Gospodarstvo

Položnice za ogrevanje bodo do 40 evrov nižje

Ljubljana, 25. 01. 2023 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
113

V torek je vlada na dopisni seji sprejela uredbo, ki od 1. januarja do 30. aprila omejuje cene daljinskega ogrevanja. Direktor trboveljske komunale Igor Glušič in direktor Energetike Maribor Boris Novak ukrep pozdravljata. Za Trboveljčane ukrep pomeni nižjo ceno ogrevanja za do 40 evrov, za Mariborčane pa nižjo stopnjo podražitve. Minister za energetiko Bojan Kumer je izpostavil, da bodo v prihodnjih dneh sprejeli tudi ukrepe, ki se bodo nanašali na vrtce in šole.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Omejitev cen daljinskega ogrevanja
    02:48
    Iz 24UR: Omejitev cen daljinskega ogrevanja
  • Iz SVETA: Zamrznitev cen ogrevanja
    02:59
    Iz SVETA: Zamrznitev cen ogrevanja
  • Direktor Energetike Maribor o nekoliko nižjih podražitvah ogrevanja
    00:40
    Direktor Energetike Maribor o nekoliko nižjih podražitvah ogrevanja
  • Direktor Komunale Trbovlje o znižanju zneska za ogrevanje
    00:40
    Direktor Komunale Trbovlje o znižanju zneska za ogrevanje
  • Bojan Kumer o tem, zakaj je bila potrebna dodatna omejitev cen ogrevanja
    01:50
    Bojan Kumer o tem, zakaj je bila potrebna dodatna omejitev cen ogrevanja

Na včerajšnji dopisni seji je vlada sprejela dva ukrepa, ki bosta nekaterim gospodinjstvom pomagala znižati cene na položnicah za ogrevanje. Na novinarski konferenci, ki sledi uredbi, je minister za energijo Bojan Kumar predstavil oba ukrepa, in sicer omejitev cene daljinskega ogrevanja ter subvencioniran nakup lesenih peletov.

Pristojni minister je na začetku dejal, da je vlada z dopisno sejo "zelo hitro ukrepala", saj da ukrepi, s katerimi je vlada oktobra zamejila cene zemeljskega plina, niso bili učinkoviti na vseh področjih. "V velikem delu smo uspeli cene toplote zamejiti, v nekaterih delih sistema daljinskega ogrevanja pa ukrep ni bil dovolj močen," je utemeljil dodatne ukrepe.

Ukrep bo po navedbah vlade znižal cene in "omogočil dostopno ogrevanje" v 18 sistemih daljinskega ogrevanja. Največje znižanje maloprodajne cene toplote med drugim napovedujejo za sisteme v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah.

Ob koncu je minister Kumer izpostavil, da se bodo v prihodnje ukrepi nanašali tudi na vrtce in šole, predvidoma bi lahko dodatno uredbo sprejeli na jutrišnji redni seji vlade.
Ob koncu je minister Kumer izpostavil, da se bodo v prihodnje ukrepi nanašali tudi na vrtce in šole, predvidoma bi lahko dodatno uredbo sprejeli na jutrišnji redni seji vlade. FOTO: Shutterstock

Cena ogrevanja brez DDV 98,70 evra na megavatno uro

"Povprečne cene vseh sistemov daljinskih ogrevanj v Sloveniji se gibljejo od 45 do 160 evrov na megavatno uro," je poudaril in dodal, da bo ukrep, s katerim so variabilni del cene toplote določili pri 98,70 evra na megavatno uro brez DDV, veljal od začetka leta do konca aprila.

Uredba velja za vse odjemalce; tako tiste, ki toploto iz distribucijskega sistema prevzemajo prek individualnega odjemnega mesta, kot tudi tiste, ki to počnejo prek skupnega, minister pa upa, da bo drugo leto teh zamejitev manj. Ob koncu je izpostavil, da se bodo v prihodnje ukrepi nanašali tudi na vrtce in šole, predvidoma bi uredbo sprejeli na jutrišnji redni seji vlade. "S tem bi vse odjemalce dali na isti nivo in zagotovili enakopravnost."

Z ukrepom dodatno apelirajo tudi na energetska podjetja, da bodo ta s svojimi programi sama poskrbela za svoje ranljive skupine in pomagala lokalni skupnosti, je poudaril Kumer.

Trboveljska komunala januarja nudi še dodaten 15-odstotni popust

Direktor trboveljske komunale Igor Glušič je naslovil visoke cene ogrevanja v Trbovljah. Dejal je, da so se prebivalci z njimi soočali že dalj časa. Ob sprejetju omejitve cene daljinskega ogrevanja se je zahvalil ministru in vladi. "V mesecu januarju smo zaradi razmer na trgu in uredbe vlade glede zemeljskega plina že napovedali nižje cene," je povedal.

Z uredbo o omejitvi cen daljinskega ogrevanja ja vlada včeraj najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro.
Z uredbo o omejitvi cen daljinskega ogrevanja ja vlada včeraj najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. FOTO: Adobe Stock

Ker je mesec zelo mrzel, pa je dodal, da bo zato komunala lokalni skupnosti pristopila nasproti in jim januarja pri ogrevanju ponudila 15-odstotni popust. Ocenjuje, da bo zaradi ukrepa vlade v izoliranem 70 kvadratnih metrov velikem stanovanju položnica za ogrevanje za 34 evrov nižja.

Povedal je tudi, da večina prebivalcev za stroške ogrevanja in toplo vodo mesečno plačuje približno 200 evrov, nekaj je takih, ki plačajo 400 evrov. Te je Glušič pozval, naj se na občino in komunalo obrnejo na pomoč. 

Energetika Maribor: Podražitve zaradi uredbe ne 63-, ampak 22-odstotne

Direktor Energetike Maribor Boris Novak je prav tako zadovoljen, da je ministrstvo sledilo pobudam komunal glede visokih cen. Izpostavil je tudi, da sprejeta uredba za 35 kvadratnih metrov veliko stanovanje pomeni za skoraj 40 evrov nižjo položnico. Dejal je, da bodo podatki o tarifah na spletnih straneh energetike v kratkem posodobljeni.

Posebej je izpostavil, da ministrstvo ni institucija, na katero bi lahko energetska podjetja naslavljala vse težave in da bodo morala tudi sama čimbolj učinkovito poslovati in nuditi pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

V Mariboru se sicer kljub vladni uredbi soočajo s podražitvami ogrevanja, a da bodo te zaradi uredbe nižje. Kot je dejal Novak, bi bila glede na lanskoletne decembrske cene podražitev ogrevanja brez uredbe 63-odstotna, tako bo 22-odstotna.

V stanovanju velikosti 53 kvadratnih metrov bi bila brez ukrepa vlade položnica za ogrevanje pri 145 evrih, po novem pa naj bi bila 109 evrov. V stanovanju velikosti 69 kvadratnih metrov pa naj bi bila namesto 186 evrov pri 140 evrih.

Razlike med sistemi v Sloveniji so po navedbah vlade iz različnih razlogov sicer zelo velike. Ključni razlog je gorivo, ki ga posamezni sistem uporablja, poleg tega pa so sistemi tehnično zelo različni in tudi različno upravljani, so po koncu seje vlade sporočili z Urada za komuniciranje. 

Od septembra 2022 do decembra 2022 subvencioniran nakup peletov

Nato je Kumer na kratko komentiral še sprejem podzakonskega akta o subvencioniranju nakupa peletov za ogrevanje, ki velja za nakupe od lanskega septembra do konca lanskega leta. Aplikacija bo pripravljena v kratkem.

Glede subvencije bo v roku enega meseca mogoče oddati vlogo za pridobitev subvencije prek spletne aplikacije, in sicer za fizične osebe, ki razpolagajo z vgrajeno kurilno napravo na lesne pelete ter so v obdobju med prvim septembrom lani in 21. decembrom 2022 opravile nakup peletov z namenom ogrevanja svojega gospodinjstva. 

Kumer je dejal, da so s podzakonskim aktom podrobneje določili vsebine spletne aplikacije in prijave, pa tudi pogoje. Vloga bo morala vsebovati dokazilo o vgrajeni napravi in dokazilo o nakupu peletov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enkve
26. 01. 2024 16.30
+1
Cena megavatne ure je 98€ ne vem koliko ta megavat ogreva in na kakšno temperaturo, glede na zneske na položnicah bi rekel, da bolj majhno kvadraturo s temperaturo malo nad lediščem in večina porabi cca 3 megavatne ure mesečno, da sploh ogreje bivalni prostor na neko kolikor toliko prijetno toploto recimo 20st, sedaj me pa zanima sam ogrevam na olje, trenutna poraba v teh nizkih temperaturah je 100 lit olja od 25.12. do 25.1. cenovno je to 106€ hiša oz bivalni prostori cca 80m2 so ogreti 22-24st, ko berem primerjave strokovnjakov o ekonomski vrednosti energentov je vedno kot najbolj ekonomično in daje največji izkoristek, 1.peleti, 2.sekanci, 3.drva, 4.plin, 5.olje, nekje vmes je TČ ampak je pogoj, da imaš lastno elektriko, še dodaten plus pri vseh je, da je daljinsko ogrevanje z enim od teh energentov, sedaj kot berem pa je situacija ravno obratno, najdražje je daljinsko ogrevanje neodvisno od vrste energenta, sledi elektrika in "varčne" TČ, peleti, sekanci, drva pa so skoraj smrtno nevarna za okolico in bodo prepovedana vsaj v novogradnjah in strnjenih naseljih karkoli že to pomeni, pri kurjenju na olje pa je zanimivo, da več nafte porabi letno moj avto kot pa gretje celo leto, narobe svet kjer glava ne ve kaj počne rit.
mikpiki191
26. 01. 2023 08.24
+3
po 15.2 se bo pisalo kakšne so položnice ,prihranki...
Praprot
26. 01. 2023 08.17
+2
Kdo mi bo plačal kurilca?
zibertmi
26. 01. 2023 09.10
+2
ElChe
25. 01. 2023 19.48
+2
Kaj pa tisti ki je plačeval sedaj ogrevanje 35€ mu boste na TRR nakazali razliko od 40€.Sam vprašam!!!!
sherlock2
25. 01. 2023 21.55
+0
Kaj živiš na luni...najdi mi enega, kiplačuje 35€ za mesečno ogrevanje....mislim, folk kr neki piše.
mackon08
26. 01. 2023 08.49
+0
sherlock2 jaz sem še manj plačeval 40 m2 pa 24 stopinj v stanovanju.
zibertmi
26. 01. 2023 09.11
+1
tolk mate v kleti,ko se soba greje od računalnika in vaših pregretih glav
ElChe
26. 01. 2023 12.17
Nekateri pa zagrabite na vsak komentar ha,ha,ha,ha.
Victoria13
25. 01. 2023 19.47
+3
Kakšen popust pa dobimo tisti, ki se ogrevajo s plinom, kurilnim oljem, drvami, paleti??? .
mikpiki191
25. 01. 2023 16.52
+8
je rekel samo 109 € ,nekomu z minimalno pokojnino je se to prevec
Nick.Mason
25. 01. 2023 18.23
+5
Tašča je imela 50eur ,pa zapira da je še manj,zdaj bo nehat morala jesti,čisto preprosto a ne ,banda skorumpirana.300 eur penzije če dobiš se pa res to nič ne pozna.Pa takih penzionistev je ogromno,katere niste s cepljenjem pobil,jih boste pa s položnicam.
mackon08
26. 01. 2023 08.51
+1
300 Evrov penzije se pravi, da ni delala, koliko dela toliko jela.
zibertmi
26. 01. 2023 09.13
+2
300 evrov penzije nima nihče,ki je delal 40 let in je dovolj star ,da je šel.minimalna pokojnina za oddelano dobo in starost je 653 evrov.tisto kar si dal farju v puščico tudi prištej
zibertmi
26. 01. 2023 10.43
+1
no si lepo sedaj napisal.nimaš vseh pogojev za penzijo zato je taka pokojnina.imaš pa ali moral bi imet tudi razliko za invalidnino.žal tako je.maš pa prav tudi sam ,če bi vedel.se za tole kar imamo leta 92 nebi izpostavljal
zibertmi
26. 01. 2023 11.50
+1
in nekdo od tam je v politiki že od rojstva
Foxn.ca
25. 01. 2023 15.59
+6
V delavski banki je provizija za eno položnico 0,69 Eura, so podražili, pa se tudi zlepa ne oglasijo po telefonu....
zibertmi
25. 01. 2023 17.54
+6
to je že lep čas ne od včeraj.so jo pa podražili ja.mislim ,da je bila najnižja pred kar nekaj leti 0,35 pa potem ,49 in ,59.je pa res ,da so še vedno najnižji.v trgovini se pa makova štručka podraži iz 0.59 na 0.85 ste pa tiho
flojdi
25. 01. 2023 18.24
-1
.ja.so sli na 69..tako da samo cakam kdaj bodo dvignili se najnizjo : 0,65 v stacunah
zibertmi
26. 01. 2023 09.14
+2
saj počasi bodo ukinili cente.ni veliko drugače kot je bilo v jugoslaviji.če nebi bili pod skupno evropsko valuto bi že davno ukinili 1 evro,če ne tudi dva
Joža_Gulikoža
26. 01. 2023 11.57
+1
Ja in kaj jim boš rekla? Če lohk nazaj znižajo?
zvoneti
25. 01. 2023 15.45
+6
V Ljubljani je energetika podražila ogrevanje za 95% med 2020-2022 , ko še ni bilo vojne v Ukrajini. Idonezijski premog, ki ga kurijo tudi sedaj nima nobene povezave z Rusijo in Ukrajino. Pisali smo na energetiko in prosili, da se odklopimo od sistema. Odpisali so nam, da to ni možno, ker ima po zakonu prednost v Ljubljani daljinsko ogrevanje, razen, če nam uspe zagotoviti nič energijski objekt, kar seveda ni mogoče pri starejših stavbah. Tako, da smo v mestih prisiljeni plačevati oderuške državne monopoliste in to je višek svinjarije o čemer nihče ne govori in ne piše. Kmalu bomo imeli višek stanovanj, ker bodo ljudje prisiljeni prodati stanovanja in živeti pod mostom, zaradi visokih stroškov pri 600€ pokojnine in minimalcih. Poznam upokojenko, ki spi v dnevni sobi in oddaja spalnico študentu, da lahko preživi. Za 45m2 v Lj. je položnica za ogrevanje 200€.
Michel Franco HD
25. 01. 2023 18.22
+1
Nič ne jamrej,to je cena mesta in udobnega asfaltnega življenja!
zvoneti
26. 01. 2023 08.51
+1
Živeti v mestu že dolgo ni udobno ampak je prisila, ker nimamo vsi možnost podedovati hiše v velikoszi 300m2 na podeželju in smo prisiljeni živeti v majhnih dragih stanovanjih. Zakaj pa celotno podeželje dnevno migrira v mesta, če pa lahko kupi stanovanje in uživa v udobnem asfaltnem življenju?
Joža_Gulikoža
26. 01. 2023 11.58
+1
V Ljubljani se je ogrevanje od marca 2022 podražilo za 400%!!!daljinsko ogrevanje
zoran pušenjak
25. 01. 2023 15.22
+3
Saj ne more biti drugače če pa poslanci koalicije spijo v parlamentu, berejo časopise, jejo svoje smrklje.
zaba67
25. 01. 2023 15.18
+5
Trboveljčani bodo torej namesto 500€ plačali 460€ hud prihranek!
zibertmi
25. 01. 2023 17.56
+3
in to zato ker gre od take položnice vsaj pol za minus komunale iz prejšnjega mandata županje,ki je izjavila,da minus ne bodo pokrivali občani,večina ga je nastala,kar se ogrevanja tiče,ker niso pravočasno naročili plina,nekaj pa menda ,ke je potrebno plačat globo,ker v toplarni ni obratovala elektrarna,ki je še v lasti avstrijskega proizvajalca
tutp
25. 01. 2023 15.13
+8
Pomagajte revežem. 500 eur gretje. Sramota !!! GOLOB je financiral nekega Kosovca. Milijone dal. Slovenci žal mi Vas. Meni je jasno vse !!! Kristalno jasno !!! Pisanje medijev na Balkanu o domnevnem nakazovanju več milijonov evrov iz podjetja Gen-i, ko je bil njegov direktor še Robert Golob, v Prištino je na Kosovu in v Srbiji dvignilo veliko prahu. Gotovino naj bi dvigoval prav kosovski veleposlanik na Hrvaškem Berishaj, z denarjem pa naj bi tako Golob posredno financiral politično kampanjo predsednika kosovske vlade Albina Kurtija. Dno dna !!! In to nam Vlada !!!
zoran pušenjak
25. 01. 2023 15.09
+4
Sramota. Najprej dvig za 200 % potem kao obliž znižanje za 10 %. Ajde plešite in se veselite z Golobnjakom, da vas ne bo zeblo
tutp
25. 01. 2023 14.47
+12
Dobro, da imamo na vrhu države energetskega guruja. Imamo dovolj elektrarn (Krško, TEŠ, hidroelektrarne), da pokrijemo potrebe za 2 milijonski narod. Strošek proizvodnje elektrike je v povprečju okrog 50 EUR/mWh. Naš Golob državno elektiko poceni prodaja v tujino, država pa jo potem uvaža za okrog 200 EUR/mWh. Posel, da te kap. Razliko bomo pokrili z višjimi položnicami, ali pa jo bo državni proračun iz pobranih davkov, kar pa je spet iz našega žepa. Nekaj najbrž ima od tega, ker tako butast si težko. Pa plešimo. Tole kar je naredil Golob je čisti kriminal. Slovenija proizvede 75% el energije po max ceni 70 EUR/MWh preostanek 25% pa mora uvoziti. Z Golobom se je delež izvoza el energije povečal, ker je Golob zavohal, da lahko Slovensko elektriko dosti dražje proda v EU in naredi bistveno večji profit. Ampak, ker sedaj za Slovenske uporabnike te Slovensko proizvedene elektrike NI več, jo moramo pa končni uporabniki po oderuških cenah spet uvoziti nazaj iz EU. In pazite kaj v bistvu naredi Golob, ukrade Slovensko elektriko davkoplačevalcem, jo proda in mastno zasluži, nazaj pa Slovenskim davkoplačevalcem spet proda najdražjo elektriko na svetu !!! Povedano drugače: davkoplačevalci GOLOB VAS DVAKRAT ZAFRKNE !!! Upam, da boste to spoznali čimprej. Preden bo prepozno.
zaba67
25. 01. 2023 15.18
-2
St. Gallen
25. 01. 2023 14.45
+6
v Turkmenistanu plina cez dan sploh ne ugasajo, da prihranijo vzigalice
kr en 123
25. 01. 2023 14.39
+9
150, 300, 500, 1000eur.. koga briga samo da imate Goloba.. on je energetski čudežni deček.. plešimo z Niko.. samo da ni un hudobni Janez..
St. Gallen
25. 01. 2023 14.41
+2
ce bi on bil kaksen en guru, bi bile poloznice pol cenejse.
kr en 123
25. 01. 2023 14.42
+4
Tako kot je uredil draginjo, bo zrihtal tudi zdravstvo in vse ostalo...
Maxx365
25. 01. 2023 14.36
+9
Najprej dvignejo položnice za 200 evrov, potem pa dajo popust 15%. Pa koga ti voluharji za nos vlečejo?
St. Gallen
25. 01. 2023 14.39
+6
Tomvojo
25. 01. 2023 15.46
+2
tutp
25. 01. 2023 14.35
+8
Zgoraj našteti kraji imajo za 150 % dražje položnice za gretje. V Trbovlje prejšnjič reveži stojijo na mrazu in mahajo s položnicami za gretje za 500 eur sredi ceste !!! Revež se dere...bivšega direktorja v zapor !!! Drugi revež se dere...Golob kje si ??? Ko si rabil naš glas smo se odzvali !!! Kje si !!! Golob dol visi. On ima milijon. Reveži moji zlati. Žal mi Vas.🙁
St. Gallen
25. 01. 2023 14.30
+4
v parlamentu poslanec Svobode vrta po nosu in z izlocki ...poglejte video..kaj ste volili
Švejk 123
25. 01. 2023 14.33
+2
matdej
25. 01. 2023 14.10
+10
40€ Kaj se hecajo ali kaj…V mb so cene ogrevanja in ceno tople vode poletele v nebo ter cena odvoz smeti…Vsako leto slabse…To je samo metanje peska v oci z temi 40e manjšo poloznico…se bo pa drugje podražilo kaj drugega da se pokrije…
Artechh
25. 01. 2023 14.02
+18
Se pravi namesto 500 bo 460? Ahahahaha pa vi ste zmesani