Gospodarstvo

OZS predlaga dodatne ukrepe, ki bi morali biti vključeni v PKP 10

Ljubljana, 23. 11. 2021 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
78

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na državni zbor naslovila predloge dodatnih ukrepov, ki bi jih bilo treba vključiti v novi paket pomoči PKP 10. Med ključnimi ukrepi so subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, temeljni osebni dohodek za samozaposlene, znižanje stopnje DDV-ja za gostinstvo in turizem, povračilo škode zaradi odpisa blaga ter kritje fiksnih stroškov in upada prometa. V Sindikatu upokojencev Slovenije medtem predlagajo tudi dopolnitev člena, ki določa višino solidarnostnega dodatka za upokojence.

Vlada je v ponedeljek na potrditev v državni zbor poslala novi interventni zakon za omilitev posledic pandemije, ki je vreden 180 milijonov evrov. T. i. PKP 10 med drugim predvideva izplačilo dodatkov še v letošnjem letu ter podaljšanje nekaterih ukrepov, ki se sicer letos iztekajo. Na Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) so ob tem izrazili zadovoljstvo, da bo vlada krila delno izgubljeni dohodek v primeru karantene ali višje sile tudi samozaposlenim in družbenikom, kar da je bil vseskozi tudi njihov predlog.

Ob tem so poudarili, da malo gospodarstvo in še zlasti storitvene dejavnosti najbolj občutijo posledice epidemije. "Številne dejavnosti so bile z odlokom prepovedane, številne morajo še vedno poslovati pod določenimi pogoji. Zato si želimo, da se v zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 vnese še nekatere dodatne ukrepe, s katerimi bi pomagali najbolj prizadetim obrtnikom in podjetnikom, da bi ohranili zaposlene in svoja podjetja, vse dokler se situacija ne normalizira," pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh.

V zbornici poudarjajo, da sta med ključnimi ukrepi za ohranitev delovnih mest tudi ukrepa subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega polnega delovnega časa. Številnim obrtnikom in podjetnikom namreč trenutna situacija predstavlja velik izziv, saj da ni dovolj naročil, da bi vsem delavcem omogočili delo in so zato prisiljeni v odpuščanje. "Po drugi strani pa se zavedajo, da je dober kader težko dobiti in da bodo delavce spet potrebovali, ko se bo situacija izboljšala," dodajajo v OZS.

"V zakon pa je treba za tiste zavezance, ki jim bo promet v letu 2021 upadel za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019 ali 2020, vključiti tudi ukrep povračila mesečnega temeljnega dohodka vsaj do sredine leta 2022," dodajajo.

'K upadu prometa je pripomogla tudi uvedba pogoja PCT'

Dve leti trajajoča epidemija, ki, kot poudarjajo, trenutno sicer ni razglašena, je že pustila posledice v malih podjetjih: "Prihranki in zaloge so pošle, številne dejavnosti pa še vedno ne poslujejo kot v času pred epidemijo." Poleg gostinske dejavnosti, ki je bila zaprta najdlje, se s težkimi razmerami poslovanja soočajo tudi druge podporne dejavnosti, kot so organizatorji dogodkov, cvetličarji, frizerji, fotografi, specializirane trgovine in drugi, naštejejo v zbornici.

Med drugim predlagajo tudi znižanje stopnje DDV-ja v gostinstvu in turizmu na pet odstotkov.
Med drugim predlagajo tudi znižanje stopnje DDV-ja v gostinstvu in turizmu na pet odstotkov. FOTO: Dreamstime

"K upadu prometa pa je po besedah naših članov pripomogla tudi uvedba pogoja PCT. Zato menimo, da bi bilo treba v PKP 10 vključiti kritje upada prometa v sorazmerni višini od upada prometa za gostinsko dejavnost in ostale dejavnosti," menijo ter ob tem dodajajo, da se je v preteklosti kot eden izmed ključnih ukrepov izkazal tudi ukrep povračila nekritih fiksnih stroškov. Predlagajo, da se ga vsaj do 31. julija 2022 znova aktivira.

Izpostavljajo tudi, da je zaradi poteka roka trajanja blaga v dejavnostih, ki so bile spomladi 2021 zaprte, nastala precejšnja škoda. Podobno je bilo tudi v času zaprtja cvetličarn s cvetjem, ki so ga morali cvetličarji zavreči, in v trgovinah, ki prodajajo sezonsko blago, pravijo. "Zato predlagamo, da se v zakon vključi tudi ukrep povračila škode zaradi odpisa blaga."

Ob tem predlagajo tudi podaljšanje obstoječih moratorijev kreditov, in sicer vsaj do aprila 2022. "Podjetniki in obrtniki namreč dobivajo odgovore s strani bank, brez zakonodajne podlage ne morejo zagotavljati podaljšanja moratorijev," pojasnjujejo.

Še en ukrep, ki ga za omilitev posledic epidemije predlagajo v OZS, je znižanje stopnje DDV-ja v gostinstvu in turizmu na pet odstotkov, in sicer za gostinske storitve prehrane in brezalkoholne pijače, vino in pivo (razen za alkoholne pijače z več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola). Kot ob tem še poudarjajo, so se za podobno znižanje DDV-ja odločile tudi nekatere druge države ter ob tem med drugim naštejejo Avstrijo in Nemčijo, ki sta za gostinstvo DDV znižali na pet odstotkov.

Sindikat upokojencev za zakonsko dopolnilo glede višine solidarnostnega dodatka

V Sindikatu upokojencev Slovenije so v javnem pismu poslancem in državnim svetnikom opozorili, da vlada v predlogu zakona o dodatnih ukrepih v zvezi s covidom-19 pri predlogu solidarnostnega dodatka za upokojence ni upoštevala položaja starejših, ki živijo v enočlanskih gospodinjstvih. Zato predlagajo dopolnitev člena, ki določa višino dodatka.

V predlogu zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, s katerim naj bi omilili in odpravili posledice nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva, gospodarstva in socialnega varstva, je vlada predvidela solidarnostni dodatek, ki bi ga prejeli upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini 714 evrov ali manj, in sicer v treh višinah od 130 do 300 evrov, so v javnem pismu spomnili v sindikatu.

Predlagajo dopolnilo, po katerem bi prag za prejem solidarnostnega dodatka dvignili s 714 na 739 evrov.
Predlagajo dopolnilo, po katerem bi prag za prejem solidarnostnega dodatka dvignili s 714 na 739 evrov. FOTO: iStock

Pri tem so ponovno izpostavili, da so že lani ob zakonskih predlogih za izplačilo dodatka upokojencem opozarjali, da se pri uvedbi solidarnostnega dodatka upošteva dejstvo, da so najbolj prizadeti starejši, ki živijo sami v enočlanskem gospodinjstvu.

Po predlogu zakona pa to dejstvo spet ni upoštevano, prav tako ne dejstvo, da je prag revščine po podatkih statističnega urada pri 739 evrih na mesec. Kot so navedli v upokojenskem sindikatu, pa kar 97.000 upokojencev živi z dohodki, nižjimi od praga revščine.

Zato poslancem oz. državnim svetnikom predlagajo, da v členu zakona, ki določa višino solidarnostnega dodatka, predlagajo dopolnilo, po katerem bi prag za prejem solidarnostnega dodatka dvignili s 714 na 739 evrov. Prav tako predlagajo, da se doda alineja, po kateri upokojenec oz. upokojenka, ki živi sam v enočlanskem gospodinjstvu in prejema pokojnino v znesku od 739 do 839 evrov, prejme dodatek v višini 130 evrov.

"Prihajajoča zima, ko se povečajo stroški za ogrevanje, pa dnevno višanje cene nujno potrebnih življenjskih potrebščin, revščino med starejšimi samskimi upokojenkami, upokojenci samo še povečuje," so v sindikatu dodatno utemeljili svoj predlog.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebodijetreba
27. 12. 2021 08.04
-1
Sofinanciranje čakanja na delo, ko le-tega ni, DA; absolutno pa sem proti, če dobijo to pravico tisti, ki so na čakanju, ker se nočejo cepiti.
Debely
03. 12. 2021 13.25
+2
Tele pakete naj si histerično/fašistoidna vlada in njihovi pajdaši zelo globoko vtaknejo. Sami dobro vejo kam.
rajko povše
29. 11. 2021 21.00
+1
Usodna napaka ko smo postali odvisni od skorumpiranega ,zbirokratiziranega in neucinkovitega zdravstva. Na koncu pa ta minus nagradimo z višjimi placami in malikovanjem sester ...Bedno..nihce ne omeni gospodarstva in truda delavcev ki plačujejo ta te plače ,da zgarani in bolni ne pridejo na vrsto. Za bruhat
Debely
03. 12. 2021 13.29
Za zdravstvo mi pri plači trgajo skoraj 200 € na mesec. Plus dodatno zavarovanje 40 €. Zakaj že?! Naj mi ta denar dajo, pa bom sam plačal, ko bom rabil. V 35 letih sem imel enkrat zlomljeno nogo, to je bilo pa vse. Seveda država na to ne bo pristala. Da ne govorim o prispevku za pokojnino.
rajko povše
29. 11. 2021 20.56
Odpravimo...politiko pred virusom!!
ManjkaRealizma
23. 11. 2021 20.24
+3
Zaustavite ta zakon zaradi možnosti, da se vlada z odloki, če obstaja "utemeljen sum na hitro širjenje koronavirusa". Ta del zakona je trojanski konj. Denarna pomoč pa je samo pesek v oči.
tali?ni tom
23. 11. 2021 19.19
+0
torej,če prav razumem so v tej kvazi epidemiji najbolj nadrsali ljudje ki so na socijalki in upokojenci! oboji dobijo fiksni in siguren denar in kar naenkrat to ni dovolj,so potrebni pomoči,zastonj prevoz z javnim potniškim prometom,socijalci imajo še zastonj dodatno zavarovanje,kvazi veterani tudi veteranski dodaztek za dneve ko so branili,(nekaj jih je da ne užalim koga,branilo slovenijo,nekaj je branilo svoje interese)pirovske kište in praznili vsebino(videno dnevno v mojem kraju!!!par teh,že takrat so bili delomrzneži in lenuhi danes prejema večje mesečne prihodke kot mnogi upokojenci). samostojnim podjetnikom pa,od kateri mnogi,zlasti samozaposleni izjemno težko prehajamo čez mesec,in to ne z 500,700 evri,amak mnogi tudi brez dohodka da se poplačajo vsi računi in prispevki,je vlada zvišala prispevke,dohodnino in kaj,naj krepnemo? za pomoč v taki obliki kot penzioneri,socijalci pa nam ne pripada,nam ne pripada zastonj javni prevoz in še kaj! kaj smo to ljudje x ali kaj? nismo dobri ker fotramo vse to da dobimo kak evro nazaj od države,da imamo zastonj prevoz? verjetno ne,dobri smo edino da nas država lupi do nezavesti,ko te pa zafrkne pri poslu se pa znajdi kakor veš in znaš! sramota je to janša in počivalšek,a se zavedata!
predator999
23. 11. 2021 18.52
+2
Idealna družba v Trstenjaskem bubbleu pere možgane 🤣💩💸🖕
enaleteca
23. 11. 2021 18.48
+2
Bom kar tukaj ti odgovorila, pojtrarara, ja, mi "bogi" medicinci delamo ta zadnje čase tudi po 12 ur, ponoči, med vikendom ..., da lahko rešujemo življenja pacientov. Dobesedno tudi dopusta ne moremo vzeti, nič od nič. Sama komaj pridem domov, pa moram it že takoj v službo, ker je že tako katastrofalno, da je že skoraj vojno stanje. Saj imamo tudi prostovoljce, pomoč študentov in ostalih ... Samo kaj, ko se kapaciteta stalno povečuje v nedogled. Ja, pojtrarara, brez gospodarstva res ni zdravstva, samo mene zanima, kdo bolj izkorišča državo, zdravnik ali podjetnik, ki tudi izkorišča delavce, ne le državo.
olidata
23. 11. 2021 18.42
+6
Odpravit vse ukrepe vključno s PCT! Vse odpret in nobene podpore. Trg mora preživet sam.
Darko32
23. 11. 2021 19.10
+1
Veliko smo debatirali z znanci na to temo. Namreč veliko podjtnikov sploh ni skrbelo za ustrezno zaščito na delovnem mestu. Sedaj pa se je zgodilo nekaj drugega in to je, da so vsi začeli na veliko govoriti tudi o tej temi. V pisarnah urediti delovna mesta, druga delovna mesta urediti na nek dostojen način. Če gremo po vrsti. Bencinske črpalke v v času komunizma imele delavce, ki so ti natankali in tudi pokasirali zunaj. Nisi šel v prostor. Sedaj bi to lahko tudi uredili tako, da oseba ne gre v prostor ampak nekje plača. Vzorec je delo kot sem prej navedel. Včasih so trgovine bile narejene tako, da ni vsak pijemal izdelka ampak ti ga je trgovnka na pult prinesla. Tukaj je potrebna malo modernizacije in sočasno te protokole spoštovati. Potem gremo Avtobuse, vlake pogledat. Tam pa je živa katastrofa. Ni nič urejeno in tudi ne čistijo in še manj, da bi skrbeli za prej navedeni problem COV-19. Na teh točkah zavajajo z tristo na uro in naj povedo kje čistijo in kako čistijo vlake avtobuse in druga javna prevozna sredstva. Samo taksiste se dribla in nič več.
mario7
23. 11. 2021 18.32
+6
Kaj se ni Meh strinjal z uvedbo PCT. Kaj zdaj joka? Naj propade vse. Trgovine, gostilne...
number46
23. 11. 2021 18.31
+6
Ker sledimo Avstriji in Nemčiji glede kovid ukrepov, ker bomo imeli super gospodarsko rast, prihaja dvig minimalne plače na na nivo Avstrije ali Nemčije.
dk9armaniboy
23. 11. 2021 18.18
+3
vsakumu dajte stimulus check za 2000 eur pa konec
Bugs_Bunny
23. 11. 2021 18.10
+13
Samo jamrajo. Njihovi zaposleni na minimalcih, sami pa se kitijo z avti najvišjega ranga. Pa čolneki pa vikendi. Keri se ne prilagodi, je prav da ga vzame megla. Me zanima koliko ste zaposlenim plačo dvignili, ko ste zelo podražili svoje storitve??? Pa nena nabijajte kak je šlo vse v luft!!!!
jezenslovenec
23. 11. 2021 18.39
+2
Se strinjam. Poleti so na FB objavljali slike iz najmanj tritedenskega dopusta v glavnem gostinci, pa tako hudo jim je. Noben od gostincev ni prodal svojega avta, vikend ali jadrnico, da bi plačal svoje na črno zaposlene delavce in študente. Ko greš pa v gostilno, je pa pivo vsakič dražje za 10 centov
ANTIJANSIST
23. 11. 2021 18.04
+2
CE lahko dobijo dodatke vsi SP...hocem tudi jaz.... 500 eur na mesec.. Delam.
Gutenberg
23. 11. 2021 18.11
+2
Dante69
23. 11. 2021 18.04
+5
Dol z fašistom janšo in njegovimi ovcami!
ANTIJANSIST
23. 11. 2021 18.04
+8
45 milijard smo zadolzeni... Proracuna pa je manj kot 10 milijard letnega.... TO VSE POVE...
gostilnca
23. 11. 2021 18.01
+9
A mi k pa delamo pa spet nc
ap100
23. 11. 2021 17.46
+4
S takšnimi predlogi bi bilo za predlogadajalce verjetno najboljše da korona traja neprestano, pol države ne bi bilo več potrebno nič delati in se prilagajati tržnim razmeram
_Heisenberg_
23. 11. 2021 17.43
+2
Briga me kaj bo SDS delou,kaj dela vlada.Veckrat ja kot ne so se izkazali za nasprotnike ustave in pravice ljudstva. Ce koga se kdaj volim nebo ne SDS niti KUL ampak Polono Kambič 💛🧡❤
Thunderstorm
23. 11. 2021 18.16
+2
hobotnica1
23. 11. 2021 17.39
+6
Od kje bodo jemali, da bodo vse to plačevali. naj dajo vsakemu gospodinjstvu za 50 evrov vavčerja za elektriko, kar tud sistemsko ne bo težko speljat. Pa pokojnine naj že enkrat uskladijo kar bi morali že nekaj let nazaj.