Gospodarstvo

Omejiti 'cuzanje' potrošnikov

Bruselj, 14. 06. 2006 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sporu o visokih tarifah za gostovanje v mobilnih omrežjih tujih operaterjev je EK pripravila nov predlog.

Čezevropsko telefoniranje je za potrošnike draga reč: Evropska komisija želi omejiti visoke cenike za gostovanje, od katerih imajo vsi operaterji pretiran dobiček
Čezevropsko telefoniranje je za potrošnike draga reč: Evropska komisija želi omejiti visoke cenike za gostovanje, od katerih imajo vsi operaterji pretiran dobiček FOTO:

Evropska komisija je danes natančneje opredelila določila predloga uredbe v zvezi z zniževanjem cen za mobilna gostovanja v tujih omrežjih (roaming), pri čemer je nekatere svoje prvotne predloge spremenila. Tako je Bruselj v novem predlogu izpustil določilo, v skladu s katerim naj bi bile cene lokalnih klicev v tujih omrežjih enake tistim, ki jih uporabniki mobilnih storitev plačujejo v domači državi.

Britanski časnik Financial Times (FT) ob tem v današnji izdaji piše, da je glavna ost predloga komisije usmerjena proti velikoprodajnim cenam za roaming, t.j. cenam, ki si jih mobilni operaterji za usluge gostovanja zaračunavajo med seboj, te stroške pa potem skupaj z ustrezno profitno maržo prevalijo na potrošnika.

Tarife naj bi zmanjšali prostovoljno

Mobilni operaterji z roamingom zaslužijo od 10 do 15 odstotkov svojih dobičkov, piše FT, komisija pa predlaga, da bi evropska zakonodaja določila maksimalne cene za storitve gostovanja v mobilnih omrežjih, saj meni, da so cene, ki jih plačujejo potrošniki previsoke, močno pa se razlikujejo tudi med posameznimi državami.

Komisija je zato predlagala, da bi lahko operaterji v prihodnje drug drugemu za gostovanje v svojih omrežjih zaračunavali od 0,24 do 0,36 evra na minuto, najvišja še dovoljena raven velikoprodajnih cen pa bi bila določena pri povprečni tarifi v EU.

Skupina šestih evropskih operaterjev mobilne telefonije - T-Mobile, Orange, Telecom Italia, Telenor, TeliaSonera in Wind - z 200 milijoni uporabnikov pa je v poskusu odpraviti pomisleke komisije sporočila, da bodo velikoprodajne cene za gostovanje z oktobrom 2006 omejili na 0,45 evrov na minuto, leto kasneje pa na 0,36 evrov na minuto. Po navedbah operaterjev to pomeni 50-odstotno znižanje velikoprodajnih cen, ki ga bodo občutili tudi potrošniki.

Operaterji proti ‘centralnemu planiranju’

Največ kritik med operaterji pa je požela namera komisije, da bi regulirala tudi maloprodajne cene roaminga, torej cene, ki jih operaterji zaračunavajo svojim uporabnikom, ko ti telefonirajo v tujini. Komisija predlaga, da bi operaterji uporabniku za gostovanje zaračunali velikoprodajno ceno skupaj z največ 30-odstotnim pribitkom.

Operaterji nad tem, da bi jim komisija določala profitne marže, niso navdušeni. "To je, kakor da bi nekdo v Sovjetski zvezi določil, da je cena vodke x in da se bo po tej ceni prodajala povsod v državi," je ob tem po poročanju FT dejal neimenovan predstavnik enega izmed njih in dodal, da gre pri tem za centralno planiranje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.