Gospodarstvo

'Osnutek zakona za pomoč gospodarstvu v energetski krizi trenutno nesprejemljiv'

Ljubljana, 29. 11. 2022 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so bili obrtniki in podjetniki kritični do osnutka zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, pozdravili pa so včeraj sprejeti zakon o dohodnini, in sicer v delu, ki se nanaša na spremembe pri obdavčitvi t. i. normirancev. "Trenutno ocenjujemo, da je osnutek nesprejemljiv," je opozoril predsednik zbornice Blaž Cvar.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar je predstavil stališča zbornice glede Zakona o pomoči gospodarstvu in Zakona o dohodnini. "V četrtek se bo potrjeval osnutek zakona za pomoč gospodarstvu v energetski krizi. Trenutno ocenjujemo, da je osnutek nesprejemljiv," je predstavil stališče zbornice. Uredba, ki velja od meseca septembra in določa subvencijo za male poslovne odjemalce, bi morala namreč po njihovem mnenju zajeti večje število podjetij, njena veljavnost pa bi se morala podaljšati.

Upravni odbor OZS
Upravni odbor OZS FOTO: OZS

"Vlada je prvotni predlog, ki določa mejo pri 35.000 evrih prometa, zvišala na 50.000 evrov, tako da se lahko z zadnjimi spremembami v Zakonu o dohodnini strinjamo. To je namreč ustrezna rešitev za obrtnike, ki jih mi zastopamo in ki se večinoma nanašajo na izumirajoče poklice," pa je Cvar dejal glede Zakona o dohodnini. Z njim so soglašali tudi ostali člani upravnega odbora OZS.

Burno debato med člani upravnega odbora je spodbudil osnutek Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Do ukrepov za pomoč gospodarstvu je bil na primer kritičen predsednik Območno obrtne-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak, ki je navedel nemške medije, ki da poročajo, da bodo nemška podjetja plačevala 130 evrov na megavat. "Pri nas smo pri sedanjih preračunih na približno 320 evrov za megavat. To pa pomeni neposredno izgubo konkurenčne prednosti na evropskem trgu. Ko nimamo zagotovljenih zakupov, ko niti dobavitelji nimajo zagotovljenih zakupov, ne poznamo referenčne cene, o kateri se pogovarjamo," je opozoril.

Skrb, da ukrepi ne bodo zadostni

Ob tem je dodal, da bodo morali tudi sami zavzeti trdno stališče in se ostro postaviti glede tega: "Ne samo elektrika, podražili so se tudi drugi energenti. Če tega ne bomo storili, bo do februarja prihodnje leto ogromno podjetij nelikvidnih." Ob tem je dodal, da ne vedo tudi tega, kako jih bo prizadel dvig plač v prihodnjem letu. "Likvidnost podjetij bo v vsakem primeru veliko slabša. Če pa podjetje ne bo likvidno, ne bo moglo priti do subvencije," je prepričan.

Predsednik Nadzornega odbora OZS Aleš Pulko je prav tako izrazil bojazen, da ukrepi ne bodo zadostni. "Vsi smo nezadovoljni. Še vedno zagovarjamo regulacijo po vzoru Nemčije, a žal za to ni posluha. Ministrstvo za infrastrukturo ima povsem drugačno stališče," je dejal.

Meni, da je treba ločiti majhne odjemalce in velika podjetja. "Pomembna je višina referenčne cene, kajti samo do te cene bo podjetje dobilo subvencijo. Zakon bo ustrezen takrat, ko se bo upoštevalo tržno ceno za referenčno ceno. Druga pomembna stvar pa je sorazmernost glede na rast. V tem primeru bi bil zakon vsaj užiten," je pojasnil Pulko.

Da ne bomo konkurenčni na tujih trgih, pa je opozoril podpredsednik OZS in predsednik Sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. "Če ima lahko Nemčija, imamo lahko tudi mi. Predlagam, da zaostrimo zadeve. Povedati moramo, da naše gospodarstvo ne more več, ker mora deliti usodo sosednjih držav in trgov, na katerih delamo. S takimi cenami enostavno ne bomo konkurenčni in ne bomo preživeli. Zakaj bi bili mi unikum in imeli dražjo električno energijo kot Nemčija?" meni.

Tudi Cvar pa je v razpravi poudaril, da druge države, denimo Hrvaška, ne sprejemajo shem, ki jih določa Evropa.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

je še kdo pošten
30. 11. 2022 12.01
za gospodarstvo je sprejemljivo samo če kupi elektriko od proizvajalcev brez posrednikov...