Gospodarstvo

DZ soglasno potrdil končno poročilo preiskovalne komisije za Teš 6

Ljubljana, 10. 04. 2018 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, / U.Z. / Ti.Š.
Komentarji
78

Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je v končnem poročilu ugotovila, da so vse vlade od leta 2004 do leta 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Tešu, največja politična odgovornost pa je na vladi Boruta Pahorja. DZ je soglasno podprl ugotovitve poročila.

DZ je soglasno podprl ugotovitve končnega poročila preiskovalne komisije DZ za Teš 6. Vse vlade od 2004 do 2012 so ravnale neodgovorno, največja politična odgovornost pa je na vladi Boruta Pahorja in takratnima ministroma Francu Križaniču in Mateju Lahovniku. DZ bo proti njim naznanil sum kaznivega dejanja opustitve dolžnega nadzorstva.

DZ je namreč na podlagi končnega poročila ugotovil, da so nekdanja ministra za finance in za gospodarstvo, Križanič in Lahovnik, ter nekdanji premier Pahor kot posamezni nosilci javnih funkcij politično odgovorni za naložbo bodisi zaradi opustitve dolžnostnega ravnanja ali pa celo namernih ravnanj, saj so s tem izpostavili državo oziroma javna sredstva nesorazmernemu tveganju zaradi načina financiranja projekta in tveganju, ki je bilo povezano z nadaljnjim obstojem znatnega dela slovenske elektroenergetike - skupine HSE vključno s Premogovnikom.

DZ je na predlog SMC podprl tudi nadgradnjo slednjega sklepa, in sicer da za Pahorja, Križaniča in Lahovnika pristojnim organom naznani sum kaznivega dejanja opustitve dolžnega nadzorstva oziroma nevestnega ravnanja pri opravljanju svojih funkcij.

DZ s sklepom vladi tudi predlaga, da kot skupščina SDH naloži, da ta od HSE zahteva sprožitev postopka ugotavljanja odškodninske odgovornosti organov vodenja in nadzora v Tešu in Premogovniku Velenju.

Poleg tega je DZ na predlog SMC sklenil prisojnim organom naznaniti tudi kaznivo dejanje krive izpovedbe za nekdanjega direktorja Teša Petra Dermola o izgradnji oziroma podaljšanju železniškega tira do Teša 6.

DZ je tudi sklenil organe pregona pozvati, da se seznanijo s poročili komisije in vso med parlamentarno preiskavo pridobljeno dokumentacijo zaradi sumov storitev kaznivih dejanj pri naložbi.

Ključna ugotovitev preiskovalne komisije je, da so vse vlade od leta 2004 do leta 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Termoelektrarni Šoštanj (Teš), največja politična odgovornost pa je na vladi 2008-2011 oziroma Pahorjevi vladi.
Ključna ugotovitev preiskovalne komisije je, da so vse vlade od leta 2004 do leta 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Termoelektrarni Šoštanj (Teš), največja politična odgovornost pa je na vladi 2008-2011 oziroma Pahorjevi vladi. FOTO: Miro Majcen

Predsednik komisije DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 Matjaž Hanžek je ob začetku obravnave pojasnil, da je v končnem poročilu povzet le bistveni del ugotovitev, ostalo je še marsikaj neodgovorjenega, kar pa komisija prepušča pristojnim organom. "Tu mislimo predvsem na policijo, tožilstvo in sodišča," je dejal.

Ključna ugotovitev preiskovalne komisije sicer je, da so vse vlade od leta 2004 do leta 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Termoelektrarni Šoštanj (Teš), največja politična odgovornost pa je na vladi 2008-2011 oziroma Pahorjevi vladi.

Predvsem politično odgovornost nosita takratna ministra za finance in za gospodarstvo, Franc Križanič in Matej Lahovnik. Križanič je bil kot nekdanji svetovalec Teša in nadzornik HSE ves čas obveščen o stanju pri projektu, a leta 2009, ko je bil še čas za ustavitev ali zamrznitev Teša 6, ni opozoril na problem. Lahovnik pa ni prisluhnil opozorilom, ki mu jih je podal takratni vodja direktorata za energijo Janez Kopač, v katerem je povzel vse napake projekta.

Pahorju komisija medtem očita, da je januarja 2009 ustanovil strateški svet za energetiko, a zaradi pritiska lobijev, ki so bili za investicijo, seje ni sklical več kot eno leto. Ob ponovnem sklicu sveta pa so bile dokončno podpisane vse pogodbe in vplačani prvi obroki.

Teš 6 je bilo do decembra 2009 možno ustaviti ali vsaj narediti začasni moratorij in jo na novo strokovno in neobremenjeno premisliti, je dejal Hanžek.

Po njegovih pojasnilih je vlada leta 2009 trikrat zasedala v vlogi skupščine HSE, a niti enkrat ni razpravljala o Tešu 6. To leto je prišlo do dveh novelacij investicijskega programa, pogodbe za dela so bile podpisane v 90 odstotkih. V letih 2010 in 2011 se je reševalo, kar se je rešiti dalo, nato pa je bilo v letu 2012 potrjeno državno poroštvo za za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke.

Poslanske skupine so podprle poročilo.
Poslanske skupine so podprle poročilo. FOTO: Miro Majcen

Politično odgovornost nosi tudi vlada med letoma 2004 in 2008, torej vlada Janeza Janše, in sicer za sprejemanje odločitev, ki jih ni dovolj premislila in je predvsem sledila željam investitorjem. S tem nosijo politično odgovornost poleg celotne vlade predvsem takratna ministra za gospodarstvo in finance, Andrej Vizjak in pokojni Andrej Bajuk, pa tudi premier Janša.

Politična odgovornost te vlade kot skupščine HSE je bila decembra 2006 potrditev razvojnega načrta skupine HSE za obdobje 2006-2015, v katerem je Teš 6 med prioritetnimi naložbami, pri čemer so vlada in vladni uradi, zadolženi za energetiko, opustili dolžnostno ravnanje, da se prepričajo o resničnosti vhodnih podatkov, na katerih stoji investicija (med drugim cena in količina premoga). Ti podatki so bili bistveni za celotno naložbo, njihovo resnično vrednost pa je bilo možno ugotoviti s pomočjo neodvisnih strokovnjakov.

Prav tako je ta vlada uvrstila Teš 6 v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 s ceno 602 milijona evrov in z javno-zasebnim partnerstvom, ki pa po ugotovitvah komisije nikoli ni bilo resno mišljeno, vsaj s strani Teša. Resolucija sicer ni predstavljala nobenega zakonska akta, kar je kasneje potrdilo ustavno sodišče, a je vsaj neformalno Tešu nudila zakonske podlage za investicijo.

Pomembnejša odločitev te vlade je tudi sprejemanje zakona o javnem naročanju in uredbi, ki je uvrstila Teš med državna podjetja, ki niso zavezanci za javna naročila. V drugi Janševi vladi je sicer to popravil takratni finančni minister Janez Šušteršič.

Politično odgovornost po oceni komisije nosijo tudi poslanci in poslanske skupine, ki maja 2009 niso prisluhnili opozorilom, ampak so agresivno podpirali tako investicijo in napadali tiste, ki so na probleme opozarjali. Med njimi so po navedbah komisije poslanske skupine SD, LDS in Zares.

Politično odgovornost nosita tudi takratna poslanca Bojan Kontič in Srečko Meh, ki sta "s poslanskimi vprašanji in vlaganjem predloga zakona o državnem poroštvu pritiskala na DZ in vlade, da čim prej in brez strokovnega premisleka podprejo tako investicijo".

Politično odgovornost nosi tudi Janševa vlada iz leta 2012, ker se ni pred podporo zakona o poroštvu prepričala o resničnosti in izvedljivosti zavez, ki so jih v zameno za potrditev državnega poroštva za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke dali Teš, HSE in Premogovnik Velenje. "Te zaveze so se že čez nekaj mesecev po potrditvi poroštva v DZ pokazale za izmišljene," je še dejal Hanžek.

Ključni zavezi, ki jih je februarja 2012 določila Janševa vlada, sta bili, da cena projekta ne bo presegla 1,3 milijarde evrov in da cena premoga ne bo presegla 2,25 evra za gigajoul (GJ). Vrednost projekta se je povzpela na 1,4 milijarde evrov, cena premoga pa se po ugotovitvah komisije približuje trem evrom za GJ.

Eden od dveh predlagateljev za dopolnjen sklep glede naznanitve kaznivih dejanj poslanec SMC Saša Tabaković je po seji ocenil, da se je s sprejemom končnega poročila in dopolnili na sklepe v resnici končala desetletna politična agonija glede investicije v Teš 6.

"Politična odgovornost je znana, prav tako so znane naznanitve sumov kaznivih dejanj. DZ in preiskovalna komisija sta svoje delo opravila več kot korektno, sedaj je na organih pregona, da zadeve raziščejo naprej," je dodal Tabaković.

Teš 6 kot 'primer delovanja ugrabljene države' in 'simbol korupciji in klientelizmu'

Naklonjenost končnemu poročilu so še pred izredno sejo DZ sicer izrazili v vseh poslanskih skupinah. Poslanka Levice Violeta Tomić je ocenila, da je Teš 6 vzorčni primer delovanja ugrabljene države. Naložba je bila vodena brez ustreznih pravnih podlag in nestransparentno.

Po besedah Jerneja Vrtovca (NSi) smo z izgradnjo Teša 6 postavili simbol korupciji in klientalizmu. Ta naložba opominja, kako se državne investicije ne sme voditi in kako moramo ravnati v prihodnje. Kot je opozoril, bi se morali epilogi zgoditi v postopkih policije, tožilstva in sodstva.

Teš 6 je največja energetska naložba v zgodovini samostojne Slovenije, ki je na račun političnih akterjev SDS in SD postala tudi največja prevara, pa je dejala Maruša Škopac (SMC). SD bi kot vladajoča stranka lahko ustavila konje, imela je možnost razjasniti okoliščine, pravočasno dobiti zanesljive informacije, preveriti ocenjene vrednosti in temu primerno ukrepati, a tega ni storila, je dodala.

Danijel Krivec (SDS) je medtem spomnil, da je imela z Alstomom podpisana pogodba o dobavi glavne tehnološke opreme odložne pogoje, rok je bil december 2009. Ko je pogodba stopila v veljavo, od nje ni bilo več možno odstopiti.

V poslanski skupini DeSUS po besedah Marjane Kotnik Poropat menijo, da je bila z izločitvijo Teša 6 s seznama zavezancem javnega naročanja odprta pot, da je cena projekta z začetnih 600 milijonov evrov narasla na 1,4 milijarde evrov.

Jan Škoberne (SD) pa je izpostavil, da je bila politika soočena z napačnimi informacijami, ki so bile potvorjene. Poročilo so podprli, ker je pomembno tudi napotilo, da ni dovolj le ugotavljati politične odgovornosti, ampak da je treba odgovornost, tako materialno kot kazensko, terjati od tistih, ki so projekt vodili in sprovedli, od poslovodstev do različnih lobističnih skupin.

Pahor zavrača politično odgovornost pri Tešu 6

Bivši predsednik vlade Borut Pahor, zdaj predsednik države, pa je medtem znova zavrnil ugotovitev preiskovalne komisije DZ za Teš 6, da največjo politično odgovornost za projekt nosi njegova vlada. Projekt se po njegovih pojasnilih ni začel in ne končal v času njegove vlade, večina podražitev pa izhaja iz pogodbe, podpisane pred nastopom njegove vlade.

Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je v končnem poročilu namreč ugotovila, da so vse vlade od leta 2004 do leta 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Tešu, največja politična odgovornost pa je na vladi 2008-2011, torej vladi Boruta Pahorja.

Borut Pahor je spomnil, da se projekt ni ne začel ne končal v času njegove vlade.
Borut Pahor je spomnil, da se projekt ni ne začel ne končal v času njegove vlade. FOTO: Aljoša Kravanja

"Sklep o politični odgovornosti ne ustreza ugotovitvam v poročilu," pa je v sporočilu za javnost ob tem zapisal Pahor.

Vrednost investicije je namreč po njegovih pojasnilih že v letu 2007 znašala več kot eno milijardo evrov, po koncu njegovega mandata je bila za približno 230 milijonov evrov dražja. "Večina podražitev izhaja iz določil pogodbe, ki je bila podpisana leta 2008, pol leta pred nastopom vlade Boruta Pahorja," je poudaril.

Spomnil je, da se projekt ni ne začel ne končal v času njegove vlade. Ta je sicer Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) naložila preverjanje odškodninske odgovornosti.

"Določeni postopki, tako odškodninski kot tudi kazenski, proti nekaterim odgovornim za izvajanje investicije Teš 6, danes, osem let kasneje, še vedno potekajo. Politične odgovornosti za nedopustno počasen potek teh odškodninskih in kazenskih postopkov, ki po skoraj 10 letih od sklenitve glavne pogodbe v zvezi s Tešem 6, še vedno nimajo epiloga, ne more prevzemati vlada, ki je svoj mandat končala v jeseni leta 2011," je poudaril.

Kot je zapisal, njegova vlada ni dala soglasja na izdajo garancije za najem kredita, vse dokler ne bi bila investicija v okvirih, ki so zagotavljali njeno rentabilnost.

Zavrnil je tudi krivdo, da Teš 6 ni bil izveden po zakonu o javnih naročilih. "Vlada Boruta Pahorja je leta 2011 celo sprejela sklep, s katerim je naložila, da mora Teš spoštovati zakon o javnem naročanju," je poudaril.

Uredbo, ki naj bi vsebovala spisek naročnikov tudi za področje energetike, je sprejela vlada pred Pahorjevo vlado in iz spiska zavezancev izvzela Teš. Iz poročila komisije po Pahorjevih navedbah izhaja, da za spoštovanje zakona ni odločujoč spisek zavezancev v uredbi, ampak zakon oziroma evropska direktiva, ki ju je kršil investitor, ne vlada.

Vsa pogajanja o pogodbah v zvezi s projektom v letih od 2009 do 2011 so po njegovih pojasnilih vodili in nadzirali organi upravljanja Teša. "Vlada Boruta Pahorja ni bila vključena v nobena pogajanja ali usklajevanja z Alstomom niti ni bila vključena v pripravo in sprejem drugih pogodb, vezanih na investicijo," je dodal.

Ob tem je spomnil še, da investicije ni vodila in izvajala vlada ali ministrstvo, pač pa Termoelektrarna Šoštanj (Teš), ki je v lasti HSE in le posredno v državni lasti. Po zakonu o gospodarskih družbah je jasno določena odgovornost za vodenje in izvajanje investicij, pravila korporativnega upravljanja državi kot posrednemu lastniku Teša pa ne dovoljujejo poseganje v vodenje poslovne politike, je še navedel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strelec39
11. 04. 2018 14.22
Ah,kje pa.Oni pa že ne!To so najbolj pošteni ljudje na tem planetu.Ziher sta bila Štef in Joža iz Saleške doline.Banda pokvarjena!Samo to je za vas pošteno.🔫🔫🔫
komarec
10. 04. 2018 22.35
+1
A bodo letele glave? Če ne so zmetali še kupček denarja v luft.
komarec
10. 04. 2018 22.33
+0
No in kaj zdaj? Komisija je delala in delala in delala in????????????????????
srebrnibreg
10. 04. 2018 18.38
+5
Vprašajmo se tudi zakaj je Vizjak s svojo vlado zahteval izločitev opreme s tako visoko ceno iz nakupa javnega naročenja.
Castrum
10. 04. 2018 18.37
-5
Ko vas tako spremljam, vas tri junake, se ne morem izogniti občutku da ste popolnoma enaki napeteži in zaslepljeni branitelji "svojih" kot tisti, ki s svečami branijo "svojega". Ma isti ste! Ista filozofija - naš ni kriv!
srebrnibreg
10. 04. 2018 18.47
+5
srebrnibreg 10.04.2018, 16:37:00 +4 Ravno politično je pomagal graditi to brezno brez dne zato, ker je njegova sd takrat vladala v Velenju.....Spet si se zlagal.
srebrnibreg
10. 04. 2018 18.16
+5
CastrumFF 10.04.2018, 17:50:34 Ne leta 2007 ampak že leta 2006 se je vedelo, da bo investicija vredna 1,07 milijarde € (NIP 1), vendar je takoj po prihodu nove vlade marca 2009 (NIP2) poskočila na skoraj 1,4 milijarde €...................Neverjetno. Vlada katera je ocenila vrednost projekta na 600 milijonov ga je sama povišala v dobrem letu svojega vladanja za 470 milijonov. Naslednja vlada pa ga je povišala za 330 milijonov in je ta z manjšim poviškom vsega kriva. Malo jutri vam skupaj s Hanžekom.
Castrum
10. 04. 2018 18.28
-4
Dobro da vam kaj povem, a ne? Ker sicer sami veste bore malo, oziroma nekaj pavšalno. Jaz sem pa tisti, ki vedno piše dejstva, ki seveda enkrat ne pašejo ta levim, drugič pa ta desnim. In obojim grem na živce. Torej, delam prav.
Bojan-F
10. 04. 2018 18.32
+6
Vrednost projekta se je povecala od pomladi do jeseni 2006 iz 691.377.000 € na 1.070.000.000€ (pac faraonsko razmisljanje) ... povisanje na 1.340.000.000 € (marec 2009) je samo konstatiranje stanja po podpisu pogodbe z Alstomom ... ekipa iz leta 2006 je bila v znameniti pisarni na HSE se do junija 2009 ...
srebrnibreg
10. 04. 2018 18.37
+5
Jaz nisem napisal dejstva? In to na tvoji podlagi. Nikogar nisem obtoževal ampak navedel samo dejstva.
Bojan-F
10. 04. 2018 18.13
+5
Malo "listam" moje zapiske. V letih 2009-2012 ni bilo na forumih nobenega nasprotnika gradnje TES6 iz Desnega sektorja. Ti so se pojavili sele, ko je Meh Srecko razgrajal po hodnikih Drzavnega zbora.
Bojan-F
10. 04. 2018 18.06
+6
Eno vprasanje ... recimo, da je leta 2011 bilo 5-to leto odkar je bil za TES in HSE blok TES6 kapitalni projekt ("mission critical", brez alternative) ... kaj bi pomenilo za HSE in slovensko elektrogospodarstvo ustavitev projekta (recimo, da bi do realizacije kakrsnekoli alternativne resitve prisli sele leta 2017)? Te ocene nisem mogel najti nikjer.
skorumpiranpolitik
10. 04. 2018 17.55
+8
Južnokorejska predsednica sedi, brazilski predsednik sedi, samo naša predsednika Borat in JJ še vandrata in delata selfije!
srebrnibreg
10. 04. 2018 17.48
+8
Ni mi pa jasno zakaj Hanžek ni začel projekta izgradnje raziskovati od njegovega prvega dne ampak je to začel nekje na sredini. Koga ali česa se je bal?
prašek
10. 04. 2018 17.52
+5
Saj menda veš, da se leta 2004-08 NE SME preiskovati!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Castrum
10. 04. 2018 17.57
-2
Kaj je fanta, pomlad škodi? NIP in resolucija energetskega programa, s tem pa tudi investicija v TEŠ6 je bila sprejet oktobra 2006 in od takrat naprej je Hanžkova komisija preiskovala TEŠ6.
Bojan-F
10. 04. 2018 18.20
+5
Morda mislis resolucijo o Nacionalnem energetskem programu iz pomladi 2004. Tam TES6 ni omenjen, je samo zapis, da se TES tehnlosko izpeva ... TES6 je vstopil v vladne (!) dokumente sele jeseni 2006 (Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007–2023)
srebrnibreg
10. 04. 2018 18.24
+3
prašek
10. 04. 2018 17.44
+5
Castrum ...... Čeprav si dobil tak občutek, jaz nisem odgovarjal namesto @srebrnega!!!!!!!
srebrnibreg
10. 04. 2018 17.46
+5
Pozdravljen prašek- ne vem kaj mu ni jasno in zakaj se otepa dejstev katere sem navedel. Že podatek, da je projekt po prvi oceni bil vreden 600 milijonov opremo so pa kupili za 700 milijonov bi mu morala dati misliti.
prašek
10. 04. 2018 17.47
+6
srebrni. Vračam lepe pozdrave. Castrumu si podrl njegove lepe sanje o kritiziranju Pahorja, katerega če sem odkrit, tudi jaz ne maram !!
srebrnibreg
10. 04. 2018 17.53
+6
To seveda ne pomeni, da ga jaz maram in, da ni nič kriv. Ne maram pa ga od takrat, ko se je spečal s fehtarji in so ga za nagrado izvolili.
Strelec39
11. 04. 2018 16.30
Srebrni,vsi so oni isti.Vse ostalo je šov za rajo.Si videl slike in posnetke iz garaže Cankarjevega doma,po izvolitvi Pahorja?
Strelec39
11. 04. 2018 16.31
Strelec39
10. 04. 2018 17.36
+0
Ko narod podpira take lopove in jih nagrajuje z izvolitvami na najvišje položaje,nam ni pomoči. Naslednji kiks sledi čez 2 meseca.
Castrum
10. 04. 2018 16.41
-4
Kot je Hanžek v odmevih razločno in jasno povedal Križaniču, je imela Pahorjeva vlada vse vzvode za razdrtje pogodbe, novo pogajanje, zaustavitev projekta, status quo investicije, vse to ampak ne, šla je v projekt in ga močno preplačala. Šaleška dolina je močna volilna baza SD in tukaj je iskati vzroke za preplačan projekt.
srebrnibreg
10. 04. 2018 16.48
+8
Odstopna klavzula za razdrtje ogodbe za nakup opreme pri Alsomu je bila vredna 500 milijonov. Sprejeta in podpisana pa je bila tik pred volitvami po katerih je vlado prevzel Pahor.
Castrum
10. 04. 2018 16.54
-7
To, srebrni, je seveda čista izmišljotina, kje si to slišal? Niti Hanžek tega v poročilu ni nikjer omenil niti z besedico. Ampak takole, glede na to da je Hanžek resnični levičar, ima to njegovo poročilo še večjo težo in kredibilnost. Dokumenti in dejstva, ki jih je videl so neizpodbitni dokazi o tem, da so Pahor, Križanič in Lahovnik največji krivci za finančno katastrofo TEŠ6. Tako kot je napisal.
srebrnibreg
10. 04. 2018 17.17
+8
Alstomu ob umiku iz TEŠ ostane 430 milijonov evrov Iz podrobnejšega razreza stroškov je razvidno, da jo bo v vsakem primeru najbolje odnesel dobavitelj tehnološke opreme za blok 6 - Alstom. Francoskemu koncernu bi namreč v primeru prekinitve pogodbe o dobavi tehnološke opreme, ki jo je s TEŠ podpisal junija 2008, na računu ostalo skoraj 180 milijonov evrov, ki so jih iz Šoštanja v zadnjih devetih mesecih nakazali za plačilo opreme. Poleg tega, da bi Alstom obdržal rezervacijo v višini 25 milijonov evrov, ki so jo v Šoštanju plačali že ob podpisu pogodbe, mu po njej pripadajo še povračila za stroške naročil opreme, materiala, skladiščenja, odstranitve in prevoza že dobavljene opreme v Francijo ter demobilizacije svoje delovne sile in podizvajalcev. Po omenjeni pogodbi, ki je za Alstom zelo ugodna, saj temelji na švicarskem pravu, razdreti pa je ni mogoče tudi v primeru ugotovljene korupcije, je omenjeni koncern upravičen tudi do odškodnine zaradi izgube dobička, ki bi jo utrpel ob njeni prekinitvi. Po podatkih HSE bi tako Alstom ob prekinitvi pogodbe iz Šoštanja odšel s skupno "odpravnino" v višini 430 milijonov evrov. Za primerjavo: po zadnjem veljavnem investicijskem načrtu je končna cena opreme, ki bi jo dobavil Alstom, 695 milijonov evrov, kar je "le" 265 milijonov evrov več od Alstomove "odpravnine".......................Iz drugega vira kot dokaz mojih trditev. To poročilo pa so izdelali in napisali strokovnjaki za to področje.
Castrum
10. 04. 2018 17.29
-4
Še vir tega poročila, prosim. Ali pa vsaj navedba strokovnjakov, ki so podpisani pod to poročilo.
Castrum
10. 04. 2018 17.32
-4
Ah, ne trudite se. Sem že dobil. To je članek novinarja iz časa padanja Pahorjeve vlade, ne pa uradna ocena strokovnjakov. Razumljivo.
prašek
10. 04. 2018 17.36
+6
Castrum ....... Predlagam ti, da si prebereš : »Dokument razkriva "velikodušnost" TEŠ do Alstoma «
prašek
10. 04. 2018 17.37
+5
Pa ne verjamem da boš znal, saj tudi definicije "tovariš" nisi razumel!!!!!!!!!!!!
Castrum
10. 04. 2018 17.37
-4
Prašek.. spet od istega novinarja! Se razumeva?
prašek
10. 04. 2018 17.39
+7
Castrum
10. 04. 2018 17.39
-5
prašek
10. 04. 2018 17.40
+7
"Vodstvo projekta Teš 6 je podpisalo pogodbo, ki je slaba za Teš in za državo"
srebrnibreg
10. 04. 2018 17.40
+6
FF- klasična fehtarska. Ni važno, če je res ampak kdo je to napisal, čeprav je novinar napisal po nekih podatkih ne pa po izmišljenem scenariju.
prašek
10. 04. 2018 17.41
+5
Pa še veliko je teh naslovov, ampak baje si internet strokovnjak in te jaz NE bom podučeval!
Castrum
10. 04. 2018 17.42
-6
Da zaključim, poročilo o TEŠ 6 je predstavila komisija pod vodstvom Hanžka, ki je znan levičar in velik nasprotnik desnih strank. In kljub temu je v poročilu jasno in brez dvoma pripisal skoraj ekskluzivno krivdo za porazno finančno luknjo v TEŠ6, Pahorju, Križaniču in Lahovniku. Mislim, da je vsaka nadaljna debata brezpredmetna.
Bojan-F
10. 04. 2018 17.44
+5
CastrumFF ... jeseni 2007 se je vedelo, da bo projekt vreden 1.070.000.000 € ... po podpisu pogodbe poleti 2008, da bo 1.340.000.000 € ... edina postavka, ki je varirala je bila tehnoloska oprema - iz 401.222,900 € na 1.191.801.000 € ... odstop (nepreverjen podatek iz nezanesljivega vira) bi kostal 300.000.000 € ... se kaj?
Castrum
10. 04. 2018 17.45
-6
Patetično do neba! Ti, ki si izrazito selektiven pri sprejemanju dejstev nasprotnega tabora boš meni očital, da se distanciram od določenega novinarja. Konec debate.
Castrum
10. 04. 2018 17.50
-1
Ne leta 2007 ampak že leta 2006 se je vedelo, da bo investicija vredna 1,07 milijarde € (NIP 1), vendar je takoj po prihodu nove vlade marca 2009 (NIP2) poskočila na skoraj 1,4 milijarde €. In to podražitev je kot najbolj problematično izpostavila Hanžkova komisija. Zdaj pa res konec debate.
Bojan-F
10. 04. 2018 17.59
+3
... e vidim, da ves vse ... sedaj vklopi malo logike ... marca 2009 so samo sesteli, kar je bilo zakuhano s podpisom pogodbe z Alstomom ... do kraja projekta bistveno varira samo tehnoloska oprema ...
srebrnibreg
10. 04. 2018 16.37
+5
Ravno politično je pomagal graditi to brezno brez dne zato, ker je njegova sd takrat vladala v Velenju. Res pa je, da je projekt prevzel od prejšnje vlade s sto milijonskim minusem in kupljeno opremo daleč od realne vrednosti. Odstopna klavzula je pa po zaslugi vlade pred njim bila astronomska.
Castrum
10. 04. 2018 16.28
-1
Pahor je popolnoma enako kriv, kot je bil kriv pokojni Drnovšek. Oba sta naivno verjela svojim sodelavcem in strankarskim kolegom, a nista videla pohlepa, ki se je dogajal okoli njiju. Spoštovani Drnovšek je spregledal šele v začetku drugega tisočletja in se takoj umaknil s položaja predsednika vlade. Mogoče je pa tudi Pahor to videl leta 2011, kdo ve?
srebrnibreg
10. 04. 2018 16.33
+3
Drnovšek je sprejel načrt izgradnje teš 6?
Castrum
10. 04. 2018 16.37
-3
V primeru, da poanta napisanega ni razumljiva bi pričakoval, da se ne komentira...
srebrnibreg
10. 04. 2018 16.46
+4
Pahor je popolnoma enako kriv, kot je bil kriv pokojni Drnovšek............................S tem, da je članek o odgovornosti Pahorja pri teš-u in v to dodan Drnovšek ni nerazumljiv.
Castrum
10. 04. 2018 16.57
-2
srebrnibreg
10. 04. 2018 17.18
+2
Gospod s poanto se ne blati nekoga nič krivega.
srebrnibreg
10. 04. 2018 15.30
+4
Pahor ni kriv, čr so gas fehtarji izvolili za predsednika države kateri sedaj klasično po njem oziroma po sebi najbolj pljuvajo.
olimpija35
10. 04. 2018 15.28
-2
kdaj je pa še kakšen komunist spreel odgovornost?? delav se bo francoza naprej..poneumljen slovenski narod pa to tolerira in sponzorira hahaha
Luther
10. 04. 2018 15.36
+6
Pahor ni komunist. Pahor je politični kameleon (kot Janša). Oba sta opravila tranzicijo - od komunista do političnega oportunista. Oba se oklepata politike, ker drugega ne znata delati.
Castrum
10. 04. 2018 16.29
-4
Strelec39
10. 04. 2018 15.05
+0
In tak človek naj nam bi bil predsednik?Eee moji sodržavljani,kako so nas našponali v teh 27ih letih!Beda od bede je ta človek.In taki naj mi bodo za vzgled?Bruhat grem.
MiroF
10. 04. 2018 15.04
+2
Pahor itak vse zavrača razen predsedniških mest...Za njega itak vem, da mu ni pomoči, kajti ima debelo kožo in je imun na kritike...bojim se bolj ljudi, ki takim lolom dajejo mandate !
Strelec39
10. 04. 2018 17.34
+1
Daichi Sawamura
10. 04. 2018 15.03
+0
Kdaj pa je imel "leva" vlada sploh kakšno odgovornost, razen tega da je vladala...
Luther
10. 04. 2018 15.17
+4
Slovenija nikoli ni imela leve vlade. Vedno je bila sredinska, nagnjena v desno. Drnovšek je bil sredinec, ki je redno obiskoval Davos, kjer so ga poučili o neoliberalizmu, Rop je bil enak, nato pride Janša, Pahor je salonski levičar, kar neprestano dokazuje, še najbolj leva je bila Alenka. Cerar zagotovo ni.