Gospodarstvo

Opravili delo, plačila pa ni

Ajdovščina, 08. 01. 2009 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Domači podizvajalci, ki so gradili predora Barnica in Tabor, čakajo na plačilo za opravljeno delo. Družbi Vidoni in Oberosler samo 19 podjetjem dolgujeta skoraj pol milijona evrov.

Skupna številka v poletnih in jesenskih mesecih zapadlih obveznosti za opravljene storitve oz. dostavljeno blago še ostalih podizvajalcev je lahko blizu dveh milijonov evrov.
Skupna številka v poletnih in jesenskih mesecih zapadlih obveznosti za opravljene storitve oz. dostavljeno blago še ostalih podizvajalcev je lahko blizu dveh milijonov evrov. FOTO: Kanal A

19 podjetij in obrtnikov, ki so kot podizvajalci gradili predora Barnica in Tabor na hitri cesti prek Rebernic, so na robu obupa. Družbi Vidoni in Oberosler jim dolgujeta približno pol milijona evrov že zapadlih terjatev. Sekretar ajdovske območne obrtno-podjetniške zbornice Marko Rondič je opozoril, da je stanje alarmantno in meji na katastrofo za obrt in podjetništvo.

"Dars je na Primorsko pripeljal gospodarsko, finančno in ekološko katastrofo ter nam nastavil zanko okoli vratu. Vidoni pa nam premika stol izpod nog," je na novinarski konferenci v Ajdovščini dejal predsednik tamkajšnje obrtno-podjetniške zbornice Peter Skapin. "Ni težko biti najcenejši ponudnik, če ne poravnaš svojih obveznosti," je dodal.

Po njegovih besedah so namreč družbi Vidoni in Oberosler ter njuno skupno podjetje, ki so za 30,6 milijona evrov gradili predora, samo 19 podjetjem, ki so se oglasila na zbornici, dolžna skoraj pol milijona evrov. Skupna številka v poletnih in jesenskih mesecih zapadlih obveznosti za opravljene storitve oz. dostavljeno blago še ostalih podizvajalcev je lahko blizu dveh milijonov evrov, je ocenil Skapin.

Podjetniki trepetajo

Avtoprevozniku Dejanu Slejku tako po letu in pol dela zdaj Vidoni dolguje 60.000 evrov. Zaradi tega ima težave pri delovanju podjetja, izplačevanju plač za tri zaposlene ter plačevanjem najetih posojil, je pojasnil Slejko. Za izstavljene račune so morali obrtniki in podjetniki že plačati DDV državi ter poravnati blago dobaviteljem, v kratkem jih čaka še plačilo davka na dobiček, zaradi krize pa ne dobijo več posojil za zagotavljanje likvidnosti, je opozoril Rondič.

Večina podjetji in obrtnikov se je tako že odločila za izvršbe, a imajo naročniki del blokiran račun, zato sumijo da so pri gradnji dobiček preusmerili v matično podjetje v Italiji, je povedal Rondič.

'Obveznosti bomo poravnali, ko bo plačal Dars'

Da bodo svoje obveznosti poravnali, je po telefonu novinarjem zatrdil tudi vodja gradbišča na Rebernicah pri Vidoniju Maurizio Peresson.
Da bodo svoje obveznosti poravnali, je po telefonu novinarjem zatrdil tudi vodja gradbišča na Rebernicah pri Vidoniju Maurizio Peresson. FOTO: Dare Čekeliš

V družbi Vidoni so jim sicer zagotovili, da bodo plačilo prejeli, ko jim bo Dars nakazal denar, na Darsu pa pravijo da v roku plačujejo svoje obveznosti do Vidonija, je pojasnil. Da bodo svoje obveznosti poravnali je po telefonu novinarjem zatrdil tudi vodja gradbišča na Rebernicah pri Vidoniju Maurizio Peresson, a zapleta podrobneje ni želel komentirati.

Kljub temu se obrtniki in podjetniki bojijo, da opravljenega dela ne bodo dobili plačanega, saj je Vidoni že izpraznil gradbišče, tudi betonarno pri Vipavi, kjer so za seboj pustili cisterno za nafto in aditive za beton, ti pa se sedaj razlivajo po zemljiščih, je dejal Skapin. Zato so se v sredo obrnili na Dars, od katerega zahtevajo, da do 16. januarja pri Vidoniju doseže poravnavo obveznosti.

Če se to ne bo zgodilo, v ajdovski obrtno-podjetniški zbornici od Darsa zahtevajo, da se do 20. januarja pisno zaveže, da bo iz odprtih obveznosti do Vidonija in Oberoslerja najprej in neposredno poravnal obveznosti do domačih podizvajalcev. V nasprotnem primeru bodo obvestili ministra za promet Patricka Vlačiča in zahtevali odgovornost vodstva Darsa.

Dars odgovarja

Na Darsu odgovarjajo, da imajo pogodbo o graditvi predorov sklenjeno le z italijanskima podjetjema Vidoni in Oberosler, ki jima redno poravnavajo obveznosti, tako da Dars ne predstavlja ovire za poplačila del podizvajalcem oz. kooperantom. Ker s slednjimi nimajo pogodb, "nimamo tudi nikakršne pravne podlage za vsakomesečna, neposredna plačila opravljenih del s strani podizvajalcev oz. kooperantov, saj gre za poslovni odnos med izvajalcem in podizvajalcem", so zapisali v sporočilu.

Uprava Darsa strokovnim službam kljub temu naročila, naj preučijo možnost, če in kako - v okviru zakona o obligacijah - bi bilo možno v podobnih primerih plačevanje neposredno podizvajalcem. Do danes namreč še niso dobili nobenega zaprosila za neposredno poplačilo Vidonijevih obveznosti s strani podizvajalcev oz. kooperantov Vidonija na projektu Rebernice, so dodali.

SORODNI ČLANKI

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
11. 01. 2009 08.51
Vsi obrtniki so predragi,predragi,vsi gredo z cenami v nebesa,noben obrtnik ne zna ceniti svojega dela in svoje denarja.gre v neskončnost in se smili sam sebi,davke je treba plačevati,tudi delavci jih moramo.
tinie100@email.si
09. 01. 2009 10.15
Država svoje pokasira, za druge pa jih boli ku**c! Boli njih če izvajalec dobi plačano ali ne! Pa naj se toži 10 let! Na koncu pa firma ki je dolžna (po 10 letih nate**vanja) objavi stečaj, pa se lahko je**š! Denarja ne dobiš in še 10 let tožarjenja imaš na grbi, zaradi nesposobnih odvetnikov in sodnikov, ki jim moraš vse prinesti k ri*i! Saj ni čudno, če bi rešili preveč piz**rij, bi ostali brez dela in zaslužka! BOLANO !!!
lesnikovsok
08. 01. 2009 21.39
cofar tko je, nč nemors...
fantodfare
08. 01. 2009 19.14
he,he. tako je tudi pri Ctju in zegradu, he,he.
Cofar
08. 01. 2009 18.21
Država nej požre tisto kar ji pripada - Ne razumem zakaj mora obrtnik ki izda račun in tega ne dobi plačanega - plačati naprimer na ta račun DDV in vse ostale dajatve???? Naj DDV država vrača po plačanem računu, če pa obrtnik ni dobil plačila pa naj tudi na material ne dobi DDV-ja nazaj! Tko bi moral bit. In bi tud drćava bla ob marsikater cekin potem bi pa mogoče prišlo do sprememb....
.eu.
08. 01. 2009 14.56
Pa ne samo te dve firme V Sloveniji je še ful takih tut ta pri kateri jst delam pa velik jih je tut propadel zarad tega .