vrednostjo, vkljucujoc se stare zaloge nafte po prejsni ceni.. In potem vse tiho je bilo. Glavno da majster zna stisnat brisi komentar, cim mu ga um ne dojame.. A sem jaz kriv da imate debilno solstvo ko se ekonomistov ki vodijo ne samo drzavo ampak cele ekonomije ne naucijo neki tako enostavnega kot ponudba povprasevanje. pa ne ne govorim niti o plinu ne o nafti ne o psenici pa orozju. Razgledani bodo razumeli, omejeni.. bodo tezili in pa brisali komentarje.
WHITEY
11. 08. 2022 16.57
+8
Samoo denar!…
Bpultimate
11. 08. 2022 16.29
+13
Ti strokovnjaki bodo toplo vodo odkrili, višali so cene sedaj pa jih skrbi manjše povpraševanje, logično da bodo ljudje manj kupovali, če so se cene zvišale za okoli 20 - 40 odstotkov, plače pa za 3-5 odstotkov. Moraš biti pa res strokovnjak, da ugotoviš da bo nižja kupna moč ljudi.
Bpultimate
11. 08. 2022 16.30
+20
Vsemu kar se dogaja je pa kriv en in edini POHLEP
User416781
11. 08. 2022 17.05
-1
A vi mislite, da je merilo prodaja na drobno?
+1
pa ni samo zaradi cen. ce nekdo sedaj ne dela ker so ga se pred 7 mesci posiljeval da se cepi... ne kupuje ker nima s cim. ko te brisem iz zavoda ker ti ponudim dobesedno brezvezn siht za 3 tedne, toliko da odklonis in te zbrisem... vzamem stran se socialno, je logicno potem da zapravljas manj. Ce ni kej zapravit. A oni vam tiskajo bone, ker to vedo, in ker sistem ne sme stat ker je odvisen od toka denarja oz eurov na uro od provizij, so si gor prisli da bi bilo kul da se boni zapravljajo namesto denarja. Posledicno ste se Ecbju pomagali oprati par miljard eurov, ter posledicno pisat pa prave eure na racun firm oz v bankah. Ki so pa zacuda vse v tuji lasti. In krog se sklene.
jazpatipažidanamarela
11. 08. 2022 18.49
Juraj Brecelj
11. 08. 2022 15.46
+7
Končno prispevek ki zasluži pohvalo za širši pogled novinarja na zanimivo tematiko.
Juraj Brecelj
11. 08. 2022 15.43
+5
Končno en dober prispevek na 24ur.com.
Bpultimate
11. 08. 2022 15.40
+16
Naročnik oglasa o nižjih cenah je Golob in vlada RS 😂
mr.poper
11. 08. 2022 21.31
+0
Antena
11. 08. 2022 15.39
+19
Če je ceneje pa skrbi strikovnjake.....saj niste več normalni
+1
nisem neki tezek strokovnjak, pa me vseeno skrbi. Ker vem da to kar porocajo je samo polresnica. Ker vem da za inflacijo ni kriv ne samo putin pa ne samo psenica... Obstajajo pullbacki na trgu, preden se vtrga spet naprej ali navzgor ali navzdol. Problem je razlog da je prislo do tega. O tem se ne govori. eur M2 pa M2 usd sta grafa ko jih isces. pa malo investopedie
NLKP
11. 08. 2022 15.36
+20
Ves svet se vrti še samo zaradi denarja...
Bpultimate
11. 08. 2022 15.34
+12
Zato je vse tako poceni, trgovine so zelo znižale cene in gradbeni material, počitnice vse je tudi zelo poceni 😂 kakšne nebuloze se lahko tukaj bere, saj človek ne more verjeti.
231koak
11. 08. 2022 15.27
+15
Hold, hold, hold...narod ne kupujte , da jim cena pade malo nad nabavno. Cca 150% more padit
231koak
11. 08. 2022 15.29
+4