Gospodarstvo

OTP po prevzemu SKB banke načrtuje nadaljnjo širitev v Sloveniji

Ljubljana, 08. 01. 2020 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Madžarska bančna skupina OTP po nakupu SKB banke načrtuje nadaljnjo širitev na slovenskem trgu. Rasti želi tako organsko kot prek novih prevzemov, ko se bo za to pokazala priložnost. Za zdaj sicer nimajo ambicij povečevanja števila poslovalnic, razmišljajo pa o nadaljnji spremembi modela poslovalnic.

Prvi mož OTP banke Sandor Csanyi je ob predstavitvi novega lastnika SKB banke - OTP je banko lani kupila od francoske skupine Societe Generale, četrta največja slovenska banka pa je del skupine OTP od sredine lanskega decembra - povedal, da je bil prihod na slovenski trg "dolgoletna želja" ene večjih bančnih skupin na območju jugovzhodne in vzhodne Evrope.

Eden najmočnejših madžarskih gospodarstvenikov je razkril, da so pred leti poskusili z nakupom Nove KBM v privatizacijskem postopku, v igri so bili tudi za nakup Abanke od države, uspeli pa so z SKB banko, ki je po njegovem prepričanju ena boljših bank na trgu.

Banka bi lahko dosegla 25- do 30-odstotni tržni delež

Tako kot v drugih primerih v regiji, ko so kupili banke od Societe Generale, so tudi v Sloveniji po njegovih besedah dobili dobro banko z dobrim vodstvom in organizacijo. Od podpisa pogodbe o nakupu so, tako Csanyi, v SKB kljub dokončevanju prevzemnih postopkov delali trdo in celo povečali tržni delež.

Csanyi verjame, da se SKB lahko z organsko rastjo dvigne s trenutnega četrtega mesta na trgu, se pa zanimajo tudi za nakup kakšne druge banke, ko se bo za to pokazala priložnost. Natančnih načrtov, koliko bank v Sloveniji bi radi kupili, nimajo, je pa Csanyi ocenil, da bi na tako majhnem bančnem trgu, kot je slovenski, banka lahko dosegla od 25- do 30-odstotni tržni delež.

V letu 2018 je bil sicer njen tržni delež po bilančni vsoti osemodstoten, tržni delež NLB kot največje banke v državi pa je dosegel skoraj 23 odstotkov.

Sandor Csanyi in Anita Stojčevska
Sandor Csanyi in Anita Stojčevska FOTO: Bobo

Inovativnost pri novih tehnologijah

Csanyi je zatrdil, da bi bili radi aktivni tako pri poslovanju s podjetji in prebivalstvom, inovativni pa so tudi pri novih tehnologijah in rešitvah, ki bi jih radi uvedli tudi na slovenskem trgu ter bili pri tem vodilni.

OTP je po njegovih besedah zelo aktivna tudi pri projektnem financiranju, in tako bo tudi v Sloveniji. V povezavi s tem je potrdil, da bo nepremičninsko investicijsko podjetje v okviru skupine vložilo v zasebni del projekta Emonika na območju ljubljanske železniške postaje. Upa, da se bo investicija v projekt, ki je zaradi različnih zapletov neuresničen že več kot desetletje, začela že letos. Lahko bi vložili tudi v javne infrastrukturne projekte, če se bo za to pokazala priložnost, je dodal Csanyi.

Celoletni rezultati naj bi bili zelo dobri

SKB vodita Anita Stojčevska kot glavna izvršna direktorica in Vojka Ravbar kot njena namestnica. Stojčevska je poudarila, da je skupina OTP strateška lastnica z dolgoročno vizijo razvoja, ki bo banki omogočala uresničevanje strategije na trgu. SKB je po vključitvi v skupino OTP ohranila ime, spremenila pa je logotip in svoje barve. "Novi lastnik bo banki omogočil stabilnost, dolgoročno rast in uspešno poslovanje," je prepričana.

Celoletnih rezultatov za leto 2019 še ne sme komentirati, je pa ocenila, da bodo zelo dobri, še posebej glede na trenutno obdobje nizkih obrestnih mer in še vedno močno konkurenco na trgu ter v luči ukrepov Banke Slovenije pri potrošniških in stanovanjskih posojilih.

SKB sicer po besedah Stojčevske pri posojilih dosega okoli 10-odstoten delež, pri stanovanjskih pa skoraj 14-odstotnega. Pri denarnih vlogah je medtem delež okoli devetih odstotkov. Pomemben igralec na trgu je tudi SKB Leasing, kjer je močan igralec tudi OTP.

SKB banka
SKB banka FOTO: Bobo

Banka ima številne cilje

Cilji banke so, tako Stojčevska, usmerjeni v razvoj zaposlenih, novih kanalov in izboljšanja poslovnih procesov. Strankam želijo ponujati nove in drugačne tehnološke rešitve, tako da bo njihov razvoj stalen v smeri digitalizacije, uvajanja novih tehnologij, izboljšanja uporabniške izkušnje in optimizacije procesov.

Proces integracije v skupino OTP je imel dva dela. Prvi se je po besedah Stojčevske začel maja lani in zaključil sredi decembra. Drugi del pa so sprožili po tem datumu, njegov cilj pa je še bolje povezati se s skupino in prilagoditi poslovanje standardom OTP. V banki tako potekajo številni projekti za čim hitrejšo in čim lažjo integracijo v novo skupino, a stranke tega po zagotovilih glavne izvršne direktorice ne bodo občutile.

Cilj banke je, da izboljša kanale elektronskega poslovanja in mobilnega bančništva. Glede velikosti poslovne mreže za zdaj nimajo ambicij povečevanja števila poslovalnic, razmišljajo pa o nadaljnji spremembi modela poslovalnic. Tri so tako že brezgotovinske. "Usmeritev je v digitalno poslovanje, ne v širitev fizične mreže," je strnila Stojčevska.

Po njenih besedah povečujejo tudi število zaposlenih, predvsem pri razvojnih kadrih. "Naš namen ni zmanjševanje števila zaposlenih," je dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
13. 01. 2020 08.27
+3
KDOR NOČE BRATA ZA GOSPODARJA, BO DOBIL TUJCA! stari pregovor je še enkrat obveljal.
Brabus
09. 01. 2020 13.48
Naj me prevzamejo za 1miljonček ojrov.
Darko32
09. 01. 2020 09.42
+1
Tukaj vidimo en drugi paradox in to je, da prav taisti govorijo najbolj o črni ekonomiji in sočasno nabijajo cene svojih storitev v nebo. Tako podjtnikom nabijajo plačilo neke storitve, ki je njen znesek recimo 5€ stroške kar 4 €. Potem pa se čudimo, če je pri nas konkurenčnost zaostaja. Vsak strošek povečuje ceno izdelka. Tukaj bo morala politika narediti ostre reze in narediti ukrepe.
nikhrast
08. 01. 2020 18.48
-3
Slovenci sovražijo kapital, poglej kaj govori in komentira folk, tako pa, čim več kapitala v tuje roke.
Darko32
09. 01. 2020 09.37
+2
nikhrast Zelo lepo si povedal. Namreč vsi krojijo politiko kako te bodo preslepili ali pa obgoljufali. Nihče oziroma izredno malo pa jih je, ki podpirajo zdravo ekonomijo, kjer se delo pošteno plača in posledično tudi obračanje denarja se temu primerno dogaja. Tako imamo sedaj neko drugo ekonomijo, kjer razni skladi ustanavljajo neka podjetja v Sloveniji z ciljem, da spet obirajo narod z raznimi prevarami. Sam vedno pravim, da dokler bodo ekonomijo učili tisti, k iso v preteklosti podpirali krajo ptivat lastnine in lastnike pošiljali k matildi ne moremo pričakovati boljše. Še bolj sramotno pa je, da v politiki delujejo določeni tipi, ki bodo naredili vse, da se dokopljejo do položaja tudi za ceno uničenja celotne nacije. Zato mislim, da tudi ta poteza nebo prinesla velikega napredka, saj ljudje ne pozabijo preteklosti, katero so jim zagrenili tisti, ki sedaj prevzemajo te banke. Tako se bo počasi iskristaliziral trg v Sloveniji.
Uporabnik113189
08. 01. 2020 17.27
+1
Ob novici, da so jih kupili madžari, sem banko takoj zamenjal. Res mi ni žal, v novi so cenejši, v vseh ozirih bolje delajo, ponudba širša, elektronsko poslovanje neprimerljivo boljše..
Uporabnik113189
08. 01. 2020 17.31
+1
Res pa je, da ni bilo preprosto, postopek je trajal in vložiti je potrebno nekaj truda, načrtovanja. Na to tudi računajo prevzemniki, da komitenti ne bodo imeli dovolj močno voljo in bodo kar ostali v njihovem primežu. Lastnik ne kupuje banke v resnici ampak stranke te hiše, varčevalce, podjetja, kreditojemalce..
aristotel
08. 01. 2020 16.50
+9
Madžarska banka,lastnik in država Madžarska lepo počasi stegujeta lovke po Sloveniji dobršni del Prekmurja obvladuje,obilno financira šport,kulturna društva...in počasi se zna zgoditi da bo to ozemlje kot je bilo v preteklosti njeno(kar javno že z zemljevidi sedaj poudarja kaj si želi) ker kdo obvladuje finančne vzvode obvladuje tudi poleg vsega politiko...lepo vse banke smo prodali in uničili...ker je to moderno in še malo pa bomo v Indiji Koromandiji goli in bosi in ozemeljsko vse manjši in manjši na lep kulturni način ker tudi drugi sosedi lepo delajo na tem ampak samo da smo samostojni pa dejansko smo samo na papirju ! Ja napredek je očiten od junaka pa do bedaka v tridesetih letih!
Principat
08. 01. 2020 17.19
+11
mi vsak dan dokazujemo da rabimo gospodarja in dokler nam nekdo zapoveduje , se počutimo blaženi in zelo produktivni v vseh pogledih ,,,dokazljivo
Zbujen
09. 01. 2020 19.34
+1
Če ne bi naše leve vlade davčno davile naših podjetij (PR: kapital je greh, razen, če gre v JS), bi madžarski OTP kupili mi.